neděle 27. ledna 2013

The Daring Bakers' Challenge - Gevulde Speculaas (Speculaas plněné mandlovou pastou)

Plněné speculaas/Stuffed speculaas
Takže na začátek by se hodilo říct, co jsou to ty speculaas. Jsou to vlastně takové sušenky, nebo mini buchtičky, které se dělají v Nizozemí a jsou pro tuto zemi typické stejně tak, jako třeba wafle. Dělají se v obyčejné i plněné verzi a mají velice výraznou chuť. V Holandsku se prodávají běžně na každém rohu a když už se někdo hecne udělat si je doma, tak si aspoň koupí namixované koření a hotovou mandlovou pastu.
 Když jsem si poprvé četla lednovou výzvu, tak jsem byla na rozdíl od té minulé celkem happy, protože jsem speculaas vůbec neznala a taky proto, že se mi dost líbily všechny přísady do těsta, které působily tak trošku perníkově.
Recept na plněné speculaas je na to, že jde o výzvu Daring Bakers poměrně jednoduchý, ale i tak je lepší si ho rozvrhnout do dvou dnů.

Lednovou výzvu hostila Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Ta nás vyzvala, abychom udělali tradiční holandské pečivo-plněné speculaas. To znamenalo namíchat si vlastní mix koření, udělat mandlovou pastu a těsto.
Francijn of Koken in de Brouwerij was our January 2013 Daring Bakers Hostess and she challenged us to make traditional Dutch pastry Gevulde Speculaas from scratch! That includes making our own spice mixture, almond paste and dough. Delicous!

Speculaas plněné mandlovou pastou

(180°/ 40 minut/ 20 kousků)

Koření:
Plněné speculaas/Stuffed speculaas
2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička muškátového květu
2 lžičky zázvoru
1 lžička anýzu
6 lžiček skořice

(+ můžete přidat muškátový oříšek, koriandr, bílý pepř, kardamon)

Mandlová pasta:
125 g mletých mandlí (nebo i celých, pokud máte mixér)
125 g cukr krupice
1 velké vejce
1 lžička citronové kúry

Těsto:
15 g směsi koření
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
150 g tmavého cukru moučka
175 g měkkého másla
+ rozšlehané vejce s kapkou vody
+ mandle na ozdobu

Postup:
Jako první si namícháme koření. Nemusíte to brát úplně doslova, pokud nesnášíte anýz, tak ho tam prostě nedávejte. Jediné, co by se mělo zachovat je to, aby polovinu celkového množství tvořila skořice a aby tam kromě ní byly první tři položky - tedy hřebíček, zázvor a muškátový květ. Já jsem nebyla schopna nikde sehnat mletý hřebíček a protože jsme moc líná na hmoždíř, tak jsem ho zkusila rozdrtit ponorným mixérem. No, nebyl to úplně nejlepší nápad, takže na hmoždíř nakonec došlo.

Potom si připravte mandlovou pastu. Lepší je mít mleté mandle, pokud je nemáte, tak je rozmixujte mixérem, až zbudou jen hodně malé kousky. Přidejte cukr a mixujte další minutu až dvě. Nakonec přimixujte vejce a citronovou kúru.
Všechny suroviny na těsto si dejte do mísy a rukou zpracujte v celistvé těsto, pokud by bylo hodně suché a drobilo se tak přidejte trošku mléka. Zabalte do potravinové folie a nechte společně s mandlovou pastou v lednici do druhého dne.

Další den, nebo aspoň za pár hodin předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyndejte těsto z lednice a nechte trochu povolit. Rozdělte ho na dvě poloviny a rozválejte na velikost formy 20x26 cm, nebo do podobně velké dortové formy, kterou předtím vymažte máslem. První polovinu těsta dejte do formy a potřete rozšlehaným vejcem.

První plát těsta

Na to dejte mandlovou pastu. Pokud ji máte tužší konzistence, měla by jít i vyválet. Mně to ale nešlo, tak jsem ji tam dávala lžičkou. Až máme všechnu pastu na těstě, tak opět celou plochu potřeme vajíčkem.
Mandlová pasta

Nakonec dáme nahoru druhý plát těsta, potřeme vejcem a ozdobíme mandlemi.

