úterý 31. října 2017

Projekt Svatba - díl 1.: Zasnoubení! Co teď?


Jupííí, jsme zasnoubení! Bude svatba! Chceme ve sweet baru ecláires? Na dortu nechci kytky! Chci, aby se opíkalo jehně! Na přípitek cavu? Prsteny z meteoritu! Jupííí!

Aneb...vítejte ve svatebním speciálu na Z ghetta blogu! Úvodním slovem jsem vás nechala trochu nahlédnout do našich zasnoubených myslí pár minut po navlečení prstenu. Já i Sir máme rádi plánování párty. Záleží nám na detailech. Máme hodně kamarádů. Máme rádi kvalitní věci. To zní dobře, ne? Zdálo by se, že ano, ale pozor, zdání klame! Pokud s touto vizí plánujete svatbu, tak už včera bylo pozdě. A je úplně jedno, kdy máte termín.

Dobře, maličko přeháním. Ale opravdu jen maličko.

Pojďme na chvíli nasednout do stroje času a vrátit se na ekofarmu Perk poblíž Logarské doliny.
....
Já: "Ano"
....
o 10 minut později

Sir: "Já tady mám v Excelu návrh hostů, tvých i mých a tady mám místa, kde by to šlo, ale některý jsou už plný a tady jsem našel tohle a ..."

Tak to jen, aby bylo jasno, jak dlouho asi trvalo prosté užívání si zasnoubeného stavu, než se to přehouplo do roviny psaní e-mailů, volání na různá místa a tvoření tabulek. Vzhledem k tomu, že jsme ale drtivou většinu zvládli zařídit během jednoho intenzivního týdne, tak už teď máme vlastně dost pohodičku.



Co je tedy potřeba rozhodnout dost rychle:

Termín: Pokud se chcete brát v populárních měsících, což je zejména červen a září, tak se vyplatí plánovat opravdu 9-12 měsíců dopředu a některá místa už stejně budou plná. Celková svatební sezóna je u nás zhruba od května do října, ale okrajové měsíce jsou už exponované o něco méně, nicméně pořád dost. No a pokud chcete oblíbená data typu 7.7. , 8.8. , atd. tak je taky potřeba si pospíšit. My máme 30.6.,byť jsme to chtěli dříve v červnu, ale člověk holt musí dělat kompromisy.

Počet hostů: Chcete-li relativně velkou svatbu, takže kolem sta lidí, jako budeme mít my, tak těch možností je samozřejmě méně, než když je hostů polovina. Je dobré si opravdu udělat nástřel toho, kolik lidí byste chtěli pozvat, protože se to nezdá, ale jakmile začnete psát, připočítávat děti a partnery, tak budete dost možná celkem překvapení.

Místo: Tím myslím zejména to, zda byste chtěli svatbu venku, nebo vevnitř, protože pěkných venkovních prostorů není tolik. Další důležitá věc je, zda chcete vše od obřadu po párty na jednom místě, nebo zda budete přejíždět. My jsme chtěli mít všechno při jednom. Pak taky jestli chcete venkovní svatbu s vnitřním prostorem, nebo si půjčíte párty stan (od 10 tisíc nahoru). A taky to hodně záleží na dalším aspektu, a tím je...

Jídlo: Předpokládám, že většina lidí nejsou úplní magoři, jako jsme my a jejich požadavky na jídlo jsou prostě jen takové, aby bylo dobré. My jsme ale trvali na tom, že chceme vlastního kuchaře a tím pádem odpadly jakékoliv prostory s vlastní restaurací, protože málokdo by vás tam chtěl pustit s vlastním kuchařským týmem. No, spíše nikdo.  Jídlo bylo vlastně to první, na čem jsme se shodli - chceme Huga. Hugo je náš kamarád, bláznivý kočovný kuchař (doufám, že mě za to nezabije :D), co vaří neuvěřitelné věci. K české svatební klasice to má daleko, vaří vše venku na ohni a má přenosnou pec na chleba. A je boží a originální a jeho jídla jsou top. Najdete ho na internetech jako Nomadis. (Kdo by byl pro o něco větší klasiku, ale taky skvělé provedení, mrkněte na Matyho Chálku)

