sobota 22. června 2013

Apetit piknik 2013

Touha po jídle byla zase jednou silnější než já. Přestože bych měla doma v Brně ležet v knihách, radši jsem si šla lehnout do Prahy na trávu na Karlínské náměstí. Konal se totiž třetí ročník Apetit pikniku, což je akce, kterou pořádá časopis Apetit. Nečekaně. Na jaře se redakci mohl emailem přihlásit kdokoliv, kdo si myslí, že vaří nebo peče natolik dobře, že je schopen svoje dobroty prodávat ve velkém. Dámy z Apetitu nakonec vybrali 22 amatérských kulinářů, kteří však s klidem předčí většinu českých profesionálů. Vstup na piknik byl zdarma, pokud jste na něm ale byli prakticky celý den jako já, tak jste stejně utratili přibližně trilión korun.
Kromě krásného počasí a výborných sladkostí byly k vidění i horší věci, jako třeba Ornella Štiková. (To je ta paní z bulváru s kulatým obličejem a dítětem jménem Quentin.) Zatímco Ornella nasávala a její šarmantní partner kouřil jednu za druhou, já a moje kamarádka Danča, která je podobný šílenec jako já a a zajede si z Brna do Prahy na piknik, jsme tisíckrát obcházely piknikovou louku a pokaždé si něco dalšího koupily. Chytře jsme zvolily strategii, že si nikdy nekoupíme tu stejnou věc, abychom toho mohly ochutnat co nejvíc. Výsledkem je, že každou chvíli prasknu.


Loni se  piknik moc nevydařil. Sice jsem tam nebyla, ale z ohlasů na internetu jsem se dozvěděla, že prodejci měli vyprodáno během dvou hodin a pak nebylo do čeho píchnout. Tentokrát tedy většinou jeden stánek sdíleli dva gastronauti, kteří si rozdělili dopolední a odpolední blok. Ceny za všechny dobrůtky by se mohly nepoučenému konzumentovi, který si chce nacpat břicho za pár korun, zdát opravdu vysoké. Ale vzhledem k tomu, že všichni svoje muffiny, cupcaky, cheesecaky a další dobroty pekli v domácích podmínkách a museli zajistit ještě talířky, příbory, ubrousky a další nezbytnosti, muselo se s vyšší cenou počítat. 
V druhé části piknikové loučky pak byli profící, tedy ti, kteří se svou zábavou už i živí. Lucky them!
Další skvělou věcí na pikniku bylo to, že je to samozřejmě lákadlo pro většinu foodbloggerských kolegů, takže jsem tam potkala kváskovou královnu Julianu, Sushiqueen Báru, Jakuba, který i za Tomáše z blogu Foodissimo zastupoval skvělé domácí paštiky, a Báru z Cherries on top. No a protože už to začíná být trošku nuda a machrování koho všeho znám, tak přejděme k tomu, co vás jistě zajímá nejvíc - fotky!

Napřed jsme si to s Dančou trošku popletly a šly o kousek dál na tradiční Karlínské farmářské trhy, kde se však bylo taky na co koukat.



Tento stánek mě skutečně naštval. Hádejte proč. Tenhle obří cupcake byl ve výloze prodejny spodního prádla Tezenis. Napjatě jsem očekávala, až změní výzdobu a ihned zamířila do obchodu a prosila o cupcake. Všechny už ale rozdali! Byla jsem pekelně naštvaná. Dokonce tolik, že Tezenis následující týden vyhořel. (Síla vůle, nic víc!)


Ale cupcaky měli pěkný, to zas jo. Líbí se mi hlavně ty třpytky. Těsto mám lepší, ale krém byl výbornej!


No a potom už jsme našli to správné místo...


Piknik začínal v 10 hodin ráno, tohle je pohled okolo jedenácté. Celkem masakr, ale nakonec se to docela rozptýlilo a kolem oběda nápor opadl, takže připravených loktů ani nebylo třeba.

Pekárna Mšeno v části profesionálů nabízela až vesmírně velké chleby. Byla jsem z toho tak vyjevená, že mám asi deset fotek chlebů. Měly tak tři kila a bochník byste mohli válet před sebou bez ohýbání.




Tady jde vidět, že to nakonec skutečně nebyl takový masakr a předchozí fotka dost zkreslovala. Takhle se dělají senzace v novinách!



