úterý 14. května 2013

Snídaňové hody

Kdybych si měla vybrat jedno jídlo dne, které bych jedla pořád dokola, byly by to snídaně. Každé ráno se
těším, až se nasnídám a na letních dovolených, kde bývají snídaně formou švédských stolů, jsem jako v ráji a obvykle se nacpu k prasknutí. Snídaňová jídla jsou prostě to nejlepší, co může být. Müsli, ovesné kaše, palačinky, wafle, toasty a dalších trilión podobných sladkých dobrot. Ač bych chtěla, trochu se mi příčí jíst je v jinou denní dobu, ačkoliv by na tom nebylo nic zvláštního. Můj kamarád Martin třeba klidně posnídá i pizzu, čemu se co do bizarnosti vyrovnává skutečně těžko. Alespoň z mého pohledu, v Asii se na snídani běžně jí polévky, nudle, nebo rýže, což mi připadá úplně nemyslitelné, ale na druhou stranu, proč ne.

 Léta často trávím v Anglii, kde si užívám traditional English breakfast, tedy cornflakes s mlékem, toasty s marmeládou, nebo porridge a pomerančový džus. Zkrátka jsem takový breakfast lover a není mi líto kvůli snídani vstát klidně o hodinu dřív, abych měla na všechno klid a stihla si vypít čaj z puntíkovaného hrnku s objemem 730 mililitrů. To tu hoďinu totiž fakt potřebujete.
Jakmile se jednou stanete foodbloggerem, provází vás životem podivná úchylka focení veškerého jídla, které sami konzumujete, nebo jen někde vidíte. Lidé v mém okolí, kterým pak ukrojím kousek dortu, stráví notný čas tím, že na svoji porci zálibně koukají, ale do jídla se nedají. Na moji otázku, co se děje, obvykle s údivem odvětí, jestli si jídlo nebudu předtím fotit. Tím se dostávám k tomu, že fotím i svoje snídaně a protože snídaňových tipů není nikdy dost, tak tady jich pár máte. Není to (zcela výjimečně!) žádná vysoká gastronomie a na většinu dokonce ani nepotřebujete vanilkový extrakt.

V jednom receptu se objeví müsli, které ostatně můžete jíst jen tak - není totiž nic snazšího, než ho zalít mlékem a dát se do ranního hodování. Někteří z vás už ví, že jsem opravdu husťácká supercool foodbloggerka, která měla  to štěstí, že jí firma Mixit poslala nějaké dobroty, abych je otestovala. Vybrala jsem si tedy jeden tubus plný müsli a druhý, ve kterém byla jáhlová kaše. Pokud jste se s tímto skvělým českým projektem ještě nesetkali, tak jde o to, že si z různých surovin můžete namíchat müsli přesně podle vašeho vkusu, takže pokud nesnášíte třeba sušené ovoce, které se do všeho cpe, tak si namixujete jen ořechový mix, pokud ho naopak milujete, máte na výběr z tolika možností, že se z toho zřejmě zblázníte. Já jsem si do svého mixu dala všelijaké podivnosti, které jsem nikdy předtím nejedla, jako třeba goji, nebo konopná semínka. Kromě toho jsem přidala nejvíc TOP ořechy ever, což jsou makadamy, které v kupovaném müsli nenajdete snad nikdy. Pokud jste nerozhodní, tak na vás čekají už hotové mixy. Dalším plusem je, že si svoje müsli můžete dále personalizovat co hrdlo ráčí, vyberete si barvu tubusu a vymyslíte název, takže jestli jste někdy chtěli jíst třeba "Jenom moje vesmírné vločky" nebo něco podobného, máte možnost. Já jsem se držela zkrátka a popustila uzdu jen své infantilnosti aneb "Jeden Verunčin müsli mix, prosím!"

Tohle všechno jsem si namixovala do Verunčina müsli mixu!


Tady vidíte, že dobrot,které
jste si navolili, je opravdu plný tubus,takže STOP
vločkám s jedním osamoceným ořechem!


Otevřený tubus





Dále jsem si objednala jáhlovou kaši, která mě ale příliš nezaujala, protože nějak nejsem schopna ji namíchat do kašovité konzistence. Každopádně Mixit dávám palec nahoru a mám v plánu vyzkoušet nové Mixitky. (Jojo, je to trošičku reklama, protože Mixit je super a takovéhle bezva projekty z českých hlav je nutno podporovat!)

 A už pojďme na ty recepty!

