pondělí 2. ledna 2017

Akné story

Celý život jsem trpěla akné. Velmi těžkým akné. Začalo to už v mých 11 letech a pokračuje to i dalších 15 let poté...nebo to možná konečně skončilo.První tři roky se to dařilo nějak držet pomocí všelijakých mastiček, antibiotik, atd., ve 14 mi už nasadili antikoncepci, protože prý jiné řešení nebylo. Ve 14 se s doktory nehádáte a prostě posloucháte. Mezitím jsem obešla několik dermatologů a dlouhou dobu byla v péči i české dermatologické špičky. V šestnácti jsem podstoupila Roaccutane kúru, jedná se o lék, který je poměrně drastický a dává se až jako jedna z posledních možností jen nejtěžším případům, protože je pro tělo extrémně zátěžový.
V kombinaci s ním musíte brát antikoncepci a nesmíte za žádnou cenu otěhotnět, protože lék by mohl nějak fatálně poškodit plod a způsobit velké komplikace. Během léčby jakoby totálně vysycháte, úplně všude, nemůžete dělat žádný sport kvůli vysychání kloubního maziva, nemůžete nosit čočky kvůli suchým očím, vaginální sekret prakticky zmizí a v Americe a některých evropských státech se vedou proti tomuto léku protesty kvůli údajné souvislosti s depresemi a sebevraždami.

(Poznámka: tento příspěvek mám rozepsaný už od září, dříve jsem nenašla odvahu ho i s fotkami zveřejnit, ale bez nich mi přišlo, že by to hodně ztratilo. Po odezvách na Instagramu jsem ale překonala strach a tady to je. Na vzhledu mi zálěží víc, než je zdrávo, o to těžší to pro mě je. Tak na mě prosím buďte hodní, dík.)

Lék tehdy stál asi 12 tisíc a schvalovala ho komise lékařů. Jedná se o nějak pozměněnou molekulu derivátů vitamínu A a jak to, že léčí akné, se tak úplně neví. Je taky známý pod názvy Accutane nebo Curacne. Roaccutane mi akné skutečně na nějakou dobu vyléčil. Jizvy po hnisavých bolácích některé zůstaly, ale nijak zvlášť mě to netrápilo, oproti tomu, co bylo předtím. A spoustě lidem pomůže opravdu natrvalo a vytvoří jim krásnou pleť, udává se kolem 85 procent.

Antikoncepci jsem taky brala dál, ale asi v devatenácti jsem se rozhodla, že zrovna nemám stálého partnera, tak na to kašlu a prostě jsem to vysadila. Přišlo opět enormní zhoršení, zpanikařila jsem a začala brát prášky znovu až do mých pětadvaceti. Rozhodně to neznamená, že bych v době braní antikoncepce měla krásnou pleť. Bylo to únosné, alespoň doma, nebo na sport jsem make-up nenosila, ale do školy, nebo někam jinam ven bych bez něj určitě nevyšla. K tomu jsem dál chodila na dermatologii, měla jsem snad všechny preparáty,co existují a v podstatě už jsem paní doktorce sama říkala, co mi má zrovna napsat. Differin, zineryt, duac gel, dalacin, rozex, autovakcína, skinoren, tetracyklin, Effaclar řada od La Roche, Sébium řada od Biodermy, Hyseac řada od Uriage...měla jsem všechno. K tomu jsem začala chodit na speciální kosmetiku - čištění  pískem s diamantovým prachem a UV světlo, protože klasická kosmetika mně to ještě zhoršovala. Pleť jsem nikdy vyloženě hezkou neměla, ale dalo se to.

No a pak jsem se  v létě 2015 rozhodla, že antikoncepci vysadím. Přece jen, už nejsem nejmladší, děti za nějakou dobu chci a říkala jsem si, že moje tělo na to asi nějaký čas potřebovat bude. Začala jsem brát spoustu zinku, pangaminu s pupalkovým olejem, Acnevac a všelijaké vitamíny, co posilují odolnost kůže, abych tělo na vysazení připravila. Na začátku to jakž takž šlo, divila jsem se, že ještě v říjnu jsem měla pleť docela ucházející a říkala jsem si, že to teda nebylo tak hrozný. Zhruba za půl roku, asi po tom, co se tělo konečně hormonů zbavilo, se to ale začalo enormně horšit. Začalo to být tak hrozné, že jsem si v bytě musela zakrýt velkými šátky všechna zrcadla, protože každý pohled do nich mě rozbrečel. Odličovala jsem se tak nějak poslepu, pak jsem šla okamžitě do postele a otočila se ke zdi, aby mě Honza neviděl. Odmítala jsem chodit na hodně akcí, při rozhovorech se dívala někam dolů, vlasy si dávala do obličeje, nějaký sport pro mě byl úplně vyloučený. Kromě obličeje jsem měla akné všude na krku, na hrudníku a na zádech. Chodila jsem po městě a dívala jsem se po lidech a zjišťovala, že nikdo nevypadá tak jako já. Měla jsem pocit, že akné mě naprosto definuje a že nikdo jiný si na mně ničeho jiného nevšimne. Byla jsem úplně paranoidní a říkala si, že o mně určitě každý mluví jako o té holce s akné. Kromě té estetické stránky je taky těžké akné velmi bolestivé. Bolí vás dotknout se obličeje, bolí vás proud vody ze sprchy, když si myjete vlasy. Ráno se vzbudíte a na polštáři máte krev. Jako první věc si sáhnete na tváře a krk a doufáte, že to tam už nebude. A ono pořád je.

Krom tohoto jsem půl roku po vysazení antikoncepce vůbec nemenstruovala. Mám ale poměrně osvícenou gynekoložku a místo napíchnutí dalších hormonů mi doporučila čínskou medicínu (doktor Jiří Bednář). Den po třetí akupunktuře jsem začala menstruovat a takhle se to opakovalo ještě další dva cykly. Doufala jsem, že pomocí ní půjde vyřešit i akné, ale to se bohužel nepovedlo. Menstruace je teď rok a půl po vysazení jakž takž, poslední dva cykly jsem měla poprvé normálně dlouhé, předtím byly vždy kolem 40 dní, ale pokaždé jinak.

Šla jsem tedy znovu na dermatologii, tentokrát k jiným lékařům. První doktorka mi v podstatě vnucovala celý sortiment Biodermy, protože s nimi zřejmě má smlouvu a taky mi napsala gel Acnatac. Šla jsem na konzultaci ještě jinam a tam mi bylo řečeno, že mi prostě nic nepomůže. Že stav, v jakém jsem já, je vhodný jedině na opakovaný Roaccutane, což je varianta v opravdu mizivém procentu případů, ale vzhledem k mému plodnému věku a odmítnutí antikoncepce to prostě nejde a já už bych do toho hlavně rozhodně nešla. Řekla mi tedy, že ji to mrzí, ale že mi nic nepomůže.  Že se můžu mazat čím chci, ale že jediné , co mi pomůže, a to jenom možná, budou hormonální změny v těhotenství. No, ale já rozhodně nechci plánovat dítě kvůli akné. Taky jsem šla na krev skrz hormonální profil, byla přesvědčená,že musím mít zvýšený testosteron, ale ten byl v normě.

Všichni doktoři mi vytrvale tvrdili, že spojení mezi akné a jídlem neexistuje. Že maximálně snad kořeněné jídlo,chilli a kakao. Já jsem ale neměla co ztratit, tak jsem si řekla, že prostě něco zkusím. Ptala jsem se doktorů na nějaké nejnovější výzkumy, ale říkali mi, že nic nového se nezjistilo. Tak jsem začala pátrat sama v různých odborných studiích díky přístupu Masarykovy univerzity k mezinárodním databázím. A něco jsem objevila - nejčastěji se testovala souvislost mezi akné a mléčnými výrobky a lepkem. Závěry nebyly nikdy zcela jednoznačné, neobjevila jsem studii, která by něco přesně potvrdila, nebo vyvrátila, ale řekla jsem si , že už jsem zkusila všechno, tak nemám co ztratit. Napřed jsem tedy vysadila mléčné výrobky, ale to žádný efekt nemělo. Pak jsem se rozhodla vysadit lepek. Abyste tomu rozuměli, já lepek miluju. Miluju pizzu, chleba, dorty, cupcaky, sušenky, křupavý rohlíky, těstoviny, atakdále, atakdále. Ale kromě těch studií, které jsem četla, se i ve všelijakých diskuzích a fórech často zmiňovalo, že to lidem pomohlo. Jela jsem zrovna pracovat na měsíc do Anglie, kde jsem měla zajištěné jídlo a prostě jen nahlásila gluten free a o víc se nestarala, takže to byl ideální způsob, jak to zkusit. Pak mě čekala dovolená v Asii, tak jsem si řekla, že to prostě na dva měsíce zkusím a uvidím. Vlastně jsem tomu vůbec nevěřila.Teď je to necelý půl rok. Jo, není to pořád pleť jako z alabastru, asi ani nikdy nebude a někomu to může pořád připadat dost špatný. Ale pro mě je to velké vítězství.

Červenec 2016, Prosinec 2016. Bez make-upu.

Tak nevím. Buď se mi to zázračně spravilo samo, nebo mi pomohl ten Acnatac, který jsem ale nepoužívala jinde než na obličeji  a ne zrovna pravidelně a akné mi zmizelo i na zádech a ve výstřihu. A nebo mi pomohl ten lepek. Nebo možná jenom pšenice? Nebo moje velká motivace a změna psychického nastavení? Těžko říct, ale v péči o pleť jsem nezměnila nic. Skoro bych byla radši, kdyby za to lepek nemohl, protože se rozhodně všech mých oblíbených věcí nadobro vzdát nechci,ale ten rozdíl tam prostě je. Vidím ho pak i zase znovu, když  někde na dovolené více hřeším. Krom toho jsem samozřejmě i zhubla, což je příjemný bonus. (S tím, že jsem přestala jíst lepek, jsem prostě přestala jíst obecně více potravin, které k tomu přispěly.) Teď se snažím jíst bez lepku tak na 90 procent. Když jsem na svatbě, nebo na výletě se školou, tak si prostě tu svíčkovou dám, ale doma ho nejím vůbec. Když si objednávám jídla ve školní jídelně, tak šťávu k masu lehce zahuštěnou moukou si taky dám, ale těstoviny, nebo buchtičky s krémem už ne. A uvidím, jak to bude vypadat dál.

(Update po cca roce: pleť se tak nějak srovnala, přešla jsem také na přírodní kosmetiku a snažím se teď zařazovat žito).

Vše bez make-upu. Červenec, červenec, srpen, říjen, prosinec. Bez lepku od července. Rozklikněte si pro větší foto.


Tenhle článek píšu proto, že bych za nějaký podobný před pár měsíci byla ráda. Aby mě někdo ujistil, že to může někomu pomoct a dal mi naději, že se někdy budu moct podívat do zrcadla, aniž bych se rozbrečela. A taky abyste viděli, že na tom může být někdo ještě hůř, než vy, protože já jsem nenašla snad nic. Beauty blogy, kde si slečny s pár pupínky stěžují na hrozné akné mě ještě více ujišťovaly o tom, že jsem opravdu největší zrůda na planetě a když jsem si pouštěla záznam z nějaké americké reality show, kde byla celá dlouhá reportáž o holce s naprosto hrozivým akné a ta se tam pak objevila a vypadala jako já v dobách toho, kdy je to jakžtakž dobrý, tak jsem se fakt málem zhroutila.

Chtěla bych taky poděkovat Sirovi, který mi v době,kdy jsem každý den večer brečela v posteli a odmítala se na něj byť jen otočit, byl velkou oporou, a pořád mi říkal, že něco objevíme, že takhle to nebude napořád a sám hledal další možnosti. Taky děkuju babičce, že po prvotním zvolání: "Jéžišmarja, bezlepkáč!" mi zahušťuje svíčkovou bezlepkovou moukou a ke kachně mi místo knedlíku dává brambory. Taky mámě od Honzy, která hned začala péct skvělý bezlepkový buchty. No a taky svým rodičům, kteří toto všechno dělají taky a byli mě ochotni finančně podpořit, i kdybych se chtěla jít léčit třeba na soukromou kliniku do Londýna.

Taky chci říct pár slov k tomu, jak se nám lidem s akné žije. Něco už jsem nastínila výše, ale je potřeba zdůraznit, že ten psychický stav je snad ještě horší, než fyzický. Pamatuju si, když mi bylo jedenáct , byla jsem v páté třídě a akné mi začalo, tak jeden spolužák zvolal: "Jééé, Veronika je celá ťupkovaná, co to jéé?". O pár let později na gymplu, tak ve třinácti se dva kluci bavili o tom, kdo se jim ze třídy líbí a mysleli si, že je neslyším. Jeden řekl: "Tobě se určitě líbí tamta s tím obličejem,co , hahaha!" Nebo když jsem byla už dospělá na nějaké líčící akci v Douglasu, v době, kdy jsem měla pleť na své poměry docela hezkou, a tamní vizážistka mi řekla : "Ty jo, vy máte teda ale hroznou pleť! Děláte s tím něco? Asi byste si měla někam zajít.".  A mohla bych pokračovat donekonečna. Tohle jsou slova, která nikdy nezapomenete. I proto se jako školní psycholožka snažím v dětech nějak budovat empatii, protože toto se může týkat čehokoliv, ne jen akné. Lidé, co mají akné, moc dobře vědí, že ho mají. Není potřeba jim to připomínat. A věřte, že většinou zkusili fakt všecko. A hlavně, hlavně si před nimi nestěžujte, že je to hrozný, že se vám zrovna před tou párty udělal na čele fakt strašnej beďar. Stejně tak, tvrdit jim, že make-up to určitě ještě zhoršuje a proč ho nosí, nemá smysl. Prostě vyjít jen tak fakt není možné. Jednou se mi stalo, že se mě v práci holčička z první třídy zeptala před ostatními, proč mám ty věci na tvářích a co to je. Další chlapeček řekl: "Co na tvářích, však to má úplně všude!"  V tu chvíli mě to strašně zamrzelo, ale odpověděla jsem jim, že je to akné, taková nemoc na kůži a že se to snažím vyléčit. A že mi není moc příjemné, když se o tom takhle mluví, protože mě to pak mrzí.




Fotky jsou foceny ve stejné červencové ráno. S make-upem a bez. Už chápete?


Kosmetika


Co se týká kosmetiky, co používám teď, tak oči odličuju kokosovým olejem , pleť většinou nějakým mycím gelem pro mastnou pleť (střídám Biodermu, La Roche a Uriage). Na den jako krém pod makeup používám taky různé krémy na mastnou pleť, buď Sébium AKN, nebo Hydra, měla jsem i Global a skoro vždy taky opalovací krém s vysokým faktorem skrz pigmentaci jizev. Dále jsem si oblíbila sortiment od kosmetiky Bioaroma. Používám denně tonikum s růží a diktamem, párkrát do týdne jejich krém na akné a jednou tak za tři týdny masku pro mastnou pleť. Mám teď objednaný i nějaký noční olej na jizvy, tak jsem zvědavá. Ráda bych i v těch denních krémech přešla na nějakou přírodnější verzi, ale zatím se mi nic neosvědčilo. Když už se mi objeví nějaký pupínek, spolehlivě mi funguje Pate SOS Hyseac od Uriage.  Makeup, který se mi osvědčil i v časech nejhorších, je Revlon Colorstay - vozila jsem si ho vždy několik balení z Anglie, ještě než značka doputovala k nám. Jako korektor, pokud je potřeba, používám Dermacol Makeup Cover, ten zakryje fakt všecko. Samozřejmě je potřeba udržovat štětce v co největší čistotě. Měla jsem i high-end makeupy a s ničím jsem tak jako s Revlonem spokojená nebyla. Jako bázi si občas dávám tu od Dermacolu, nijak na ni nereaguju, což je super, ale není mi to na pleti moc příjemný.  Myslím,že Acnevac jako doplněk taky neuškodí, většinou jsem i dříve nějaké změny k lepšímu zaznamenala.

Edit: Jak jsem říkala, tak činím, přecházím tedy na přírodní kosmetiku v péči i v dekorativce. Oči jsem odličovala dál kokosovým olejem, pak jsem se ale někde dočetla, že ucpává slzné kanálky a koupila si normální odličovač v dmku od alverde, nebo nějaký jiný. Zkusila jsem na olejové bázi odličovat i makeup, ale vůbec mi to nevyhovuje a horším se po tom. Zkusila jsem na to taky mýdlo z Mrtvého moře, ale nejlepší zatím pro mě je značka Neals Yard Remedies a její gel. Pak mám růžovou vodu od Khadi, nebo od Bioaromy na vyčištění ráno i večer a nějakou dobu jsem používala na večer olej Růžový lotos taky od Khadi. Teď mám krém od Neals Yard (koupit v Anglii nebo na jejich eshopu). Večer aktuálně používám olej z hroznových jader.  Zkoušela jsem různé přírodní makeupy - Alverde, Annmarie Borlind, Lily Lolo a Lucy Minerals. Po Annmarie jsem mela nějakou špatnou reakci, Avril byl v pohodě, ale žádná sláva, Lucy Minerals mělo hodně krátkou výdrž. Nakonec jsem si namíchala vlastni minerálni makeup z ingrediencí z Ekokoza.cz a domacikosmetika.eu Masky střídám od Khadi Neem, od Bioaromy zelený jíl a pak čisté bahno z Mrtvého moře. Nedávno jsem pořidila taky kávovou od Lushe a zdá se fajn. Na lokálni problémy používám opět Neals Yard Remedies - Mahonia skin gel nebo obyčejnou zinkovou mastičku. Plánuju o akné story napsat další díl "rok poté" s updatem v péči)


Takhle vypadá můj DIY make-up.. celkem dobrý, ne :)?



Samozřejmě, že pleť není dokonalá a mám spousty malých jizviček. Postupně ale blednou, tak tomu dám ještě čas a pak třeba půjdu na laser, to už jsou pro mě ale doslova kosmetické záležitosti.