Redakce Apetitu měla cirkusový stan, nebo to tak aspoň vypadalo, kde se pořádaly různé workshopy.


Tady se zrovna dělaly marcipánové růže.




Prodejci nabízeli dobroty všeho druhu, ale sladkosti vedly. Což nevím, proč píšu k této fotce, když to není vidět. Jsem to ale vtipálek!


Další naštvání. Přesně tento etažér, což je cool název pro držák cupcaků, či jiných dobrot strašně chci.



A kohopak to máme tady? To je krasavice Bára z Cherries on top, která nabízela skandinávské dobroty. Ty byly zřejmě tak dobré, že po hodině prodeje jich už většina zmizela. 




Tahle super skvělá sladkost ale ještě naštěstí zbyla, takže jsem neváhala. Baru, byla to pa-rá-da! Podobný dort, koláč, nebo řez jsem asi ještě nejedla. Sice to bylo extra sladké, ale to mě nezastavilo v konzumaci dalších tun jídla. Příští týden si dám půst. Nebo aspoň zítra. Nebo zítra odpoledne?


Největší fronta byla dle očekávání u makrónkové královny Chez Lucie


Lucii byli vyrušovat i z České televize, tak jsem hned začala fotit tak, abych byla taky v záběru. Hlavně nenápadně.


Protože jsme s Dančou nějakou záhadou přišly o všechny peníze, musely jsme si jít vybrat další. Mezitím se u Lucie fronta konečně zmenšila jen na tři hodiny, tak jsme si mohly taky něco koupit. (Kecám, čekaly jsme jen pár minut, ale drama je drama.)


Cheesececake byl...no, jak bych to nejlíp popsala? ULTIMÁTNÍ! To jako fakt. Vanilkový s jahodovou zavařeninou. 75 korun není možné utratit líp.

Danča si koupila domů krabičku makrónek. Horko jim sice moc nesvědčilo, přesto doputovaly až do Brna.



Abychom nedostaly glukosový šok, koupily jsme si taky slanou dobrotu - quiche,


Dále tam třeba byly tyhle super masové páje, ale já radši to sladké.



Bezová šťáva, ta vpravo byla taky eňo ňuňo.


Ale jednou z nejlepších věcí vůbec byl tento mátový sirup! Opravdu lahůdka největší. Uvažovala jsem ještě nad zázvorovým, ale máta vyhrála. Půl litru sirupu bylo za 135 korun, takže trošku dražší než jupík. A taky trošku lepší.



Tyhle věci jsem si fakt chtěla dát, ale už to nešlo.






Celou akci doprovázela hudba, kde všechny kapely měly název související s jídlem. Stylový. Všichni si piknik užívali jak se patří. Paní v popředí nevyjímaje.


Lanýže všeho druhu vypadaly taky skvěle.



Dost zajímavý byl tento exotický stánek.


Prodávali tam tuhle podivnou věc.



Paní s nejdelšími vlasy na světě, a když ne, tak na pikniku určitě, vytasila šavli na zabíjení medvědů.


A udělala do kokosu dírku. Vy jste si pak mohli vybrat brčko a pít kokosovou šťávu like a boss.



Dalším skvělým stánkem byly paštiky, za kterými stojí Tomáš alias Foodissimo. Je skvělým důkazem toho, že když něco člověk chce a je fakt dobrej, všechno je možný. Právě loňský ročník Apetit pikniku mu pomohl rozjet paštikový byznys. Když jsem přišla ke kolegovi Jakubovi (který jen tak mimochodem právě spustil sapamapu - klik!) tak jsem si troufla říct, že paštiku nejím. No, tak jsem změnila názor. Podle něj je bůčková holčičí a játrová chlapská, tak jsem si drsňácky vzala chlapskou. Jsem přece Z ghetta blog, že jo. 



Koupila jsem si i cakepop, protože mi to přišlo roztomilý. No, je to těsto na špejli.




Dalším hitem s obří frontou byli zmrzlináři Tři kopečky. I oni mají skvělý blog, který by neměl minout žádný zmrzlinový nadšenec.





Vybrala jsem si bezinkovou a byla to skvělá volba.



