pondělí 26. ledna 2015

Kam v Brně na oběd?

Toto bych ráda pojala jako takový interaktivní článek, kdy mi na otázku v titulku odpovíte taky vy. Chodím vlastně pořád dokola na osvědčená místa a jít někam jen tak na slepo se mi kdovíjak nechce. Za obědy utrácím docela dost, ráda jím někde venku, protože samotnou doma mě to moc nebaví, musím si pak totiž rychle stáhnout seriál, nebo koukat na DVTV. Na obědy chodím nejradši s kamarády, kdy za tu hodinu stihneme probrat alespoň to nejdůležitější a dokončit to můžeme ... no zase na dalším obědě!

Kam tedy chodím já?




Café Atlas

Kdo mě už nějakou dobu sleduje, tak ví, že Atlas je moje srdcovka. Chodím tam na snídaně, svačiny, kafe, obědy, prostě na všechno. Jsem asi největší konzument jejich hummusu a skvělých limonád (malina se zázvorem a grep se skořicí je top!), mám to pár kroků od školy, je tam výborné kafe a ještě lepší dortíky (které často peče i Bára B-cake, která vyhrála Cupcake Cup, jenž byl čistě náhodou také v Café Atlas). Na obědy tam natrefíte na skvělá originální jídla, hlavně na polévky a saláty. Psychedelické prostředí je pak už jen třešničkou na dortu. Jediné, co občas trochu vázne, je obsluha. Já mívám obvykle štěstí, ale od spousty lidí slýchám, že čekali neúměrně dlouho, nebo na stůl dostali něco úplně jiného. Já Atlas ale miluju a přes to nejede vlak, takže za mě jedno z nejvíc super místo na oběd. (A navíc je to skoro vždycky vegan, což mně je sice dost jedno, ale kdyby náhodou.)

Annapurna 

S Annapurnou je to dost podobné. Psychedelické prostředí sice střídá, kulantně řečeno, velmi svérázný styl veřejné jídelny, nicméně lepší masalu jsem jinde v Brně neměla. Chutnalo mi jak v Goa, tak v Buddhovi, nebo v Light of India, ale Annapurna (familiérně Anna, či Anička) to prostě není. Každý den si můžete vybrat ze tří jídel (s přílohou rýže/naan/oboje ) a polévky a i s pitím nakonec zaplatíte kolem stovky. Vzhledem k tomu, že po tom, co spořádáte talíř Indie, nemáte hlad po zbytek dne, je to i pro studenty velmi ekonomické řešení. Pokud ale máte blíž některou z ostatních výše jmenovaných indických restaurací, tak klidně zajděte. Ten rozdíl zas tak markantní není, to jen já jsem trochu konzerva.

Olomoucká

Když mám chuť se vrátit zpátky do léta a mé návštěvy Asie, není lepší varianta než jet na Olomouckou. Marně čekám na otevření opravdové vietnamské restaurace v centru, ale zatím se asi nic takového nechystá. Takže pokud chcete super pho, bún bo nam bo, nebo bún cha, sedněte na nádru na trolejbus 31 nebo 33 a jeďte na Olomouckou.

Do Atlasu a Annapurny chodím úplně nejčastěji, na Olomouckou o trochu méně, ale pořád patří mezi moje top. Občas ale zajdu i jinam:

Soul

Do Soulu možná postupně začnu chodit tolik, jako do těch výše zmíněných, protože je mi to tam hrozně sympatické. Cenově sice lehce výš, ale stále únosné, nabídka je pestrá, mají domácí limonády a skvělé dezerty. Ostatně, dezertová nabídka mě tam poslední dobou nadchla snad nejvíc z brněnských podniků. Líbí se mi, že na oběd si člověk může vybrat jak z pořádných jídel, tak i z něčeho na menší hlad. Koncept Soulu je navíc výborný v tom, že tam můžete zajít na snídani, oběd, večeři, i jen tak na kafe, nebo na víno. (Pokud nejste wine geek). Poloha na Jezuitské hned vedle České televize je taky super.