Fotky s make-upem. Červen, červenec, srpen, září, prosinec.


Jak teď jím?


Jak jsem psala výše, nejsem úplně militantní gluten-free. Snažím se lepek většinově nejíst, ale když jsme byli na výletě v Paříži, tak jasně, že jsem croissantu neodolala. A taky pain au chocolait. A eclairkám. A palačinkám. Taky mi pak bylo pěkně blbě, ale stálo to za to. Stejně tak na svatbách, kde byla svíčková, jsem si ji prostě dala. I s knedlíkem! A pochutnala jsem si. Vždycky říkám, že dneska budu trošku lepit :) Místo chleba jím takové ty placaté chlebíčky z kukuřice, nebo rýže, občas si koupím bezlepkový chleba ve Sklizenu a většinu sladkého jsem se už naučila péct prostě bez lepku. A jde to! To, že je mi tak nějak lehčeji a trochu jsem zhubla je jen bonus navíc. Postupně se asi budu snažit zařadit třeba špaldu, nebo i něco dalšího, třeba u mě bude problém jen v pšenici, ale vzala jsem to holt trochu z gruntu. Na testech na alergologii jsem zatím nebyla, protože jsem se v létě rozhodla to prostě zkusit a vlastně jsem tomu moc šancí nedávala. Teď bych musela zase lepek alespoň na měsíc zařadit, což se mi úplně nechce, protože i po tom dnu "lepení" v Paříži mi bylo dost špatně. Každopádně, kořeněného jídla a chilli jím fakt víc, než průměrný středoevropan a nijak negativně se to na mě nepodepisuje. Té laktózy do sebe taky moc nedostanu, protože obecně nejsem milovník mléčných výrobků, sýrů jím hrozně málo a možná i proto se to úplné omezení nijak zásadně neprojevilo.

K tomu,co ještě dělám, a myslím si, že to pomáhá, je jóga. Nejsem žádný super jogín, ale baví mě to a věřím, že to má pozitivní efekt.

Co se tyce doplnku stravy, tak pouzivam zinek, lichorerisnici, obcas Acnevac a nedavno jsem poridila Clean skin formula od Neals Yard. Ale víte, jak to s těmi doplňky je, prostě úplně netušíte, jestli vám fakt pomáhá zrovna tohle.





Na závěr chci říct, že toto není žádný hejt na doktory a západní medicínu obecně, ani proklamace toho, že lepek může za naše posraný životy. Práce lékařů si velmi vážím, jen si myslím, že někteří by potřebovali trochu otevřenější mysl a ne zarputilé bránění se všemu, co nějak zavání čímkoliv alternativním. (Děkuji mé gynekoložce Dr.Krouželové) A taky si myslím, že je důležité další vzdělávání se v oboru a multidisciplinární přístup. Proti lepku obecně taky nic nemám, nemyslím si, že je to zlo způsobující všechny nemoci, ani nevím, jestli je to skutečno to, co mně pomohlo. Možná potravinová alergie, možná intolerance, možná přešlechtěná pšenice, nevím. Možná kombinace všeho možného dohromady.  Možná náhoda. Ale zkrátka mi to pomohlo a třeba by někomu mohlo taky. Nechci nikoho přesvědčovat o tom, že za každým akné stojí lepek, laktóza, nebo cokoliv jiného, spíš jsem jen chtěla ukázat cestu, kterou jsem prošla já. Povzbudit v tom, že se to může zlepšit a tu svoji cestu nepřestat hledat.

Takže tak. Pokud jste dočetli až sem, tak smekám! A pokud víte o někom, kdo je na tom podobně, dejte mu vědět, třeba mu to pomůže už jenom tím, že v tom není sám. Třeba nebude na vině lepek, ale něco jiného. Chtěla jsem jen ukázat naději, že i když to vypadá fakt zoufale, tak změna je možná. A pokud máte sami co dodat, vyjádřete se v komentářích. Pokud máte nějaké osobní dotazy, klidně napište na e-mail. Diskuze se už rozjela i u fotky na insta.

Ať už vás trápí cokoliv, tak vám přeju, ať přijdete na to, jak s tím bojovat. Já a moje bezlepková wafle vás zdravíme!

Edit: Sepsala jsem následný článek se souhrnem fungujících tipů v boji s akné. Tak mrkněte :)


230 komentářů:

  1. Verco, jses uzasna! Bojovnice a moc ti preju, aby se stav nadale lepsil a uz nikdy se to nevratilo do nejhorsiho. Drz se! Tenhle clanek pomuze urcite hodne lidem, ja ho uz poslala dal a sama, i kdyz me zdravotni problemy jsou z jineho soudku nez akne, jsem si z toho take neco odnesla. Vice ti napisu v emailu. Do noveho roku preju hodne zdravi a co nejmene starosti a co nejvic radosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju,snad si to nerozmyslim a nesmazu ho, az mi nekdo napise, ze jsem zruda, nebo tak neco :D Tobe taky vse nej!

      Vymazat
    2. Nemaž to, už kvůli ostatním... Ať se lidé dozví, že akné se řeší jinak. Mně akné dost trápilo a přípravky nějak nezabíraly. Ale dalo se to dost zvrátit, když jsem se dozvěděl podstatné informace o akné!
      Doporučuji všem "videa" o akné na stránkách: www.AkneAkne.cz
      Obsah těch videí dále, pomáhá na akné mně.

      Vymazat
  2. Byla jsem na tom velmi podobně, včetně léčby Roaccutanem. Od té doby antikoncepce, tak jsem zvědavá, co se stane, až ji taky vysadím. Ale díky tomuhle článku vím, že nemusím házet flintu do žita. Takže dopředu DĚKUJI. Bětka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Bětko, určitě se ti nemusí stát to stejné,tak nezoufej dopředu!

      Vymazat
    2. Děkuji za reakci. Dopředu určitě nezoufám. Ale aspoň mám jistou oporu a směr, kterým bych se mohla vydat, kdyby se to u mě projevilo podobně.
      Bětka

      Vymazat
  3. Tímhle že se trápila ta vždy úžasná a krásná Veronika? Smekám před odvahou napsat a hlavně zveřejnit celý článek a přestávám nesnášet své tři beďary :)
    Moc ti to teď sluší a držím palce, aby dnů bez makeupu bylo stále méně a méně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no ten přívlastek - kéž by aspoň někdy! :) Díky moc.

      Vymazat
  4. Super článek, zjednodušeně řečeno , lepek se lepí na střeva a zůstává tam, tam pak plesnivi Je dobré si jednou za rok nechat udělat čištění strev u lékaře. Držím palečky ať už to je jen lepší. Verča 😉👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc. Jak to je s tim lepkem ve strevech ja nevim, ale snad je mam ted teda cisty! :D

      Vymazat
  5. Vždycky jsem měla problematickou pleť, ale to, co nastalo v posledním trimestru těhotenství bylo fakt něco. Když jsem přijela k příbuzným a moje "empatická" teta mě uvítala slovy "Jé, ty jsi ale škaredá...", myslela jsem, že se rozbrečím. Na konec těhotenství jsem čekala s nadějí, že až to mrně vyleze ven, všechny hnisavé pupínky nejen na obličeji, ale i na zádech a ve výstřihu, jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Haha. Jaká naivita. Pro ochranu zažívání mé holčičky jsem se dost "omezila" v jídle...úplně vysadila chleba a rohlíky (buchty,těstoviny, sladkosti konzumuju dál a bez toho bych asi nepřežila, jelikož jsem potřebovala rychlou energii)...Výsledek je ten, že i přes množství sladkého se mi pleť výrazně zlepšila (po přečtení článku jsem přesvědčená, že kdybych byla víc gluten free, bylo by to ještě lepší) a dokonce jsem jako bonus zhubla...Nejen, že jsem dosáhla předtěhotenské váhy, ale dokonce jsem o 10 kilo pod ní. Takovou váhu jsem mívala tak v 17 letech a možná ani to ne (dnes je mi jednou tolik). Dodnes mě ta spojitost lepku a akné nenapadla...svůj aktuální stav je chápala jako výsledek poporodních hormonálních změn těla (dcera má 6 měsíců), ale teď jsem přesvědčená, že na tom lepku něco bude :-) Velké DÍKY za článek, a oceňuji překonání obav a odvahu jít s kůží (doslova) na trh. Nebylo to zbytečné, ba naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju moc za sdileni sve zkusenosti. Teta to teda rozjela.. zajímavé, že to u tebe bylo zrovna v těhotenství, kdy by právě měly hormony způsobit opak. Nicméně super, že i vynechání části potravin nějak zafungovalo. A to zhubnutí je fakt příjemný bonus :) Tak ať se vám oběma daří!

      Vymazat
    2. Díky, ať se daří.
      Renáta

      Vymazat
  6. Antikoncepciu som brala 8 rokov, začala som ju brať Už V 14, Kvôli zdravotným problémom (nie akné, pleť som mala ako tak bez akné, sem tam sa niečo objavilo). Pred rokom som ju vysadila, kvôli tomu, aby som zistila, či začnem menštruovať sama. Po pár mesiacoch moja tvár išla dole vodou, peklo peklo doslova! Červené a hnisavé akné, takmer po celej tvári! :( Myslela som si, že to po pár mesiacoch odíde samo, že telo sa čistí po tej hnusnej antikoncepcií, ale je to čím ďalej tým horšie, nepomáha žiadna kozmetika, antibiotiká nič, som iba na začiatku a už teraz sa cítim zúfalá a bojím sa, že mi to nezmizne a budem mať zjazvenú tvár, pretože sa nezdržím vytláčania ich. Ale po prečítaní článku a tvojho boja s akné, mi dodalo silu, že proste, je možné sa z toho dostať a ako pekne!!! Vďaka za článok, stravu som ešte neupravovala, pretože mi bolo tiež povedané, že to s akné nesúvisí. Idem vyskúšať to s tým lepkom a uvidíme, za vyskúšanie nič nedám. :) Držím palce! Si skvelá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dominiko! Moc ti dekuju za tento prispevek, presne pro tohle jsem to chtela zverejnit. Mrzi me, ze s tim musis bojovat, kdo to nezazil, nedovede si predstavit jak hrozne to je. Uprava stravy je zadarmo, neni to zadny risk a proste v nejhorsim to nepomuze a budes hledat jinou variantu. Pokud se ale muzu primluvit, tak fakt nemackej, byt je to tezke :) Tak hodne stesti v boji a jednou bude lip!

      Vymazat
  7. ahoj super prispevek videla jsem i na ig tak jsem si to precetla i tady mas v brne nejakou dobrou dermatolozku, hledam uz dlouho dle recenzi ake cekaci doba je treba 3-4 mesice coz je dle meho nazoru moc dlouho, diky za super clanek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vrele doporucuji dr.Rulcovou.Po vysazeni antikoncepce jsem si prosla podobnym peklem a ona mi s tim pomohla.

      Vymazat
    2. U ni jsem prave vetsinu zivota byla.Faktem je,ze vetsi odbornik u nas neni. Ja ted nechodim nikam a nechybi mi to.

      Vymazat
  8. Urcite uzitocny clanok. Skusala si pouzivat kremy bez silikonu? Plet by sa mohla este viac zlepsit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Zatim ne, resila sem to tedka fakt spis hodne zevnitr, ale toto bych taky mohla (a mela) zkusit

      Vymazat
  9. Ahoj Verčo. Jsem moc ráda, že jsem narazila právě na tvůj blog, který mi dává naději, že se mé akné může zlepšit.
    Je mi 20 let a s akné se trápím už asi od deseti let. Pocity, kdy se nemůžeš dotknout obličeje, znám moc dobře. Podstoupila jsem množství návštěv u lékařů a kosmetiček, které byly většinou doprovázeny neskutečnou bolestí a zkoušela jsem i řadu babských rad. Za všechny možné i nemožné kosmetické přípravky jsem utratila desetitisíce. Nic mi nepomohlo... Všichni říkali, že až budu starší, tak kolem 18, akné zmizí. Nestalo se ...
    Akné je pro mě ale nejhorší po stránce psychické a to až do teď. Když mi bylo 14 - 15, měla jsem asi to nejhorší období. Komentáře spolužáků a kamarádek, že vypadám fakt strašně, byly na denním pořádku. Styděla jsem se chodit do školy, nesnášela jsem se. V 18 se mi pleť začala zlepšovat, ale v poslední době se vše zase vrací. Mám boláky, kterých se nemůžu ani dotknout, stydím se před někým ukazovat bez makeupu, zásadně se nedívám do zrcadel, nefotím se. Stejně jako před pěti lety, i teď mě dokáže nejvíce ranit komentář: "ježiš, co si zase dělala s tim obličejem, vypadáš fakt strašně, zase se ti to zhoršilo." Jako bych to sama neviděla...
    Po tvém článku jsem namotivovaná změnit jídelníček a opravdu doufám, že to pomůže! :)
    Držím Ti palce a ještě jednou děkuji za článek.
    Ahoj, Lenka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, no jako bych si cetla pribeh o sobe...fakt nas takovych bude asi spousta. Ja nastesti mela na gymplu fajn kolektiv, byt to podle toho jednoho komentare, co jsem psala, mohlo vypadat jinak.Takze ve skole jsem nijak netrpela. Ale vsude to holt takhle neni a nektery lidi dokazou byt extremne netaktni :(
      Tak taky moc drzim palce a dekuju za odezvu!

      Vymazat
    2. Ahoj, je mě skoro třicet, problémy mě začali taky někdy kolem desíti let a vyřešeno mám tak teprve půl roku...taky mám za sebou léčbu roaccutanem, vysazení antikoncepce a cca po půl roce po vysazení postupně problém zpět a tak trošku zoufalost, bylo mě to prezentováno jako moje jediná šance na život bez těžkého akné, další léčba roaccutanem už by nešla - z hormonální antikoncepce mě najednou začaly migrény. Ve fitku pak přišla možnost jít do nějakého programu včetně sestavení jídelníčku - obsahovalo mimo jiné vynechání normálního pečiva - jíst pouze celozrnné (NE vícezrnné, NE multicereální je to rozdíl), samozřejmě správné složení a poměry...víc mléčných výrobků, zeleniny, luštěnin,...řekla jsem si proč ne, nějaký měsíc to trvalo a teď je po problému - samozřejmě pleť není čistá, sem tam se něco objeví i na zádech...ale to už není žádná hrůza. Nevím jestli to bylo lepkem, správně sestaveným jídelníčkem nebo třeba srovnáním hormonů pravidelným sportováním... Bonusem je i to, že nebývám tak často nemocná, víc energie, úbytek na váze:o) Nechci děsit, ale spíš potvrzuji, že jsem měla podobný průběh a zabralo to stejné a vlastně pomohlo na více frontách, než je hezká pleť. Co se týká vyšetření tak alergii na lepek nemám. Jizvičky sice zůstanou - zatím se bojím na laser, kdyby se mě akné v budoucnosti v těhotenství vrátilo.. Článek super, když jsem svého času prolítávala internet, nenašla jsem nic podobného...a ani mě nenapadlo, že by v tom mohlo být jídlo.Doufám že problém vyřešen, i když až ve 30letech,ale přece :o)... Jinak podobné reakce, které na sebevědomí nepřidají, jsem zažila taky, včetně "útoků" slečen propagujících některé kosmetické značky, které začnou vysvětlovat, že akné máte protože se o pleť dostatečně nestaráte... Než jsem dostala roacutanne předcházela tomu samozřejmě kolečka po doktorech, spousta antibiotik, alternativní léčba, zklamání.. Teď si chystám snidani, svačinky, večeře dopředu, takže to není sice jednoduché, ale stojí to za to... Za článek včetně fotek (chtělo odvahu) palec nahoru!!! Sleduji, že stejný problém má hodně lidí a věřím, že Verčin článek pomůže dalším lidem... Hodně štěstí a sílu v boji všem :o)

      Vymazat
  10. Veru, velký obdiv, fakt odvaha! Já s pletí zápasím cca od 13, pořád to bylo takový on and off, pak okolo 15 hrozný cystický akné. Taky jsem zkusila všechno, dermatologie, drahý krémy... a nic. Asi na rok mi pomohl krém od Dr. Milojevice. To máma našla už v zoufalosti, vypadá to upřímně dost pochybně, nějakej Rus (no offence :D). Mazala jsem si to asi týden a akné se viditelně zlepšilo. Pak jsem ho vysadila, protože jsem měla takové 'bylinkářské' období. Znovu strašný zhoršení. Nejhorší na bradě, slitý velký pupínky, brečela jsem každej den. To mi bylo 18. Pak jsem si koupila zase tu acne formulku od dr. Milojevice znovu, začalo to být únosný, ale pořád ne super. Strašně mě to štvalo. Ty pocity, co tu popisuješ, jsou přesný. Dívání se po ostatních. Já bydlím teď na kolejích a nechce se mi malovat pokaždý, když jdu do kuchyně nebo na záchod, protože co když náhodou někoho uvidím. Stydím se za to maximálně. Po hodinách strávených na internetu jsem si řekla, že na tom jídle asi fakt něco bude. Momentálně se snažím omezovat lepek, mléčné výrobky a kakao, ale co byl můj úhlavní nepřítel, je CUKR. Pro mě v podobě čokolády, bez čokolády nebyl den. Po dvou měsících maximální zlepšení. Je pravda, že lepek nejím taky skoro vůbec, takže vlastně netuším, co přesně je tím hlavním, ale možná je to všechno dohromady. Navíc nadbytek cukru prý může rozhazovat hormony, nebo aspoň na ně nemá nejlepší vliv, a je z toho i mastnější pleť (jsem někde četla, moc ověřený to nemám, jenom na sobě). Já, vždycky lesklá po hodině, teď dávám den v práci i bez pudru.