Fotografové: Tohle se zdá jako hodně crazy, nicméně je třeba si uvědomit, že těch teoretických svatebních sobot v sezóně opravdu není příliš, takže spousta dobrých fotografů má opravdu rok dopředu plno. My jsme se shodli na tom, že na fotkách nám záleží hodně, takže jsme  zvažovali: 2foto, Bílá Černá, Víťa Malina, FotímOlda Hrb - Něco modrého a nakonec jsme vybrali právě Oldu. Je potřeba počítat s tím, že dobrý fotograf se pohybuje mezi 15 a 25 tisíci. My to bereme tak, že fotky jsou opravdu, co se hmotných věcí týče, to jediné, co vám potom zůstane a pokud to máme mít na nočním stolku několik dalších dekád, tak ať to stojí za to :D

Obřad: Chcete-li obřad venku, nebo někde jinde než na radnici a zároveň nejste členy církve, je potřeba to také řešit poměrně dlouho dopředu. Z matriky vám obvykle nikdo nepřijde, museli byste mít velké štěstí a trefit se do jejich termínu, kdy oddávají mimo radnici. Takže budete-li se chtít nechat oddat představitelem nějaké uvolněnější církve, tak opravdu není čas ztrácet čas, protože tento nápad v poslední době mívá opravdu hodně párů a farářů a farářek zas tolik není.

Teď se vrátím k tomu místu, protože najít něco:

  • v Brně nebo okolí
  • pro 100 lidí
  • aby tam mohl být i obřad
  • aby tam mohlo být vlastní jídlo
  • aby se tam dalo hlučet do rána
  • abyste to zaplatili
  • aby to tam nebylo hnusný
  • aby se odtam dalo nějak dostat, nebo tam spát
  • aby se dalo být hlavně venku, ale v případě hnusného počasí i vevnitř


.... je sakra těžký!

Takže vám teď prozradím, co to jakž takž splňuje.

Chata Babí lom - vypadá nádherně, bývá ale plná klidně více jak rok dopředu
Chata Švýcárna u Adamova - cesta z Brna je tam nic moc, venek je fakt super s velkým prostorem a krytou "terasou",  ale vevnitř (pokoje, zázemí) žádná sláva
Zahrada na Střeláku (skoro v centru Brna, zajímavý prostor, ale je to trošku punk)
Klubovna veslařského klubu na přehradě (zajímavý prostor s dobrým zázemím, ale party stan by byl asi nutností a taky půjčení nábytku)
Otevřená zahrada (centrum, takže po 10. už se nedá hlučet venku)
Zámecký skleník Boskovice (je potřeba si dovézt vlastní zázemí, včetně lednic, nádobí, atd., ale vypadá to hezky a za dobrou cenu)
Vila Stiassni (myšleno hlavně na obřady, lze i celý den, není to na to však ideálně vybavené)
Stodola Karlov Dolní Kounice - tam to budeme mít my. Nesplňuje to sice úplně všechno, ale je to tomu nejblíž. Ale pozor, taky je plná cca rok dopředu a my jsme vychytali den, kdy někdo odmítl termín. (jsou tak vytížení, že nemají stránky, ani Facebook)

Pokud netrváte na vlastním cateringu, ale chcete větší svatbu převážně venku, tak připadá v úvahu:

Nemojanský mlýn
Hotel Santander
Stodola v Meruňkovém sadu v Dolních Kounicích 
Stodola Suška v Kravsku (naprosto nádherný prostor, ale už je celkem z ruky)
U kamenného kola (hned vedle Švýcárny, krásné, ale pro tak 50 lidí)
Vinařství Nosretti
Statek Samsara
Vinice Hnanice
Golf Resort Kaskáda

(Pokud chcete pátrat více, nebo v jiných regionech, koukněte se na beremese.cz nebo do Facebookové skupiny Svatební bazar. Ale radši to moc nepřehánějte, nebo se z toho zblázníte.)

