sobota 1. července 2017

Veronika švadlenka vol.4


Pokud by si někdo myslel, že mi ke spokojenosti budou stačit švadlenkovské základy, tak se dost spletl, protože mám za sebou i pokročilý kurz šití v Rebelionu! Honzu Smejkala za krejčovským metrem vyměnil Tomáš Dočkal a jeho cílem bylo naučit nás něco o konstrukci střihu a šití oblečení celkově. Nutno říct, že se už jednalo o náročnější záležitosti jak na pozornost, tak na pochopení, protože kreslení vlastního střihu už je fakt vyšší dívčí a upřímně řečeno si úplně nedělám naděje, že se o to budu sama pokoušet. V sedmi dvouhodinových lekcích jsme si mohli ušít kalhoty, šaty a mikinu, ale všechny tři kousky zvládnou asi jen ti nadanější, mezi které se úplně neřadím. Všechny jsme začínaly šitím kalhot, rozuměj tepláků. Látku v khaki barvě jsem si zase koupila přímo v Rebelionu, protože je mají super a za dobrou cenu. 



Celá první lekce byla ve znamení měření a kreslení. Chce to být dost přesní, což rozhodně není moje silná stránka. Tomáš to tam kreslil jako nic a každý si mohl říct, jestli chce tepláky spíše volnější, nebo upnutější, s náplety, s gumou, se šňůrkou, zkrátka opravdu podle sebe. Tím, že jsme byly 4, tak jsme měly dostatek možností pochytit, jak konstrukce střihu probíhá, nicméně na mě to i tak bylo dost složité, každopádně to vypadá nějak takto. 




Tentokrát jsem celkově dost málo fotila, protože jsem spíš šila, abych to všechno stihla. No šila... častěji možná párala, myslím, že až teď jsem pořádně docenila přísloví dvakrát měř, jednou řež :D Tak tady máte alespoň Tomáše tvořícího střih s krásným tričkem kopulujících sobů, kterých jsem si všimla až teď! 


Pokud si vzpomínáte, v minulém článku jsem si stěžovala na to, že výsledné tričko bylo moc malé, tak tentokrát to bylo pro změnu naopak a tepláky byly fakt obrovské. Jak se mi to zase povedlo fakt nevím. Nicméně je to ta lepší varianta, protože zmenšit se to dá vždycky. Nejtěžší na celých teplácích mi asi přišly kapsy. Vždycky, když si kupuju nějakou sukni, nebo šaty, co nemají kapsy, tak si říkám, proč to tak je, vždyť přece o nic nejde a je to často o tolik příjemnější...no, tak teď už mám trošku představu. Já mám totiž hrozný respekt z overlocku (to je ten speciální stroj, co má nože) a vždycky se bojím, že si seříznu moc látky a nic mi z toho nezbude, no a pak to dopadne tak, že se mi to nechytne a jsou tam díry a já to musím celé vypárat a sešít znova. A párat overlockový steh je teda fakt za trest.

Nicméně, tepláky nakonec dopadly skvěle a já je hrdě nosím kde se dá...i když jsou mi teda trošku velké pořád.


Kdo mě zná, tak asi tuší, co jsem si vybrala jako druhý kousek...no, mikina to nebyla. Když jsem zjistila, že si můžeme ušít šaty, tak jsem byla nadšená, protože to už je něco, co bych opravdu mohla nosit na ven. Jednalo se tedy o jednoduché úpletové šaty bez nějakých skladů a jiných vychytávek a vzhledem k tomu, že je to vlastně něco jako prodloužené tričko, tak si dělám naděje, že si jich podle svého střihu ušiju ještě několik. Chtěla jsem, aby byly trochu projmuté v pase a měly minirukávky. Khaki barva se mi nějak zalíbila, takže jsem si ji vybrala i na šaty a zakoupila opět přímo v Rebelionu.  Fotka je nic moc, ale šaty se mi hrozně líbí, na léto úplně ideální a určitě si zkusím ušít další. Je totiž super, že všechny střihy, co si v průběhu kurzu tvoříte na míru, vám samozřejmě zůstanou.



Pamatujete si na můj batůžek z minulého kurzu? Tak jsem ho trochu vytunila, protože Tomáš má strašně moc nášivek, které prodává, takže jsem se trochu utrhla ze řetězu a nakoupila jich asi osm a tři si hned našila na batůžek.. teď to teprv stojí za to, protože co je hitem letošního léta? Nášivky, kam se podíváš! Jsou sice nažehlovací, ale prý je lepší je vždycky pro jistotu i přišít. 