OVESNÁ KAŠE SE ZÁZVOREM A SKOŘICÍ



1 porce:
30 g (3 lžíce) ovesných vloček
150 ml mléka
50 ml vody
špetka soli
1 lžíce medu
2 lžičky skořice
1 lžička zázvoru
+ banán, nebo jiné ovoce
+ skořice
+ ořechy




Jasně, na ovesné kaši není nic těžkého, ale zkoušeli jste do ní přidat zázvor a skořici?
Do hrnce dáme vločky, které zalijeme mlékem a vodou. (Poměr můžete upravit dle libosti, já občas dávám pouze mléko. Stejně tak množství, mám ráda velmi husté kaše, ale klidně tekutin přidejte. Pár kaší uvaříte, než objevíte ten nejideálnější poměr). Přidáme špetku soli, skořici a zázvor a vaříme do zhoustnutí. Nalijeme do misky, poklademe banány, posypeme skořicí a já ještě přidávám skvělý karamelový toping, jak jinak než z Marks and Spencer!



KAKAOVÁ OVESNÁ KAŠE S KOKOSEM

1 porce:
30 g vloček (3 lžíce)
150 ml mléka
50 ml vody
1-2 lžíce kakaa
1 lžička medu
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce kokosu
+jahody nebo jiné ovoce, kokos



Tahle kaše je aktuálně mým favoritem, chutná jako čokoládový pudink. Opět dáme do hrnce vločky, zalijeme mlékem s vodou, přidáme sůl, vanilkový extrakt, kakao, med a kokos a vaříme do zhoustnutí. Nakonec nalijeme do misky, pro mě je nejlepší kombinace s jahodami a posypaná kokosem.

Edit: V komentářích některých zkušených kašovařičů zaznělo, že jim 30 gramů nestačí, takže pro větší ranní jedlíky - klidně dejte dvakrát tolik! Tomáš, ať si dá třikrát tolik.
(Když si projedete moje recepty, tak zjistíte, že dietu rozhodně nedržím, jsem zkrátka jen zvyklá dělat kaši ze tří lžic, což je cca 30 gramů.)


SLADKÝ KUSKUS

1 porce:
50 g kuskusu
50 ml džusu nebo vody
1 lžička oleje
1 lžička medu
2 lžičky skořice
kousek másla
+sušené ovoce, ořechy, kokos




Kuskus asi většina z vás zná, někteří ale možná nezkoušeli jeho sladkou variantu. Kuskus promícháme se lžičkou oleje a nasypeme do vroucího džusu se lžičkou medu. (Příchuť je na vás, lze nahradit i vodou). Vaříme do té doby, než se tekutina vyvaři, přikryjeme pokličkou a počkáme dvě minuty. Poté na mírném plameni vmícháme kousek másla a mícháme vidličkou, aby se jednotlivé kuličky oddělily. Přimícháme skořici, sušené  ovoce a ořechy dle vlastní volby a můžeme posypat kokosem.


PEČENÁ OVESNÁ KAŠE

asi 10 porcí (1 menší pekáček)
80 g ovesných vloček
80 g müsli
40 g ořechů
1 nastrouhané jablko
1 nastrouhaná hruška
70 g medu
225 ml mléka
1 lžíce oleje, 2 lžíce skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce



Když se tato fotka objevila na Facebooku, nikdo nebyl schopen rozluštit, o co se jedná a padaly takové nápady jako okousaný muffin. Inspirací mi byla Aneta  ale receptů na pečenou ovesnou kaši je všude plno a skvělé je, že si ji můžete doladit podle vlastních, jakkoliv zvrácených chutí! Zajímavé je, že když ji ochutnával můj děda, říkal, že si pamatuje, že tuhle dobrotu jídával v mládí a prodávala se v cukrárně! Takže léty ověřená klasika! Připravuje se den předem.
Smíchejte v jedné míse všechny suché ingredience a v druhé všechny ostatní. Obě mísy smíchejte dohromady a nechte cca půl hodiny odstát. Vlijte do menšího pekáčku (20x20 cm) a pečte na 180 stupňů přibližně 40 minut. Kaše nebude tvrdá, ale spíše konzistencí rýžového nákypu. Můžete ji na snídani jíst následující 2-3 dny aje možné ji ohřát v mikrovlnce, nebo jíst studenou. Do těsta klidně přidejte i čerstvé ovoce, sušené plody, zkrátka to, co vám chutná.