    Fakt je to super číst tenhle článek, člověk ví, že v tom není sám. Držím ti palce, ať už je to jenom lepší!! Za mě ten cukr a taky ještě ten ruský krém -mám ho pořád, dávám si ho už jenom na 'boláky', ale nedám na něj dopustit :) www.akne-formula.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Ty jo, tak o tom kremu jsem vubec neslysela a to jsem myslela, ze na tomto poli me jiz nic neprekvapi! :D Bezva s tim cukrem, ten asi taky dokaze udelat dost neplechu. ja ho zprvu mimodek vysadila vlastne taky, protoze jsem sladky nejedla vubec a pecivo taky ne. A stejnak ho jime vsichni moc :D Dekuju moc za odezvu a tip!

      Vymazat
  11. Verčo držím palce. Máš můj obdiv, že jsi článek napsala. Věřím, že to hodně lidem pomůže. Já jsem lepek vysadila kvůli dietě a zlepšení pleti pozoruju taky��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Tak super, to je ten bonus jako u me v podobe zhubnuti :)

      Vymazat
  12. Ahoj, moc blahopřeju ke zlepšení pleti. Napadá mě, že kromě vysazení lepku by mohlo být zlepšení způsobené i změnou klimatu (Asie, UK). Obzvlášť pokud jsi dlouhodoběji byla někde poblíž moře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no, prave v UK to v te dobe bylo uplne nejhorsi :D Asie taky zadna pecka uplne, ale kdyz jsem byla driv ve Vietnamu, tak tam mozna celkem jo. Ono mozna zase vse souvisi se vsim :D

      Vymazat
  13. Ahoj! Já normálně články nekomentuju, ale teď mám potřebu ti říct, že seš skvělá, že jdeš s kůží (myšleno v dobrém) na trh. Rozhodně to nemaž - jsi jaká jsi a pokud s tím má někdo problém, tak pošli do háje!! Já jsem nikdy s pletí problémy neměla, make-up jsem měla asi dvakrát a absolutně si to nedokážu představit, jak lze s tím, co máš, normálně existovat. Máš můj neskonalý obdiv a pevně doufám, že už se ti to nevrátí. A třeba to jednou mimino vyřeší, hormony dokážou pracovat i pozitivně ;-) držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju Tery! A ja si te zrovna z komentaru pamatuju, takze jsem mela asi stesti vickrat! :D Diky moc a dobre, ze te to nikdy nepotkalo!

      Vymazat
  14. Akné, choroba do které člověk doroste a pak z ní jednou vyroste. Bohužel probíhá v tom na psychiku nejnáročnějším období života. Palec nahoru za bojovného ducha, který Vám jistě pomohl. A díky za sdílení.

    OdpovědětVymazat
  15. Verunko, skvělý článek, který může mnoha lidem pomoci, jak je vidět z mnoha reakcí již krátce po zveřejnění. Jsem na Tebe hrdý. Táta

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, změna jídelníčku je pro kůži fakt zásadní. Já před pár lety začala trpět na ekzémy, nejdřív jsem to neřešila a prostě se mazala. Pak začaly otázky z okolí, co mi jako je, tak jsem zašla na kožní, kde mi akorát nutili kortikoidy a vůbec se nezabývali příčinou problému. Ptala jsem se na nějaký dietní změny, ale jen mi doporučili omezit kyselé potraviny a vše, co je pro středoevropana cizorodé. Proto jsem se obrátila na imunologii, kde mi udělali rozbor krve, vylezla z toho alergie na ořechy. K tomu jsem omezila lepek, citrusy, exotické ovoce a hned bylo líp, pořád mi ale zůstaly "mapy". Tak jsem zahodila antikoncepci a od té doby vymalováno. Taky v tom nejsem nějak militantní, ale když ten režim nějak víc poruším, tak to hned poznám.

    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káčo, no jo, kortikoidy jsou klasika na kdejaký ekzémy, bohužel :( Mně pobavila když mi řekla to chilli a kořeněný, což já i teď vlastně jím skoro njevíc ze všeho :D Prostě je to fakt všecko individuální. Tak bezva, žes našla to svoje!

      Vymazat
  17. Ahoj,
    mám sama bezlepkovou dietu už od 8mi let. Takže vlastně většinu života :D ... Tvoje recepty a články jsou super, a můžu jen podotknout, že většinou není absolutní problém nahradit obyč mouku, za tu bezlepkovou. Ale bylo by naprosto super, kdyby jsi teď přidávala recepty a nápady, na mnaminky bezlepkové :)!!!
    Měj se hezky a jen tak dál!! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Veru,
    jsi skvělá, že si dokázala jít s kůží na trh! Asi před 4 lety se mi pleť také zhoršila, do dnes mi nikdo z doktorů neřekl, co to vlastně je. Nakonec jsem sama přišla na to, že snad saboreická dermatitida. Pleť mám jak na houpačce, někdy lepší, někdy horší a vždy se to ukáže právě v obličeji, hlavně na čele. Co mi hodně pomohlo, byla zinková mast. Dá se koupit v lékárně bez předpisu, stojí kolem 70 korun a pro mě je to učiněný zázrak. Vypadám sice jako sněhulák, ale pleť se po tom hojí a vypadá mnohem lépe. Je to snad nejlepší lék i na právě se dělající akné. Když včas namažu, někdy se ani nevyklube :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to ani neznam! Zinek je na plet super, prave ta hutna mast, co jsem na ni davala odkaz je taky hlavne zinek - ale nestoji teda 70, takze diky moc za tip, vyzkousim! Dava se to na noc, tak to bych asi davala i toho snehulaka :D

      Vymazat
    2. Ahoj, zinkovou mast můžu taky pochválit. Přišla jsem na ni náhodou. Když všichni tak velebili zinek a byl skoro ve všech drahých krémech na akné, tak jsem si řekla, když existuje obyčejná kalciová mast, tak musí být i zinková! A jo :-) No, objev století. A ještě o level vejš působí tekutý pudr (kupodivu je taky dost levnej a má chudák nulovou reklamu). Když už se na mě valí nehoráznej pupenec nebo už mám pleť pořádně rozbombenou, tak večer namažu a ráno je to mnohem, mnohem lepší. A jak píše přispěvatelka výše, tak po aplikaci člověk vypadá jak bílá zeď, takže jedině na noc nebo přes den na pantomimu.

      Vymazat
  19. Páni,Verčo,tohle je fantastický článek,hrozně ti fandím a něco si z toho rozhodně vezmu,protože rovněž bojuji, jak se dá, ovšem ne až tak s obličejem, jako se zády.Každopádně to posílám dál lidem, co se taky trápí,díky moc!:) Hanka

    OdpovědětVymazat
  20. Veru díky moc, že jsi našla tu odvahu to zveřejnit. Věřím, že jsi tím pomohla velké spoustě lidí, kteří mají podobné problémy. Jsi boží. Drž se.

    OdpovědětVymazat
  21. Veroniko a byla jste na alergologii - máte potvrzenou alergii na lepek? Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to jsem prave nebyla, protoze sem byla tak zoufala,ze jsem to zkusila rovnou vysadit a mela jsem takove obdobi nastvani na doktory,tak se mi nikam nechtelo, navic jsem byla cele leto mimo CR, kde jsem prave nastartovala tu dietu. A tedka prave uz pry nemuzu jit na testy, protoze bych lepek musela zase na cca mesic zaradit.

      Vymazat
    2. To je zvláštní, přitom takový "samotest" nesnášenlivosti lepku se dělá právě tak, že myslím na 6 týdnu úplně vysadí a pak se jím člověk pořádně napere. Buď mu je zle trošku, protože tělo odvyklo, nebo hodně, protože tam intolerance je

      Vymazat
    3. Aha, tak to sem si mozna zkusila v te Parizi nevedomky :D To uz jsem nejedla pres tri mesice a pak jsem se za den pekne naprala a bylo mi desne blbe, mela sem prujem a tak.

      Vymazat
    4. Co se týče nesnášenlivosti nějakých potravin, tak je dobrý program Whole30. Je to měsíc bez cukru, lepku a mléčných výrobků a pak se ty potraviny zařazují a čekáte na reakce těla. Já jsem po požití buchty 2.den měla průjem, křeče v břiše a bylo mi na zvracení. Takže vím, že mi lepek nedělá dobře, ale teď jsem těhotná a ty sladkosti formou koláčů a buchet si prostě nemůžu odpustit:)

      Vymazat
    5. Jojo, to si lidi chvali, taky ted jsou v lekarne k dispozici ruzne domaci testy, ale nevim, jak moc jsou relevantni.

      Vymazat
  22. Tohle je naprosto úžasný článek. Tvůj blog je jeden z mála, který po velkém protřídění pořád čtu, a moc ráda. Ta změna je parádní, ale tvoje odvaha a odhodlání ještě mnohem lepší. Držím palce a těším se na další super čtení.

    OdpovědětVymazat
  23. Jsi opravdu skvělá, že si to takhle zveřejnila :) Jak už tady někdo psal, zkus tu kosmetiku bez silikonů. Já třeba používám kosmetiku od Hádka, jsou to jenom oleje z bylinek a kytiček. Pracuju sice v lékárně,takže kolem sebe mám tuny krémů a kosmetiky, ale hádka mám na stole pořád...Mají i malé asi 5ml vzorky krémů a tonik takže si nejdřív vyzkoušíš co ti sedí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! :) Aha a jsou to i veci, co by sly na den, jako podklad pod make-up?

      Vymazat
    2. Jo mě sedí i pod make-up. Mají třeba Quendel je tam mateřídouška, která je protizánětlivá. Mám mastnější pleť ale i přesto, že ty krémy jsou v podstatě mastnější tak ta pleť si to vcucne a je to dobrý a s make-upem jsem problém neměla (používám normální s parfumerie Urban Decay,Lancome a snesou se s krémem normálně) Nechci znít jako reklama na Hádka ale fakt mi ta kosmetika vyhovuje už 3 roky. Můžeš mi napsat na mail kdyby si chtěla, ať ti tady nezabírám místo... :)

      Vymazat
    3. Aha,tak vyzkousim, super. Ja prave myslela, ze zrovna u tech kremu toho prirodniho v kombinaci s makeupem fakt moc neni. A misto nezabiras, na internetu je prece vsechno misto sveta :D

      Vymazat
  24. Ahoj, psala jsi o prirodni kosmetice, nevim jak prirodni je ale ted jsem presla na Yves rocher a myslim ze mi plet nezhorsuje ale ani nijak extra nezlepsuje. Mela jsem cutis help a Ryor ale ani jedno mi nevyhovovalo, bylynky prej taky nesednou vsem.. a to jsem na ryor slychavala schvalu a nic..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ja jsem fakt spokojena s tou Bioaroma,ale je fakt, ze v tomhle az tak zbehla nejsem, o to se zajimam hlavne az posledni dobou.

      Vymazat
  25. Vzdycky jsem si rikala, jak si krasna a jak mas krasnou plet a tajne ti ji zavidela... Taky s tim mam problemy uz hodne dlouho (tak 10 let, sice jsem nikdy nebyla tak moc osypana - pupinek vedle pupinku, ale mivala jsem to hodne po celem obliceji, a jeste jsem mela zlozvyk si to vymackavat - ten mam doted :D, takze sem pak byla cela cervena), zkousim skoro vsechno.. Ted mi momentalne asi nejvic pomaha antikoncepce (a ani presto neni plet bez jedineho pupinku, vzdy kdyz prichazeji kramy, tak se jich par ukaze), ale tez se bojim, ze az ji jednou vysadim, tak se mi plet rapidne zhorsi a nebo tehotenstvim :-O Ono vzdy si to ten clovek, co tim trpi bere hur nez jeho okoli :) A rejpalove se vzdycky najdou, ale mas pravdu na sebevedomi je to velky zaprah. Budu drzet palecky, at je to cim dal tim lepsi a ty jsi jen spokojenejsi a spokojenejsi, protoze vyhrat boj nad akne si preje nejeden pubertak ale i my, co tim trpime dele :) Btw. ten akupunkturista je tatka moji kamosky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to by me nikdy nenapadlo, ze si o mne nekdo muze myslet, ze mam krasnou plet! :D To je holt ta pokrivena realita socialnich siti, filtry, selfiecka na stokrat z co nejlepsiho uhlu...nojo, sama k tomu prispivam, je to desny.
      Ja sem prave rada, ze jsem se rozhodla vysadit uz ted, kdyz jeste neplanuju primo dite a snad si to do te doby vsecko odtrpim.
      Haha, tak s panem Bednarem je to teda super, svet je malej! :)

      Vymazat
  26. Klobouk dolů za takovou odvahu!!!! A velmi soucítím, i když osobně si to asi nedovedu představit. Někdy je opravdu hrozné, jak ostatní lidé soudí a ubližují člověku díky jeho vzhledu za který ani nemůže. Mám dceru atopika právě v tom nejhorším věku patnácti let a vidím na ní, jak hrozně prožívá svůj zhoršený atopický ekzém (zejména v obličeji) a vůbec svůj vzhled a taky reakce vrstevníků - prožívá vše mnohem citlivěji než ostatní. Takže jsem často ve Tvém článku viděla ji, i když její ekzém je možná nic proti Tvému trápení. Bohužel jsem se už častěji setkala s tím, že akne se často špatně diagnostikuje jako akne, ale může to být právě projev alergií, kdy člověk má příliš citlivou pleť. My jsme taky museli s dcerou udělat nějaká dietologická omezení - s cukrem, a vemte dítěti cukr, no dá se to, všichni jsme si zvykli sladit méně solidárně s dcerou a pořád nacházíme, co jí vadí a co ne, ale tu hlavní příčinu člověk asi nevydumá, jsme rádi, když to dostaneme pod kontrolu. Lékaři na ekzém znají taky jen hormony a tak zkoušíme samy všechno možné.. Přeji Ti moc síly a štěstí, abys tenhle boj vyhrála, především pro sebe, pro svůj příjemný pocit ze svého vzhledu, abys vypadala, tak jak Ty chceš, ne tak jak diktuje někdo nebo něco...Člověka tyhle boje posílí, ale nikdo nevidí, kolik trápení vnitřního to stojí. Držím pěsti, protože jsi krásná holka!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc za komentar, ono mozna resit to u sveho ditete je jeste horsi nez u sebe. :( A v tomhle veku je to fakt hrozne, deti se uz tak dost pozoruji a pripada jim spatne i to, co je uplne bez problemu, natoz kdyz tam fakt nejaky je. Tak snad to dcera nakonec taky zvladne a abych trochu zalobovala za nas skolni psychology, tak jestli na vasi skole je, tak at udela nejaky program pro tridu na rozvoj empatie :) Diky moc!

      Vymazat
  27. Super článek! Musím říct, že z fotek bych si nikdy nevšimla, že procházíš něčím takovým. Vždycky jsem si naopak říkala, že jsi hrozně krásná :)
    Já jsem lepek hodně omezila taky. Bylo mi pořád špatně, nevěděla jsem z čeho a pak mě napal právě ten lepek. Někdy je to lepší, jindy horší, ale opravdu tím člověk i zhubne a tak nějak celkově si potom připadám líp.
    Držím palce, ať se ti daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ony fotky s makeupem a filtrama jsou holt trosku matouci. Verim,ze spousta tech dokonale krasnych holek z insta se v realu taky s necim trapi. Tak snad jsem ti moc nezkazila iluze a az to bude uplne OK, tak ti zase krasna pripadat zacnu! :D

      Vymazat
  28. Dik za odvahu ke zverejneni, spouste lidem to opravdu hodne pomuze! Sama mam nehezkou plet plnou pupinku a ucpanych poru, nastesti to u me nikdy nedoslo do horsiho stadia.. Ale ten stud a vztek na kamaradky s porcelanovou pleti co janci kvuli jednomu zacervenani znam moc dobre. Doporucuju procist blog Tecky a kopecky, slecna mela stejnej problem a celkem se ho zbavila tim, ze zahodila vsechny kremy a masticky, a zacala pouzivat jen vodu a mydlo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zajimavej pristup tady ty zero therapy. Ale k tomu bych asi dospela, jen kdybych se odstehovala na pusty ostrov :D Pac jak se clovek lici, tak to musi i nejak dostavat dolu :( Na blog kouknu! Diky!

      Vymazat
  29. Řešila jsem atopický ekzém na rukou. Proti Vám jsem neměla na rukou vůbec nic. Akorát jak jsem umývala nádobí nebo něco podobného, tak to strašně bolelo. Byla mi doporučena čínská medicína. Zašla jsem tam a bylo mi řečeno, abych vysadila bílou mouku, cukr a mléko. Tuto dietu držím od září a musím říct, že se cítím dobře. Prsty se mi o hodně zlepšili a i jsem zhubla. Bílou mouku nahrazuji špaldovou. Dávám ji úplně do všeho. Dělala jsem z ní palačinky nebo i kynuté knedlíky, omáčky zahušťuji jen tou špaldovou. Mléko jsem nahradila sojovým mlékem a cukr medem. Ale také to nedodržuji na 100%. Byla jsem tam s kamarádkou, měla stejný problém jako vy ( o trochu méně, ale také s tím hodně bojovala). Drží stejnou dietu a má také úspěchy - obličej má pěkný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má můj Honza, jemu pomáhá používat mýdla z Čarovného mlýna a jar máme vždy nějaký eko. Já na čínskou chodila taky,v rámci té akupunktury a tam mi právě doporučil taky vysadit to mlíko. Taky jsem měla spousty různých bylin, ze kterých jsem pila odvary.

      Vymazat
  30. Super.
    Akorát moc nechápu, že jsi trpěla tak dlouho a prostě to nezkusila dřív. Vždyť už o tom píše skoro každej blogger, že bez lepku člověk zhubne a má výrazně lepší pleť. Jakože mi přijde paradoxní, že někdo z blogového světa se o tom doví až takhle pozdě :). Ale lepší pozdě než vůbec.
    Než řešit nějaké pofiderní bezlepkové chleby a mouky, doporučila bych ti radši zkusit Whole30 (vygoogli si). Myslím, že pak by tvá pleť vypadala ještě o dost líp.