Kabaret Špaček

Místo poměrně alternativní, navíc zapadlé kdesi pod Pekařskou na ulici Kopečná, ale jídla velmi originální a obsluha příjemná. Bohužel je ve Špačkovi poměrně dost kolísavá úroveň, zajdu tedy jen občas a jsem napjatá, jak to dopadne. Trochu mě štve, že je to tam strašně tmavé (jak pak má člověk fotit na Insta?), ale zase si připadáte jako u někoho doma.


Castellana trattoria

O Castellaně jste už ode mě určitě taky slyšeli, Sergiova druhá restaurace kousek od Maliňáku je zkrátka oběd v Itálii. Vždy jsem se tam najedla skvěle, obědová nabídka je dost široká, ale finančně to pro studující není na každodenní návštěvu. A protože je to tam díky designérce Petruccye navíc fakt krásné, tak si to alespoň já víc užiju na večeři, když nemusím nikam spěchat. (Špatná a dobrá zpráva v jednom je, že Castellana v Juliánově skončila, ale stěhuje se na Kobližnou, takže snad bude konečně super pizza v centru!)

Leporelo+

S Leporelem je to trochu podobné, od Castellany navíc vzdálené jen pár desítek metrů. Designově skvělá restaurace v Domě umění má taky super sezónní a originální nabídku, ale finančně je to tak jako s restaurací výše. Pro studenty je to spíš jen na občasné návštěvy a mně je opět příjemnější zajít spíše na večeři.

Jedna Báseň

Tenhle podnik je skvělou zprávou pro obyvatele Bohunic a Starého Lískovce, protože ani tam to s gastronomií není úplná hrůza, a to právě díky Jedné Básni. Najdete ji vedle benzínky na Jihlavské a na oběd určitě nebudete zklamaní. Na nějaké dojíždění z města to sice není, ale pokud bydlíte někde v okolí, tak se vyplatí zajít. (Ano, je to sesterský podnik Jedné Básně v centru, tam jsem ale nikdy nebyla.)


Bistro Franz

U Franze to určitě všichni znáte, já nemám Veveři úplně na trase, takže se do hipsterlandu nedostanu tak často, Když už tam ale jsem, tak jdu celkem na jistotu. Vždycky jsem tam stoprocentně spokojená nebyla, ale to bylo spíše skladbou jídel, která mi úplně nesedla. A cenově je to opět trošku výš. (Na Brno samozřejmě.)

Cattani

Když už jsme na Veveří, zmíním ještě Cattani. To je vyloženě těstovinový ráj, každý den si můžete vybrat z několika omáček a doplnit oblíbenou pastou. Je to tam trošku stísněné, ale tak nějak to ke Cattani patří. Není to na dlouhé vysedávání, ale celkově je to příjemný obědový podnik. V sesterské restauraci na Josefské se mi naopak nelíbí vůbec a přijde mi , že nepřebrala nic z kouzla a atmosféry mateřského podniku.

Ebisu a Izakaya Asahi

Japonská restaurace na Slovákove a nově vzniklý bar jsou super pro milovníky not so fancy Asie. Menu obvykle kolem stovky a jídla se dost opakují, ale na občasný oběd určitě můžu doporučit. V Asahi na Jakubáku to teda není na žádné velké vysedávání, protože je uvnitř celkem zima a sedíte na vysokých židličkách, ale jejich teriyaki chicken je super. A večer zajděte na japonské whiskey.

Giraffy Burger Bar

Když mám chuť na burger a nejsem zrovna v Baru, který neexistuje, tak jdu do Giraffy. Chutná mi jejich vláčná máslová houska, šťavnatý pulled pork a nepohrdnu ani dezerty, jako je cheesecake nebo muffin. Poloha kousek od České na Kounicove je taky super, navíc, jak asi víte, mají i rozvoz.

