neděle 14. února 2016

Oříškové nanuky

Recept tady nebyl fakt dlouho, tak je na čase to napravit a protože dělat recepty tak nějak v souladu se sezónou je děsná nuda, tak si dáme něco nečekaného - zimní nanuk! I když, nečekané je to, jak se to vezme. Já mám zmrzlinu ráda v kteroukoliv roční dobu a vždycky si říkám, že když se studené pivo může pít v červenci stejně tak jako v prosinci, tak proč by se zmrzka taky nemohla jíst celoročně. To stejné si myslí i moje kamarádka Klára, která dělá nanuky v Praze v Brně ,a když s nimi byla na Street Food Festivalu v Industře, tak se stala úplnou hvězdou celé akce, čehož si už všimli taky v České televizi a nedávno je tam vytvářela v přímém přenosu. Takže to možná s tou (ne)sezónností zmrzliny taky nebude tak horký. Nebo teda studený. Mě by možná samotnou ani nanukovat nenapadlo, ale mám taky kamarádku Lucku, která má kamarádku Táňu a tahle kamarádka Táňa začala doma mixovat ořechy. Mixovala a mixovala, určitě zavařila pár mixérů, ale teď to domixovala až k vlastní značce ořechových másel Nutspread a pár mi jich poslala na vyzkoušení.

Já jsem měla spoustu nápadů, co s nimi udělat (včetně toho, že je sním jen tak), ale nějak jsem se neměla k realizaci, až mě jednoho dne osvítilo a napadl mě právě nanuk. Recept jsme se Sirem tak nějak nakombinovali podle sebe a čekali, co z toho vyleze. A vylezl z toho úplně superboží dokonalý jemný nanuk s intenzivní ořechovou chutí. Kokosové mléko mu dává skvělou konzistenci a když chcete být hodně dekadentní, tak ještě přidejte tu čokoládovou polevu o ořechy nakonec. Je ale bezva i jen tak. Tak pojďme na to!


OŘÍŠKOVÝ NANUK


(6 nanuků)
250 ml kokosového mléka
3 plné lžíce oříškové pasty lískáče/kešu (Nutspread)
3 lžíce medu
2 lžíce cukru

kokosový olej
vysokoprocentní čokoláda
sekané ořechy

(nanukové formičky jsou k sehnání v nabídkách Tchiba, nebo třeba v Tescomě. Trošku lepší stojací má Kitchenette, nebo pak hledete na zahraničních e-shopech)




Kokosové mléko lehce zahřejeme a rozpustíme v něm med a cukr. Přimícháme pastu tak, aby byla hmota kompaktní. Nalejeme do nanukových formiček. Necháme v mrazáku do druhého dne, nebo alespoň 6 hodin. Hotové nanuky můžeme jíst buď jen tak, nebo si rozpustit čokoládu s troškou kokosového oleje a vzniklou polevou pocákat nanuky, nebo je celé ponořit a pak obalit v sekaných oříškách. (Já to celé neponořovala, protože bych musela té polevy udělat děsně moc). Samozřejmě to bude fungovat s pastou z jakýchkoliv ořechů, mně ale kombinace kešu a lískáčů přišla super. Jak mě poučila Klára, výsledná hmota musí být vždycky trochu přeslazená, protože ten mráz vždy něco ze sladkosti ubere a nanuk by pak mohl být mdlý.




Pokud rádi jíte peanut butter, neboli arašídové máslo jen tak lžičkou, tak myslím, že i ostatní ořechové variace pro vás budou celkem slast. Těším se, až je zkusím taky třeba do krémů na cupcake, do těsta na sušenky, nebo do nějakého cheesecaku. Navíc je to česká růčo výroba a podle mě i za super cenu, když to porovnám s různými jinými značkami. Tak tedy Táně, Kláře, ořechům i nanukům zdar!

7 komentářů:

  1. To vypadá dokonale chutně! Zima nezima, takový nanuk je dobrý vždycky, ještě když tak skvěle vypadá :)
    Sweet Life with Lena

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá luxusně! hned bych si dala, ač jinak o nanuky v zimě nestojím.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, já "su" slavná! :D A vypadá to super, a je to super nápad! ;-)

    Uživatelka Lucie ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super!!! Vyzkoušeno, snědeno a jdu dělat další várku:)
    Rychleji jsem činila, než četla recept, tak jsem nic nezahřívala, ale vše jen smíchala a projela tyčákem a ničemu to nevadilo...
    Tak si říkám, že z oříškových másel by šla určitě i skvělá domácí zmrzlina. Nebudete to náhodou zkoušet?
    Tina

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...