čtvrtek 27. června 2013

The Daring Bakers' Challenge 2013 - Life of pie: Chocolate caramel tart (Čokoládovo karamelový koláč)

Chocolate caramel tart
Hurá! Konečně se mi po dlouhé době výzva nejen líbila, ale dokonce ji stíhám napsat ve správném termínu.
Červnová challenge totiž představovala koláče, což bylo příjemnou změnou po šlehačkových dortech a italských pseudobábovkách. Rachel nám dala na výběr hned z několika variant - čokoládový s karamelem, ovocná crostata (italský mřížkový koláč), jablečný koláč, nebo pro mě nový crack pie z ovesných vloček. Napřed jsem vzhledem ke svému nadšení ze super výzvy chtěla udělat koláče všechny, což se ovšem neslučovalo se studijními povinnostmi, tak jsem vybrala ten, který mi připadal nejlepší. A co může být lepšího, než čokoláda a karamel?

Rachel from pizzarosa was our lovely June 2013 Daring Bakers' host and she had us whipping delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies, crack pies! There is nothing like pie! :)

Rachel z blogu pizzarosa pořádala červnovou výzvu Daring Bakers' a vyzvala nás, abychom v kuchyních vytvořili vynikající koláče! Krémové, ovocné, čokoládové nebo crack pie koláče. Neexistuje nic podobného, jako je koláč! :)


CHOCOLATE CARAMEL TART / ČOKOLÁDOVO-KARAMELOVÝ KOLÁČ


Těsto (Pâte sablée):

1 velký žloutek
70 g cukru krupice (může být i jiný)
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
50 ml studené vody


Karamel:

100 g cukru krupice/krystal
100 ml smetany ke šlehání (čím víc tuku, tím líp)


Čokoládová náplň:

2 velká vejce
100 ml plnotučného mléka
200 ml smetany ke šlehání
200 g nejvíc nejlepší čokolády
(50-70 g cukru, jestli chcete)

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou 24/26 centimetrovou koláčovou formu, nejlépe s vroubkovaným okrajem. Pokud máte tu, která má odepínací dno, tak si můžete gratulovat. Můžete pak totiž koláč snadno vyndat a nemáte pak hnusné fotky jako já.

Těsto:


Těsto jsem dělala v ruce, protože mi robot přišel zbytečný, ale jestli jste na něj zvyklí, tak vzhůru do něj. Vymíchejte metličkou žloutek a cukr se lžící vody,  až je směs světlá. Na vál/silikonovou podložku/linku si prosejte mouku a sůl a naházejte na ni na kostičky nakrájené studené máslo. Vyválejte ho v mouce, aby se obalilo a mačkejte směs konci prstů do té doby, než bude připomínat hrubší písek. (Spíš štěrk, v mém případě.) Až bude těsto hezky držet u sebe, tak z něj vytvořte nižší kouli s prohlubní uprostřed. Do té nalijte rozšlehaný žloutek s cukrem a zbytek vody. Pracujte hodně rychle, abyste z těsta neměli s..., no aby zkrátka drželo pohromadě. Pokud vám bude připadat moc suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto se nehněte, jde jen o to ho dostat do stádia, kdy drží pohromadě. Až se tak stane, můžete ho rovnou začít válet, ale snazší je dát ho na pár minut do ledničky. Vyválejte o něco větší kruh, než je forma a přeneste těsto, když se trochu potrhá, nic se neděje, díry prostě zalepte dalším těstem, stejně tak okraje. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto ve formě dejte pečící papír, který zatížíte fazolemi. Tak se to dělá obvykle, já ale žádné fazole nemám, tak jsem ho zatížila silikonovými košičky na muffiny a fungovalo to taky.
Korpus pečte asi 9 minut zakrytý a , odkrytý potom vyndejte a troubu nechte zapnutou.