    S pozdravem,
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak bloguju asi 5 let, to není zas tak dlouho a tehdy ještě v Česku neblogoval skoro nikdo :D A pro mě to před vysazením HA bylo celkem vpohodě,nějak mě to neobtěžovalo , že nemám pleť úplně dokonalou... takže od toho, co to bylo takhle hrozný, tzn tak duben, mi to nepřijde jako zas tak hrozne nepochopitelne dlouha doba. Na pouzivani kukuricne,nebo ryzove moukymi nic pofiderniho neprijde.

      Vymazat
  31. Ahoj Veru,
    uplnou nahodou jsem dnes narazila na tvuj clanek a vazne smekam za tvou odvahu clanek zverejnit.
    Ja osobne jsem se s problemy s akne nikdy moc nepotykala, ale myslim, ze alespon z casti chapu, jak jsi se musela citit, jelikoz jsem si prosla zase jinymi "estetickymi" vecmi. Myslim, ze u tohoto typu problemu je dopad na psychiku snad nejhorsi, zvlast u divek a nase okoli tomu take kolikrat moc nepridava.
    Musim ti hlavne podekovat take za otevreni oci, protoze jsem obcas byla ta, co fnukala, kdyz se ji jednou za cas udelal pupinek pred vychazkou mezi lidi a ted bych si za to nafackovala.
    Mas opravdu muj velky obdiv a tva promena je dle meho skvela. Samozrejme budu drzet palce, at se akne zbavis uplne a navzdy. Jsi krasna holka a moc ti to slusi a ubytek vahy je vazne vzdy skvely bonus.
    Musim dale podotknout, ze jsem tvuj clanek precetla jednim dechem, hezky se tve psani cte.

    Drzim palce, at se vse dari a doufam, ze tvuj clanek pomuze i ostatnim divkam. Mej se hezky. :)

    Karolina.

    PS: Jeste me napadla jedna rada.
    Z doslechu od zname jsem slysela kladnou odezvu na dietologicke vysetreni, kde ti zjisti, na jake potraviny ma telo intoleranci. Znama mela zdrav. problemy, na ktere ji zadne rady, leky atd. od doktoru nepomahaly, tudiz uz zkousela take snad vse. Po tomto vysetreni zacala dodrzovat stravu bez danych potravin, na ktere ji zjistili intoleranci a nemuze si to vynachvalit. Problemy odeznivaji, celkove se pry citi lepe, vice zive, ubytek vahy dalsi super plus a po psychicke strance se pry nikdy necitila lepe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Karolino, diky moc. Na to dietologicke vysetreni bych si zasla, ale musela bych asi lepek zase zaradit, aby mi to zjistili, predpokladam... ale verim, ze to rozhodne ma smysl!

      Vymazat
  32. Souhlasím s odvahou zveřejnit článek a rozhodně bych ho nemazala. Taky by mě z fotek vůbec nenapadlo, že máš takový problém a přeju, ať je to už jen lepší. A mít k tomu pitomý poznámky by mohl mít jen pitomec, nikdo nevíme, co nás čeká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Kdo dava na internet fotky, kde jsou nedokonalosti videt, myslim, ze skoro nikdo.. :)

      Vymazat
  33. Ahoj Veroniko, skvělý že jsi našla cestu jak své problémy řešit přirozeně,a díky že jsi o tom otevřené napsala. Švagr měl problém podobného rozsahu a díky me neunavne osvícené tchyni, která ho prohnala snad všemi odděleními nemocnice se zjistilo, že má krční mandle v otresnem stavu, hnis se vyrazí do okolních tkani a po jejich odstranění akné zcela ustoupilo. Nevim, zda jsi zkoušela prověřit svoje zdraví i na ORL, ale pokud ne, ber to jako tip který u nás v rodině fungoval a proto ho ráda předávám dál. Mej se krásně, Gabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! To je zajimave, o tom jsem jeste neslysela, ale jsem bez mandli od detsvi, tak u me to tim asi nebylo :)

      Vymazat
  34. Dobrý večer Veroniko,

    děkuji Vám za krásný článek. Sama jsem si prošla něčím podobným, i když s porovnáním s Vámi to bylo v mnohem menší míře a jen v oblasti krku. Nicméně sociální handicap to byl značný. Přes zimu to šlo zamaskovat pomocí různých šál a šátků, ale v létě jsem se cítila hrozně.
    Ale hlavní důvod proč Vám píší je, že se chci podělit s tím, co pomohlo mně. Přestala jsem pít mléko (denně jsem vypila skoro půl litru s kávou) a došlo k určitému zlepšení, ale pořád to nebylo ono. Z kosmetiky jsem prošla zkoušením různých řad na aknózní pleť, ale bez valného úspěchu. A teď co mi pomohlo udržet akné v mezích normálu (tzn z minimálně deseti odporných podkožních boláku na krku na jeden až dva malé podkožní šmejdy)- osvědčila se mi kombinace micelární vody od Mixy pro problematickou pleť jako první stupeň odlíčení a poté černé mýdlo od Misshy, které nanáším ve sprše čisticím kartáčkem z Lidlu a nechávám chvíli působit. Netuším, zda by to mohlo pomoci i Vám, ale pokud jeden den vynechám, ihned se to projeví.
    Věřím, že jste vyzkoušela vše, na co jste narazila, ale v článku jsem na zmínku o uhlí, nebo jílu nenarazila.

    Budu ráda, když Vám má rada pomůže a přeji spoustu síly k boji. Sama už řeším minimalizaci skvrn a jizev a doufám, že se k tomuto bodu dostanete co nejdříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, díky za sdílení! Mně Mixa osobně vůbec nevyhovuje a černé mýdlo jsem měla od Manny a taky špatný, takže fakt je i ta péče strašně individuální. Mně teď sedí to, co jsem popsala výše, jíl obsahuje ta maska od Bioaromy. Díky moc a ať se daří i nadále§

      Vymazat
  35. Ahoj Veroniko, chodim k tobe na blog pro recepty na kremy na cupcakes, protoze je moc rada pecu a tvoje kremy jsou nej. :) Paradoxne se ale snazim vyhybat mouce, rafinovanemu cukru a mouce a skrobum obecne. :D Myslim, ze to je obecne velke zlo pro lidske telo a nejen pokud se trapi treba akne... A to, co jime, ma velky vliv na to, jak nase telo funguje, vypada a taky na to, jak se citime.. Akne me trapilo hlavne v puberte, ale nikdy ne do takovehle miry. Umim si vsak predstavit, jak ses citila...
    Jsi moc statecna, zes zverejnila tenhle clanek a drzim palce, at uz se ti to trpeni nevraci! :)
    Nevim, zda jsi slysela o zpusobu stravovani - paleo / whole 30? Jde vpodstate o stravovani bez cukru, lepku a laktozy (maso, vejce, orechy, zelenina a ovoce) a vubec prumyslove vyrabenych a zpracovanych potravin. U whole 30, coz je jeste prisnejsi paleo, se da i postupnym zarazovanim potravin zjistovat i intolerance na ruzne potraviny.. Pokud to neznas, doporucuju - knihu napr. Jidlo na prvnim miste, nebo je pak plno blogu, napr. paleosnadno.cz :)
    At se dari!

    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, jo, sama vim, ze dost lidi, co sem chodi, se stravuji nejak altenrativneji a ze se jim i dari recepty prizpusobovat. Sama to vlastne zkousim az ted a jsem rada,ze to funguje :D whole30 samozrejme znam, i knihu, ale zatim je to na me asi fakt hodne striktni..i v tom,ze pracuju ve skole, mikrovlnku nemame a chystat si jidlo fakt na kazdy den by pro me bylo narocne. Ale treba tomu nekdy sanci dam :)

      Vymazat
  36. Ahoj,
    moc Ti děkuji za článek a velký obdiv za odvahu! Momentálně mi je 18 a tak od 14ti s pletí bojuji. Říkala jsem si, že až mi bude 18, tak se pleť určitě zlepší. Ale stal se opak. V 18ti letech se mi pleť zhoršila tak, že tváře jsem měla celé rudé s hnisavými pupínky, na čele velké boule atd. Ale důvod, proč tento komentář píši je ten, že vím že jsi z Brna a já jsem začala v Židenicích chodit na kosmetiku k paní Humpolíkové, kterou mi doporučila známá. Sice to není vůbec příjemná procedura, ale opravdu se mi pleť zlepšila hned po prvním setkání. Chodím k ní už půl roku a stále nemám pleť stoprocentně dokonalou, ale to, co jsem měla na pleti předtím, se to nedá srovnat. Říkala jsem si, že by se ti to třeba mohlo někdy hodit :) kdyby jsi to třeba chtěla zkusit, dávám sem odkaz. (http://www.kosmetika-ivana.humpolikova.eu/chemicky-peeling-aha-lecba-akne-brno/)
    Každopádně jsi super, oceňuji tvoji silnou vůli omezit lepek, párkrát sem to zkoušela a vydržela sem to chvíli. Ale díky tomuto článku a především Tobe vidím skvělé výsledky a pokusím se o to znovu.
    Děkuji moc ještě jednou a držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aneto, mrzi me, zes taky byla nalakana na to, jak to s vekem bude lepsi, ale stal se opak :( Ja na to taky sazela a jak to dopadlo :D Diky moc za tip, mrknu na to, momentalne nechodim na kosmetiku nikam, davam pleti v tomto trosku oraz, ale mozna ase zacnu.
      Ja predtim taky nevydrzela, ale ten stav pleti me dohnal k tomu byt fakt striktni, ja bych tehdy klidne snad presla na to ze se budu zivit pranou kdybych mela nadeji na zlepseni :D Diky moc!

      Vymazat
  37. Ahoj Veroniko,
    smekám před tvou odvahou sepsat takový článek, sama jsem poslední dobou (několik let) podobných článků po internetu hledala, ale marně. I když chápu, že s takovými problémy se člověk nerad chlubí. Já osobně v pubertě s akné problém neměla. Všichni okolo si kolem mě na obličej patlali makeup, aby zakryli nedokonalosti. Já si ho patlala, protože si ho patlali všichni ostatní. Zpětně si musím přiznat, jak hloupá jsem byla, co bych dnes dala za to, kdybych mohla vyjít bez makeupu. V necelých 18 mi zjistili nádor na mozku (nezhoubný). Podstoupila jsem 3 operace mozku, kde do mě cpali různé kortikoidy a další sra*** Poté teprve nastala hormonální bouře. Navíc pokud nastane pro tělo šok (jakým operace mozku bez debat je), tak odstaví všechny nepotřebné funkce, tedy i menstruaci. No a když se do 2-3 měsíců nevrátí zpět, doktory nenapadne nic lepšího než předepsat HA. Samozřejmě nechci doktory nějak vinit, opravdu si vážím toho, že mi v podstatě zachránili život. Ale HA v podstatě rozjela mé problémy s akné. Tenkrát mě ani nenapadlo ji odmítnout, v té době jsem byla vyděšená ze všeho a co řekl doktor bylo pro mě svaté. Po 2 letech, tedy ve 20 jsem se rozhodla HA vysadit, protože jsem neměla důvod ji brát. A to teprve začalo peklo. Sice jsem neměla/nemám tak těžkou formu akné jako ty, ale nebyl to ani sem tam pupínek. Ze začátku jsem měla akné hlavně kolem nosu, bradu, čelo. Říkala jsem si fajn, tělo se čistí, počkám. No ale akné neustupovalo, spíš se tak nějak stěhovalo po obličeji. Vyzkoušela jsem snad všechny možné léky, byla asi u čtyř dermatoložek (aktuálně chodím k paní docentce Rulcové). Ale stále to není úplně ok. Jako jo dost se zlepšilo, ale zdravá pleť to není. A souhlasím s tím, že nejhorší jsou reakce okolí. Mám tetu, která si nevidí do huby, a při každé návštěvě (i když jsem tam došla s makeupem) mi neopomněla říct, jak mám hroznou pusu a ať s tím něco dělám. Byla jsem z jejich komentářů úplně zoufalá, protože já se s tím snažila něco dělat.

    Vyřadit z jídelníčku lepek jsem zatím nezkoušela, ale přemýšlím již delší dobu, že to zkusím. Za vyzkoušení nic nedám.

    Ať se daří nejen tobě, ale i ostatním, kteří prochází něčím podobným.
    Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blanko, lehke to nebylo, ale rekla jsem si, ze nekdo holt asi zacit musi! :) Mrzi me tvoje zkusenost, je fakt ze mit to v kombinaci, nebo jako dusledek jeste vaznejsiho problemu je jeste jina liga, ale cloveka ten vzhled proste stejne mrzi. A je fakt , ze kdyz mas strach, tak beres za vdek cimkoliv a na jine varianty se vubec neptas. Ja byla u doc.Rulcove skoro cely zivot, ale postupem casu jsem mela pocit, ze uz na me trosku rezignovala, vetsinou se na me ani nekoukla a nekolikrat to chtela ukoncit , i kdyz jsem to dobre nemela. Pak jsem jeste par zkusila, ale rekli mi, ze kdyz sem chodila k Rulcove, tak co jako chci po nich. Tak ted nechodim nikam. Teta me moc mrzi, od rodiny to je jeste horsi nez od cizich lidi :( Diky!

      Vymazat
  38. Ahoj,

    náhodou jsem narazila na Tvůj článek a jsem tak ráda, že se tak stalo! Po vysazení HA trpím akné také, je to nekontrolovatelné, můžu se přetrhnou a používat jakou kosmetiku chci a na pleti neustále objevuji nová a nová zanícená místa! Před týdnem jsem se rozhodla jít do bezlepkové diety také a uvidím, zda to přinese nějaké výsledky, tak jsem hrozně ráda, že jsi článek publikovala, dalo mi to naději, že třeba také docílím zlepšení! Chtěla bych se zeptat na dvě věci:
    1) po jak dlouhé době jsi viděla zlepšení?
    2) jsi v dietě striktní? Chodím např na obědy do restaurace, místo těstovin a knedlíku si samozřejmě vybírám rýži atd, ale vyhýbáš se třeba i mírně zahuštěné polévce atd?

    Moc děkuji za odpověď a úžasný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, snazila jsem se tam vse popsat podorbne,takze bys tam mela dostat i odpovedi na tyto otazky - jeste jednou procti :) Zlepseni by melo byt videt na te kolazi bez makeupu, ja osobne ho videla tak po mesici, ale pro hodne lidi by to mohlo byt sotva znatelne, ale ja to hodne citila na mensim zarudnuti kuze a vetsim vyhlazeni. A striktni nejsem, taky pisu vse podrobne v clanku.

      Vymazat
  39. Poctive jsem precetl cely clanek a respekt :)

    Vim, jak umi byt lidi (nejenom deti) hnusni k nekomu, kdo je v cemkoliv jiny nez vetsina a taky vim, jak to dokaze ublizit. Presne jsi taky vystihla, ze jsou to veci, ktery clovek nikdy nezapomene. Proto chce velkou odvahu jit s tim takhle ven.

    Jinak je mazec, ze jsme se poznali nekdy behem gymplu, coz je pekna rada let a o tomhle jsem nemel ani tuseni. Krasne to ale ukazuje vec, kterou se snazim vzdy ridit - nikdy nikoho nesoudit. Spousta lidi by ti treba mohlo zavidet super zivot, ale uz prave nevidi to spatne, cim si musis prochazet. A verim, ze skoro kazdy ma nejake ty "kostlivce ve skrini", ktere pred okolnim svetem schovava, at uz vetsi, nebo mensi.

    Na druhou stranu taky tvrdim, ze tyhle zazitky te dokazi strasne posilit, pokud se k tomu clovek postavi spravne.

    Fandim ti a preju at se dari :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kubo - teda predpokladam :) No jo, jak rikam, diky bohu za ty make-upy a vselijaky vychytavky :) Ono se to s tim opravdu da celkem zvladat. Ale na gymplu tak od tech 16 cca jsem pak mela plet celkem vpohode a do skoly jsem chodila vzdy nalicena, takze to nebylo nijak zvlast videt. A je fakt, ze me samotnou prekvapuje z reakci, ze spousta lidi si mysli, jak super zivot mam a ze by ho treba chteli taky. Tak jsem rada, ze se mi tady tu bublinu dokonalosti fotek a prispevku na socialnich siti podarilo trosku nabourat, on ma totz kazdej neco. Tak diky moc!

      Vymazat
    2. Jak rikas :) Prijde mi nejlepsi jak se to snazis ucit ty deti, jen tak dal a treba to budou mit pak nase deti lehci :)

      Vymazat
  40. Dobry den prosla jsem si podobnou cestou... jen s tim rozdilem ze ja mela takovou reakci na laktózu tedy po vysazeni vsech mlecnych vyrobku se stav zacsl zlepšovat.prisla jsem na to pomerne pozde. Preji vsem at se k nim tyto informace dostanou včas. Zdravi jana brno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry vecer, Jano, tak to je super, ze jste nasla, to co to zpusobovalo vam! A jak se rika, lepsi pozde nezli pozdeji :)

      Vymazat
  41. Veru, opravdu děkuju za super článek a hlavně odvahu. Já problematickou pleť naštěstí nemám, ale přítel ano a má to taky hodně na zádech, tvářích a výstřihu, tak jsem mu dala přečíst Tvůj článek a také to zkusíme :)
    Opravdu krásně napsané a jen doufám, že už Tě to trápit nebude :) Hodně úspěchů a ještě jednou díky :) Jsi skvělá, že jsi to zveřejnila, určitě to pomůže spoustě lidem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Karolino! No jo, na chlapy se v tomhle hodne zapomina, pritom vlastne statisticky trpi akne vic nez holky. Ale tolik to neresi, protoze prece jen kult krasy klade vetsi naroky na nas :) Tak doufam, ze objevite, jak na to!

