pátek 19. prosince 2014

Povidlové koláče

Jsem samej cupcake. Jsou na blogu, jsou ve Sklizenu, jsou u mě doma, mám s nima fotky, mám cupcakový tričko, prstýnek, zapichovátka do květináčů, lesk na rty, zástěru, brož, krabičku a gumovou stěrku. Ale občas upeču i něco jinýho. Třeba vánočku, nebo perník, nebo...koláče! Teď se navíc k tvorbě těchto tradičnějších dobrot dostanu o něco víc, protože peču pro bezva kavárnu, která se jmenuje PRAHA, což je trochu matoucí, protože je v Brně. Takže kdybyste někdy šli kolem Besedního domu, nebo pěšky z Šilingráku na Českou, tak se stavte, půjčte si v jejich knihovně knížku o umění a zakousněte třeba povidlovej koláč.



Když jsem je pekla poprvé, dopadlo to nemile. Protože letos nemám povidla od babičky, byla jsem nucena si je koupit a přihodila jsem je k běžnému nákupu v supermarketu. Hustá mi přišla víc než dost, lžíce v nich úplně stála, nanášet skoro nešla, ale po upečení se celé rozplizly mimo koláč a ještě mi zašpinily troubu! Takže do Prahy šly jen tvarohové a makové a povidlové plakaly u mě doma. Na druhé kolo jsem vyzkoušela povidla z bezva obchodu Náš grunt, kam chodím ráda nakupovat, takže když mi nabídli, ať si u nich něco vyberu na vyzkoušení, tak jsem neváhala. A povidla? Ani se nehly! Takže až zas nebudu mít domácí, tak aspoň vím, kam pro ně. Recept na těsto je víceméně podle kuchařky Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka s tím rozdílem, že jsem použila sušené droždí. Povidla vyrobil (pouze ze švestek!) pan Netopil z Žalkovic, tak mu vyřizuju, že jsou bezva!


POVIDLOVÉ KOLÁČE


350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
175 ml mléka
95 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
90 g másla
1 vejce
špetka soli

+ 1 vejce na potření,

400 g povidel
skořice/perníkové koření
cukr moučka



Smícháme mouky se špetkou soli a se sušeným droždím. Zahřejeme si mléko, do kterého dáme cukr a máslo. Do poloviny sypkých surovin nalíváme směs mléka a mícháme. Přidáme vejce a zapracujeme do těsta. Nakonec přisypáváme mouku a vypracujeme pevné těsto. Necháme asi hodinu a půl kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme povidla tak,aby nám chutnala, takže po troškách přisypáváme koření a cukr a ochutnáváme. Vykynuté těsto rozdělujeme na kuličky po asi 45 gramech, nebo podle oka. Bude jich kolem 16. Kuličku rozplácneme dnem skleničky,snažíme se, aby okraje byly celkem malé a rozplácnutá část byla hodně tenká. Necháme 10 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a naplníme povidly. Můžeme posypat drobenkou, nebo ozdobit ořechy. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů a do té doby necháme koláče ještě trošku kynout. Vyndáme, necháme vystydnout a když to vydržíme, tak si je necháme třeba na snídani!

A takhle pěkně umí koláče vyfotit Klára v Praze. Já jak nemám dokonalé denní světlo, tak jsem marná.


A to jsou ty povidla!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...