sobota 31. března 2012

Proč miluju Spartaca

První představitel Spartaca - Andy Whitifield
Tento článek je určen zejména pro mé facebookové přátele, kteří mohou mít pocit, že mi hrabe. Asi tak polovina mých statusů z poslední doby totiž obsahuje jména jako Gannicus, Glaber, nebo Oenomaus. Ostatní, nechť to berou jako velice neobjektivní recenzi.
 Takže, co mě na americkém seriálu Spartacus tak fascinuje?
Předpokládám, že příběh samotného Spartaca, otroka, který se vzepřel Římu, asi všichni znáte, protože o této známé legendě byl natočen nejeden film. Americká televize Starz si ale řekla, proč z tak nosného tématu neudělat seriál, zamíchat do toho o trochu víc akce, o trochu víc děje a o hodně víc sexu a tak vznikly v současné době už tři série.
Dnes je všemožných seriálů nespočet a jen jste si toto dočetli, několik dalších jich určitě vzniklo.
Důvody, proč tedy sledovat zrovna Spartaca:

1) Skvělý příběh
Tvůrci se snaží držet legendy a historických okolností, ale rozhodně to nestaví na první místo. Tím nejlepším jsou totiž výborně vykreslené charaktery jednotlivých postav a jejich postupný vývoj.

2) Chlapi
Můj oblíbenec Gannicus - Dustin Clare
Konečně pořádný seriál pro ženské oko. Ačkoliv mám dojem, že Spartaca sleduje víc kluků než holek, podle mě jde o vyloženě ženskou záležitost. Tolik neuvěřitelných - pro učení anatomie ideálních - těl na jednom místě jste totiž ještě neviděly/i. Když se na youtube kouknete na některé z backstage videí, kde můžete nahlédnout na trénink herců, už se nebudete divit. Takže pokud máte dost toho, že se v televizi pořád svlíkají tak akorát ženský, při sledováni výstavního Crixe nebo Gannica na to rychle zapomenete.
(Poznámka pro zástupce mužského pohlaví: Každá herečka minimálně jednou ukáže prsa. Některé nejen prsa.)

3) Sex
Sexy otrokyně a divocí gladiátoři. End of story.

4) Akce
Každý díl je doslova nabitý akcí. Faktem je, že pokud vám nedělá úplně dobře pohled na odběr krve, tak odřezávání obličeje, nebo kastraci Segawaxe (jaká škoda), radši vynechejte. Nicméně boje v aréně jsou většinou vyobrazeny tak, aby bylo všem jasné, že ta kutálející se hlava, ze které stříká krev do hlediště (-miluju slow motion záběry), není skutečná. Každopádně budete drtivou většinu z oněch čtyřiceti minut přilepení k monitoru.

5) Prequel
Agron - Dan Feuerriegel
V první sérii, Spartacus: Blood and Sand bohužel dostal předsatvitel Spartaca, Andy Whitifield rakovinu. Tvůrci věřili, že se z toho dostane a v době, kdy se Andy léčil, aby byl připraven na další sérii, natočili Prequel-Gods of the Arena. Tedy nahlédnutí do toho, jak to všechno bylo předtím. Přestože se vlastně jedná o sérii z nouze, není o nic horší než Blood and Sand. Pro některé fanoušky možná dokonce lepší. A hlavně, je tam Gannicus. Andy bohužel rakovinu nepřežil a v třetí sérii (nebo spíše druhé, protože Prequel se nepočítá) Spartacus: Vengence jeho místo zastoupil Liam McIntyre. Nutno podotknout, že o dost hůř.

6) Jazyk
Spartaca je nutné sledovat v originále, přestože už je k mání i verze s českým dabingem. Nejde o to, že by náš dabing byl příšerný, ale některé vtípky, nebo nadávky zkrátka tolik nevyzní. Juna´s cunt a Jupiter´s cock jsou toho důkazem.  Překlad zde uvádět nebudu, jsem ze slušné rodiny.
Stavba vět, slovosled a některá slova si prostě zamilujete. Místo thank you - gratitude, místo why - to what end. Jednoduše ráj pro lingvisty a anglikanisty.

Doctore neboli Oenomaus - Peter Mensah
7) Stálá kvalita
Kromě prvních dvou dílů si nevybavuju žádný, který by byl špatný. Vím jen o dobrých a skvělých. Je to samozřejmě věc názoru, ale pro mě je kvalita srovnatelná ve všech třech sériích. I když jsou gladiátoři z Vengence pryč z arény, seriál svoji atmosféru neztrácí.

8) Epizoda Kill them All
Opuštění domu svého pána a pozabíjení římských blbečků prostě nemá obdoby.

To by tak zhruba bylo všechno, i když nebudu zastírat, že mě napadá ještě množství dalších. Spartacus je ke stažení klasicky na uložto, které nám bohudík ještě nezrušili, a české (a naprosto skvělé) titulky jsou od uživatele hlawoun na titulky.com.
Pro pořádek ještě dodám – nesuďte podle prvních dvou až tří dílů první série. Stojí za hovno.

Vy stahujte a já se jdu probírat fotkami gladiátorů.

8 komentářů:

  1. Ty jo, tak jsi mě navnadila, že už stahuju a těšim se na odhalená těla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, neudbeš litovat! :) Ale jak jsem psala, rozjede se to až od 3.-4. dílu. Tak pak dej vědět dojmy :)

      Vymazat
  2. No musim len suhlasit!! Ziadny serial neni lepsi ako Spartacus. Uz sa neviem dockat dalsej serie! Som zavisla :D A milujem Crixa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! Ale dalsi serie uz prece je,uz 4 dily, da se stahnout na ulozto :)
      Ja miluju Gannica :)

      Vymazat
  3. Naprosto ten seriál miluju a viděla jsem ho snad už 3x! :D Ale jen první serii, nechci si zkazit dojem těma dalšíma dvěma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze dojem by sis vubec nezkazila, i ty dalsi jsou podle me dost kvalitni, tak smele do toho :) (Btw, uz dalsima trema dokonce :)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Seriál super... i pro odpůrce krve, prostě chlapi to zachránili :) A Andyho je věčná škoda :(

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...