      Vymazat
  42. Máš můj velký obdiv, že jsi se s tím takhle dokázala svěřit. Neumím si ani představit, čím sis musela procházet, já jsem celá nesvá, když mi vyrostě 1 větší pupínek. A jsem hrozně ráda, e jsi se toho dokázala zbavit. Nadruhou stranu si myslím, že je to věc tak individuální, že se nemůže svádět všechno zlo světa zrovna na lepek.. To bysme pak všichni my, co se ho vzdát nehodláme, trpěly tím stejným. Někdo má podobné trable po mléku, někdo po lepku a někdo má zkrátka rozlítané hormony. A těch je asi tak jako tak většina, takže se není čemu divit, když se doktoři zaměří právě na to. Ale máš pravdu, že by měli být více otevření a prohládit, že s tím už se teda nedá nic dělat mi přijde skoro sprosté...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, velmi jsem se snazila v clanku prave napsat, ze na lepek vubec nic nesvadim, ze toto fungovalo pro me a pro nekoho vubec nemusi a ze to prave je vysoce individualni.

      Vymazat
  43. Silný příběh s doufejme trvalým zlepšením. Máte na fotkách krásné oči, nicméně jejich tvar mě přivádí k otázce: zkoumali Vám lékaři hyperaktivitu štítné žlázy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry vecer, to me celkem pobavilo, asi tim myslite, ze jsou velke a takove vykulene :) Ale nebojte, zkoumali - prave kdyz jsem tak nejak zacinala resit to akne, tak mi delali vsechny tyto testy a melo byt to ok :)

      Vymazat
  44. Ahoj Veroniko,
    Diky, ze jsi se s nami podelila o svuj pribeh.
    Ja jsem chlap a mel jsem naprosto stejny problem tak od 12 let. Nekdy ve 26 letech jsem si jen tak zkusil dal strict bezlepkovou dietu na 6 mesicu a diky tomu jsem zjistil, ze se mi najednou nemasti plet, vlasy a hlavne vubec nemam akne. Zaroven mi zmizely kozni problemy na chodidlech (bradavice/mikoza) a jakoby se cele telo vycistilo a uzdravilo. Podle krevnich testu celiak nejsem a presto mi lepek dela velke problemy a jedine reseni je ho vysadit ze sve stravy.
    Takze pro me osobne je lepek zlo. Jak je psano v knize "Jidlo na prvnim miste", jidlo nasemu telu prospiva, nebo skodi. Neutralni potravina neexistuje a lepek nasemu telu opravdu nic nedava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, diky moc za sdileni, jsem "rada", ze tu mame v diskuzi i nejakeho chlapa :) Muj tata to mel taky tak, takze vim, ze se to netyka jen nas holek. Super, ze ti to tak pomohlo, ale myslim, ze to je vazne velmi individualni, nemusis mit primo celiakii, ale treba jen intoleranci nebo alergii.Ale ono je to ve finale jedno, hlavne, ze to zabralo!

      Vymazat
  45. Jsem fakt ráda, že jsme Tě na Instáči přemluvily, abys to sem dala. Líbí se mi jak popisuješ doktory s alternativami, protože tak to vnímám i já. Vážím si jich, ale připadá mi, že čím jsou tyhle -free věci rozšířenější, tím se to vnímá hůř. I veřejností. Je super, žes vydržela s jednou věcí neseknout po chvilce a dala tomu více než měsíční prostor, aby se ukázaly výsledky. Dost lidí má pocit, že jakmile (uvedu příklad na lepku) tři dny nejí lepek, tak už by to mělo fungovat. Jak ne tak se to akorát pomluví. To jak slova dokážou ublížit si popsala taky přesně. Já jsem si se svým ekzémem na celém obličeji taky vytrpěla. Kluci mi přáli k narzeninam, jednou rukou si zakrývali pusu, asi abych na ně ten ekzém nepčikla a druhou, kterou přáli měli obalenou v mikině :D Teď mi přijdou jak puberťáci, ale v dětství jsem to hodně obrečela.

    Přeju Ti, ať se to lepší a ať Ti to případné těhotenské hormony nezhorší ;) Každého, koho potkám a bude se potýkat s podobným trápením, odkážu sem.

    Díky Ti za to, že jsi to sepsala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, no ono to ani nakonec tolik primyho premlouvani nechtelo, me hrozne prekvapila ta pozitivni odezva, tak jsem si rekla, ze do toho pujdu :) Ja jsem vedela, ze pokud jim lepek celej zivot, tak par dnu stacit nebude a halvne sem byla schopna sama na sobe pocitovat maly vysledky uz treba po trech tydnech, byt by si toho asi nikdo moc nevsiml. Tak jsem vytrvala. Ty jo, s tema klukama je to tda fakt strasny :( To je mi moc lito, fakt to clovek nezapomene. Diky moc!

      Vymazat
    2. A taky mě nutí napsat, že všechny komentáře na ig i tady se tak hezky čtou! Člověk má hned pocit,že v tom není sám a že lidi dokážou být milí a empatičtí, tak jak se ukazuje tady. Mě to děsně zprijemnilo den!! Bych se dojetím až rozbrečela, ale to asi spíš dělají ty kojící hormony 😁 Ještě jednou díky :-*

      Vymazat
    3. Taky me to uplne prekvapilo! Ja se fakt bala, ze mi to budou lidi psat, jak muzu nekam davat tak nechutny fotky a tak :D Takze taky koukam a mam z toho radost.

      Vymazat
  46. Ahoj Veru, rozhodně tento příspěvek nemaž!
    Je potřeba dodat lidem naději, napsat nějaké tipy atd....
    Mě to začalo ve 20, teď mi je 27 a tak nějak sem to ukočírovala na poměrně pro mě únosnou míru. Musím říct, že až tak rozsáhlé jsem to nikdy neměla, ale co si budeme povídat....problém to byl. Používám už několik let Colorstay taky a nedám na něj dopustit, už mi stačí jen jedna tenká vrstvička :).... Kolikrát mi ale kamarádky říkaly, že mám masku na obličeji a kluci, že se jim nelíbí takový nános na obličeji. :D A co na to má člověk říct :D Možná maximálně Fuck off!

    Takže za mě: Nestresovat se! Jíst zdravě! Hodně pít! Nepoužívat kosmetiku z drogerie! Pořád hydratovat pleť!

    Co dnes používám já: Odličuju se taky kokosovým olejem, pak to spláchnu La Roche Posay čistícím gelem (pozor lidi,hodně vysušuje), krém na noc mám úžasný STREAMCREAM po kterém mám pleť jako dětskou prdýlku, ráno zase gel a krém pod makeup mám teď od Mixy (hlavně bez parabenů aby byly), sem tam si dám La Roche Posay- Effaclar Duo+ (fakt ty póry čistí). Jo a taky je celkem dobrá věc mít jeden ručník pouze na pleť a často ho měnit.

    Držím palce všem bojovnicím za krásnou pleť! Bau

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi nesmazu, kdyz vidim tu lavinu :) Colorstay je fakt bezva, ted si ale rikam, ze bych mozna zkusila fakt vsechno to, co na oblicej patlam, pouzivat co nejvic prirodni.. jen nevim vubec jak to s tema makeupama na tomhle trhu je.. zda to bude fungovat, kryt,drzet a tak.
      Tvje tipy urcite sedi, jen s tim stresem je to takovej kruh, ze kteryho prave nejde uplne vystoupit, kdyz clovek vypada tak, ze se na sebe nemuze ani podivat.
      O streamcream mi ted taky jedna kamaradka psala, tak se podivam. Mixa i nejak nesedi, ale Effaclar duo taky pouzivam nekdy.

      Vymazat
    2. No právě podle mě to tak skvěle držet nebude,ale přemýšlela jsem o minerálním makeupu....ale zase jak funguje s korektorem.....no nevím. Pokud by někdo měl tipy na přírodní, tak se tomu bránit taky nebudu :) B.

      Vymazat
  47. Ahoj. To,ze jsi bojovnice Ti tu uz psat nemusim ;-) (procitala jsem komentare). Co bych ale chtela vyzdvihnout je ta psychika. Jak lehko jde cloveka nalomit/zlomit a jak tezko se z toho dostava neb zapomenout urcite nejde. Urcite,prosim,nemazat neb si myslim,ze nejednoho cloveka tim "zachranis" a verim,ze kvuli tomu jsi to i psala. Velke diky Tve odvaze. Preji Ti,at se dari co nejlepe a snad tento clanek pomuze lidem nejen s bojem s akne,ale i lidem,co ty ostatni umi tak rychle odsoudit a ublizit jim neb pohled z druhe strany dokaze otevrit oci. Mej se krasne a dekuji. Vychy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc za komentar. Zajimavy je, ze ja si sama jako bojovnice vubec nepripadam, mne to prislo,ze jsem holt delala, co se dalo.
      Taky doufam, ze to nekomu pomuze, nebo alespon doda nadeji.
      Dekuju!

      Vymazat
  48. Ahoj,
    Narazila jsem na tvůj blog náhodou a zaujal me název protoze od vysazeni ha taky bojují ale v porovnáním s tim co popisuješ se uplne stydím :) jsem ten případ obcasneho pupinku na obličeji ale i to proste srazí sebevědomí, obdivuju te, ze jsi i přes to ze nad tebou "doktoři zlomili hůl" to nevzdala a na vlastní pěst hledala dal. Je to pro me uplne nova informace ze by to mohlo byt z lepku (u me třeba ne a navíc jak říkám nemam to tak hrozne) ale urcite to stojí za to vyzkoušet.
    Jsi velká bojovnice a obdivuju te za ten článek a moc dekuju :) psala jsi ze hledas něco prirodnejsiho. Vyzkoušela jsem ted ten noční olej od kiehls (mozna uz jsi taky zkoušela, ale kdyby náhodou ne) a mam opravdu pocit ze taky pomáhá. Nevim jestli je přírodní ale rozhodne lepsi než antibiotika. Od dermatolozky mam v lednici asi dvě antibiotikove masti, které kdyz si nanesu tak me akorat tak dalsi den světí pleť a mam takový strašně nepříjemný pocit. Kiehls nabízí i vzoreček což je skvely ze to vyzkousis :) je možné ze uz jsi to v množství výrobku take vyzkoušela ale kdyby ne tak malý typ :)
    Měj se krásné a jsi krásná slečna :) držím palce at je to jen lepsi :)
    Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačko, to se nestyď, on to každý hodnotí opravdu podle toho, na co je on sám zvyklý. Takže já to tak vůbec neberu, že by to člověka mělo začít štvát až tehdy, když vypadá, tak jak já :D
      Diky moc za typ, Kiehls jsem nezkousela, ted mam od lidi celkove spoustu typu, tak se tim musim probrat, procist a pak neco vyzkouset. Ja mela atb masti taky a taky to pro me bylo desny.
      Dekuju!

      Vymazat
  49. Verčo, moc díky za tenhle článek, myslím, že má potenciál pomoct spoustě lidem neházet flintu do žita. A smekám před tvojí schopností jít s kůží na trh! Anička

    OdpovědětVymazat
  50. Veru, to se dá i s tím mydlem, já se teď odličuju takovým hand made mydlem s medem, co jsem koupila na vánočních trzích na výstavišti, a je super. :-)

    OdpovědětVymazat
  51. Super článek, fakt zajímavý, díky za něj:-)

    OdpovědětVymazat
  52. Verco, obrovsky diky za tento clanek a body za odvahu! Ja bych asi byla presne ten typ, kteremu bys rekla, ze fnuka kvuli "par pupinkum", protoze tak silne akne jsem nemela, ale stejne jsem schytala poznamky, posmesky a zdesene vykriky "co to mas na obliceji?!" proboha co to mas na tom krku atd? Zajdi si s tim nekam...ni presne. I kosmeticka rikala, ze to mam celkem silne. Nikdy jsem nebrala ty silne leky, protoze me odrazovaly vedlejsi ucinky. Samozrejme asi jako kazdemu mi pomohla HA, ale brat jsem ji dlouhodobe nechtela, po vysazeni samoze peklo. At to neprodluzuju, me pro zmenu pomohlo vysadit mlecne vyrobky. Myslim, ze lepek a mleko jsou nejcastejsi puvodci tohoto "nelecitelneho" akne. Tak jsem se jen chtela pridat k nazoru, ze pokud nekdo s tim bojuje, at zkusi tyto eliminacni diety. Ja mam samozrejme i eticky motiv, vyhybam se i masu, ale presne jako ty, na oslave nebo navsteve bud "nedelam ofuky" nebo zkratka podlehnu a neodolam. Kdyz si dam maly kousek, nic se nestane, ale zhreseni treba 2-3 sny po sobe a hned me vyskacou novy pupeny a zacnu byt zahlenena a pak si nadavam. Je pravda, ze trosku omezuju i lepek, protoze pritel se snazi stravovat pro zmenu bezlepkove. Opravdu nestacim zirat, kolik benefitu to prinasi. Krome akne spousta energie a zadna unava, zadne zahleneni a kasliky, bolest hlavy zcela vyjimecne, plet je celkove hezci, rychleji se hoji a drive se mi jen jsem se nekde bouchla delaly strasny modraky, ted vubec...proste si to nemuzu vynachvalit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Ja vubec nerikam, ze nekdo, kdo na tom neni az tak hrozne, by z toho nemel byt spatny, to vubec ne! Ja opravdu myslim holky s temer dokonalou pleti, kterym se sem tam jeden dva pupinky udela. Super, ze jsi objevla,ze u tebe je to mliko! Ty jo, ty modraky by se mi taky hodily, delaj se mi hrozny, ale to se teda zatim jeste nezmenilo..tak treba jednou :)

      Vymazat
  53. Dobrý článek. (První, který jsem četl, ale pokud přibudou i bezlepkové recepty, tak ne poslední:D).
    Pro doplnění informací, že lepek a dnešní pšenice může za mnoho dnešních problémů lidstva (ač si to Verča nemyslí:)) doporučuju knihu ŽIVOT BEZ PŠENICE. Zejména se hodí jako motivace, v těžších začátcích bezlepkového "půstu"
    Doufal jsem, že bych mohl být v článku taky lehce zmíněný (ať už jako kamarád popř. ten osvícenější lékař, i když mimo obor...). Nevadí, dám si skleničku a zas to bude dobrý.
    Každopádně jsem se tě chtěl na tu výraznou změnu zeptat na Štědrý den, ale nějak nakonec nebyl prostor, tak teď už rozumím:) CU

    OdpovědětVymazat
  54. Jídlo má souvislost i s lupénkou (ač mi doktoři i homeopat tvrdili, že nikoliv). Podstoupila jsem tříměsíční zdravotní dietu podle knihy Léčba lupénky: přírodní alternativa (John A. Pagano) a dost mi to pomohlo. Teď už stravovací režim (pro mě dost náročný) nedodržuji a lupénka se pomalu zhoršuje. Ale vím, že když chci, můžu mít nemoc pod kontrolou. A to je velké plus. Také mi dost pomohla změna práce - stres má na kožní problémy velký vliv.

    OdpovědětVymazat
  55. Díky moc za Tvůj článek! To zjištění, že někdo má podobné problémy jako já, potom lidem dává naději. Já sama jsem bojovala (a stále bojuju) s akné, i když teď, když koukám na Tvoje fotky, si říkám, že jsem na tom byla ještě dobře, ale každý porovnává se svým okolím a to jsem na tom byla nejhůř... Antikoncepci jsem nikdy brát nechtěla a když bylo akné nejhorší (14-18 let), tak jsem se mazala tím, co mi napsala kožní lékařka. Samozřejmě moje svědomí šlo v té době do pekel. Teď na podzim jsem byla měsíc v Japonsku a víceméně jsem tam nejedla lepek (ona je vůbec asijská kuchyně skoro bez lepku) a nejenom, že se mi neskutečně zlepšila pleť, ale taky jsem přestala mít zažívací problémy, které se u mě objevily po přechodu na vysokou. Teď na Vánoce jsem se zase zalepila a zase se to všechno zhoršilo. Do budoucna nepočítám s tím, že budu držet bezlepkovou dietu, ale určitě se nevrátím k původnímu režimu - chleba, těstoviny skoro každý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, ono to s clovekem zamava, i kdyz to neni az tak strasne. Super s tim Japonskem, to zni skvele!

      Vymazat
  56. Ahoj a obrovsky před tebou smekám, tento článek je dokonalý a podle mě mnoha děvčatům pomůže. Je dobře , e někdo píše o akné jako o celostním problému. Já toto když jsem ještě pracovala jako kosmetička opakovala do zblbnutí,ale lidé to slyšet nechtějí, nechtějí proto nic udělat,vyzkoušet..metod jak západní tak alternativní medicíny je tolik a u každého bude problém trošku jinde a je potřeba zkoušet a zkoušet a vždycky se něco najde co pomůže. Takže smekám, že jsi to nevzdala. A děkuji , že jsi i posala pocity jak ti bylo ,kdyžž bylo akné nejhorší. spousta lidí to nechápe, neumí si představit, já naštěstí mám hodně vyvinutou emoční inteligenci a citové vnímání, takže si to umím živě představit a jsi skvělá, že jsi toto otevřeně napsala aby i lidé co si své netaktní chování neuvědomují měly nastavené zrcadlo jak můžže člověk s nějakou nemocí být. Děkuji a máš kolem sebe skvělé milující bytosti :) Hodně štěstí do života :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jano, diky moc! Budu moc rada, pokud to opravdu nekomu pomuze. Super, ze jsi jako kosmeticka sirila osvetu,i kdyz ne vsichni si z toho neco vzali :) Ale nekdo urcite jo!
      Diky moc!

      Vymazat
  57. To je mazec, jak jídlo dokáže ovlivnit nejen tvar těla, ale taky pleť..Jsem moc ráda, že se ti to takhle krááásně zlepšilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky na to koukam!Pozorovat to sama na sobe je jeste drsnejsi! :D Diky!

      Vymazat
  58. Mám podobnou zkušenost, na bezlepkové (striktní dietě jsem už 12 let :-) Člověk si zvykne a kromě pěknější kůže se mi i dobře udržuje váha. Možná to tu někde je a já to přehlídla, ale ze zkušeností naší rodiny (máme nakonec celiakii 7 členů) bych hádala na možnost typu celiakie - Duhring. Nevím jestli to mám správně napsané - nechala bych si udělat na alergologii testy na celiakii a snášenlivost mléka a bílku - až tato kombinace vyřešila téměř vše .-). A zbytek pak metoda RUŠ na psychickou pohodu. Držím pěsti.

