čtvrtek 16. května 2013

The Daring Bakers' Challenge 2013 - Hidden Veggies: Avocado cookies (Avokádové sušenky)

Ano, čtete správně, 16. května s klidem publikuji březnovou výzvu. V té době jsem totiž byla na místě tak
vzdáleném, kde ani trouby nejsou (rozuměj Praha) a Hidden Veggies jsem zkrátka neměla jak vytvořit.
Pak jsem na to pochopitelně nějak zapomněla a říkala si, že když jsem stejně neudělala tu únorovou (krekry), ani tu dubnovou (Savarin), tak je to jedno. Potom mi ale moje kamarádka vyhubovala (zdravím Míšu), že už ji nebaví samá vietnamská jídla a fotky nevyslovitelných názvů a co že bude s těma výzvama. Takže jsem na slovo poslechla a jala se vrhnout na challenge!
Úkol zněl jasně: schovat jakoukoliv zeleninu do jakékoliv sladké dobroty. Dopadlo to tak, že většina Odvážných pekařů se pouštěla do tradičních mrkvových dortů, popřípadě cuketových brownies. Protože jsem ultimátní lenoch, nechtělo se mi strouhat s tunama mrkve a přemýšlela jsem, jak si výzvu co nejvíc zjednodušit a ještě ji udělat zajímavou. Ha! Avokádo! Podle mě avokádo chutná jako brambora a pečené kaštany dohromady a samotné je přinejmenším zvláštní.

Nicméně, jeho konzistence je ideální právě na přípravu dalších dobrot a sekundárně se tak avokádo stává super surovinou, za což mu vzdávám hold ve světě podivných zelenin. Nutno ovšem říct, že jestli čekáte, že sušenky budou chutnat avokádově, tak to není pravda. Přidání zeleniny se projeví spíše na konzistenci, která je opravdu perfect a bez něj by to byly jen obyčejné chocolate chip cookies. Na recept jsem se inspirovala na tomtohttp://www.eatliverun.com/ blogu, abych okoukla poměry jednotlivých ingrediencí. Takže come on, avocado!

Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results!

Ruth z blogu Makey-Cakey hostila březnovou výzvu roku 2013. Cílem bylo skrýt zeleninu do sladkého pečení a to tak, aby strávníci nepoznali, že tam vůbec nějaká je.


AVOKÁDOVÉ SUŠENKY

(165 stupňů / 20 minut / 2 plechy)


125 g másla
230 g třtinového cukru
170 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
120 g ovesných vloček
2 větší vejce
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
1 rovná lžička soli
100 g hořké čokolády
avokádo




Postup:

Vyšleháme cukr s máslem do pěny. Potom vydlabeme avokádo, které proženeme food processerem/ chopperem/ prostě sekáčkem nebo ponorným mixérem a přidáme k pěně. Chvíli šleháme a přidáme vejce, jedno po druhém, až jsou kompletně zašlehané v těstě. Přidáme vanilkový extrakt, opět rovnoměrně rozmícháme. Nalámeme čokoládu (kdo má čokoládové floky, thumbs up) a přidáme do těsta. Přisypeme ovesné vločky, obě mouky s práškem do pečiva a solí a pomalu vmícháváme do těsta, nesmíme ho přešlehat. Těsto se bude hodně lepit a bude mastné, což je v nejlepším pořádku. Zabalíme ho do potravinové folie, nebo do mikrotenového sáčku a dáme minimálně na hodinu do lednice, ať s ním můžeme lépe pracovat.

Troubu si předehřejeme na 165 stupňů a připravíme dva plechy s papírem na pečení. Těsto pořád nebude natolik komplexní, abyste mohli tvořit kuličky, ale stále hodně lepivé. Nejlepší pomocník je lžíce na zmrzlinu, kterou vyklápíte téměř stejné množství těsta. Stejně vám ale poslouží dvě lžíce. Nesnažíme se o žádný dokonalý tvar, trouba si s tím nějak poradí. Nakonec wannabe kuličky trochu splácneme palcem (ne moc) a pečeme 17-20 minut, až jsou na povrchu i zespodu zlaté.

Necháme vychladnout aspoň 15 minut a můžeme se nacpávat avokádovým blahem!




Tyhle sušenky jsou opravdu vynikající. Pravidelní čtenáři sice ví, že sušenka je mé druhé jméno, takže se podobně rozplývám nad všemi, které upeču, ale fakt. Avokádo jim dodává zvláštní nadýchanou konzistenci, vločky krásně křupou, sušenky i přes velké množství cukru nejsou přeslazené, prostě lahůdka. Snědla jsem jich najednou asi 12. Shame one me.

Takže díky Ruth za skvělou výzvu a Míše za popohnání mého lenošného odvážnopekařského já!

EDIT: Díky Kim jsem se dozvěděla, že avokádo je ovoce. Fail. No co se dá dělat, recept tu nechám i tak, protože sušenky jsou super. (Já se v některých zdrojích dočetla, že jde o zeleninu, jinde, že o ovoce, takže kdo ví, ale ovoce v počtu článku vítězí.)