Speculaas před pečením

Pečeme 40 minut, necháme vychladnout a pokud to chcete mít jako v Holandsku, tak krájíme na malé čtverečky.

Napřed mi speculaas moc nechutnaly, protože jsou opravdu hodně, hodně kořeněné a pasta je naopak dost sladká. Další den se ale chutě více propojily a nakonec jsem si brala jednu za druhou. I proto je lepší, když těsto a pastu uděláte den předem, aby chutě měly více času na prolnutí. Je to rozhodně v Česku netradiční dobrota, která navíc ani není nijak zvlášť složitá, takže se do ní můžete s přehledem pustit!

Upečené plněné Speculaas

Speculaas jako v Holandsku 




20 komentářů:

  1. výzva splněna! :) minibuchtičky vypadají úžasně, pošli mi vzorek k snídani:P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tentokrát i docela pořádně a bylo to nakonec fakt moc dobrý :) A díky :)

      Vymazat
  2. to vypadá jako velká dobrota:) já mám zrovna v troubě svoji první vánočku, tak jsem zvědavá:) i přes mamčiny protesty jsem tam nacpala celozrnnou mouku ( pro lepší pocit asi...:D ), tak snad jí to moc neubere na chuti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky že byla. No vidíš, na vánočku není nikdy pozdě, jsem teda zvědavá, jak to dopadne s tou celozrnnou moukou, to by mě babička hnala! :D

      Vymazat
  3. Moc hezky! Já ponocuju a smolim článek co to jde, už skoro nevidim. Radši nechci vědět kolik jsem do tý angličtiny nasekala chyb. Ten vzor z těch mandlí se ti moc povedl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dikec, vsak ja uz se nemuzu dockat, az ho budes mit ! :) No, prave s tim jak ty speculaas vypadaji, uplne spokojena nejsem, ale ja holt nejsem moc velkej umelec :D Puvodne jsem chtela udelat nejaky obrazce z tech malych sekanych mandli, ale nesehnala jsem je. No, mozna je to nakonec dobre! :D

      Vymazat
  4. Na někoho u nás doma byly speculaas kořeněné až dost, ale jinak chutnaly většině lidem vážně moc :) Tahle výzva se povedla! P.S.: já radši šla hned s hřebíčkem do hmoždíře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už sem zvědavá, co nás čeká v únoru :) Kořeněné byly vážně hodně, napřed mě to celkem překvapilo, ale nakonec fakt dobrota. No jo, s hřebíčkem to radši udělám příště taky rovnou v hmoždíři :D

      Vymazat
    2. Z mého pohledu to byla holky jedna z nejlepších výzev - jednoduché a chutné:) Na únor už jsem taky zvědavá...

      Vymazat
    3. Přesně tak, taky si nemyslím, že není pořád třeba dělat nějaké složitosti, v jednoduchosti je síla :)

      Vymazat
  5. Těsto i pasta už odpočívají v lednici, tak snad svoji první výzvu stihnu předposlední den v měsíci dopéct. =D Jsme na to zvědavá. Jen sakra máte všichni to těsto takový tmavý =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na DB fóru byly i nějaký světlý těsta, záleží na tom, jakej si uděláš ten mix koření.
      Ale je to nakonec fakt dobrota :)

      Vymazat
  6. Musím Ti moc poděkovat, protože to bylo super! Všichni si to chválili!

    Ivan Č.

    OdpovědětVymazat
  7. Kde si prosím koupila tmavý cukr moučka? Koukám a koukám a nikde v obchodech nevidím :/ Jinak, myslíš, že by vadilo hodně dát místo něho světlý?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Marks and Spencer, jinde jsem ho nevidela. Radsi bych pouzila tmavy a rozdrtila, nez svetlou moucku. Ale pujde to samozrejme i tak, jen to bude trosku jinak chutnat.

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...