    OdpovědětVymazat
  59. Verunko, velký obdiv! Jak za článek, tak za neustálou snahu o zlepšení - vím sama podle sebe (v jiných věcech), že po čase už mám tendenci vzdát jakékoli snahy a jenom fňukat...a v tomhle mě teď Tvůj článek hodně nakopl. Díky! Jinak Tě opravdu moc obdivuji, jít takhle s kůží na trh určitě nebylo snadné, ale myslím, že to spoustě lidí hodně pomůže.
    Z komentářů jsem pochopila, že hledáš přírodní alternativy dekorativní kosmetiky? Jestli mohu doporučit, tak se tím hodně zabývají tyhle dva blogy: http://www.zivotpodlelucie.com/, http://www.ruzovychroust.cz/. Možná se tím budeš muset trochu prohrabat, já čtu jenom vybané články :-) Za sebe si pamatuju jenom, že je hodně chválená např. značka Ziaja...ale už jsem to dlouho neřešila, tak nevím, sama si totiž z dekorativky vystačím s Alverde - ale make-up nepoužívám a maluju se jenom, když mám chuť, takže asi nejsem úplně kompetentní osoba...
    Přeju hodně štěstí i dále a děkuju za článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem, původně jsem si šla jenom rychle najít recept na sušenky, protože jsem si pamatovala, že tu máš fakt skvělé. A už tu sedím přes hodinu...:-D

      Vymazat
    2. Ahoj Iveto, dekuju moc. Za pochvalu i za tipy :) Prostuduju to a verim, ze se dozvim zase dalsi veci! A jsem rada, ze jsi se tu zasekla :D

      Vymazat
  60. Ahoj Veroniko, jsi skvela. Musim rict ze obdivuju kolik problemu jsi prozila(hlavne emocionalni zatez) a presto jsi se nevzdala a dokonce mela odvahu jit s kuzi na trh zverejnenim tohoto clanku. Naprosto souhlasim s tvrzenim ze ackoliv je prace lekaru skvela, tech osvicenych je velmi, velmi malo a je skoda (nebo mozna zamer???) ze jako prvni volba neni nikdy doporuceno prizpusobit stravu a malokdo je stejne proaktivni jako ty a krome te "tvrde" lekarske pomoci hleda i dalsi alternativy. Je skvele zes to dokazala a podelila se s ostatnimi!

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj Veru,

    Jsi velká bojovnice a hrdinka! :) Moc Ti přeju, aby si konečně vyhrála a mohla se radovat z pohledu do zrcadla.

    Já se s tím také teď posledního půl roku peru(vždycky jsem měla velké problémy), ale tentokrát je to děs. Také se vyhýbám zrcadlům a mám "fobii" chodit ven!

    Co bych Ti ale doporučila je Dubová kůra. Dá se sehnat v lékárně jako čaj anebo na obklady. Jednak odvar z kůry piju, ale také si ji dávám jako obklad na postižená místa nebo si obličej do odvaru přímo namáčím. Vždycky se to aspoň trošku zatáhne a člověk si hned přijde o něco líp! Navíc kůže není tak zarudlá a pěkně se jí vrací normální nenačervenalý odstín.

    Také jsem si koupila přístroj Face-up od české firmy. Mají eshop na internetu, určitě to snadno najdeš, kdyby si chtěla. Neříkám, že pomáhá na 100%, minimálně mě ne, ale pokud si s tím člověk pravidelně ošetřuje obličej, zdá se mi to lepší. Taky záleží, co za pupínky má. Navíc to není žádná levná sranda, ale je to další alternativa.

    Drž se!

    Verča :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, moc dekuju! Za pochvalu i za typ, urcite se pna to podivam. Na ten Face Up uz jsem driv koukala, ale nejak me to nepresvedcilo, moc se mi nelibila ta prezentace a i ta cena mi prisla moc, kdyz by to bylo vlastne na blind. Ale fajn, ze tobe pomaha!

      Vymazat
  62. Ahoj..tvoj blog milujem a aj tento clanok.ma nadchol ...zhltla som ho ako nic.. moja plet sa ako tak znormalizovala ale tiez mi vela pomohla strava a to hlavne obmedzenie lepku a sladkeho ale niekedy je to naozaj tazke kedze milujem cestoviny atd atd a sladke milujem tiez samozrejme;) ale hlavne mi obmedzenie v strave pomohlo aj pri traveni a citim sa lepsie kedze este viac ako s pletou msom mala vzdy problemy s tymto, veru ked zjem nieco.co by som nemala hned to citim. Kedze milujem tiez pecenie velmk by ma potesili clanky s bezlepkovymi cupcakes a vselijake ine recepty. To by bolo super;) a pekny dnik zelam;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Domi, dekuju! Ja si ted davam kukuricny testoviny a byt to samozrejme neni to samy, neprijde mi to vubec spatny :) Mne to taky pomohlo i na traveni, takze clekove posun k lepsimu:) Spoustu mych receptu jsme uz zkousela adaptovat na GF a snad vse vyslo! Tak budu pridavat bezlepkovy verze postupne :)

      Vymazat
  63. Ahoj Veronika,
    s akne bojujem poslednych 10 rokov, takze tvoj clanok a skusenosti v nom popisane ako by mi hovorili z duse, vdaka zan :)
    Pripajam svoj tip - podla niektorych vyskumov mozu u niektorych ludi akne vyvolavat a zhorsovat vitaminy B6 a 12. Mesiac po vysadeni multivitaminov a doplnkov, ktore ich obsahuju, ktore som dovtedy brala + energetickych napojov (z nejakeho dovodu su aj v nich), mam plet takmer uplne cistu. Je to zatial len kratka doba, takze ruku za to do ohna este dat nemozem, ale je to nadejnejsie, ako moje ine pokusy (ako napr. s vysadenim mlieka - tam som korelaciu medzi jeho pitim a stavom svojej pleti nevidela ani po stvrt roku).

    Maj sa pekne a drz sa!

    Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, dekuju za komentar i za tip. Uz jsem o tom taky slysela, ale mylsim, ze muj pripad to nebude, protoze vitaminy neberu a energetaky nepiju :D Ale dodam jako moznost do navazujiciho clanku!

      Vymazat
  64. Ahoj Verunko.
    Už dlouho tě sleduju, jak na instagramu tak na blogu...kvůli tebe jsme začala s cupcakes a taky jsem si cupcakes kupovala na Dvořce ve Sklizenu (přímo ty tvoje!).
    Jsem velice ráda za zveřejnění tohoto článku. Je mi téměř 24 a s akné taky bojuju. Problém s akné začal ve 14, ale ne v tak brutální formě jako máš ty. Taky mi byla vnucena antikoncepce a tak jsem ji v 16 začala brát a to bez jakýchkoliv testů. Bohužel (bohudík!) mi zjistili po random krevních testech (doktorka mi je nabídla díky antikoncepci, která byla zakázána ve Francii), že jsem trombofilik s genetickou mutací Heterozyghota FII (zvýšená srážlivost krve) a že musím antikoncepci vysadit. Půl roku po vysazení nastalo peklo, akné se vrátilo (obličej, krk, dekolt, záda i zadek), brutálně mi vypadali vlasy (mám fakt hodně vlasů, tak že to byl šok!).Pro mě jasná známka toho, že antikoncepce je strašná s*****! S akném teď bojuji podomácku... zkouším různé produkty, čekám měsíc co se stane a jak pleť zareaguje. Osvědčila se mi micelárka MIXA pro mastnou pleť (světle zelené víčko), odličování vodou a pleťovým mlékem z Lidlu a mazání krémem na gelovém základě.Taky jím zinek a snažím se omezovat mléko. Bohužel akné na zádech nemizí, mám hnusné jízvičky a bolavé boláky. Nejvíc mě teď trápí svatba, kterou mám před sebou v říjnu. Vybírám si šaty tak, aby zakryly záda, ale ráda bych se toho do října chtěla zbavit.Tenhle článek mě doopravdy inspiroval zkusit gluten-free dietu a uvidíme co se stane. Na imunologii jsem byla (díky trombofílii a snížené imunitě), ale žádnou alergii mi nenašli. Prej často se ani na alergologii neprojeví a je to o tom jen to zkusit. Už jsem díky akné některé věci z jídelníčku vyřadila, nebo omezila, ale k tomu lepku mi chybělo nějaké pošťouchnutí. Moc děkuji za inspiraci.

    Drž se a jen tak dál!

    Adél

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Adél, moc děkuju za odezvu. Na Mixu jsem slyšela od více lidí kladné recenze, ale mně moc nesedí. Doufám, že se ti do svatby podaří to alespoň zlepšit, ale věřím, že si to užiješ i tak, nevěsty kolem sebe mají vždy takovou auru :-) A i na ty záda se když tak dá použít make-up :) Uvidíš, třeba lepek pomůže, nebo do té doby objevíš něco jiného. Hodně štěstí!

      Vymazat
  65. Skvělý článek, obdivuji Tvou odvahu! Lepek taky může škodit, ale je to individuální, někomu nevadí a někomu se z něj dělá akné. U mě zase tím problémem byla laktóza, byla jsem před rokem na gastroskopickém vyšetření a nesnášenlivost lepku vyloučili, takže lepek naštěstí můžu (uf :D), ale zase nemůžu mléčné výrobky. Myslím ale, že na plet' u mě moc nemají vliv, spíš jen na to zažívání. Co mi naopak zhoršuje plet' hodně, jsou sladkosti. Ještě mi to zhoršuje stres. Moje první HA byla Diane 35, tu jsem brala předtím 8 měsíců a po vysazení se to rapidně zhoršilo, tak jsem nasadila Bonadeu a tu jsem brala 3 roky. Během braní jsem měla krásnou plet', ale už jsem se tím svinstvem nechtěla cpát, měla jsem z ní zdravotní problémy. Po jejím vysazení se mi plet' mírně zhoršila, ale podchytila jsem to včas, našla jsem si dobrou kožní + jsem si nechala udělat hormonální profil a zjistili mi nadbytek testosteronu. Napsala mi na to gynekoložka nějaké hormony, po nich se mi postupně rovnal cyklus, do toho jsem používala přípravky od kožní, dodržovala bezmléčnou stravu a taky jsem se začala léčit s depresemi, ty na to taky mají vliv. Zhruba jednou za půl roku jsem zašla na kosmetické ošetření pleti. A mám plet' naštěstí taky pěknou.
    Nejhorší období jsem měla po vysazení své první antikoncepce a taky jsem si toho dost vyslechla... naštěstí vizážistky na líčících akcích se chovaly profesionálně, spíš se ptaly, z čeho se mi to zhoršilo a že je to škoda. Spíš spolužačky furt měly kecy, že bych neměla používat makeup, že pod tím plet' nedýchá a akné se zhoršuje, bla bla bla. Ted' mám plet' v pohodě, mívám jen komedony, ale zánětlivé podkožní akné se mi nedělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Na Diane jsem taky zacinala a pakuz dlouho Jeanine. S tim testosteronem je to tak casto, ja si to taky u sebe myslela, ale kupodivu nic. Tak to je fajn, ze jsi u vizazistek mela vetsi stesti nez ja :)
      Tak super, ze uz se tva plet ma lepe! :)

      Vymazat
  66. Ahoj :)
    Opravdu skvělý článek, obdivuju Tvoji odvahu, určitě jsi tím mnoha lidem pomohla dívat se na pleť i z jiného úhlu pohledu. Mám na tebe dotaz ohledně stravy, nevypozorovalas vliv cukru na pleť, popř. kafe? U mě je příčina problémů s pletí záhadná a tak přemýšlím, že zkusím vyřadit na dva měsíce cukr, ale když koukám, že tvoje akné vypadalo podobně jak to moje, uvažuji jestli místo cukru nevyřadím tedy ten lepek.

    A ještě jsem se tě chtěla zeptat, jestlis viděla nějaké zlepšení díky čínské medicíně a ty odvary z bylin jsi pila jak dlouho?

    Díky moc za odpověď
    Vanda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, diky moc! Co se tyce cinske mediciny, tak na pleti jsem żadne zlepseni nepozorovala, ale Mela jsem to fakt zamerene na tu menstruaci, odvary jsem pila tak tri mesice. Ja na zacatku cukr temer nejedla spolecne s Tim lepkem, ale tak po dvou mesicich uz jo a zhroseni jsem nezaznamenala. A kafe jsem prestala pit jeste pred tim skrz tu cinskou takze to vliv mit mohlo.

      Vymazat
  67. Ahoj:)
    Hneď na úvod ti ĎAKUJEM! Za odvahu, za podporu, za možnú cestu.
    Brala som HA od cca 15tich rokov do 20tky. Potom som ju vysadila, pripadalo mi, že už ju beriem dosť dlho a bála som sa, že to bude mať zlý vplyv na moje telo, pečeň a že budem mať v budúcnosti problémy s otehoteniním. Po asi 3 mesiacoch sa mi začali tvoriť pupáky, na lícach a nikde inde. Každé ráno som išla so strachom do kúpeľne, že koľko nových "kamarátov" budem mať. Čím ďalej, tým viac sa mi to zhoršovalo. Priateľ sám mi hovoril, so všetkou láskou, že chudatko velmi skaredu zacinas mat tu tvaricku a ja som to vedela a videla, ale nevedela som, čo s tým. Mamina doma ku mne vždy chodila, prezerala si ma a ja som na to dostala úplnu alergiu ako si ma každý neustále prezerá, skúma, pozoruje. "Viem, že je to hrozné, sama sa pre to trápim a plačem pred zrkadlom, na čo mi musíte ešte aj takto dávať na javo, že je to zlé?!" som si myslela zakaždým..
    Jediné, čo som stále odmietala, aj keď každý to videl ako super voľbu, - ísť ku kožnej. Nie som žiadny odborník, nejdem zastávať žiadny druh ošetrení/vyštrení/medicíny, ale vždy som bola priklonená východnému mysleniu, že netreba riešiť dosledok (zhoršenú pleť a akné), ale príčinu problému. Rodinná známa pracuje s laserom, ale sama mi odmietla to urobiť, pretože povedala, že kým nemám vnútro v poriadku, tak ona mi nevie pomocť. Že jednoducho zbytočne vyhodené peniaze, keďže sa mi stále tvorili nové zapálené pupáky.
    Úplnou náhodou som natrafila na jednu pani, ktorá pracuje s alternatívnou liečbou - EAV diagnostikou, biorezonančné vyšetrenie. Na internete nájdeš k tejto téme rozne články, že je to blbosť, že to nepomáha, no nájdeš aj pozitívne ohlasy. Je mi jedno, čo kto napíše, ale mne toto veľmi pomohlo. Tak ako ty vravíš, každý si musí nájsť to svoje.
    Pani mi zistila, že mám úplne zanesené črevá (kvasinky, plesne) a to je najvacsi kameň úrazu. Nepredpísala mi lieky, sú to viac menej vitamíny, látky, ktoré mojmu telu chýbaju. Zanesené črevá možu za 80% ďalších iných ochorení - keďže sa látky, ktoré prijímame nedokážu dostať tam, kde majú, nevedia vyživovať, ani nijako inak napomáhať (kožné ochorenia, bolesti s pohybovým ústrojenstvom, ochorenia dýchacích ciest atď atď). Takže beriem oreganový olej, psyllium, probiotiká s 12 kmenmi. Toto je hlavne na trávenie. Pleť sa mi o DOSŤ zlepšila, ale viem, že je predo mnou ešte dlhá cesta.
    Z kozmetiky som vyskúšala tiež takmer všetko, aj to, čo spomínaš ty, plus Phyt´s, Skeyndor. Nič. Momentálne mám z Havlíkovej apoteky a to jediné mi viditeľne pomohlo - takže zostávam mu verná :) Ku kozmetičke chodím raz za tri týždne na chemický peeling kyselinou salicylovou 20% - rozhodne mi to posunulo prah bolesti, plus fľaky a jazvy v povrchovej prvej vrstve pokožky to pomaly ostraňuje :) Momentálne ma trápia viac už len jazvy na tvári - k tomu uvítam akékoľvek ďalšie rady! :)
    Teraz sa mi pupáky tvoria omnoho menej, no ešte to nie je to pravé. Určite vyskúšam glutenfree stravu, som si istá, že to má s tým veľmi veľa spoločného a budem na teba myslieť! :)
    Prajem veľa veľa síl a energie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Domco, diky moc za komentar, jsem rada, ze te clanek potesil. Jsem rada, ze jsi nasla neco co pomohlo tobe. Ja mam urcite pred sebou taky jeste dlouhou cestu, idealni to rozhodne neni. Ale kdyz si clovek zazije jak hrozne to muze byt, tak tech par jizev a novych pupinku ho moc nerozhodi :D
      Na jizvy mam ted nejake serum z Bioaromy ale zatim ho pouzivam kratce, tak pak dam vedet :)