A to je prosím vše. Samozřejmě si uvědomuji, že jsou to recepty na úrovni mateřské školy, nicméně je nutno brát ohled na to, že ne každý je ochotný vstát ve dvě ráno, aby si začal připravovat delikátní máslový croissant. (Dokonce ani já ne). Takže to možná pro někoho nakonec bude inspirativní a budu velice happy, pokud mi v komentářích sdělíte svůj vlastní tip na suprovou snídani, na kterou se budu těšit, a taky pokud mi doporučíte nějakou cool přísadu z Mixit, kterou nesmím příště opomenout. Takže, good morning a bon apetit!

33 komentářů:

  1. Přestože se nejedná o vysokou gastronomii a názvy jednotlivých snídaní nejsou na 20 řádků, tak já tento článek rozhodně vítám.

    Rána u mě probíhají ve shonu a možná, když bych se měla ráno na co těšit, tak by ta rána byla i klidnější a konečně bych neskuhrala celý dopoledne hlady!

    Takže super! Dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, ono komu by se chtělo ráno dělat třeba flambovanej banán s espumou, že jo :D
      Já dřív taky nesnídala, ale naučila jsem se to jedno léto v Anglii, kde jsem i začala pít mlíko :)

      Vymazat
  2. Mám stejnou úchylku, navyklá v 6 hodin vstávat na snídani a pořádně si jí vychutnat. Pěkně začít den sladkým, protože přes den tomu už moc nedám. A pizza k snídani? Pořád si to snad dovedu představit líp než když si někdo dá párek-fuj:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych tomu naopak rada dala i behem dne, ale snazim se krotit :D Teda, kdybych si mela vybrat rano mezi pizzou a parkem, tak to bude narocna volba, ale mam obavu, ze parek by zvitezil :)

      Vymazat
  3. taky se na snídani vždy těším! :) ta se zázvorem a skořicí vypadá nejlépe!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné snídaně!:) Já mám taky nejraději snídaně - protože si je dělám sladké :) Zaujala mě hlavně ta pečená ovesná kaše, to jsem ještě nezkoušela :)
    A sladký kuskus je taky super nápad :)
    BTW Makadamové ořechy se v Brně vůbec neshání těžce, mají je v každé oříškárně:) Zato piniové tam nemají.. a nechápu proč:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta pečená ovesná kaše je fakt super, tu určitě zkus.
      Fakt? Já je tehdy chtěla na ten karamelový cheesecake a nikde jsem je nesehnala! Ale tady jsem to myslela spíš tak, že v müsli se neobjevují, protože jsou dost drahé, tak je fajn , že si je můžeš do Mixitu namíchat.

      Vymazat
    2. To jo :)
      Jinak já si právě do těch oříškáren (nejčastěji do té na České) chodím pravidelně kupovat makadamové, pékanové..para..kešu :) Jen nevím kde sehnat ty piniové. Viděla jsem je v Tescu, ale neměli tam cenovku, tak jsem se je bála vzít.

      Jinak co se týče těch snídaní - tak jeden můj kamarád snídává polívku :) Prý je mají ráno v práci v kantýně:) Já si to teda moc nedokážu představit.. dát si polívku na snídani :)

      Vymazat
    3. Tak bys je na pokladne kdyz tak vratila :) A kolik stoji makadamy na vahu, nemas predstavu?
      Polivka pho se prave bezne snida ve Vietnamu, pro me je to taky zvlastni, ale clovek si asi zvykne na vsechno :)

      Vymazat
    4. Stojí asi 50 Kč za 100 g mám pocit.. pékanové myslím 55 Kč. Je to pořád levnější než v supermarketech :)

      Vymazat
  5. O snídaních bych mohla psát knihy (a skoro to tak na blogu dělám haha:D) protože větší, jak říkáš breakfast lover, než já na světě není :D A nikdy nepochopím, jak někdo může říct, že nemá na snídani čas. Tak snad vstanu dřív, ne?! Pro mě je to nepochopitelný, protože si neumím představit, že bych snídani neměla, byla bych tak neskutečně protivná a unavená...ale hlavně protivná teda :D
    Jen tvoje mini porce by mě neuspokojily, když už kaše, tak alespoň z 5 lžic, jsem Otesánek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nechápu, protože ráno už mívám celkem hlad :)
      No, já totiž jím asi během dne jako Otesánek, tak mi na snídani stačí tohle a taky mám za chvilku stejně nějakou svačinu, takže je to v pohodě :)

      Vymazat
    2. Já na snídani nemám moc čas, prostě mi strašně zabíjí vstávání a když si řeknu, že můžu ještě půl hodinky ležet místo toho, abych si udělala snídani, tak ten pocit zachumlání v peřině prostě vítězí! :)