18 komentářů:

  1. Vypadá moc pěkně a věřím, že to musí i dobře chutnat! Akorát avokádo je ovoce a mylně se zařazuje pod zeleninu, je to plod hruškovce přelahodného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, tak to je ultimate trapas :D No nic, ja jsem celou dobu mela za to, ze je to zelenina, i v Daring Bakers se prave obejvovaly veci s avokadem a nikdo nic nerikal. Docetla jsem se v par clancich, ze je to ovoce, v par ze zelenina, ale to ovoce zrejme vitezi. Takze se jdu zahrabat.

      Vymazat
    2. Žádný zahrabávání, jasný? :D Na suprovosti receptu to nic nemění a až budu mít doma avokádo tak si ho v "ozdravené verzi" vyzkouším. Ty ovesné vločky mi tam jsou sympatické :)

      Vymazat
    3. Ne, jako to je fakt blby. Ale mazat to kvuli tomu zas nebudu, dala jsem dolu poznamku, at kazdy vidi, jaky jsem blbecek, ktery si ani nezkontroluje z ceho pece. Vyzkousej, jsou opravdu super dobre a cele mi pripadaji celkem zdrave :D Ale tak min cukru by mozna snesly a vic masla nahradit avokadem.

      Vymazat
  2. Já se přiznám, avokádo nenávidím. :D Ale takhle ty sušenky vypadají úplně neškodně, dokonce i chutně! Že byhc mu dala druhou šanci? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne taky vubec nechutna, ale jak rikam, nejde tam nijak citit, je to spis vec konzistence. :)

      Vymazat
  3. Ja avokádo milujem! Aj sušienky! Trikrát hurá tomuto receptu, v mojom srdci to bude navždy zelenina a nesklamala si moje očakvánia niečoho zvráteného takže hurá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hlavní, že v tvém srdci to bude navždy zelenina :D V mém totiž asi taky! :) Tak šup šup, honem pro avokádo!

      Vymazat
  4. Avokádo by mě vůbec nenapadlo, super! Tuhle zeleninu miluju, sušenky taky, takže dvanáct bych jich klíďo snědla najednou taky.) A prosímtě, odkud máš ten dortový podnos a kde ho máš, když v něm zrovna není žádná sladkost? Chtěla bych si ho pořídit, ale trochu mě děsí cena a obava, že mi bude nepoužívaný překážet. Díky, Iri.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zrovna avokado v syrove forme fakt nemusim, ale ty susenky jsou bezva. Dortovy podnos mam z Tchiba a stal kolem 550 Kč myslím. Určitě hu zase budou mít v nabídce :) No, u nás se moc často nestává , že by nebyla žádná sladkost :D Ale jinak ho máme vystavený normálně na lince, protože vypadá pěkně a moc místa nezabírá. A dá se teoreticky i někam zavřít :)

      Vymazat
  5. Ahoj:) O tvém blogu mi řekla jedna naše společná kamarádka a musím říct, že jsem z něj nadšená, máš ho nádherně udělaný :)K té spoustě "followerů" ti právě přibyl další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju moc! Ktera nase spolecna znama muj blog takto pekne propaguje :)?
      Jsem rada, ze se ti libi a vdecna jsem za kazdeho followera bez vyjimky, zas tolik jich jeste neni a i kdyby bylo, tak to zustane stejne :)
      Tak snad se ti tu bude libit i nadale :)

      Vymazat
    2. Ahoj:),
      psala jsem ti před chvílí do tvých komentářů na blogu. Řekla mi o tobě Verča Š., hlavně proto, že mám též něco jako food blog, tak mi "doporučila" tebe:). Jinak jsem si teď všimla, že jsi strávila erasmus v Norsku, což je pěkná náhoda, protože já se do něj za pár týdnů stěhuju (do Osla) :) .. Když budeš chtít, tak tady je můj blog http://terez-theactualme.blogspot.cz/ nebo https://www.facebook.com/SweetMelange?ref=hl .. tak se měj hezky zatím, Terez :)

      Vymazat
    3. Aha, uz vim! Verca uz mi o tvem blogu taky rikala, takze jsem uz k tobe zavitala :)

      Vymazat
  6. Při čtení článku jsem si tak říkala: "Super nápad, jenže avokádo je ovoce, to musím napsat" - a ono to na konci článku už bylo :D Každopádně ale díky za skvělou inspiraci, dlouho jsem přemýšlela, jak originálně avokádo zapojit. P.S., co se týče té výzvy, já třeba dělala dortík z červené řepy bez mouky, řepu by člověk nepoznal, s přidáním kakaa chutnal dort jako čokoládový, přitom ale neskutečně lehký :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, moje chyba, ale sušenky jsou dobrý, i když je avokádo nakonec ovoce :D
      Dort z červené řepy zní skvěle, je to vlastně klasický red velvet, když se do něj nedá barvivo :)

      Vymazat
  7. me likey!!! "skoda" jen, ze recept nezada jen pulku avokada, kdyz mam zbrusu novy avocado saver... tak to ho budu muset udelatz porce a pul... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík :)Muzes dat klidne i pulku, ale pridej misto toho tolik masla kolik bude vazit ta pulka avokada asi, ted z hlavy to neodhadnu :) At se neporusi konzistence, to avokado ho do jiste miry nahrazuje.
      Co je avocado saver :D?

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...