      Vymazat
  68. Ahoj,
    děkuji moc za článek. Je opravdu velká odvaha to zveřejnit. Já sama s akné bojuji také od 11 let, ale je to takové jako na houpačce, chvíli lepší, chvíli špatné. Objevila jsem na sobě, že to mám hodně psychické - když jsem šťastná, tak se mi to zlepší, ale v životě bohužel je spousta stresových a smutných období. Bohužel se v jednom už víc jak rok nacházím a cítím, že bych se od toho měla oprostit, ale hold to ještě úplně nejde, i když bych chtěla. Napadly mě také hormony, ale cyklus mi klape jako hodinky, tak nevím. Antikoncepci mi nasadili v 15 letech, brala jsem si 2 roky, pleť byla stále stejná, akorát jsem se obalila tukem a zavodnila a pociťovala další negativní dopady hormonální antikoncepce. Po vysazení se mi pleť naprosto zhoršila a navíc jsem měla problém i s menstruací - nepravidelnost a hlavně bolesti, ze kterých jsem omdlévala a popravdě mi to na psychickém stavu opravdu neprospělo. Děsit se, že budu zase omdlívat bolestí, no strašné. Gynekolog mi opět nacpat antikoncepci, i když jsem ji nechtěla, akné se nezlepšilo, bolesti taky ne a po roce jsem ji vysadila. To už mi bylo asi 21, půl roku akné děsné, pak se spravilo. Zažívala jsem dost radostná období, takže těch pár pupenců, co se občas vyklubalo, to bylo jako nic proti tomu, co jsem si vytrpěla. Také jsem doufala, že jsem z akné konečně "vyrostla", ale bohužel ne...teď, je mi 25 mám pleť zase jako puberťák - většinou týden relativně pěkná, pak se zase něco pokazí a 3 týdny děs...ani podle cyklu jsem nepřišla jak to je....no žádná pravidelnost s mojí pletí. Většinou na důležité akce je příšerná, klasika :-/ asi známe všechny. Jinak komentáře druhých jsou opravdu bolestivé. Je neskutečné, jak se tyhle věci vryjí do paměti :-(
    Jinak vysazení některých potravin - mléčné výrobky, citrusy, koření, tuky, maso, ....jsem zkoušela a bez výsledku. I se stravuji velice zdravě, zelenina, ovoce, tmavé pečivo, libové maso....Ale vysazení lepku bych zkusit mohla, je pravda, když jsem omezila pečivo, tak nejen že jsem o trošku zhubla, tak jako sfouklo se mi bříško, což bylo příjemné a pupínky - nebo spíš boláky co mě trápí, taky možná trochu ubyly, ale těžko říct, čemu přičítat zásluhy. Jak jsem psala, mám to jak na houpačce. Ale za pokus by to stálo. Jen úplně nevím, co bych jedla. Cena bezlepkových potravin je o dost vyšší že? Ještě studuji, takže většinou jsem tak ráda, že utáhnu nájem a s jídlem vyjdu tak tak. Ale možnost hezčí pleti za to stojí.
    Uvítala bych, kdybyste zveřejnila nějaké jídelníčky nebo tak.
    Každopádně ještě jednou smekám nad Vaší odvahou.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, mne osobne na bezlepkovem stravovani nic moc tezkeho a ani draheho neprijde :) Ja nejim moc veci, co jsou nejak specialni, ale spis jidla prirozene bez lepku. Prestala jsem jist pecivo celkove a jim misto toho takove ty kukuricne nebo ryzove krupave chlebicky - ty stoji par korun. Testoviny kupuju kukuricny, ale moc je nejim a zas nejak vyrazne drazsi mi neprijdou a mouku mam ryzovou. Jinak jim vlastne vsechno :) Z priloh nejvic brambory, ryzi a zeleninu, na svaciny a snidane hlavne ovoce, orechy, ruzne tycinky - bombusy, nebo vselijake bezlepkove ze zdrave vyzivy (bombus je za 30, ty "noname" treba za 13). Takze myslim ze to fakt jde a ani to neni tak hrozny. Drzim palce, at je lepe!

      Vymazat
  69. Ahoj Veroniko, nejvíc ze všeho mně připadá, že nemáte akné, ale Duhringovu dermatitidu, což je kožní forma celiakie. Bohužel celiakie se prokazuje po opětovném zařazení lepku do jídelníčku, chápu, že se Vám do toho nechce. Ale snad se dočkáme toho, že nám bude pojišťovna přispívat na dietu, já mám striktní a drahé to opravdu je! Z toho důvodu bych se časem odhodlala a nechala si udělat testy, možná spíš na gastroenterologii. Díky za odvahu i za Váš blog, držím palce! Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,napadlo me to, akorat kdyz jsem se divala na fotky toho, jak to vypada, tak mi to neprijde jako uplne ono. Hlavne to pry ma byvat hodne v okoli velkych kloubu a ja to mela jen na oblicej hrudniku a zadech.A tam to navic vubec nebyla v takovem rozsahu. A taky ctu ze ty vysetreni casto vychazeji falesne negativni..

      Vymazat
  70. Myslela jsem si, že jsem měla velke problémy s akné ale vidim, ze to v podstatě nic nebylo. Prošla jsem vselijakou léčbou, včetně antikoncepce po které mi zůstaly migrény. Trvalo to do 40 let, kdy mi moje kamaradka ze základní školy řekla : ty máš ted nějak pěknou pleť, tos tedy nikdy neměla, co? Ted je mi pres 50 a přestože se mi začaly objevovat vrásky, mám radost, protože to neni tak hrozne jako akné. Držím palce ať je to stale lepší, takové utrpeni si nikdo nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za komentar, s temi vraskami je to pravda, alespon v necem snad nakonec mame vyhodu :D

      Vymazat
  71. Milá Veru, chtěla bych Ti vyjádřit obrovský obdiv a podporu a taky poděkovat za celý tento článek, který určitě nebylo lehké sepsat. Moje pleť nikdy nebyla bezchybná, ale už nějakou dobu používám přírodní kosmetiku a dělám si své vlastní krémy a rozdíl je velmi příjemný, mohu opravdu jen doporučit. Inspirací mi stále je blog home-made.cz a nebo výrobky z dílničky Krása na Fleru (mýdlo Mumio). Držím moc palce k udržení bezlepkové stravy a k objevování nových receptů! Možná by nebylo na škodu zkusit omezit i cukr. Sama ho v receptech bez problému nahrazuji třeba datlema, kukuřičným nebo jiným sirupem, případně medem. Každopádně přeju, ať se moc daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, s cukrem je to pravda, snazim se, ale ne vzdy mi to vyjde :D Ale celkove ho urcite konzumuju mene.
      A na prirodni kosmetiku uz prechazim taky a jsem spokojena!

      Vymazat
  72. Veroniko, jste krasna holka a mate muj obdiv jak se timto clankem snazite pomoci ostatnim. Drzim palce at je to porad jen lepsi a lepsi (ta Vase plet). Nefujguje mi Vas odkaz na ten web s tipy proti akne, kazdopadne muj osvedceny prostredek proti vsem koznim potizim je bahno z Mrtveho more, nevim zda jste ho zkousela, pokud ne, zkuste. Sice to samozrejme dost pali pri aplikaci (kdyz mate poskozenou plet), nicmene neznam nic lepsiho. Ja osobne netrpim na akne, ale obcas me pekne zlobi seborrhoicka dermatitida, na kterou lekari neznaji napsat nic jineho nez kortikoidy (pro neznale - hormonalni masticka co poskozuje nadledvinky), a koho trapi, taky si pekne uzije, a o tom ze s bahnem se lze dermatitidy za 2-3 aplikace zbavit (aspon na pekne dlouhou dobu), skoro nikdo nevi. Tak se taky snazim sirit to info. Bahno z Mrtveho more se da koupit na internetu a jeho cena je pomerne nizka. Tak snad to Vam nebo i nekomu jinemu, kdo tohle bude cist, pomuze!
    Mejte se krasne,
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, to je odkaz na nasledujici clanek tady na blogu, kde je to shrnute podle toho, co lide psali za tipy. S tim bahnem uz jste druha, co to pise, zrovna to mam v planu vyzkouset! Tak jsem zvedava. Diky moc!

      Vymazat
  73. Ahoj, máš můj obdiv jít takto "s kůží na trh". Mám to samé co ty, beze srandy a naprosto souhlasím se vším, co jsi napsala. S psychologickou stránkou věci především. Jediný rozdíl je, že já jsem se "sekla" dřív a odmítla prášková ATB a začala jsem hledat alternativy sama. Teď už několik měsíců nejím mléčné výrobky, o něco lepší to je, nemám boule. Přešla jsem na přírodní kosmetiku, jednak přírodní oleje a jednak teď i Nobilis Tilia a jejich biofazi a přírodní minerální makeup. O lepku jsem už slyšela, ale zatím jsem se neodvážila to dodržet, ale teď jsi mi doopravdy dodala odvahy a odhodlání k tomu to vyzkoušet. Moc ti za článek děkuji a gratuluji k takové změně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, ja ted jedu taky v prirodni kosmetice, mam olej od Khadi a ruzovou vodu a makeup Lucy Minerals. A bez lepku to vubec neni tak narocny! :)
      Tak drzim palce, at se to zlepsuje i nadale :)

      Vymazat
  74. Veroniko, já jsem si vážně nikdy nevšimla, že máte problém s pletí. Při pohledu na vaše fotky jsem si vždycky říkala, že k vám byla příroda štědrá...krásná,chytrá,vtipná..A to sleduju váš blog už pár let. A taky jsem koukala, jak na vás se zalíbením hleděl moderátor Dobrého rána!:-)
    Mě je 35 a s akné bojuju asi od 13...mám stejné zkušenosti se zhoršením pleti a absencí menstruace po vysazení antikoncepce - tehdy jsem si myslela, že je to tím, že jsem po VŠ nastoupila na infekci a že snad nikdy nebudu mít děti. Menstruace se naštěstí asi po roce dostavila a i když byla dost nepravidelná, zjistila jsem za pár měsíců, že jsem těhotná:-) A měla jsem pleť jako z alabastru,fakt! Takže u mě těhotenství pomohlo. Bohužel asi půl roku po porodu to bylo asi o 200% horší a můj boj začal nanovo. Pak druhé těhotenství, opět zlepšení a následně pár měsíců po porodu katastrofa a ještě šílené padání vlasů.
    Naštěstí jsem se v té době, hlavně kvůli dětem, začala víc zajímat o to, co jím a pleť se zase trochu spravila. No a po návratu do práce a nepravidelnému stravování(honem rychle zahnat hlad, nejlépe kafe a bomboška od pacienta)je to tam, kde to bylo. Takže jsem si dneska ráno při pohledu do zrcadla a pečlivém maskingu do práce říkala, že to moje stravování bude možná kamenem úrazu. A večer, kdy po dlouhé době zavítám na svůj oblíbený blog, je tam tenhle článek...asi osud:-)
    Upřímně si moc nedokážu život bez lepku představit,zrovna si dávám sklenku červeného a přikusuju čerstvou bagetku a sýr,ale zkusím to! Od zítřka..a dám vědět,jak to dopadlo. Tak moc díky za inspiraci!
    Jste fakt skvělá....já bych na to neměla nikdy odvahu, zveřejnit fotky mého hnusného obličeje, protože bez makeupu mě zná snad jen moje mamka a manžel a i u toho si někdy doma říkám, zda bych se neměla maskovat, že se na mě nedá dívat.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro, moc Vám děkuju za milá slova a čtení blogu! Potěšila jste me, že jste otěhotněla v pohodě i s nepravidlenou menstruací, protože ta moje je taky pořád nic moc, ale aspoň, že vůbec je :D
      K červenému můžete přikusovat klidně třeba hummus se zeleninou, nebo guacamole na kukuřičném chipsu a taky to jde! Fakt to není vůbec taková hrůza :)
      No jo, snad si po zveřejnění fotek mého hnusného obličeje třeba řekne, že je na tom aspoň o trochu lépe :D

      Vymazat
  75. Dobrý den,
    moc děkuji za článek.Prožívám teď něco podobného, již několikátý měsíc curacné a i když jsou patrné jisté změny, není to takové, jaké jsem doufala že to bude.Na začátku jsem se opravdu těšila na krásnou pleť, nejspíše kvůli zahraničním youtuberkám, které měly ze šílené pleti za pár měsíců pleť víceméně v pohodě(třeba Elaine Mokk).Mně se například vyčistilo čelo, čehož si všimlo dost lidí, ale tam jsem měla jen rozšířené skoro neviditelné póry které má v našem věku každý, zatímco tváře zůstaly v podstatě stejné.Bojím se, že se toho nikdy nezbavím, je svazující přemýšlet jak se vzbudit jako první a jít se nalíčit, nebo kolik věcí s sebou vždycky musím mít abych se mohla znovu upravit.Je pravda že mám léčbu rozplánovanou až do června, ale i tak se bojím že se to nestihne spravit a já prožiji další léto "za betonem".Štve mě, že s každou nedokonalostí těla se dá něco dělat když člověk chce, třeba začít cvičit atd, ale s akné i přes snahu bojujete roky a roky a stále nic.
    Proto mě tak potěšil Váš článek, dala jste mi naději, že to jednou bude všechno lepší.
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak moc drzim palce, aby Curacne zabralo, verim tomu, ze jo, chce to vyckat. A urcite jednou lepe bude, fakt jo! Jen se nevzdavat :) Ale rozumim te beznadeji.

      Vymazat
  76. Ahojda,
    Chtěla bych Ti říct, že jsi strašně krásná! Máš nádherné oči, rty, tvar obličeje a mnoho dalšího! :) A chtěla bych Ti říct, že tohle jsou věci, které jsou vidět a nezmizí při jakémkoli akné, takže jsi byla a jseš krásná, i když sis to třeba tolik neuvědomovala.

    Nicméně Tvé pocity úplně chápu. Sama se trápím s akné (od asi 14), nejlépe mi bylo na antikoncepci a po 4 roky (!) branem 25mg denně doxybene. Teď jsem dobrala roaccutane a antikoncepci na tajnacku vysadila už na začátku prosince, protože žádného přítele stejně nemám. Do teď je pleť v pohodě - fakt krása (!), uvidíme dál :-(
    Proto bych Ti chtěla poděkovat za článek, vůbec Té (bohužel neznám) - dostala jsem se na Tebe přes Tvůj komentář na nějakém ig profilu, který také moc nesleduji :D.

    Nejspíš to s tím lepkem zkusím a uvidíme :) Už nekonzumuju delší dobu mléko.

    Vážně děkuji :) A přeji mnoho štěstí do dalšího života! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásná slova! Byť si krásná (obzvláště v akné období) moc nepřijdu, poslouchá se to moc hezky :)
      Drzim palce,aby to u tebe vydrzelo :)

      Vymazat
  77. Ahoj,
    je to běh na dlouhou trať. Chce to trpělivost. Mě se osvědčilo vynechat mléčné výrobky a sladké- ne že bych si někdy nedopřála :-), na pleť si nesahat a nic nemačkat, kosmetické výrobky jsem zredukovala na minimum- na čistění mýdlo s minerály černého moře, pak tonikum od Biodermy a v zimě krém Niva a létě nějaký lehký. Plácat pátý přes devátý nemělo smysl, bylo to pak ještě horší, tak jsem se vybodla na noční a denní péči a nějakou bázi proti maštění pleti a na stažení póru a na to pak ještě ten krém...to ne.
    Jsi moc hezká i tak. Hodně zdaru!
    Zlatka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja vim, ale ono tech deset let uz mi prijde docela dost :D Bez sladkeho by to pro me bylo fakt peklo, to mozna radsi to akne :D Snazim se ted taky zmensovat kosmeticky arzenal, tak snad to bude na dobre ceste :)

      Vymazat
  78. Teeda, smekám za úžasný článek. Našla jsem tvůj blog, když jsem hledala krem na cupcakes. A pak se začetla do tohodle. Jsi úžasná a krásná ženská. Našla jsi svou cestu, tak držím palce, ať to jde líp a líp a akné se zbavíš úplně. Takové zlepšení za tak krátkou dobu, v poměru k tomu, jak dlouho tě to trápí, je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Renato, taky doufám, že to bude lepší a lepší :)

      Vymazat
  79. Verunko, úplně se v tom článku vidím. Akné trpím asi od 13 let,teď je mi 28 a žádná hitparáda,ale jde to. Kdo to nezažil,nepochopí, jak těžké je s tím žít a jak moc to ovlivňuje celý život. Akné mě naprosto změnilo,z veselé bezstarostné holky se stala nesebevědomá chudinka,co si myslí,že na světě neexistuje nikdo ošklivější. Celé roky jsem zakrývála obličej ofinou a bylo mi nepříjemné,když se na mě někdo díval zblízka.Ovlivnilo to hlavně moje vztahy a dodnes s tím mám problém. Mám pocit,že se přeci nemůžu nikomu líbit.Ty máš veliké štěstí na milujícího parnera,to je úžasné :-).Za ta léta jsem ale dospěla a začínám se pomalu brát taková jaká jsem. Snažím se ,brát to s nadhledem...někdy se mi to daří víc a někdy míň.Doufám,že tenhle boj jednou definitivně vyhraju. Děkuji za sdílení tvého příběhu a přeji hodně úspěchů
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je jasný, že je nás víc, co tohle řeší a je to fakt děsný vysvětlit někomu, kdo tu zkušenost (díkybohu) nemá. Ale neboj, ono to jednou fakt zmizí, i když to čekání je nekonečný...
      Díky!

      Vymazat
  80. Děkuji za článek. Měla jsem kdysi také ošklivé akné, i když teda ne tolik. Ale ve 14 člověku i tři pupínky přijdou moc, natož když jsem jich měla plný obličej, záda a hrudník. Chodila jsem na kožní, mazala se vším možným i nemožným, jeden čas jsem zkoušela 2x denně mýdlo Protex, které mi jen vysušilo ostatní kůži a akné se tomu jen smálo, nebo zubní pastu či rozdrcený Acylpyrin, všechny tehdy dostupné pleťové vody, kvasnicové masky atd., pak vše možné od doktorky a NIC. Rodiče si mysleli, že to mám jen z toho, že se to pokouším čistit (říkali tomu "nípat" - nenípej si zase ten obličej! od té doby jsem na to slovo alergická). A já jim nemohla vysvětlit, že když mam všechny nástroje desinfikovaný a pak to ještě vyčistím třeba salycilovým lihem, tak je to prostě furt lepší než si nechat hnisat kráter o velikosti menší Etny. Hrozně mě tenkrát dostala věta mého táty, že se se mnou stydí chodit i do krámu, jak strašně vypadám. On to tenkrát určitě nemyslel zle, spíš mě chtěl dohnat k tomu, abych se o pleť víc starala, ale ono to prostě víc nešlo a on to neviděl. Samozřejmě i já jsem slyšela věty že to mam z makeupu, z čokolády, z chilli (jsem na něm závislá a toho bych se vzdát asi nedokázala), že si pleť nemyju atd atd. Kdo nezažil tak nepochopí jaké to je, čekat půl roku než jsem se mohla vyfotit na občanku. Bohužel tenkrát jsem z makeupu měla jen ten děsně barevný krém na akné z lékárny (už nevím, jak se jmenoval, byly jen dvě barvy a ani jedna neseděla a vypadalo to hrozně uměle) a máma mi žádný make up nekoupila s tím, že by se mi to jen zhoršilo a že to má větrat. Brrr, děsný vzpomínky. Nakonec to po pár letech (tehdy to byla věčnost) nějak přešlo, nejspíš kombinace sluníčka, pak i antikoncepce a snad i věkem, i když do dneška se mi občas někde něco objeví a to je mi přes 30. Bohužel tenkrát (konec minulého tisíciletí) jsem neměla internet, abych hledala co a jak s tím, tak se člověk trápil a zkoušel. A o nějaké nesnášenlivosti lepku jsme ještě vůbec netušili. Tak mě napadá, že jsem poslední dobou lepek tak nějak přirozeně omezila, a je to asi lepší, asi na tom něco bude. Tak držím palečky, ať už je to jen lepší a děkuju za odvahu napsat takový článek i s fotkami, určitě to pomůže spoustě lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju za komentar! Ten tonovanej krem jsem mela taky a byl to Aknecolor a byl fakt desnej :D Mrzi me teda, ze tva rodina k tomu moc napomocne nepristupovala :( Tak jeste, ze uz je to tedka lepsi!!

