pondělí 21. dubna 2014

Jak jsem v Brně pořádala Cupcake Cup

Cupcake Cup. Už, když jsem byla na pražské verzi, kterou pořádá a založila Jana Stehlíková z Foodies Clubu VŠE, tak jsem věděla, že něco podobného bych chtěla uspořádat i v Brně. Pořád jsem se k tomu ale nějak neměla, nepřemýšlela nad tím a řekla si, že někdy to prostě bude. Pak jsem si ale strašně oblíbila jednu kavárnu v Brně – Café Atlas. Je to moje nejoblíbenější místo, kde už jsem utratila milióny, dostala do sebe hektolitry limonád a kofeinu, trávila tam snídaně a obědy a snědla kila hummusu. A tak mě napadlo – vždyť tady by byl super Cupcake Cup! Napsala jsem tedy se smělým dotazem provozní Hedvice, které se celý nápad také celkem zamlouval, a společně jsme se dohodly na velikonoční sobotě, ačkoliv jsme měly trochu strach, že tři týdny na propagaci je málo, že nikdo nedojde a my budeme v Atlasu samy. Tak jsem šla o pár metrů vedle do školní knihovny, udělala na Facebooku událost, dala na ni odkaz na blogovém profilu a šla na oběd do Castellany. Při nudné jízdě v tramvaji jsem se jako správný závislák jen tak ze zvyku mrkla na Facebook. Cože??? Desítky sdílení? Stovky pozvaných lidí? Pomóóc. Musela jsem odkaz na událost smazat všude možně, vyhlásit registrace emailem a uzavřít událost, aby se nezvali další a další lidé, protože kapacita měla být jen 50 účastníků. Chtěla jsem, aby celá akce byla alespoň trochu komorního charakteru a hlavně abychom neumřeli na nadměrnou konzumaci cupcakes. Nakonec tedy bylo v události celkově asi 60 lidí, 24 pekařů v 18 týmech a zbytek ochutnávači. A milión náhradníků v obou kategoriích, kteří se hlásili ještě pár dní před akcí. Náhradníci se ukázali jako dobrá volba, protože postupně samozřejmě někteří lidé z různých důvodů odpadli. 


Když jsem tedy věděla, že skutečně někdo hodlá přijít, musela jsem začít řešit organizaci. Vymyslela jsem to tak, že každý pekař / tým pekařů donese minimálně 12 cupcakes, které se rozdělí na 5 degustačních porcí. Hodnotit se bude zvlášť vzhled a chuť, což vytvoří celkový výsledek. Bude jednak hodnocení poroty, kde jsem byla já, Terka z blogu Hladová a vítězka pražského Cupcake Cupu  a Terka z Future Sailors a pak hodnocení veřejnosti. 


Terka Future Sailors

Terka Hladová
 Navíc se budou dávat dvě speciální ceny, nejchutnější cupcake a nejhezčí cupcake napříč kategoriemi. To znamenalo jediné – bude potřeba hodně cen.  Stanovila jsem proto ochutnávačský poplatek 70 korun a startovné pro pekaře 30 korun. Ochutnávači posílali peníze předem na účet (myslím, že to byl první tag: cupcakecup v historii internetového bankovnictví) a 30 korun od pekařů se vybíralo až na místě. Prostě jako u doktora. Musela jsem ale koupit další věci související s organizací, takže to pořád bylo dost málo. Napadla mě tedy šílená myšlenka: zkusím sehnat sponzory. Napsala jsem tedy společnosti Mixit, Naše Kaše, Sklizeno Dvořákova, Zajíc v krabici a Delikatesy J. Gruber. Že plánuju cupcake cup a že bych jako chtěla nějaké ceny. A k mému překvapení všichni souhlasili, takže jsem rázem měla dva poukazy do Sklizena na 300 korun, dubnového Zajíce v krabici, který navíc obsahoval samé pekařské ingredience, poukaz na Naše kaše na celý týden, poukaz na vlastní Mixit a pekařský balíček z Delikatesy J.Gruber. Tímto moc děkuji Martině Tisovské, Petře Šťastné a Vaškovi Šašvatovi, Davidovi Borozidisovi a Janě Burešové, Tomáši Huberovi a Terce Bočkové. Díky! Potom bych ještě moc ráda poděkovala Janě Nové a firmě Lindt CZ, kteří mi zasílají obrovské krabice s čokoládou, kterou nestíhám sama konzumovat. Vyrobila jsem tedy z Lindor koulí a čokoládových vajíček malé balíčky jako poděkování za účast. Plus samozřejmě placka pro každého pekaře. To už společně s nakoupenými cenami vypadalo slibně.







