úterý 20. listopadu 2012

Není foodblog jako foodblog


Hledáte recepty v kuchařce nebo jen tak na internetu? Pokud jo, tak je třeba začít být víc cool.  Nemusíte hned klepat na dveře Pohlreichovi nebo Italovi (což by ovšem bylo hodně cool), stačí jen na internetu hledat trochu někde jinde. Aktuálním hitem jsou totiž foodblogy. Asi vám zrovna dvakrát nemusím vysvětlovat, o co jde, protože se na jednom (sice v embryonální fázi) právě nacházíte. Foodblogeři se většinou snaží zveřejňovat osvědčené recepty, kde dopodrobna popíšou každé mávnutí vařečkou, aby se dílo povedlo i naprostým amatérům. Nedostatečné vysvětlení postupu totiž bývá hlavním problémem velkého množství internetových receptů. (To je věta jak do odborné práce :D )  

Pokud totiž v receptu stojí „smíchejte všechno dohromady a upečte dozlatova“, nesmí se člověk divit, že místo nadýchaného moučníku má ve finále splasklý hnus. Správný foodblogger se taky recept snaží doplnit fotkami, které jsou často klíčem k úspěchu. Každý se totiž radši pustí do dobroty, do které by se nejradši zakousl už na monitoru, než když vidí rozmazanou fotku z mobilu, kde nelze rozeznat, zda jde o luxusní dort z bílé a hořké čokolády, nebo o běžící zebru.

 Já mám na foodblogy speciální záložku, kterou neustále doplňuji, protože jsem zkrátka závislák, co čte recepty jako pohádku na dobrou noc. Tak si ji pojďte udělat taky!

Samozřejmě nebudu vypisovat všechny blogy, na které občas zavítám, ale jen ty, které sleduji pravidelně. Tentokrát se zaměřím na česko-slovenskou foodblogovou scénu.
 Protože nechci úplně porovnávat, každý blog a jeho autor má svá pro a proti a my všichni jsme individuality zasluhující respekt a uznání a blablabla, seznam bude prostě podle abecedy.
 (Víte co, ony by se pak holky mohly hádat, že tak významný recenzent, jako jsem já, je třeba dal až na třetí místo)

Adka's tasty food


Zdroj:  http://adkas-tastyfood.blogspot.cz/
 Slovenka Adriana, která ale žije v Anglii, je zkušená kuchařka a na blogu najdete recepty na všechno možné. Zdá se mi, že ať byste před ni dali jakýkoliv recept, zvládla by ho nejen udělat, ale i vylepšit a ještě krásně naservírovat. Design stránky ani styl psaní mi není úplně blízký, ale blog je zaměřen spíše na recepty jako takové, než na nějaké kecy okolo. (Jako mám třeba já, že).  Líbí se mi, že se objevují jak typické slovenské recepty, tak dobroty oblíbené v Anglii, popřípadě zajímavé kombinace obou dvou. Postup je obvykle nafocen celý a pracuje se podle něj velice snadno. Kromě gastronomických specialit tu najdete i snadnější recepty a spoustu buchet.



Zdroj: http://anetagoesyummi.blogspot.cz/
Aneta je mladá studentka ze Slovenska, která má na svých stránkách neuvěřitelné množství receptů od několika typů ovesných kaší, přes vegetariánské i masité hlavní chody až po třípatrové dorty a trilión cheesecaků. Ke všemu přidává podrobné štítky (labels), pomocí kterých si můžete rozkliknout třeba jen recepty americké kuchyně, nebo jen recepty, co obsahují hřebíček. (To sice dělají skoro všichni bloggeří, Aneta jich má ale obrovské množství). Přestože nemá dokonalé fotky, o to lepší je její styl psaní, který je mně osobně ze všech foodbloggerů asi nejbližší. Postup je obvykle nafocen celý a je stručnějšího rázu. Spíše obyčejný design stránek vyrovnává záplava skvělých receptů a vtipný styl psaní.


Zdroj: http://dolce-casa.blogspot.cz/
Tento blog píše teprve šestnáctiletá studentka Barbara. Články jsou poměrně úsporné, žádné velké rozepisování, ale rovnou k věci, tedy k receptu. I design je hodně střídmý a fotka je často jen jedna až dvě. Přesto, nebo možná právě proto, patří její blog mezi ty, které aktualizuji nejčastěji. Líbí se mi jednak celková skladba receptů a krásné jednoduché fotky zaměřené na detail. Barbara píše převážně sladké recepty, ale občas se objeví i něco bez cukru :) Marně hledám důvod, proč jsem si konkrétně její blog tolik oblíbila. Je zkrátka takový roztomilý, od designu, přes recepty až po její  styl psaní. Přestože jsou na blogu i složitější věci, celkově si myslím, že je vhodný i pro začátečníky. (Bára se přesunula na nový blog Cherries on top, který je ještě lepší!)