Rockin Café

Rockin Café je podnik na Pekárenské ulici (jedna z těch bočních z Veveří), kde se o kuchyň nově stará Beáta z blogu Veselé Borůvky. Pokud její blog znáte, tak asi tušíte, že se tam nají i paleo, whole30 a bezlepkoví nadšenci. Nicméně, i když se stravujete zcela normálně, jídlo vám bude chutnat a ani nepoznáte, že by mělo být nějaké "zdravé" - v dobrém slova smyslu. Ceny jsou o něco vyšší, obvykle kolem 100-150 korun, ale stojí to za to.

Take away:

Kebab na Starobrněnské

No, chápu, že kebab byste tu asi nečekali,ale občas holt prostě nestíháme a nedá se nic dělat, ale kebab je mňamka. Mně nejvíc ze všech brněnských, co jsem zatím ochutnala, zaujal Kebab king na Starobrněnské, kousek nad Zelňákem. Je nacpaný masem a zeleninou, nevytéká z něho dressinng a je tak akorát velký. Dřív jsem první místo připisovala kebabu vedle Flédy, ale později jsem zjistila, že hodnocení produktu probíhalo pouze v časných ranních hodinách, právě při odchodu z Flédy, takže musí být řečeno za neplatné.

Báhn mi v Letmu

Stánek Bamboo v přízemí Letma hned u eskalátorů vypadá sice na první pohled stejně hrozně jako ostatní asijské fast-foody, ale pod tajemným názvem Bamboo club bageta se skrývá něco jako báhn mi. Není to úplná pecka, ale poměrně se to blíží opravdickým báhn mi, stojí asi šedesát korun a je to taková Asian verze Subway. Blbý je, že na ni asi chodím jen já, protože jim pořád chybí nějaké suroviny.

Dobré take-away rychlovky si taky můžete dát v podobě sekané u Grubera na Radnické, nebo ve Sklizeno Josefská. Tam teď nově nabízí i něco jako DIY bagety.


Nakonec ještě zmíním La Fufu místo bývalé Menšíkovy kavárny, kde jsem byla jednou, ale celkem se mi tam líbilo a asi ještě zopakuju. Pro královopolské potom nové bistro Ocean 48 a pro černopolní Era. V úplném centru pak Morgal v prostorách Moravské galerie, nebo Savoy na Jakubáku. Kdo si chce trochu připlatit, tak neprohloupí v La Bouchée, ve Forhausu a v Il Mercatu. Nedávno jsem zkusila taky My Food ve Spielberk Office Centre na Holandské a bylo to supr.

EDIT:

Přidávám tipy pro celiaky od Vlasty, díky!

Denní menu:
-- prakticky všechny indické restaurace vaří bezlepkově hlavní chody (polévky mají lepkové). Takže jakákoli omáčka s rýží je ok.
-- vegetarianské a veganské podniky taky značí své jídlo. Třeba Vegalité, Oasa, Kupe Orient, Rebio
-- klasické restaurace, které mají denně aspoń jeden bzl hlavní chod: La Strada, Na Švábce
-- něco do ruky: na antonínské je možné si koupit čtvrtku výborné bzl pizzy do ruky, na Kotlářské prodávají bzl gyros a na Solniční je možné si koupit do pytlíčku falafely (výborné)

Mimo oběd dělají bzl hamburgery v bistru La social na uvoze a v Pablo Escobaru na Táboře (moc dobré).
Bzl pizzu mají ještě v La Strada, každý všechní den mají akci na pizzu (i bzl) 1+1 zdarma, když tam člověk přijde mezi 15:00 a 18:00. "

Poznámka: Cenovou relaci hodnotím v brněnském kontextu, takže vím, že Pražákům se může zdát strašně levné všechno. K brněnskému kontextu navíc zohledňuji i student-friendly budget.

Tady se můžete kouknout na moje recenze z dřívějška některých ze zmiňovaných podniků.

No a kam chodíte vy :)?






55 komentářů:

  1. V Jedné básni - té která je v centru - jsem byla taky moc spokojená. Servírují spíš netradiční varianty zdravějších jídel a to mi naprosto vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, už dlouho to mám na seznamu míst k navštívení :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Pravda, to jsem zapomněla, protože tam, ač taky vedle FSS, moc nechodím.