      Vymazat
  81. Taky jsem si tím před lety prošla, to akné je snad trestem za mládí nebo co. Měla jsem to v takové té bulózní formě (bolestivé podkožní zduřeniny), hlavně na bradě, pupínky i na ramenou, horní části zad...Furt jsem něco maskovala, tričko na ramínka absolutně nepřipadalo v úvahu. Říkala jsem si, jak musí být krásné ráno vstát a jen si opláchnout obličej, vyčistit zuby a někam jít (to u mě teda nešlo).No pomohl až čas, kolem 30 se asi hormony vybalancovaly. Ale též asi 1 preparát, který je namíchán dle receptu jedné lékařky-dermatoložky: obsahuje Hamamelis a je na bázi lihu. Zr začátku jsem se jím potírala třeba 3-5x denně, po pár dnech už jen ráno a večer. Kombinovala jsem to s peelingovými tampony. Po pár dnech krásná, svěží, hladká a BEZPUPÍNKOVÁ pleť,s takovým broskvičkovým nádechem. Nevím, jestli by to pomohlo třeba puberťákům, ale mně to ve 29 letech pomohlo navěky. A taky navzdory těm doporučením, že HLAVNĚ na pleť nedávat žádný alkohol, že to vyvolává jen další prodkuci mazu, žádný peeling,,blablabla....mně ten líh s hamamelisem teda pomohl jako nic před tím. Ten recept bych mohla vyzjistit, když by někdo chtěl, aby mu ho v lékárně umíchali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsem ci rikavala taky a vlastne si to rikam nekdy i ted, protoze na vyjiti bez makeupu to asi jeste jen tak nepujde. A dekuju za tip, urcite nekomu pomuze!

      Vymazat
  82. Ahoj , nikdy jsem nic nekomentovala. Ani jsem článek nečetla celý , ale zkus kouknout na noční krém Benzaknen. Kupuji ho v Německu. Strašně mě pomohl s pletí. Měj se a hodně štěstí ! AR

    OdpovědětVymazat
  83. Ahoj, taky roky bojuji s akné a prošla jsem si vším možným, ale takhle zle jsem na tom nikdy nebyla, ani v obdobích, kdy mně moje kožní neustále navrhovala, ať se objednám do Motola na kožní ambulanci a zkusím Curacne. A obdivuji tvojí odvahu napsat o tom článek a ještě s fotkami. Mně od nejhorších problémů pomohla antibiotika a to jsem se k těm, která mi zabrala ještě dostala jen díky tomu, že ty které jsem brala původně v lékárně došly, a lékárnice mi pak po konzultaci s doktorkou dala nějaká jiná, která jsou prý úplně stejná,ale mají jiný obchodní název. Ta první nezabírala vůbec, ta druhá, ke kterým bych se, nebýt zásobovací krize v naší maloměstské lékárně ani nedostala, udělala s mojí pletí hotový zázrak. Po vysazení se to akné ještě několikrát vracelo, ale tak hrozné jako předtím už to není. Pořád se teda něčím mažu, ale už to jde. Nechci to zakřiknout, ale teď jsem na tom po těch deseti letech zkoušení všeho možného snad nejlíp.

    Ohledně stravy a vlivu takových potravin jako je mléko, kořeněná jídla, čokoláda atd. jsem toho slyšela a četla hodně... ale moje kožní říká, že vliv to mít může,ale je to individuální a člověk prostě musí vyzkoušet, co mu nedělá dobře. Jsou lidé, kteří sní kousek čokolády a jejich pleť jim to hned spočítá, a pak jsou tací, kteří se jí můžou cpát od rána do večera a žádný rozdíl to pro ně není.

    Ty rádoby chytré rady a řeči okolí opravdu zabolí. Zvláště perly typu: Ty se asi nemeješ, když máš tohle na obličeji." Doma do mně taky všichni ryli (věřím, že v dobrém), protože si mysleli, že na to prostě kašlu a o pleť se nestarám, ale když jsem pak v patnácti poprvé prohlásila, že už jsem z toho zoufalá a zajdu si ke kožní, tak se všichni začali divit a prohlašovat, že z akné vyrostu, a že je to zbytečný. Kdyby mně tam tenkrát neodtáhla kamarádka,kterou už unavovalo, že o tom pořád mluvím, ale nejsem schopná tam zajít, tak by, kdoví, jak by o se mnou nakonec dopadlo.

    A líbí se mi ta myšlenka, že člověk, který má akné to ví a není třeba mu to připomínat. Některým bych to s radostí pověsila někam na viditelné místo, aby si uvědomili, že ty jejich chytré rady fakt nejsou na místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, s tvoji kozni naprosto souhlasim - je to individualni, jako ostatne vsechno..
      A s tema antibiotika je to teda osudova nahoda :)
      Tak snad uz jsi akne boj vyhrala! :)

      Vymazat
  84. S akné mám také problémy. Jsem z toho celá nešťastná. Všechny komentáře lidí okolo, co si myslí, že neslyšíme jsou někdy opravdu mrzuté. Každopádně oproti tvému akné je to mé jenom jeden pupínek. Nedokážu si představit, co bych ve tvém případě dělala. Jsi pro všechny ostatní inspirací :).

    Osobně používám jenom korejskou kosmetiku. Nic jiného si na obličej nedávám. A jsem velmi spokojená. Sice je mé odličování a celková péče o pleť hodbě drahá, ale myslím si, že se mi akné, zrudnutí i černé tečky zlepšilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, budu rada za tip na konkretni znacku, ja porad v te peci trosku tapu.

      Vymazat
  85. ahoj Verčo, článek moc úžasný a držím ti palce, aby jsi měla pleť čím dál lepší. Jsi moc hezká holka s úžasnýma očima a rty a na fotce s vaflí vypadáš jako modelka:-). Prošla jsem si taky různými věcmi včetně poznámek, ta ženská nemá žádný prsa apod. (jako kdyby se dalo tělu poručit, jak má vypadat), takže plně chápu tvoje trápení. I já trpím ve 40ceti akne po celem obličeji, ale po tom, co jsem měla v pubertě, je to slabý odvar, takže mě to už moc netrápí. Vždycky mě pobaví, když kolegyně kolem mě řeší jeden beďar, který jim vyběhne za měsíc... Jinak jsi neuvěřitelná kouzelnice s makeupem, to fakt smekám, a děkuji za tipy na něj, až mi dojde, hned ho vyzkouším. Držím palce, aby to bylo jenom lepší a lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju, ac k modelce mam veru daleko :D No jo, s tim jak ostatni zeny resi pro nas drobne nedokonalosti se holt asi budeme setkavat vzdycky, ale beru to tak, ze kazdy srovnava sam se sebou :)
      Ja ted pouzivam jen ciste prirodni kosmetiku na oblicej, vcetne makeupu, co jsem si namichala sama, tak je to vizualne o neco slabsi, ale zas mam dobry pocit :D

      Vymazat
  86. ahoj ,
    velka vdaka za tvoj clanok a fotky , prave sa nachadzam v takej istej situacii , presla som si takmer tou istou cestou ako ty az na to cestovanie , vsetko zabralo na kratku dobu a to predsa nie je riesenie , ked vidim ze ako pekne sa ti to zlepsilo mam vecsiu silu verit ze aj moj "detox" pomoze len treba na to cas zatial mam za sebou 2 mesiace no zufalost stupa kedze tvar sa zatial nezlepsuje a tazko sa mi hlada aj praca kedze v dnesnej dobe kazdy pozera aj na vzhlad a prezentovanie firmi .
    Ja to mam len na tvari a uz mi to prechadza do vlasov je to neopisatelna bolest a hlavne psychicka zataz uz som sa par krat aj zlozila zatvorila doma a preprlakala cele dni , potom prislo par dni ze mi je vsetko jedno ale aj tak sa vzdy dostiavia stavy zufalosti a beznadeje :( z kazdej strany sa kazdy pokusa dat neaku radu a pomoct ale asi mi to uz zacina liezt na nervy ... a neustale pocuvat ako make up tomu skodi od vsetkych ludi ma vytaca uz do nepricetnosti :D
    este raz dakujem za tvoju odvahu to dat na web a ukazat nam ostatnym ze nas je viacej ,drzim palce aby sa ti to zlepsilo uplne alebo aspon do stadia kedy ty sama budes spokojna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc ti preju, at to zafunguje, a kdyz ne tohle, tak at najdes neco, co konecne jo! Dovedu si predstavit cim prochazis a je to hrozny. Ono se to ale jednou opravdu spravi, kdyz ne uplne, tak aspon castecne, ze uz se to da :)

      Vymazat
  87. Dobrý den Veroniko,
    velmi čtivý a inspirativní článek. Zmiňujete opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Mohla byste doporučit nějaký konkrétní, se kterým máte pozitivní zkušenost? Mně opalovací krémy svou hutností většinou akné zhoršily, ale samozřejmě bez nich dochází k hyperpigmentaci.
    Díky za případnou reakci a přeji lehkou ruku při psaní. :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já jsem osobně měla dobrou zkušenost s uriage krémem na opalování přímo na aknózní pleť, ale aktuálně mám nějaký přírodní na bázi olejů a oxidu titaničitého.
      A děkuji moc!

      Vymazat
  88. Mě osobně pomohla změna od překyselení k opětovné mineralizaci organismu + kosmetika Aknicare, ale když tak čtu tvůj příběh, tak to možná bylo spíš placebo, čert ví. Díky za tvůj tip kolem lepku a jeho možné intolerance, zapracuju do svýho webu jako možnou příčinu nebo faktor/spouštěč.

    OdpovědětVymazat
  89. Ahoj,

    nejsem nejlepší pisálek a proto nikdy nic nekomutuji ale teď prostě musím. Verčo, díky za tvůj článek, myslela sem si hloupě, že sem snad na světě jediná kdo řeší stejný problém a zažívá ty strašný pocity zoufalství, beznaděje a vinny. Prošla sem si úplně stejnou léčbou jako si psala a psaly i ostatní holky. Roaccutane, Antikoncepce a spoustu mastiček. Všechno pomohlo jen na určitou dobu. Minulý rok sem se ale už tak naštvala a řekla sem si, že přestanu poslouchat furt rady ostatních a převezmu odpovědnost sama za sebe. Takže sem se snažila nejíst cukry, lepek, mléko a podle doporučení čínské medicíny taky kávu a kořeněná jídla. Výsledek byl ten, že se akné dost zlepšilo ale začala sem si vyčítat každé nezdravé jídlo co sem si dala, každý krajíček chleba, každou propařenou noc. Byla sem tím hrozně svázaná, teď si uvědomuji že to byl pro mě trest. Akné sem v sobě neměla vyřešené a trestala sem se stravou, jako důsledek toho, že si za akné můžu sama. Výsledek byl ten, že sem dostala velké deprese. Musela sem začít brát prášky na nervy, které sem samozřejmě dlouho nechtěla brát. Chemie, to brát určitě nebudu. Už sem viděla jak po práškách budu zase vypadat. Jenže už to nešlo jinak vydržet a já potřebovala fungovat a chodit do práce. Sem vysoká holka se 178cm a vážím 55 kilo, v té době sem měla na váze 52 kilo. Došlo mi, že musím pracovat hlavně s hlavou. Načetla sem si nějaké knížky o psychosomatice a našla sem si jednoho kouče v Praze. Začala sem byt k sobě hodnější a každý den se snažím mít ráda sebe samu. Díky tomu, sem potkala kluka se kterým zažívám krásny vztah a začínám si dávat život dohromady. Vzorců chování a traumat co si člověk nese z dětství a dospívání je mnoho a není vůbec lehké, mozek přenastavit. Stále věřím že LÁSKA k sobě,je ten nejúčinnější lék úplně na všechny nemoci. Tak pevné nervy tobě i ostatním. S láskou Terka :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, dekuju moc za sdileni tve zkusenosti a jsem rada, ze uz se ti dari lepe! Tech cest je asi spousta a kazdy holt musi najit tu svoji , ale verim ze nejake reseni je pro kazdeho :)

      Vymazat
  90. Ahoj,
    máš tady mraky komentářů od holek, co si prožily (prožívají) to samé a já nebudu jiná. Je to až šílené jak jsou příběhy nás všech podobné. Mě akné začalo kolem 11, ,,to je puberta, to se ti zpraví..". Vážně?? 10 let a ta puberta mě ještě neopustila? Doktor mi předepsal Zineryt a ať nejím čokoládu. Díky!! Po vysazení Zinerytu se pleť samozřejmě ještě zhoršila. V 15 jsem běžela na gyndu a nechala si předepsat antikoncepci a život s čistým hrudníkem, skoro čistými zády a né až tak hroznými pupínky na čele začal..Aby si mě chápala, pleť jsem si samozřejmě musela pořád mazat a bez make-upu bych nevyšla. Shodou různých náhod mi v 17 zjistili poruchu srážlivosti krve, kvůli které jsem antikoncepci musela ihned vysadit. Věděla jsem, co to pro moje akné bude znamenat, ale žila jsem v naději, že své tělo alespoň očistím a budu vědět jak si s tím poradit. Doktor říkal, že se hormony nějakou dobu budou dávat do kupy. Nyní je mi 21 a pleť mám snad nejhorší, co jsem kdy měla, velké zažloutlé boláky. A už to není "jen" o vzhledu, ale bolí mě to. Dermatoložka mi nabízela Roaccutan, ale docela jsem se toho bála, těch vedlejších účinků. Tak jsem vyfasovala mastičky, jím vitamíny a doufám. Loni jsem nastoupila na vysokou a protože v menze nevaří dobře, vařím si sama. Přestala jsem pít mléko a jíst jogurty, to jsem nijak velkou změnu nezaznamenala, ale místo chlebu jím rýžové chlebíčky, vařím si rýži a celkově, mouku jsem na kolejích vlastně ani neměla :D A světe div se, začala jsem vypadat normálněji, ale vždy jen tu chvíli, protože s návštěvou domovu jsem vždy zmastila co mamka nachystala a zhoršilo se to. Abych to neprodlužovala, na léto jsem byla mimo domov, v Americe, kde je strava naprosto šílená. A tam jsem si řekla, že moje akné bude asi nejen díky genům (taťka), špatným hormonům, ale díky tomu jejich šílenému jídlu jsem vypadala opravdu hrozně. A co jsem se nabrečela.. Teď chci najet na stejný režim a po tvojem článku možná i na radikálnější. Také dávám přednost přírodní kosmetice a k tomu zkusím vysadit lepek, protože je to trápení. V televizi jediné co na herečkách sleduji, jakou mají pleť. S kamarádkami se mi ani nechce chodit ven, protože vidím jak kouří, pijou, ale pleť jak dětská prdelka, nedejbože jeden bolák. Spolužáci hrozně hodnotí holky a já prostě vypadám, jako bych se o sebe ani nestarala. Ty pohledy a kecy znám, proč si dáváš tolik makeupu, ten to jen zhoršuje,..až budeš těhotná.. až budeš starší..to ani nejde vidět..jsou horší věci na světě....

    Ať to konečně ukončím, asi jsem to pojala jako jakési své vylití srdíčka. Moc ti děkuji za článek, naprosto, ale naprosto s tebou souhlasím a tak jako můj přítel, i ten tvůj musí být nejlepší na světě, navíc, tohle je důkaz: ,,v dobrém i ve zlém" a že vzhled není všechno (pro chlapy). Věřím, že tohle není konečné a ačkoliv je to teď nepohodlné a nepříjemné, tvoje tělo ti za tu očistu jednou poděkuje. Netrap se a neplač, vyskočí ti pupínek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, doufam, ze najeti na novy rezim ti pomuze, ale zase na sebe nebud moc prisna! :) Ja to uplne striktne taky nedrzim, i kdyz je fakt, ze na zacatku docela jo. Drzim palce, at je lepe!

      Vymazat
  91. Ahoj, sice nemam takovy problem s akne, ale celkem nove jsem zkousela mydlo od ceske znacky Sano s ichtamolem. Prijde mi, ze je dobre, tak treba by ti take sedlo na oblicej. Stalo par korun, takze to pripadne nebude mrzet, kdyby ne.

    OdpovědětVymazat
  92. ahojte, moc děkuji za super článek a i za komentáře, které mi pomohly. Mě pomáhá hodně směs esenciálních olejů. Zkusím teď aloe.

    OdpovědětVymazat
  93. Zkuste i ozonizer. Ozonek krem. ☺️ Ten akne dezinfikuje.. je to na dlouho.. ale je zapotreby lecba detmatologem, kosmetickou a zevnitr asi nejvic - vitaminy jidlo pohyb ne moc stres... (jsem kosmeticka a prave ”lecim” holku s aknem. Dam Vam vedet... jak to dopadlo)... urcite nedelejte na obliceji masaz a peeling.. hezky den

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...