Toto jsou asi ty zásadní věci, které je potřeba rozhodnout opravdu celkem rychle, a pak už nastupují další záležitosti, o kterých to bude zase příště!

Budu ráda, když dáte do komentáře vědět, zda máte s něčím ze jmenovaného zkušenosti, ať už dobré, nebo špatné, nebo zda máte nějaké svoje tipy.

30 komentářů:

  1. Brácha měl teda ve Vile Stiassny vlastní catering a v pohodě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. supr, dik! a jak to tam bylo s kuchyni, oni nam rikali, ze tam to zazemi na to moc neni.. slo tam primo varit?

      Vymazat
  2. Gratuluji a přeji, ať vše dopadne dle Vašich představ. Důležitá je hlavně shoda na všem důležitém s partnerem, protože ve dvou se pak náročná příprava lépe zvládne :). My jsem si náročnou přípravou prošli od loňského prosince do půlky letošních prázdnin a museli jsem udělat spoustu kompromisů, neboť prosinec byl opravdu poměrně pozdě a jsou věci, které člověk prostě neovlivní. Ale svatba dopadla dobře, byla krásná a až na některé "schválně" nespokojené příbuzné se všem moc líbila. Problém jsem měli úplně opačný a to, jak sehnat v okolí Brna a Blanska něco, kde to nebude moc stát, vejde se tam přes sto lidí a postarají se nám i o všechno jídlo a to jídlo bude dobré. S myšlenkou, že i ne moc hezký prostor se dá hezky vyzdobit, když se chce. Nakonec jsme to zvládli, ale úplně spokojení jsme v tomhle ohledu s výsledkem nebyli. Naopak v jiných věcech se opravdu zadařilo. Přeji ať se opravdu vše podaří a nikdo Vám nezačne házet klacky pod nohy. Těším se na další díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! To my nastesti stejne predstavy mame, alespon u toho hlavniho :D A co jste nakonec sehnali? At se kdyztak nevesty inspiruji, nebo teda naopak :D

      Vymazat
    2. no nakonec jsem se rozhodli pro restauraci v Senetářově (byl delší přejezd) byli příjemní, jídlo žádný zázrak, ale chutné a v pohodě, ale strašně podcenili personál a tvrdý alkohol (i když jsem je varovala, že je ho potřeba hodně). Ten personál byl fakt problém a způsobilo nám to spoustu komplikací, kdyby nám to řekli předem, třeba bychom někoho ještě našli

      Vymazat
    3. Zdravím, my měli letos svatbu na Švýcárně a tuším, že jste se tam byli i zrovna podívat když jsme v pátek chystali výzdobu :) My měli kolem 102 hostů a právě proto jsme hledali nějaké pěkné místo v přírodě kde se všichni vlezeme. Dále jsme potřebovali prostor kde bude možnost vlastního cateringu a v okolí Vyškova nás nadchlo jediné místo a to právě Švýcárna (hlavně kvůli venkovním prostorům). Pravda je taková, že to co jsme ušetřili na cateringu jsme dali za pronájem prostor plus dostavba tanečního parketu (stany jsem měla půjčené z práce zdarma). Co se týče vnitřních prostor tak jak bylo již zmíněno žádná hitparáda a luxus to není ale vesměs na jednu noc v opilém stavu si myslím, že to všem návštěvníkům bohatě stačilo ( nemáme moc náročné kamarády) :D my měli teda i dva řidiče, kteří rozváželi svatebčany kteří chtěli spát v teple domova. Každopádně musím podotknout, že navozit a odvozit všechny věci byl celkem masakr ale zvládlo se to a objekt jsme opouštěli v neděli až v šest večer :D Každopádně bych už asi nechtěla absolvovat takový třídenní kolotoč kdy se vše od ledniček, talířků, příborů a všech dalších serepatiček muselo navozit a následně odvozit... ale na druhou stranu když chce mít člověk vše dle svých vlastních představ tak to jinak nešlo a den D stál opravdu za to.. vzhledem k tomu, že máme také hodně kamarádů a i divokých kamarádu tak se z naší svatby stala jedna velká párty na kterou asi na Švýcárně dlouho nezapomenou a i sem si říkala, že po naší svatbě už tam snad ani žádnou chtít mít nebudou.. majitel konstatoval, že to tam ještě neměli :D Každopádně se asi nevyplácí spoléhat se na to, že budete mít krásné počasí a mít jen tu suchou variantu jako jsme měli my protože po propršeném pátku přišla naštěstí suchá sobota ale v neděli už byl zase déšť, takže je určitě fajn mít i tu mokrou variantu :) Tady je v případě zájmu naše svatební video https://vimeo.com/237191172 :) Přeji hodně štěstí v přípravách * Petra