Zdroj: http://catalinapece.blogspot.cz/
Catalinu jistě mnozí znáte, protože tak nádherné fotky, jako má ona, nemá asi nikdo další. Katka je mladá studentka, která však peče jako ostřílená cukrářka a zaměřuje se pouze na sladké dobroty. (Až na jeden recept, abych ti nekřivdila :D ). Přestože je Catalina amatérka, fotí jako profesionální foodstylista světových časopisů o jídle. Nádherná vyváženost fotek, které mají skvělou atmosféru a úplně vybízejí k zakousnutí.  Profesionálnost fotek může někdy trochu odrazovat od vyzkoušení, protože to zkrátka vypadá až příliš dokonale. To je ale vyváženo opravdu podrobným popisem (ale bez fotek) se spoustou užitečných tipů.  Na blogu najdete recepty na sušenky, řezy, dorty a všelijaké kulinářské speciality. Většinou jde ale spíše o náročnější kousky. Ve článcích je na mě někdy až příliš smajlíků, ale sama s tím občas taky mívám problém :) (sem jsem ho dala samozřejmě naschvál!)


Dulce de leche

Zdroj: http://www.dulce-de-leche-blog.com/
 Další zástupkyně skvělých foodbloggerek ze Slovenska. Martina, která blog píše, je opravdu hodně populární a její recepty se často objevují i v různých slovenských časopisech. Podobně jako Catalina má nádherné fotky, ale na mě možná občas působí až moc vyumělkovaně. Na pohled jsou ale opravdu nádherné. Recepty jsou opět psány spíše stručnější formou a většinou se jedná o vysokou gastronomii. Na Dulce de leche najdete sladké i slané recepty a hodí se hlavně jako inspirace pro slavnostnější večeře, nebo sestavení celého menu. Styl psaní mi není úplně blízký, nemusím příliš sladké úvody, které se na blogu často objevují, ale to vás u mě jistě nepřekvapuje. Každopádně inspirace veliká.

Kitchenette


Zdroj: http://www.kitchenette.cz/
 Ze žádného jiného blogu nedýchá taková atmosféra domácí pohody jako z Markétina Kitchnette.  Markéta se snaží recepty přetvářet (a vytvářet) tak, aby byly co nejzdravější. V receptech se tak často setkáte s celozrnnou a špaldovou moukou, s chia semínky a bio surovinami. Pokud ale nejste takoví fandové do zdravé výživy, většina receptů jde udělat i pěkně nezdravě z hladké mouky a na stolním oleji, přijdete ale o to hlavní kouzlo. Stránky mají nádherný čistý design, články jsou tak akorát dlouhé, postupy dostatečně podrobné a ty fotky, no nemám slov. Důraz na detail, žádná velká stylizace, jídlo zkrátka hraje hlavní roli. Na jejím blogu se můžete dočíst i o tom, kde sehnat různé suroviny, které běžně v obchodech nenajdete a co je to vlastně GMO a bio.

Z ghetta blog


Zatím nový, leč  dynamicky se rozvíjející a mistrně zpracovaný blog s velkým potenciálem.  Kdo nenavštívil, nepochopí, proto byste .... vtípek, nemohla jsem si pomoct.
Mně totiž reklamu nikdo neudělá, tak si ji udělám velice efektivně sama na svém vlastním blogu, to se totiž opravdu vyplatí. Tak doufám, že se na mě všichni nevykašlete a nepřejdete ke konkurenci, kterou jsem tady tak vychválila. Navíc zdarma! Pokud jo, tak vás teď proklínám a tak různě.


Neváhejte do komentářů napsat vaše oblíbené blogy, má záložka má totiž nekonečnou kapacitu!
A pokud vám to je málo, tak tady máte druhý díl!

