sobota 27. července 2013

The Daring Bakers' Challenge 2013: Eenie Meenie Miney Moe

Mille feuille
Červencová výzva byla velmi netradiční, protože žádná nebyla. Tedy ne tak úplně, ale protože hostitelka první prázdninové challenge onemocněla, vymyslel se alternativní plán - splnit některou z výzev předchozích, které jsme nestihli, nebo se na ně prostě vykašlali. Nápad organizátorů na tento úkol uklidňuje moje pekařské já, že nejsem jediná, kdo neplní výzvy zrovna svědomitě. S tímto zadáním jsem byla poměrně spokojená, protože za dobu fungování Daring Bakers je opravdu z čeho vybírat a byl i další důvod, proč se mi tohle řešení hodilo. Červenec je měsícem, kdy můj táta slaví narozeniny, a protože nejsme zrovna dortová rodinka, přemýšlela jsem, co mu upéct.

Milfejky! Pod tímto podivným názvem znám od dětství proslulý francouzský dezert mille-feuille, který je jeden z tátových nejoblíbenějších. Nejsem si jistá, jestli se francouzským řezům Napoleon, což je alternativní název pro mille-feuille, říkalo milfejka jen u nás, ale vzpomínám si, že je dříve měli ve všech cukrárnách.  Já ale velký fanda nejsem, takže moje znalost z oboru mille feuille zahrnovala jen charakteristický vzor na povrchu. Jde vlastně o tři pláty listového těsta, které jsou proložené cukrářským vanilkovým krémem creme patissiere a na posledním plátu těsta je bílá poleva s čokoládovým vzorem. Zní to celkem easy, ne? Když neděláte domácí listové těsto, tak určitě. Jinak je to teda pěkná otrava. Jasně, to těsto je super, krásně lístkuje, je křehké jemné, atakdále, ale ta doba! No, moc jsem vás teď asi nenavnadila, ale pojďme na to. Jsem lenoch líná, takže jsem využila už přeložený recept od Cataliny, kde je autenticita vždy zaručena.

In a "celebration" of past Daring Baker and Daring Cook challenges, Lisa challenged all of us to search through the Daring Kitchen archives and pick any one we'd like! The REAL challenge was picking which delicious recipe(s) to try!

Abychom oslavili předchozí výzvy Odvážných pekařů a kuchařů, dostali jsme za úkol prohledat archiv Odvážné kuchyně a vybrat si jakoukoliv výzvu chceme. Skutečnou výzvou však byla právě volba, který ze skvělých receptů vyzkoušíme!

MILLE FEUILLE


Crème pâtissière:

500ml plnotučného mléka (já měla polotučné a OK)
50g kukuřičného škrobu
140g cukr moučka
2 velká vejce
4 velké žloutky
60g másla
2 vanilkové lusky (já použila 1 a 1 lžičku extraktu)

Listové těsto:

500g hladké mouky
8g soli
200-300ml vody
350-400g másla (podle váhy těsta)


Glazura:

cca 150 g cukru moučka
trocha mléka
20g čokolády/hotová čokoládová poleva



Postup:

Krém:

 Z 500ml mléka odlijeme trochu do mísy a rozmícháme v ní škrob. Zašleháme do něj celá vejce, jedno po druhém a žloutky. Zbytek mléka dáme s cukrem do hrnce, přidáme dřeň z vanilky, zbytek lusku a extrakt, pokud používáme. (Vy víte, že já jsem extraktový šílenec, ale tady jsem jeden lusk dala, protože jsem chtěla viditelná zrníčka v krému.) Mléko přivedeme k varu a pak z něj trochu odlijeme do mísy s vaječnou směsí. Tu stále šleháme, aby se vejce nezdrcla. Do zbytku mléka přilíváme opatrně tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, šleháme do zbláznění a přivedeme zase k varu. Vaříme asi minutu, pak odstavíme a stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme lusk a krém nalijeme do mísy. Překryjeme folií, necháme chvíli  vystydnout a dáme do lednice.

Těsto:

 Ve velké míse smícháme prosátou mouku, sůl a vlažnou vodu. Všechny přísady promícháme vařečkou. Vody přidáváme postupně dle potřeby, aby těsto drželo pohromadě a bylo pružné. Zabalíme do fólie a dáme chladit minimálně na 1 hodinu. S máslem (použijte ho tolik, jako je poloviční hmotnost těsta z lednice) postupujeme stejně jako u těsta na croissanty. Nebo trošku jinak, právě jako Catalina. Každopádně těsto vždy přehneme jako dopis dvakrát a pak dáme do lednice. Přehýbáme celkově šestkrát, respektive 2x3 krát, jestli mi rozumíte.(Těsto přehnu dvakrát, dám do lednice. Po hodině zase dvakrát, dám do lednice, po hodině zase dvakrát a dám naposledy chladit před pečením.) Těsta je podle tohoto receptu na dvě dávky, takže na mille feuille využijete jenom polovinu. Druhou zamrazte na horší časy. Z těsta vyválejte obdélník, který rozdělte na tři dlouhé pásy, já je dělala tak velké, aby se mi vešly uhlopříčně na plech. Pekla jsem je na horkovzduch dva najednou a jeden zvlášt na 200 stupňů asi 20 minut. Kontrolujte až bude těsto zlaté.