Karamel:


S karamelem je vždycky potíž a jeho příprava je celkem adrenalinový zážitek, jak se ostatně můžete přesvědčit i tady.
Cukr vysypte do hrnce se silnějším dnem a dejte na nízký plamen. Vedle si dejte zahřívat smetanu. Cukr nemíchejte, jen čekejte. Až je asi čtvrtina cukru rozpuštěná, můžete začít zlehka míchat. Až je karamel tmavě hnědý, přilijte zahřátou smetanu, velmi pomalu a nasaďte si svářečské brýle. Trošku přeháním, ale prská to fakt dost. Míchejte do té doby, než bude karamel vypadat jako poleva. Možná v hrnci napřed budete mít podivně ztuhlý karamel obalený smetanou, budete to vypadat příšerně, ale nebojte - nakonec se rozpustí, chce to jen vydržet. Nechte vychladnout.

Krém:


Vyšlehejte vajíčka s mlékem a zahřejte smetanu těsně k bodu varu. Přidejte do ní nalámanou čokoládu,  míchejte, než je směs hladká. Pokud chcete, přidejte cukr. Já jsem dala asi  50 gramů, protože jsem měla 85  procentní čokoládu. Nechte vychladnout asi 5 minut. Přilijte čokoládovou směs do vajec s mlékem, pomalu a promíchávejte, ať se vše pěkně spojí. Vychladlý karamel naneste na dno předpečeného těsta a zarovnejte. Bude ho jen slabá vrstva, tak se nelekejte. Kdyby vám ztuhl, zase ho trochu zahřejte. Pomalu na karamel nalijte čokoládový krém. Pečte 30 minut, krém se bude pořád trochu třást, podobně jako upečený cheesecake. Nechte ho chvíli vychladnout a dejte do ledničky, nejlepší je pěkně vychlazený, alespoň po dvou hodinách.


Chocolate caramel tart


Takhle krásně krém vypadá. Vrstva karamelu je opravdu tenoučká.


Moje super ozdoby nesměly zůstat zkrátka.

Koláč byl perfektní! Přesně takový, jaký jsem si představovala, tenké těsto, hutný čokoládový krém, který skvěle doplňuje tenoučká vrstva karamelu. Bohužel se mi ho nepovedlo vyfotit nijak uspokojivě, ale vězte, že v reálu je mnohem hezčí, vypadá fakt luxusně. Skvěle se k němu hodí šlehačka, nebo zakysaná smetana. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem, je to fakt easy, akorát musíte všechno dělat zvlášť, proto tak dlouhý postup. Rachel děkuji za superskvělou výzvu, protože tenhle koláč ještě určitě budu opakovat.

50 komentářů:

  1. ooo !! oooo !! OOOOOOO !!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. pěkně se to teď těmi koláči hemží, zatím, zdá se, vedou čokoládové:)

    OdpovědětVymazat
  3. Very very beautiful, especially the chocolate decorations. Nice job!

    OdpovědětVymazat
  4. Po přečtení nadpisu jsem si říkala "hm, na čokoládu a karamel bych zrovna chuť teď neměla", ale začetla jsem se a na konci článku už mi ukapávala slina :D Takže díky, rozhodně je to horký favorit na některé další chladnější dny! A mimochodem, ty fotky máš dobré, opravdu dobré, mnohem lepší, než ty moje "povedenější" :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt vybornej, ale je potreba fakt dobra a kvalitni cokolada, protoze o te to cele je :) Diky, mne se ty fotky prave moc nezamlouvaji..

      Vymazat
  5. Jdu hledat nějakou čokoládu do lednice, dostala jsem fakt chuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zni jak kdybyste meli fakt obri lednici, ze ji tam musis hledat :D

      Vymazat
    2. Máme takovou tu americkou dvoudvéřovou :D

      Vymazat
  6. Looks beautiful, great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam !!! Čokoláda a karamel? Co to jako má být? Útok na moje (mo)mentální dietní období? :D Vypadá skvěle, takže dieta se (opět) odsouvá na neurčito a já běžím kupovat čokoládu :D Díky, jsi můj zachránce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu! A jsem ráda zachráncem v tomto ohledu :D Ať se ti povede!