Danča měla levandulovou s medem. Po ochutnání jsem poznamenala, že je to zvláštní chuť, asi jako levandule s medem. No, fakt! Vážně to tak chutnalo. Když je člověk zvyklý na kupované zmrzliny, kde je citronová zmrzlina z citronového aroma, tak se pak trošku diví.

A tady ještě čokoládová s višní. Jak chutnala nevím, ale vypadá famózně.


A tady nějaké další sladké dobroty.




Tohle byla mňamka - listové těsto s mascarpone a ovocem.



Takže to bychom měli. Jestli vás napadá, zda jsem snědla všechno to, co je na fotkách, tak vězte, že není mým cílem být nejtlustší ženou světa, takže ne. I když bych v tom asi byla dobrá, to zas jo. Snědla jsem toho ale i tak dost. Holt těžký život foodbloggera, dělám to totiž pro vás, jak jinak :)

Co vy, byli jste letos na Apetit pikniku? Co vám nejvíc chutnalo? Nebo se po přečtení článku a zhlédnutí fotek chystáte až příští rok? Třeba už tam bude i Z ghetta blog :)

Já se jdu odebrat do věčných lovišť, protože celodenní jezení mě zmohlo. Dokonce natolik, že jsem si ve Student Agency autobuse objednala čaj a než mi ho pohledný stevard donesl, usla jsem. (Tak to říkáme u nás na Moravě, tak jestli se vám dělá nevolno, nebo nerozumíte - "usnula jsem".)

29 komentářů:

  1. Všechny ty dobroty vypadají fakt úchvatně!:) Nechtělo se mi utrácet 400 Kč za cestu... ale příští rok budu muset taky jet!:) myslím, že bych na tom byla podobně jako Ty a taky se pěkně nacpala:) A mrzelo by mě, že už se toho do mě víc nevleze:) A máš fajn, že máš kamarádku, která do takového výletu jde s Tebou :) Já si teda nejsem jista, zda bych našla někoho, kdo by se mnou chtěl celý den trávit na pikniku a cpát se sladkostmi..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 320 s kreditovou jízdenkou! :)
      Mě taky strašně mrzelo, že víc už jíst nemůžu :D
      No, já mám kolem sebe asi celkem dost lidí, kteří by se mnou jeli, toho se nebojím, já se obecně kamarádím s lidma co především rádi jí :D

      Vymazat
  2. Ahh! taky jsem byla, taky jsem udělala malý report. Ale já byla jen dopoledne, štve mě že jsem nestihla Verču a 3 kopečky :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uz jsem se koukala, 3 kopecky byly super, opravdu zmrzlina jaka se dnes moc nevidi :)

      Vymazat
  3. Také jsme tam byly se ségrou a ochutnaly jsme masový páj a makronky od Lucie (a mnohem mnohem více věcí!). Jenže já husa jsem si sice vzala foťák, ale na místě jsem zjistila, že bez karty!!! Takhle naštvaná sama na sebe jsem dlouho nebyla...ale každopádně úžasná akce a už se moc těším na další ročník :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co bylo nejlepsi? Ja nejsem uplne makronkovy nadsenec, takze ja u Lucie radsi ten cheesecake :)
      No jo, to uz se mi s fotakem taky parkrat stalo, tak pristi rok na to myslet! :)

      Vymazat
    2. Jo no, příští rok si dám na vstávání více než půl hodiny :) A nejlepší? Nám se ségrou nejvíc chutnaly makronku právě naproti Lucii (laskominy.eu), konkrétně ta s pekanovými ořechy! Ale skvělé bylo i chorizo s fritatou a domů jsme si nakoupily nudle od Tudle nudle, na které se neuvěřitelně těším! Každopádně na to padlo celkem dost peněz, ale už se nemůžu dočkat příštího roku :)

      Vymazat
  4. Verčo, díky za report! Muselo to být super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No neni zac, to kazdopadne bylo, skoda ze ti to nevyslo :)

      Vymazat
    2. Přiznám se, že jsem si celou dobu myslela, že je to 23. 6. :D. A jelikož jsem byla pozvána na svatbu, která byla ve stejný den jako piknik, tak byl výběr jasný :).
      Snad se příští rok nikdo brát nebude :)