Teď to ale chtělo dát Cupcaku Cupu nějaký ten jednotný styl, aby to celé nevypadalo moc amatérsky a mělo nějakou úroveň. Tímto bych chtěla poděkovat mému skvělému kamarádovi Davidovi, bez kterého by nebylo vlastně nic z grafických záležitostí. Společně jsme vymysleli a David pak zhmotnil vstupenku/bodovací kartičku, které jsem předem poslala všem účastníkům, cedulky se startovními čísly, diplomy a placku Cupcake Cup. Letošní ročník jsme stanovili jako růžový, s tím, že se bude barva pokaždé měnit. Placky se nedaly koupit, ale byly jen pro zúčastněné pekaře, taková malá sběratelská edice. (Pokud si budete chtít někdy dělat placky, tak vřele doporučuju skvělou firmu Moje placky. Jsou ochotní, profesionální, rychlí a cenově výhodní)







Asi týden před akcí jsem sepsala pravidla a instrukce pro pekaře, aby věděli, do čeho jdou, přišli s předstihem a další organizační záležitosti. Taky jsem vyzvedávala všechny ceny, balila 18 malých balíčků, na každý dala razítko, kompletovala všechny hlavní ceny, tiskla diplomy, vytvářela časový harmonogram, nakupovala lžičky a tužky, vyřizovala poslední záležitosti, domlouvala fotografku Aju a kameramany Clean paper production. S Hedvikou jsme dolaďovaly nějaké organizační záležitosti a než jsem řekla cupcake, už byl onen den D, nebo spíše CCC.








Měla jsem trošku problém s výběrem šatů (to je totiž strašně důležitý), protože jsem chtěla v rámci zachování barvy ročníku vzít růžové. Na těch by ale nebyla vidět placka a moje cupcake brož, tak jsem si vzala černobílé, zapíchala do sebe růžové brože a placky, vzala růžovou mašli do vlasů a růžovou rtěnku. Trochu dost blbě jsem si navlnila vlasy a pak jsem z toho byla celou dobu lehce nervózní. Do obřího koše na prádlo jsem naskládala všechny ceny a frčela do Atlasu Přijela jsem o hodinu dřív společně se ségrou a Komcem, abychom nachystali stoly, rozmístili startovní čísla, vytvořili zázemí pro registraci a další věci. Postupně začali chodit pekaři a vzápětí i ochutnávači a k mému překvapení jsme začali skoro načas.


Samozřejmě jsem pitomá a nenachystala jsem si žádné proslovy a tudíž jsem stoprocentně na něco zapomněla v každé chvílí, kdy jsem zazvonila na zvoneček a rozdávala rozumy na pódiu. Jinak ale všechno  běželo jako na drátkách, časový plán jsem odhadla vcelku přesně a přibývaly vyhodnocené tabulky. Jaksi mi ale nedošlo, že zapsat do excelu  celkem 1764 čísel skutečně nebude jen tak za chvilku. Začínala jsem z toho být trošku nervózní a měla blbý pocit, že na mě všichni čekají. A jak jsem to už honem chtěla mít hotové a nadepisovat diplomy, tak jsem se přehlédla v jedné z mnoha excelových tabulek a vítěze poroty jsem začala psát na diplomy vítězů veřejnosti. A samozřejmě jsem neměla žádné náhradní. To mě totálně rozhodilo, protože nad diplomama jsme strávili více času, než bylo vhodné a já je teď nemůžu nikomu dát. Myslela jsem, že se rozbrečím a pozvracím a začala jsem hodně sprostě nadávat a fakt doufám, že jste nikdo neslyšeli, co padá za slova ze slečny s růžovou mašlí. Vzápětí jsem zjistila další nemilou věc. V hodnocení poroty byla tři druhá místa a dvě třetí místa. Sakra! Tolik cen nemám! Panikááá! Nakonec to ale vyšlo tak, že vítězové se hodně prolínali, takže žádný z oceněných neodešel s prázdnou.  Na diplomy jsme se domluvily tak, že je dodám někdy v příštím týdnu a vlastně se tolik nestalo. Já jsem ale propadala svým paranoidním myšlenkám, že mě budou rázem všech lidí hejtovat a pomlouvat, já budu muset uzavřít blog, přestat péct, odstěhhovat se z Brna a z Česka, atakdále. No prostě efekt motýlího křídla jak sviňa. (Jo, brala jsem to trošičku moc vážně.)