      Vymazat
    2. Do Podnebí jsem dřív chodila hodně často, ale poté, co jsme několikrát za sebou čekali napřed na objednání a pak na jídlo neúměrně dlouho, zatímco si za barem pokaždé vesele vykládalo asi 5 servírek už tam nechodím.
      Škoda, milovala jsem hlavně jejich palačinky s bryndzou, ale šanci jsem jim pak dala ještě minimálně 3x, a dopadlo to stejně:/

      Vymazat
    3. Vis, co jsem ted nekolikrat slysela? Ze si lidi mysli, ze Podnebi je nakej socialni projekt a obsluhou tam postizeni lidi, protoze jsou tak pomali a zmateni :DD

      Vymazat
    4. Haha ale je pravda, že pokaždé tam byl někdo jinej, a to jsem tam chodila často, na to abych si je pamatovala! :D
      Že by udělali vždycky dobrej skutek a na chvíli je zaměstnali, a po týdnu propustili? :D

      Vymazat
    5. Dobrej den, já osobně jsem si nejvíc pochutnal kdysi v centru Brna v restauraci Rodeodrive, teda myslím, že se to tak jmenovalo, každopádně tam měli fakt luxusní stejky a krásný prostředí!!! No a minulej týden jsem byl v Brně na služebce, firma zaplatila ubytování v Internationalu, teda pokoje super, ale navenek bych řekl že působí hotel tak trochu komunicticky... Každopádně jsem zašel s kolegou i do jejich Staročeské restaurace a protože si oba potrpíme hlavně na dobré české jídlo, jako od MAMINEK, tak musím nechat, že jsme si fakt pošmákli. No a pak sme večer zaši do města a to už jsme si dali jen kebab u hladovýho oka, ale jako taky výbornej!!!

      Vymazat
    6. V Intru na jidle jsem nikdy nebyla, ale verim, ze to nemusi byt uplne spatny :) A nejelpsi kebab v Brne je podle me v Kebab king nad zelnakem :)

      Vymazat
  3. The Immigrant Pub :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají, je levnější jak to večerní :) hlavně v poledne je tam klid, skoro nikdo tam není, takže super. Večer si člověk většinou ani nemá šanci sednou, pokud nemá rezervaci. Ale slyšela jsem, že v "Žirafě" mají lepší burgery :)

      Vymazat
    2. Aha, supr, dík, to jsem nevěděla. Já měla burger i tam a taky byl fajn, ale v Giraffy mi víc chutná houska.

      Vymazat
  4. Báhn mi v Letmu -
    nevím kdo na ni chodí/nechodí, ale od listopadu sem se na ni ptala už asi 14x a furt se mi nepoštěstilo :-D
    Už sem si začla říkat, jestli ji zrušili nebo se pokaždé tak rychle vyprodá :-D

    OdpovědětVymazat
  5. V Giraffy Burger Baru jsme byli cca před dvěma týdny a pulled pork už nedělají, prý se moc neprodával. Tomu se nelze moc divit, když ho člověk na standardní menu kartě nenajde... Prosili jsme, ať ho vrátí, tak snad jsme nebyli sami a zadaří se, je to fakt dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Ty jo, tak to je škoda! Ještě, že aspoň v Immigrantu ho teda mají, budu na něj muset chodit tam.

      Vymazat
  6. My chodime moc radi do Sunsetu, zatim nezklamali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemám úplně na trase, chodím tam jen k zubaři a to je mi většinou blbě :D A je to dobrý i na večeři?

      Vymazat
  7. Doporučuji Pad Thai restaurace v novem Semilasse a Wellington cafe Řečkovice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, do Wellingtonu už mám v plánu zajít hrozně dlouho, ale je to trochu dost mimo centrum, tak se musím hecnout :) Pad thai bych vyzkoušet mohla, ačkoliv mě moc nenadchlo ani v Thajsku :D

      Vymazat
  8. A co Sushi ve Vankovce? Maj tam dobry zeleninovy nudle ;) A to sushi taky ujde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi neprijde jako nic, co by stalo za to zminovat. Stejny, jak vsechny ostatni asijsky bistra..