Tím ale moje domácí šicí kariéra nekončí! Mrzelo mě totiž, že to tričko jsem si minule fakt neudělala moc pěkný (i když ho samozřejmě občas nosím tak jako tak, to je jasný) a že bych si zkusila ušít ještě jedno. Na pomoc jsme si přivolala profesionální švadlenu Káju a zkusily jsme ušít tričko na obyčejném stroji pomocí obkreslení mého oblíbeného. Koho by zajímalo, jak na to, tak super popis, zejména na obkreslení rukávu je tady. Samozřejmě se to nebešlo bez komplikací, jako třeba rukáv přišitý naopak, ale.... voilá!


Samozřejmě z blízka to není taky úplně parádička, kupříkladu jsem nijak nezačišťovala okraje, protože mi přišlo, že to vypadá hůř , než když je nechám jen tak, ale co! Ušila jsem doma na obyč stroji triko, co vypadá jako triko, je nositelné a už jsem ho měla na józe a pozor, mám ho na sobě i teď! A abyste měli představu, jak to u mě po takovém menším šití vypadá... nutno říct, že Kája přijela s pomocníkem Bramborem, který pomáhal opravdu poctivě :D


No a mým nejaktuálnějším výtvorem je něco, na co jsem zatím nejvíce hrdá. Neměla jsem totiž žádnou pomoc, žádný střih, celé si to tak nějak vymyslela a nedopadlo to vůbec špatně. Sir jezdí občas na různé kuchařské kurzy a jiné vařící akce a nosil si vždycky nože zabalené v utěrce. Ušila jsem mu tedy k narozením tzv. knife roll. Ona to samozřejmě není žádná vysoká krejčovina, ale mám z toho radost, protože to je funkční a nevypadá to ani úplně hrozně. Kapsy na nože jsem dělala na míru na konkrétní kousky a ta poslední u monogramu je navíc třeba na škrabku, nebo na něco dalšího. A po tom, co jsem dala fotku na insta už mám dokonce dvě "zakázky" ! (Kdyby to někoho zajímalo, ten materiál se jmenuje batohovina a olemované je to keprem.) Monogram jsem se původně pokoušela vyšit na stroji, ale vznikaly z toho podivné křivky, takže nakonec pěkně v ruce.


Takže tak! Díky moc Jarovi a Frantovi z Rebelionu za nabídku zúčastnit se jejich kurzů a za představení nového koníčku, který mě asi jen tak nepustí! I když nejsem úplně talent, tak mě to hrozně baví a myslím si, že tyhle DIY činnosti, ať už je to šití, pletení, nebo cokoliv jiného, jsou skvělý relax pro všechny, kteří se živí převážně hlavou. Konkrétně šití taky člověka nutí více přemýšlet nad tím, jak je možné, že ceny oblečení v řetězcích jsou tak strašně nízké, když zjistíte, kolik je za tím práce a nepřijde vám pak divné, dát o něco větší částku za originální věci šité u nás. Tak se mějte fanfárově a šití zdar! Koho by zajímaly moje pokroky, tak na insta sledujte  hashtag #veronikasvadlenka .

4 komentáře:

  1. Ahoj Veru, ty tepláky se mi moc líbí, mám ráda takovéhle oversized věci. :D
    Jinak jsi dost šikovná, já bych neušila ani kapesník. To pouzdro na nože je skvělé. Šlo by to třeba i na štětce na makeup? :D Ráda pozoruji vývoj Veroniky švadlenky! :)
    Měj se krásně!

    lenikralickova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nakonec taky, i když jsou oversized omylem :D
      Ty jo, na štětce to je super tip úplně!

      Vymazat
  2. Tak konečně vidím ty šaty, vypadají náhodou moc hezky, v létě klidně i do práce:-) A tepláky taky supr. Obal na nože je skvělý nápad, možná by nebylo marné udělat na další kousky i překlopení z vrchu? Myslela jsem, že šití je v 99% ženská záležitost a vy měli na kurzu chlapy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chlapi byli jen lektoři :D
      Jo, přiklopení jsem už přišila a je to lepší, i když je to furt taková beta verze :D

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...