      Vymazat
    4. No tak to snad neni mozny, svet je fakt malej! :D My jak jsme odchazeli, tak jsme se prave uplne za vas desili toho pocasi a prali vam, at to nejak zazracne v tu sobotu vyjde a ono vyslo! Video je uplne nadherny, vase svatba z nej vypada jako ze sna, opravdu porada, od satu a vlasu pres vyzdobu az po atmosku co z toho vyrazuje. Aaaach jo, kez bych mela po vlastni svatbe take nakonec takovy pocit :D Lapace jste delali sami? A od koho jsou saty? Ja chci vedet vsecko :D Jinak myslela jsem, ze pro kameramany uz jsem se rozhodla, ale vase video me fakt nadchlo, sakramente :D Kolik stalo, pokud to neni tajne?
      Nam se (nebyt toho deste, kterej beztak hral taky roli) na Svycarne venku moc libilo, ty pokoje bychom prezili, ale problem byl spis s tim zazemim kuchynskym...coz je v tech Kounicich super. Zase me mrzi, ze nebudeme mit kolem tolik zelene, jako je na Svycarne. Ale zas proste nemusime mit parket, no jo , je to hrozny to zvazovat vsechny tady ty veci :D

      Vymazat
    5. Děkuji za pochvalu videa :) sem ráda, že se líbí. Ano ano lapače jsou domácí výroby, dělali jsme si s holkama u nás doma dílničky rozdaly se úkoly a každý dělal něco a všechno :D co se týče toho kuchyňského zázemí tak to není bůh ví jaké, my měli právě oběd převezený v gastro nádobách a raut byl studený plus jsme měli taky dovezený velký gril a grilovalo se maso, hamburgery a v kotlíku byl guláš.. pevně věřím, že Vaše svatba bude určitě taky jako ze sna * tady posílám ještě odkaz na fotky :) konečně jsem to dala dohromady a takový je výsledek https://www.facebook.com/lacna.petrakova/media_set?set=a.10214084425895854.1073741843.1568516994&type=3
      Na cenu a šaty ráda odpovím v soukromé zprávě :)
      Petra*

      Vymazat
    6. Krásné video, opravdu nádherný <3
      Veru N.

      Vymazat
  3. Ahoj Veru, clanek je skvely a souhlasim, ze pokud vam zalezi na detailech, miste atd., musi se planovat dlouho dopredu. My na to meli 12 mesicu a bylo to na knop, hlavne misto v Praze pro 150 lidi byl problem, i tak dlouho dopredu. Asi to zni silene, ale vedet to, necham si aspon rok a ctvrt, rok a pul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heli, dekuju! Ty jo, 150, to verim, ze bylo narocny! My to snad vsechno zvladnem relativne bez nervu, doufam teda! :D

      Vymazat
  4. Jee tohle mě baví! :)
    Doufám,že bude i nakej článek o druzickach protože to vypadá že jejich koncept bude hodně super a v Česku vážně originální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rada! :) To me zajima, jak myslis ten originalni koncept :)?
      Dalsi clanky budou a druzicky zminim, ale zase nic extra mi zatim a tom neprijde :D?