      Vymazat
  9. Výborné těstoviny mají i ve Spolku:)
    A občas ráda zajdu i do Fresh Freaks na quiche nebo třeba veggie burger nebo salát s kozím sýrem a pečivem. Chutná mi tam, ale ceny se mi zdají vyšší, i vzhledem k porcím.
    A několikrát už jsem slyšela stížnosti na obsluhu. S tím jsem zatím problém nikdy neměla, ale ani na FB nemají jen pozitivní hodnocení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne to tam prave prijde taky celkem drahy na to, ze to neni nic nobl a dostatecne hipsta taky ne :D Byla jsem dvakrat a jako jo, dobry, ale ze bych musela chodit znova, to ani ne. A obsluha teda byl nic moc v oba pripady :(

      Vymazat
  10. Prosím o radu: kde na Olomoucké je to nej? Které konkrétní bistro/restaurace? Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne chutna skoro vsude, ale obecne se za nejlepsi povazuje to posledni bistro. Da se sedet vevnitr, maji tam na stene takovej obri plakat prirody nebo tak neceho a u vchodu barel s pitnou vodou :D

      Vymazat
  11. Samozřejmě Avia! Miluju ji :-) Když mám chuť na levné sushi, chodím na oběd do Taiwan Benta na Josefské. A když na drahé, ale naprosto bezkonkurenční, tak Koishi (ale to je spíš na nějakou slavnostní večeři).
    Jinak chodím dost podobně, jako ty - Cattani, Soul, Annapurna, sem tam Atlas, domů objednávám z Giraffy. A když jenom vybíhám na rychlovku z práce, tak často mířím do Veselé Vačice. Sice většinou žádná gastrověda, ale vaří dobře a vždy si vyberu (taky aby ne z toho množství, co mají). A nebo Varna, tam v poslední době vaří opravdu výborně, ale v době obědů to tam je na strašně dlouho. Nedávno na mě dokonce zapomněli a na jídlo jsem čekala 50 minut. Jediná jejich záchrana byla, že ten burger byl skvělý. Jinak bych snad ani nezaplatila a odešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pockat, ale Avia uz prece neni Avia, ne? Je tam takova naka retro jidelan, ne :)?
      No jo, Koishi je jasna vec, ale fakt spis na veceri,. Driv kdyz jeste meli poledni menu jsem chodila casto s nasima, ale jak ho zrusili, tak uz moc ne.
      Ja teda ve Vacici byla opakovane fakt hodne zklamana, jednou to bylo dokonce vylozene tragicky. :( Ve Varne sem byla tak pred dvema mesicema a nic moc. Meli to byt naky italsky testoviny a byl to des :D

      Vymazat
    2. Kdepak, Avia je stále Avia :-) Změnila sice poměrně nedávno majitele, ale stále tam vaří stejný šéfkuchař. A stále jsou specialisti na středomořskou kuchyni. Ryby, škeble, i těstoviny. A k tomu skvělé prosecco :-)
      A co se týče prostředí - on celý ten prostor je funkcionalistický, spíš až puristický, takže to vlastně je retro jídelna, ale tak to bylo vždycky. Vedle je i kulečníkový sál (tam jsem teda nikdy nebyla, já tam chodím jen na to skvělé jídlo).

      Vymazat
  12. Ahoj, v bistru Dragon v pruchodu ze svobodaku do alfa pasaze maji skvele pho polevky a dve nebo tri dalsi autentictejsi vietnamska jidla. Prostredi des bes, ale jidlo za to stoji. Ostatni nabidka je stejna jako ve vsechn asijskych bufacich, nebrat. Lu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pho maji docela fajn, ale furt mi neprijde tak dobry jak na Olomoucke, tak si spis zajedu tam.