17 komentářů:

  1. Díky, už se těším, jak si projdu všechny tyto blogy - jsem na to trošku úchyl ;)
    Ale naprosto miluju blog Chez Lucie - http://luciedvorakova.blogspot.cz/ má tam naprosto úžasné a opravdu výborné recepty, odtud peču nejčastěji, tak když budeš mít čas, tak se na to určitě mrkni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme znam, mam i v oblibenych ve sloupecku vpravo :) Ale nechodim k ni tak casto, jako na tyto blogy, kdybych ale psala dalsi, tak tam uz urcite bude :)

      Vymazat
  2. Hahaha, jsem na seznamu! Wow, tak to je asi zatim největší úspěch od tý doby, co jsem založila blog :) Díky díky díky, jsem docela na rozpacích :D Nicméně se určitě polepším, po novém roce plánuju nějaké změny co se do blogu týče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není zač, já jsem se nechtěla nikomu zavděčit, ale prostě jen dát lidem vědět o těch blozích, které já sleduju a považuju za dobré a to ten tvůj rozhodně je! :) Takže jen tak dál :) Jo a dost mě těší, že někdo považuje za úspěch, když ho já dám na nějakej seznam! :D Takže taky dík! :D

      Vymazat
  3. Díky za tipy, Veru, většinu těch blogů neznám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tyhle blogy (a samozřejmě i tvůj) taky pravidelně čtu a neustále pak trpím hlady :D Moc děkuju za zmínění toho mého a za všechny pochvaly! Jenom se obávám, že k profesionálním fotografiím mám ještě přece jen dlouhou cestu :)
    Jenom k těm smajlíkům - já jsem je dřív nepoužívala vůbec, ale na facebooku je používal snad každý a postupně jsem se "nakazila" a teď mám pocit, že bez nich ta věta nevyzní tak, jak bych chtěla, a jsem na nich asi trochu závislá :D Ale beztak až si ty texty přečtu někdy za pět let (respektive až budu poznamenaná úředními dopisy a odbornými texty ve škole :D), tak si budu říkat, co jsem bláznila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, však je to všecko pravda! A jestli ty más k profi fotkám dlouhou cestu, tak někteří z nás (jako třeba já) ještě ani nevyběhli :D
      Já se bez smajlíků taky neobejdu, na blogu se akorát snažím hodně krotit, občas si ale taky nemůžu pomoct. A odborný texty ve škole mě v tomhle nijak nezměnily, spíš se právě občas potřebuju odreagovat zůstupem smalíků ;) :) :D !

      Vymazat
  5. ó dakujem za tú poctu! myslím to vážne!!!

    sranda je, že to, čo píšeš úplne sedí. mám úplne rovnaký názor na svoj blog a aj na všetky ostatné, ktoré si tu spomenula:-) a všetky ich sledujem!

    čo sa blogu týka, v poslednej dobe totálne stagnujem, lebo sa učím na štátnice a píšem diplomku (za 4 dni je deadline a mne chýba ešte 20 strán, u mňa klasika....:-/ ). ale práve takéto články a pozitívne ohlasy ma motivujú v tom, aby som pokračovala a venovala sa blogu opäť viac. verím, že od februára, keď už bude po všetkom tom strese v škole, tak môj blog začne opäť žiť! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemas za co, jak uz jsem rikala vyse, pro me je naopak pocta to, kdyz nekdo ze zminenych povazuje za poctu fakt, ze sem o nich neco napsala - hodne dobra veta, ale vis jiste, co myslim :D

      Tak to je super, ze sem se takhle trefila mozna i do celkem objektivniho popisu :) Mne cekaji statnice za mesic, ale zatim jen Bc, takze se blogu venuju az moc :D

      Tak mam radost, ze mas radost a tesim se na vzkriseni tveho blogu, i kdyz ja teda rozhodne nemam dojem, ze by nejak stagnoval! :)

      Vymazat
  6. Panebože...:D
    Jsem tu poprvé a mám chuť s tebou hrozně kámošit.:D
    Ty tvoje řeči: "...zda jde o luxusní dort z bílé a hořké čokolády, nebo o běžící zebru." Musela jsem se smát!
    Snažím se objevovat co nejvíce foodblogů, které za něco stojí. Tak děkuji za tipy, budu je muset prověřit.
    Jinak chtě-nechtě sem odteď budu lézt, tak bacha na mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky moc! To je možná nejvíc potěšující komentář ever :D
      Jsem ráda, že se ti článek líbil a samozřejmě vítej...bacha si určitě dám! :D

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, píšu zdravé recepty, mrkni :) P.

    OdpovědětVymazat
  9. Jak to vlastně vy máte se zdravým životním stylem? Já se snažím nejenom dobře jíst, ale i sportovat a celkově se starám o to aby moje tělo prosperovalo. Do toho beru ráno kotvičník a snažím se to tělo podporovat všemi směry. Jde také o psychické zdraví.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...