      Vymazat
  5. Ahoj. Jelikož budeme mít obřad v Brně, potřebujeme také nějaký prostor tam. Našli jsme docela krásný kompromis - kulturní centrum Sýpka v Medlánkách. Je to obrovský prostor s dřevěnými trámy (prostě kdysi sýpka), takže splňuje tu naši "stodolovitou" představu, zároveň je pro mnoho lidí a je to asi nejlevnější varianta - 10 000 Kč. Na druhou stranu venku není příroda. Je to v okolí vydlážděné. V tomto ohledu se ale také hodně zamýšlíme nad tím, jaký typ kamarádů máme. Jelikož jsou to všichni Brňáci, přijde nám toto nejlepší možnost jak z hlediska dopravy, tak z hlediska jejich "potřeb". Neměl jste tam někdo svatbu? Máte nějaké zkušenosti? :) Budu za ně určitě ráda!
    - Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, na to jsem vubec nenarazila, poloha zni super a cena jeste lip :D A moje predstava se zeleni byla dost podobna a taky je to tam vydlazdene :D

      Vymazat
    2. Měli jsme tam svatební oslavu s tím, že jsme samotný obřad měli na Medláneckém letišti, takže jsme si přírody i "uprostřed města" užili dost. Je super, že hned před Sýpkou staví rozjezdy, takže si všichni brnáci mohli odchod naplánovat podle sebe a pro ostatní je tam velké parkoviště.
      Celkově byl přístup v Sýpce super, klíče jsme dostali den předem ráno, takže času na zkrášlení bylo dost. Jediná nevýhoda je, že se prostor musí vyklidit v neděli tuším kolem poledne.
      My měli cca 130 lidí a sehnat hezký prostor, který by byl v centru města, byl fakt oříšek. Takže celkově můžu Sýpku maximálně doporučit, za tu cenu je to skvělá volba, navíc to není až tak známá varianta, takže se tolik nemusíte bát tahanic o termín :)

      Vymazat
    3. Tak to zní skvěle, díky moc za reakci, snad si to slečna Lenka přečte :)

      Vymazat
  6. Zdravím :) Za prvé, gratuluji :) a za druhé... Jsme s přítelem také z Brna a hledali jsme prostory v okolí Brna pro naši svatbu. Hotel Santander byl v našem užším výběru,ale bohužel byl jeho pronájem pro nás příliš vysoký. Nakonec jsme zvolili Golf Resort Kaskáda, do kterého jsme napsali vlastně jen tak ze zvědavosti :D a musím říct,že cena nás velmi mile překvapila a dosavadní jednání s personálem resortu je bezproblémové :) Oldovu tvorbu jsem sledovala ještě před tím, než začal se svatebním focením... a věřím, že s jeho prací budete určitě spokojení ;) přeji úspěšné přípravy svatby :) Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Teda, to me taky vubec nenapadlo do te Kaskady psat, byt jsem o tom vedela. Myslela jsem si, ze to bdue hrozna palka :D A tam je to asi i s cateringem, ze?

      Vymazat
    2. Je to i s cateringem, takže pro vás bohužel nevhodné... a cena? třetinová jako v hotelu Santander, opravdu hooodně nás to překvapilo :) a v rámci pronájmu je i zapůjčení golfových vozíků na focení :)