Glazura:
Mezitím si udělejte glazuru, nejjednodušší je z cukru a mléka. Prosejte asi 140 gramů moučkového cukru a přilijte trošku mléka a rozšlehejte. Mléka přidávejte postupně jen tolik, aby směs šla roztírat, určitě by neměla být tekutá a měla by být tužší než třeba poleva na perníčky.

Vychladlé pláty těsta si dejte na sebe a seřízněte kraje tak, aby byly všechny stejné. Já se na to vykašlala a pak byl můj mille feuille trošku hnusný. Položte si na nějaké prkýnko první plát a dejte na něj polovinu krému. (Já jsem to tak udělala a krému bylo fakt hodně, tak dejte klidně míň a zbytek snězte s něčím jiným. Je výbornej.) Přiložte druhý plát a na něj dejte taky polovinu (nebo míň) krému. Připravte si čokoládu na zdobení, protože pak to bude rychlovka - rozpusťte si čokoládu a dejte do zdobícího sáčku, nebo rozpusťte kupovanou polevu. Je jí potřeba tak málo, že to na chuti nic nezmění. Přidejte poslední plát těsta a rozetřete na něj cukrovou polevu. Tuhne velmi rychle, takže pracujte svižně. Nakonec si vezměte připravenou čokoládu a nakreslete svislé čáry po celé délce. Ve vodorovném směru pak kreslete párátkem jedním a pak druhým směrem a tím vznikne charakteristický vzor. Dejte do lednice, nejlepší je až druhý den. Krájejte ostrým vroubkovaným nožem.

Mille feuille



Co se týče toho ehm ehm charakteristického vzoru. Můj byl spíš poměrně inovativní, takže jsem ho chytře překryla rybízem.

No, co vám budu povídat. Byla to piplačka, spálila jsem si prsty, v kuchyni byl strašný bordel, trošku jsem nadávala, ale jinak všem doporučuju!
Teď trochu vážněji - listové těsto asi doma pravidelně dělávat nebudu, je to prostě na dlouho a zas tak často ho nevyužiju. Zato ten krém! Já rozhodně nejsem žádný krémový nadšenec, ale tenhle byl prostě úžasný. Děkuju Catalině za skvělý recept, ten uchovám příštím generacím. Své určitě udělala i domácí vajíčka a tak domácí extrakt z vanilky, za který děkuji Davidovi.

Mille feuille

MIlle feuille vám stačí skutečně malý kousek, protože je to hutný a sladký dezert. Původně jsem si myslela, že mi nebude vůbec chutnat, ale naopak, je to fakt celkem lahůdka, ale... never more!


Mille feuille

Znáte tenhle dezert? Jste fanoušci jako táta nebo skeptici jako já?

18 komentářů:

  1. Tohle vubec neznám, vypadá to nááádherně :) a taky složitě :D Nevím jeslti bych si na to troufla :( :D Jsi šikula :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, slozity to bylo spis na ten cas. Ale dik :) A mivaji to spis v takovych tech old school cukrarnach :D

      Vymazat
  2. znám a mám moc ráda, domácí listové těsto dělám a vždy si dám do mrazáku jednu várku. Teď ovšem v kuchyni pokusy s máslem dělat nejdou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc dobře. Už jsem o tom slyšela, ale ještě neochutnala. Do domácího listového těsta jsem se zatím nepustila, přesně mě odrazuje dlouhý čas přípravy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jeste ze mam tu druhou pulku testa v mrazaku, protoze by se mi do toho znova taky nechtelo :)

      Vymazat
  4. Vypadá to naprosto skvěle! Listové těsto jsem sama ještě nedělala, ale chystám se na to :) Takže možná "milfejky" vyzkouším, bo vanilkové krémy miluju! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem to dělala už asi třikrát. Poprvý u DB výzvy, kdy se mi povedl fakt úžasně (teda vzhledově zas tak ne, ale chuťově). Od tý doby se mi nikdy tolik nepovedl, a hlavně aby to vypadalo dobře, tak je to fakt mega makačka. Nicméně já ty řezy úplně miluju, třeba ještě s malinama nebo tak :) Zkoušela jsem teď dělat croissanty (no magor žejo), a v tomhle vedru se to vůbec nedá. Při kynutí mi vytékalo máslo z těsta a podobně, takže takovéhle výmysly radši až na zimu :) Ten rybíz se mi líbí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vsak muj se jak vidis prave moc vzhledove nepovedl :D Chutove byl super, ale ja to teda uplne nedocenim, protoze mi proste tenhle typ rezu tolik nechutna.
      Haha, na croissanty fakt neni uplne idealni doba :D Bud v zime, nebo nekde, kde je klimatizace :D

      Vymazat
  6. I'd love a slice of that mille feuille! Great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  7. Nemám ráda krémy, tak ta mě asi nee.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tenhle je fakt vynikající, já nemám ráda taky většinu krémů, protože je znám různě z cukráren a z obchodů, ale tohle je jiná káva :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...