Nicméně, jak jsem byla rozhozená a už jsem hlavně chtěla jít domů, pustit si Vikingy, nikdy nevidět Excel ani cupcakes, tak jsem zapomněla zmínit dostatečně jasně všechny sponzory a poděkovat všem, kterým jsem chtěla a prostě jsem ceremoniál trošku pokazila. Takže ještě jednou a hezky jasně.

Děkuji všem sponzorům:


1. cena poroty: Poukázka na 300 Kč do Sklizeno Dvořákova, Zajíc v krabici, muffinový plech

1. místo veřejnost: Poukaz na 300 Kč do Sklizeno Dvořákova, balíček s pekařskými věcmi od Delikatesy J.Gruber a zdobící sáček se dvěma špičkami

2. místo porota: Zástěra s Cupcakem, poukaz na celý týden  na Naše Kaše
2. místo veřejnost: Silikonový makrónkový plech, poukaz na Mixit 

3. místo porota: Srdíčkové formičky

3. místo veřejnost: Zapichovátka a košíčky na cupcakes

Speciální ceny za nejkrásnější a nejchutnější cupcake: Můj domácí vanilkový extrakt a barevné košíčky


Dále děkuji:

  • Davidovi, který mi pomohl vlastně skoro se vším, s čím šlo na dálku pomoci. S grafikou, s excelem a taky mi poskytl podnětné rady k celé koncepcí Cupcake Cupu.
  • Hedvice, díky které se Cupcake Cup mohl konat na mém nejoblíbenějším místě, v Café Atlas.
  • Terce Pospíšilové, neboli Hladové, že přijela až z Prahy jen pro porotcování na Cupcake Cupu a Terce Pachtové z Future Sailors za profi hodnocení i přes bezlepkovou dietu.
  • Mojí téměř twinsister Terce a téměř švagrovi Komcovi za pomoc s organizací na místě, počítáním bodů, uklidňováním ve chvíli, kdy jsem myslela, že všechny vyhodím a půjdu brečet do kouta a rituálně pálit diplomy. Terce pak speciálně za krásné poděkování na konci.
  • Aje za zaujmutí místa hlavního fotografa.
  • Verče, Káje a Ivce za pomoc se sčítáním bodů.
  • Všem pekařům za to, že se nebáli zúčastnit a přinesli skvělé výtvory.
  • Všem ochutnávačům za vzorné platby předem, včasný příchod a bezproblémový průběh.

Upřímně řečeno, když jsem si plánovala, že Cupcake Cup uspořádám, ani ve snu by mě nenapadlo, že o něj bude takový zájem a budu muset mazat odkazy a zavádět registrace e-mailem. Vím, že to mělo dost chyb, ale poučím se pro příště a snad pak bude druhý ročník ještě lepší. Možná dokonce bude jarní a podzimní kolo, takže dvakrát ročně. Budu ráda, pokud mi vy, co jste se zúčastnili v jakékoliv kategorii, dáte vědět, jak se vám to líbilo či nelíbilo, jsem otevřená všem podnětům a konstruktivní kritice.

Změny, které vím, že příště udělám:

1)      Diplomů si přinesu asi tak desetkrát tolik.
2)      Napíšu si stručnou osnovu toho, co mám kdy říkat.
3)      Cupcaky na degustační porce rozkrájím předem sama.
4)      Hodnocení upravím tak, aby se nestalo, že bude více vítězů.
5)      Zajistím více židlí.
6)      Nebudu se nervovat, že nestíhám 1764 čísel zapsat během pár minut a budu doufat, že s tím počítají i ostatní.

No a to je asi všechno a já si jdu s heslem „Keep calm and dont think about cupcakes“  pustit ty Vikingy.