      Vymazat
  7. Doporučuju super stodolu v Dolních Kounicích, má to pan Ondrúj.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc mě baví sledovat přípravu vaší svatby (jako jakékoliv jiné:-)), taky pocházím z Brna, ale vdala jsem jsem se na Vysočinu. Od zasnoubení do svatby o 100 hostech byly přesně 3 měsíce! (mimi na cestě:-)), ale termín v listopadu vše zachránil a taky to, že drtivá většina hostů přiložila ruku k dílu, sami bysme to nezvládli, hlavně na ten poslední týden před si zamluvte hromadu pomocníků, super je, když tě někdo vozí vše vyzvedávat - silné ruce navíc a ty máš čas za jízdy telefonovat.
    Taky jsme měli vlastního kuchaře a 3 zkušené servírky (mistrovou z hotelovky, co si to šéfovala sama) a bylo to k nezaplacení, celý den kmitaly a kromě obsluhy ládovaly průběžně myčku, ráno byla kuchyň čistá. Tip s alkoholem - nekupovat trochu od všeho, ale hodně od pár populárních druhů, nám došel Jäger. Stěžejním bodem výzdoby byly živé květiny a hodně světýlek nad hlavami. A co se místa týče, doporučím vesnické kulturáky, dají se najít i hezké a mají perfektní zázemí pro hodně lidí (nábytek, prostor pro tanec, pódium, bar, wc, plně vybavená kuchyň i s nádobím, technika jako zásuvky, topení,...), třeba v Měříně je nově zrekonstruovaný tak krásně, že je to tam jak v divadle.
    Šaty jsem měla od Maggie Sottero ze Salonu El na Hybešce, v té době (4 roky zpátky) neměl v Brně konkurenci, co se servisu a péče o šaty týče, jinde měli i luxusní modely napěchované na sobě a zažloutlé, no hrůza.
    A ještě jeden nápad - taky ráda vařím a den předem jsme s manželem sami připravili předkrm, oblíbenou domácí paštiku a dodnes se na ni vzpomíná:-)
    Tak ať vám jde všechno hladce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, tři měsíce, to jste se museli pěkně otáčet! :) Ale věří, že v listopadu už to celkem jde, protože to už je fakt skoro po hlavní sezóně.
      Co se týče alkoholu, tak v dalším díle píšu, jaký máme plán, tak uvidíme :DD
      Kulturák je podle mě supr nápad, pokud to člověk nechce mít venku,protože to pak moc nejde propojit. Ale možná jsou i takové.
      V El jsem byla zatím v jako jeidným, ale nakonec si budu nechávat šít :)
      Ty jo, tak to smekám, že jste zvládli přirpavit ještě nějaké jídlo sami! My teda vaříme rádi taky, ale myslím, že toto nehrozí :D

      Vymazat
  9. Ahoj Veru, taky se nás tohle téma bude týkat a nezávazně na tobě se mi místo ve stodole taky velmi zalíbilo z fotek na netu, takže hledám kontakt a nemohu najít. Nemohla by ses prosím podělit? 😊 Děkuji Gina

    OdpovědětVymazat
  10. Chata Babi lom je sen, jak jsem poprve videla hned jsem se zamilovala, my oba. Bohuzel neni termin na tento rok 2018 vubec. Tzn pockame na rok 2019, uz mam rezervovany termin:) myslim si ze na dobre veci je treba si pockat, stejne to bylo s nasim zasnoubenim. Hodne stesti vsem nevestam!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to je neco, ze na to budete cekat! :) Ale kdyz je to vysnene misto, tak naprosto chapu! :)

      Vymazat
    2. Se koukám, že jste měli svatbu tam co já. Ale tam mají i vnitřek pěkný. Ano jeden starší gauč, co teď budou likvidovat :) ale jinak to tam každý rok opravuji stále více a více. Hliněné omítky, kamenné stěny, nové WC a sprchy a krásný novomanželský pokoj. Byly jste opravdu na stejném místě? Mají stránky www.svycarna.eu a jsou moc vstřícní. Já tam měla svatbu v září tohoto roku. Ale už tam je čekací lhůta taky tak rok dopředu.

      Vymazat
    3. Aha teď koukám, že jste si vybrali jiné místo, než Švýcárna. Tak to se omlouvám, jsem si nevšimla :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...