      Vymazat
  9. Koukám, že se plno z nás rozhodla právě pro tuto variantu koláče. =) Bohužel, já si chtěla udělat radost, že jsem zdvojnásobila množství karamelu a ubrala čokolády a mám ho šíleně sladký. =/ Takže bych si radši dala ten Tvůj =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si napred rikala, ze ho prave je desne malo, ale pritom to bylo uplne akorat! Takze priste urcite zachovat puvodni pomery a bude to dokonaly! :)

      Vymazat
  10. Tak díky Tobě byla i moje výzva čokoládovo-karamelová :-)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/life-of-pie-cervnova-vyzva-daring-bakers.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost, podle fotek se ti povedl uplne skvele! A s tim karamelem na prstu a nasledne v puse - jako bych cetla o sobe! :D

      Vymazat
  11. Pekny! Hned po navratu z Parize si ho udelam, ale nejdriv si ho, a to hned zitra, tady dam...;) Na Apetit pikniku jsem mela dost dobrou karamelovo-cokoladovou tartaletiu myslim od Votre plaisir a uz mam zas chut... Otazka - co znamena, ze ozdoby nemely zustat zkratka? To spojeni jsem jeste neslysela... znam prijit zkratka, je t totetz? ;) Hezky den a dobrou chut!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to se mas, ze si ho muzes dat primo ve Francii! :) Ty tartaletky jsem tam videla, ale uz se do me bohuzel nic neveslo.
      To s tema ozdobama znamena, aby neprisly na zmar a taky zazily svoji chvilku slavy, prave jako dekorace na kolaci :) A jo, je to stejnej vyznam jako "prijit zkratka"...aspon myslim :)

      Vymazat
  12. Tyjo, Verčo, nebylo to na tebe hořký? Já používala taky 85 %ní čokošku a bylo to na mě docela až moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaci nebylo, ale vis jak ja to mam s cokoladou, i lanyze delam takhle horky :) Mne to fakt chutna, ale ani doma si teda nikdo nestezoval :)

      Vymazat
  13. vyzerá to veľmi chutne :)

    bonieblue.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Ale to je krasavec! Pan Koláč. Mňam

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá úžasně! asi ho brzy taky zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  16. Je luxusní! Už několikrát jsem ho dělala a ted ho jdu dělat zase!!! ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Geniální! Nádhera -.. z práce běžim pro smetanu ke šlehání a nic mě už nezstaví. Díky díky!

    OdpovědětVymazat
  18. Veru, takhle jsem si dlouho nepošmákla - praskám - ale je to LUXUSNI! Díky za recept!
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vidim, ze mam tady uplny deficit v odpovidani u tohoto receptu :D Super, jsem rada, dekujme Daring Bakers!

      Vymazat
  19. No mňam ten budu muset vyzkoušet, tady všechny tvoje recpty tu jsou moc lákavém, že ani nevím do kterých se mám pustit.

    OdpovědětVymazat
  20. Vyzkoušeno a chutná to božsky! Budu se muset zase někdy pustit do dalších tvých receptů :-), děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  21. je skvelej! vubec bych necekala, ze kombinace cokolada-karamel mi bude tak chutnat! tady je obrazek toho myho veledila: http://jyxo.info/uploads/43/43f8b87cae976de559c3e085c1d8a5df3370fb69.png
    velkej dik za tvoje recepty, pecu podle nich ted porad, akorat teda asi za chvilku budu jak koule :)
    eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo,m mas ho krasnej, takovej super pravidelnej! Diky za komentar, jsem rada a jako koule jsem uz ted, takze soucitim :D

      Vymazat
  22. No páni, to vypadá, ale lákavě :)
    Mám 100 chutí, ho taky udělat ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to vypadá hodně luxusně! Určitě doma vyzkoušíme a dám vědět, jak dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...