Pro mě byly suverénně nejlepší tyto:
1. místo poroty, Klára Eliášová: Kopřivové cupcakes s cream cheese krémem a sedmikráskovým medem




Kávovo-kakaové cucpcakes s tvarohovým krémem

Mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem s medem

Chilli cupcakes by Káča

2. místo poroty, Anička Křižáková: Cupcakes s vanilkou, bílou čokoládou a lehkým sýrovým krémem

Nejlepší vzhled,  1. místo od veřejnosti, 2. místo od poroty,. Bára Daňková: Mrkvové cupcakes s krémem z bílé čokolády

Scandal in Caramel: čokoládové cupcakes s dvojím karamelem

3. místo veřejnosti, 2. místo poroty, Radka Šťastná: cheesecake cupcakes s bílou čokoládou

3. místo poroty, Marťa Grochová: vanilkové cupcakes s čokoládovými kousky a banánem, speculos krém a marcipán


Nejlepší chuť, 2. místo veřejnosti, 3.místo poroty, Gemma d´Auriová: Kakaové cupcakes s kaštanovou náplní a bílým krémem

Čokoládové cupcakes s ořechy a povidly s karamelovým krémem z mascarpone


Brownie cupcakes s Matcha krémem a koktejlovou třešní by Den pastelka

Pomerančové cupcakes s crémem z mascarpone s marcipánovými kytičkami

Banánové cupcakes s čokoládovým krémem

Jarní matcha cupcakes s jahodovým krémem (by Kája Plumfoolery)

Brownies cupcakes s čokoládovým mousse a krémem z tvarohu a bílé čokolády

Citronovomandlový cupcake s matcha krémem
Foto: Kris Pokorná

Foto: Terka Šibalová, Tereza Pixie








¨










Foto: Terka Šibalová, Lets live

Happy výherkyně Gemma

Výherkyně Bára Daňková

Výherkyně Klára Eliášová

Výherkyně Anička Křižáková
P.S. Mrknout můžete taky na článek k Terce a na fotky ke Gemmě.

43 komentářů:

  1. jak je to možný,že vy holky,co pečete a děláte ty nejhezčí cupcakes působíte tak nějak děsně 'roztomile' i vzhledově? :D :) všem výherkyním blahopřeju a doufám,že příště se budu moct také zúčastnit, i když nesahám soutěžícím ani po paty :) Úžasný nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to je zajímavá teorie! :)
      Však máš rok (nebo půl rok, to ještě uvidím :) na trénink, takže třeba to pak bude i na výhru! :)

      Vymazat
  2. No teeeeeda, velká gratulace k úspěšnému zorganizování !!! Doufám, źe to budeš pořádat i příští rok, bych přijela až ze svýho hoooodně dalekýho Liberce !!! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, mohlo to byt lepsi, ale tak napoprve snad OK. :)
      Jojo, pokud do toho nevstoupi nejaky vyssi sily, tak budu! :D A jestli az z Liberce, tak to se budu msuet pekelne snazit, aby to stalo za to :D

      Vymazat
    2. jé, dalsi liberecak! priste uz taky pojedu z liberce, pojed taky!

      Vymazat
    3. A nebo si udelame nejakou blogofood akci v Liberci?

      Vymazat
  3. Páni....
    .... já snad kvůli vám všem foodblogerkám začnu zvažovat vejšku v Brně :D

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní článek :-) Za rok se hlásím do soutěže!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Veru super to bylo, myslím, že jsi přehnaně kritická! Mě nejvíc chutnaly pomerančové cupcakes a hned jdi hledat recept na něco podobného :D Těším se na další ročník a přeji pevné nervy!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Kajo, tak vis co, sebereflexe musi byt :D
      Tak napis do udalosti a popros o recept, byl to tým Bára a Marky :)

      Vymazat
  6. Veru, myslím, že se Ti to skvěle povedlo. A určitě budeš mít velký úspěch i dál. Držím Ti palce. Všechny cupcakes vypadaly naprosto báječně...

    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! :) Jsem rada, ze to takto vnima aspon nekdo, kdyz uz ne ja :D

      Vymazat
  7. To je kráása :)) Zrovna včera jsme s kamarádkou pekly podle tvých receptů :)

    OdpovědětVymazat
  8. wow, obdivuji tě, že ses do toho pustila:) všechno vypadá moc krásně a ty ceny jsou úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, ale obdivu to zase hodne neni! :D A ceny bych taky rada vyhrala, to je fakt :D!

      Vymazat
  9. ježiš tak to je bezva! klobouk dolů za zvládnutí takové náročné (ale i očividně, velmi příjemné) akce :)
    škoda, že do brna moc nejezdím, ale zajet na takovouhle akci mě to opravdu láká ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc, jsem rada, ze cupcake cup nalakal i nekoho z daleka! :)

      Vymazat
  10. Moc mě mrzí, že jsem se nemohla zúčastnit (a dokonce se mnou chtěla být v týmu moje zručnější sestra:D), a o to víc mě to štve, že brigáda, kvůli které jsem se nepřihlásila, se na poslední chvíli zrušila. Prostě osud, nebylo mi přáno!