      Vymazat
  6. Souhlasím! Snídaně jsou nejlepší.. a víc než z 99% bývají sladké! :D
    Mixit sem taky párkrát měla a klidně bych ho brala znovu.
    A tvoje anglické (a nejen anglické) snídaně bych si nechala líbit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná právě proto je mám všichni tak rádi :) A ti co ne, tak by je rádi mít začali, kdyby ochutnali :) Hlavně asi, kdyby jim to někdo připravil :) Ale všechny tyhle dobroty až na pečenou kaší jsou otázkou pár minut :) Ale ta se stejně dělá den předem, takže je to jedno :)

      Vymazat
  7. V ranní kaši miluji chia semínka, udělaj z ní takovou gelovo - pudinkovou záležitost. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem na ně slyšela samou chválu, tak to budu muset taky jednou vyzkoušet :)

      Vymazat
  8. Ahoj! Mám možná hloupý dotaz :) : Dělám si nákupní seznam na pečenou ovesnou kaši a nevím, jaký je rozdíl mezi müsli a ovesnými vločkami..? A díky za tip na Mixit - vybírám, klikám, měním, klikám a už se těším, až to ochutnám :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, žádný dotaz není hloupý :) Ovesné vločky jsou jenom tohle: http://mtbs.cz/media/2010/08/18/ovesne-vlocky-mtbs.jpg
      Müsli je směs různých sušených plodů, ořechů a často právě i vloček. Müsli je tedy jakási hotová směs všeho možného a vločky jsou jen jeden druh obilniny. Tak ať se kaše povede, budu se těšit na výsledek.
      A v Mixitu dobře vyber, ale myslím, že šlápnout vedle se vlastně ani nedá! :)

      Vymazat
  9. Já mám také snídaně téměř pokaždé sladké. Snídaně jsou ráj. Užívám si je nejvíc ze všech jídel. Kolikrát už večer přemýšlím, co si ráno udělám...:)
    Ta kakaová s kokosem vypadá dobře! :)
    (Stačí ti 30 g ovesných vloček? Není to málo? :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tak mám, že večer přemýšlím, co si ráno udělám :)
      Ta kakaová je podle mě nejlepší, je jako čokoládový puding.
      No už Markéta tu psala, že je to málo, mě to nikdy nenapadlo. Dávám prostě vždycky 3 lžíce a to odpovídá zhruba 30 gramům. Ale občas si k tomu dávám ještě třeba jabko, nebo něco dalšího :) Každopádně já jím celej den, takže je to vlastně jedno :D

      Vymazat
  10. Snídaně jsou prostě TOP, co si budeme vykládat :) Na snídaní se těším, protože si můžu dát všechno, na co jen pomyslím bez výčitek! ♥ Joo a forma švédských stolů na dovolených, na to nemá nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si obvykle dávám vše na co jen pomyslím i mimo snídaně, ale je fakt, že pak už to často nebývá bez výčitek! :D

      Vymazat
  11. ovesná kaše s kakaem a kokosem je jedna z mých nejoblíbenějších!:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Taktéž mám hrnek s objemem 730 ml, z kterýho snídám každej den :D. Ale sladký teda k snídani moc nemusím, když už, tak nějakou buchtu. Z těch věcí výše se mi dělá lehce zle při představě, že bych je jedla k snídani :D. Pardon no... :D A například jogurt by byla moje smrt. Ale odpoledne klidně, proč ne... to s chutí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že hodně lidí to takto má. Třeba můj táta, když vidí ovesnou kaši, tak se se znechucením odvrátí :D Jako malá jsem nemohla sníst ráno nic,špatně se mi dělalo i z vůně jakéhokoliv jídla, ale to už je naštěstí dlouho pryč :)
      Já si klidně dám právě i ten jogurt. Co bych moc nedala jsou třeba párky.

      Vymazat
  13. Tak prave som sa napraskala ovsenou kakaovou kasou a krochkam blahom! Akurat neboli jahody tak bolo jablcko a neboli ovsene vlocky tak boli otruby ale uzasne! A mozem sa odkotulat do prace :D

    OdpovědětVymazat
  14. Pro mě není nic lepšího, než obyčejný pancakes s rozmačkanejma borůvkama s cukrem a skořicí... Můj jazyk potom plesá <3 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda nezni vubec jako nejaka obycejna snidane! :)
      Mnam ,hned bych si dala :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...