      Vymazat
  13. Super :-) Brno plánuji v létě navštívit a tak se takový, ehm... větší taháček hodí :-D Hezkou sobotu,
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  14. Měl by tu někdo zájem o soupis, kde se v Brně v poledne dobře nají celiak?
    Jinak mezi indickými restauracemi je celkem rozdíl. IMHO nejlepší je Budha, pak Anapurna a jako nejhorší bych označila Light of india (aspoň podle menu). V Goa jsem nebyla nikdy a v Everestu na Konečňáků příliš málo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze o to je zajem vzdycky, bezlepkaru je cim dal vic :)
      Buddha je supr, ale ja jsem zastance Anapurny :)

      Vymazat
    2. Příspěvek na téma celiak a Brno :)
      denní menu
      -- prakticky všechny indické restaurace vaří bezlepkově hlavní chody (polévky mají lepkové). Takže jakákoli omáčka s rýží je ok.
      -- vegetarianské a veganské podniky taky značí své jídlo. Třeba Vegalité, Oasa, Kupe Orient, Rebio
      -- klasické restaurace, které mají denně aspoń jeden bzl hlavní chod: La Strada, Na Švábce
      -- něco do ruky: na antonínské je možné si koupit čtvrtku výborné bzl pizzy do ruky, na Kotlářské prodávají bzl gyros a na Solniční je možné si koupit do pytlíčku falafely (výborné)

      Mimo oběd dělají bzl hamburgery v bistru La social na uvoze a v Pablo Escobaru na Táboře (moc dobré).
      Bzl pizzu mají ještě v La Strada, každý všechní den mají akci na pizzu (i bzl) 1+1 zdarma, když tam člověk přijde mezi 15:00 a 18:00.

      Doufám, že ten seznam někomu pomůže :)

      Vymazat
    3. Díky moc, sdílela jsem na Facebooku :)

      Vymazat
  15. Ráda zajdu U Fidela na Masarové a v centru do Spolku ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Já bývala spokojená i v Záhradě u zastávky na Obilňáku. Je pravda, že nejsem kdovíjaký gourmet, a tak jsem byla chuťově s jídlem nadmíru spokojená. Vaří hodně zeleninu na nejrůznější způsob. Divím se, že jsem ji u vás ještě nezahlédla, máte ji vyzkoušenou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, ja nevedela, ze tam maji nejaky menicka, myslela jsem, ze je to spise kavarna, tak to se zajdu mrknout, diky!

      Vymazat
  17. Já jsem podlehl kouzlu bezedné polévky, takže strídám toto trio:
    www.ratejna.cz Obzvlášť stejnojmenná pizza je super a za 77,- s mísou husté polévky máte postaráno aj o večeři
    www.tinto.cz Větší rozmanitost a menší polední nával.
    https://www.facebook.com/jakodoma.restaurace Super je možnost vidět na webu fotky jídel, co v menu nabízejí.

    OdpovědětVymazat
  18. Skvělý článek, já mnoho let chodím do Velkého Špalíčku :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělý článek!Děkuji za tipy, ráda si rozšířím své gastronomické obzory:)
    Poslední dobou ráda chodím do Café Pilát na Kapucínském náměstí naproti Tungsramu. Mají perfektní polévky, nabídku jídel každý den mění, občas dělají i takové specialitky jako vařený hovězí jazyk s černou čočkou nebo bruschety s kachními srdíčky. Dá se tam ale najíst i vegetariánsky. Za mě pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pilát je boží!! :) Teď navíc all you can eat za 150, pecka:)

      Vymazat
  20. Kousek od nás je Cattani a musíme uznat, že jde opravdu o těstovinový ráj, určitě doporučujeme odpolední procházku po Brně s návštěvou Cattani a večerní Špilberk. Stejně jako návštěvu našeho penzionku, jen se přijďte podívat a třeba se i dobře vyspat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, maj to super, já mám pořád radši to na Veveří :) Díky za tip!!

      Vymazat
  21. Líbí se mi jak za jídlem vyrážíte. Já bych spíš ocenil nějaké doporučení rozvozů, zatím objednávám z: https://www.carusopizza.cz/cs/3-pizza a jsem teda spokojený, ale radši se najím doma, než se toulat městem.. :D

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...