    Ale poznámka o tom, že možná budou dvě soutěže za rok mě velice potěšila, příště mi to snad neuteče :)
    No a na všechny ty rozromilé cupcaky je radost pohledět, ani nedokážu říct, které mě vzhledově i podle surovin lákají více :)
    A myslím že k sobě nemusíš být tak kritická, u takových akcí musí návštěvníci s nějakým menším zmatkem nebo zdržením počítat a jsem si jistá, že si to všichni moc užili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to je fakt jako naschval, ze se nakonec ani brigada nekonala!
      No mozna jeste zes me nevidela se ztrapnovat a budes az u pristiho , snad lepsiho rocniku! :D

      Ja vim no, kdyz ja jsem takovy maximalista :D Ale taky doufam, ze ostatni berou na vedomi nesnaze souvisejici s premierou :)

      Vymazat
  11. Veronika som veľmi rada že si ti podarilo ten Cupcake Cup usporiadať, z fotiek a podľa toho čo si písala to vyzerá úžasne. :) Okrem toho si mi takto na večer narobila strašné chute na sladké tými obrázkami, takže vďaka. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Domco, jo, bylo to moc fajn, jenom ja sem pak byla na umreni :D Tak jsem rada, ze ted dlouho nic organizovat nebudu :D
      A samozrejme, neni zac! :D

      Vymazat
  12. Tak to vypadá, že se akce opravu povedla. Škoda, že jsem ji prošvihla, takových dobrot.. :-)
    Každopádně až budeš pořádat příště, tak se nabízím jako dobrovolník při organizaci, chystání atd. Vím, jaké práce dá něco takového zorganizovat... Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojky, skvělá akce! Doufám, že se bude v blízké době opakovat. =D Hodně mě zaujaly "Kopřivové cupcakes s cream cheese krémem a sedmikráskovým medem" nevíš kde bych na ně našla recept? =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no uvidime, jak to dopadne s dalsim rocnikem, ale bude urcite..jestli v brzke dobe, to zatim nevim :)
      Zeptam se ti vyherkyne a dam vedet, kdyztak mi to napis i do mailu, at na to nezapomenu :)

      Vymazat
  14. Příští rok už nesmím prošvihnout registraci a musím se přihlásit!
    Už jen kvůli té atmosféře, vypadá to vše super! Máš můj obdiv! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pristi rok, jak tak koukam, bude mozna jeste vetsi boj nez ted! :D
      Dekuju moc, ale hodno obdivu to zas neni :D

      Vymazat
    2. Tak boj byl, ze? :D jsem rada, ze jsem se vesla do kapacity :D

      Vymazat
    3. No ty jo, masakr... a porad chodi dalsi a dalsi maily..

      Vymazat
  15. haha ta třetí poznámka o tom co uděláš příště mě pobavila =))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, nesmi z toho byt priste takovej masakr, ke cupcakum musime mit uctu! :D

      Vymazat
    2. A opravdu je hodlas ted krajet vsechny sama? :D

      Vymazat
  16. Ahoj :)
    všechny cupcakes vypadají krásně, já taky pečení cupcakes v roce 2010 podlehla, ale teď už teda bohužel nic nepeču. Kdyby ses chtěla podívat, album s mýma fotkama je na fb:
    https://www.facebook.com/nemenujusepavla/media_set?set=a.1429462469993.55243.1635794860&type=1&l=061dbc1ee3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, teda, 2010, tos v Cesku celkem predbhela dobu! :) Koukal jsem a mela jsi je fakt krasne, skoda, ze uz nepeces :)

      Vymazat
    2. :) :) až se přestěhuju někam, kde bude trouba, možná zase začnu :)
      Každopádně Tobě hodně štěstí! :)

      Vymazat
  17. Super! Tak to uz se ted tesim an nejake svedske cupcaky ! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, první ročník Cupcake Cup jsem nestihla, protože jsem byla v zahraničí, nevím, zda se pořádal druhý, ale chci se zeptat, zda se náhodou nebude pořádat letos další ročník? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, druhy se poradal, je zde taky clanek. Letos spise ne, uz bohuzel nemam tolik casu. :(

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...