      Vymazat
    3. No jo, tak svatba, to je tezky konkurent! Tak snad tam bylo aspon taky nejake super jidlo :D

      Vymazat
  5. Pěkný report, jen co je pravda... hlásím se k modelujícím dětem, já jsem naproti nim :) Terezka tege.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to jsme se mozna i videly :) Ja napred myslela, ze jsi jedno z tech modelujicich deti :D

      Vymazat
    2. No to zcela jistě, příště budeme chodit se jmenovkami :-)

      Vymazat
  6. Dobrý den Veroniko,
    byla jsem odpoledne - bohužel už na mě nevyšla levnadulová zmrzlina, ale čokoláda s višní byla perfektní. Nadchla mě hlavně mrkvová polévka se zázvorem - paráda. Mějte se krásně a těším se na Váš stánek příští rok :-) eš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      u zmrzlin Tří kopečků byl fakt nával, nedivím se, že už později některé nebyly. Mně ale o chlup víc chutnala ta bezinková :) Polévka byla v polévkárně? Odtam jsme ochutnaly tu kuřecí s estragonem a taky super.
      No jo, uvidíme, co bude příště :)

      Vymazat
  7. Tolik krásného jídla!
    Radost pohledět. :))

    OdpovědětVymazat
  8. Příští rok se tam taky musím vydat :-) všechno vypadá krásně :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Strašně mě mrzí, že jsme nešla :-( Dozvěděla jsem se o této akci totiž až den předem a nějak jsem nezvládla organizaci. Každopádně příští rok už si to ohlídám, děkuji za fajn report :-) Mimochodem, "usla" říkám taky...a to jsme z "Prahe" ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No stálo to za to, krásné počasí , super jídlo, skvělá atmosféra :)

      No, já to tam dopsala potom, co mě někdo na Facebooku posílal zpět na základku, ale nakonec jsem zjistila, že to byl trol, takže v pohodě :D

      Vymazat
  10. Taky jsme se tam chystali, bohužel náš prcek onemocněl (klasika:(). Co takhle něco podobného (samozřejmě v menším) uspořádat v Brně? Pozvat pár foodblogerů, aby něco dobrého vytvořili...jejich fanoušci by si určitě takovou akci nenechali ujít! Nebo aspoň ty, Veru, bys mohla něco takového nezávazného pro nás uspořádat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja bych byla nadsena, kdyby se neco takoveho udelalo i v Brne, psalo to i par lidi na Facebook Apetitu, tak uvidime :) Ja bych byla pro a rozhodne bych se prihlasila :) A nevim jestli mam natolik dobre organizacni schopnosti, abych to zorganizovala sama, ale kdo vi, treba se jednou dockame :)

      Vymazat
  11. Milujem tvoj blog! A ďakujem za report. Ja som tajne uronila slzičku, že som nemohla ísť (šialenec, ktorý by za piknikom vycestoval až z Bratislavy, holt musela som byť v práci a fakt som to nevedela oklamať) takže ti ďakujem , že aspoň takto vidím ako bolo (a smejem sa...na lepšom cupcake ceste a tom, ako si sa nenápadne vopchala do záberu kamery, celá ja :D
    Vyzerá to všetko eňo-ňuňo. A ako sa poznám, ja by som určite bola schopná zjesť všetko, čo je na fotkách. Keď ide o jedlo, nemám hranicu :D fakt super čítaníčko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Bashko, to mam radost, ze se ti report libi a trosku ti priblizil, jake to bylo a vynahradil tvoji absenci :D No, slzicka byla uronena pravoplatne,pac to bylo vazne super :D Ale ze ses chtela vydat z Blavy do Prahy je teda taky super a sympaticky silene! :D

      Vymazat
  12. Veroniko, mockrat dekuji za mila slova, jsem uplne dojata. Diky za nakup, jsem strasne rada, ze ti chutnalo :-) A mohla bych prosim pouzit fotky meho stanku u sebe na blogu? Samozrejme s odkazem sem... Ja sama zadne vyfotit nestihla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucie, nemas vubec zac, vsak je to pravda a obdivuju kolik toho zvladlas napect. Kdyz jsem na twitteru videla vsechno tomakronkovy kralovstvi, tak jsem zirala s otevrenou pusou :D
      A urcite muzes pouzit fotky, mkrnu jestli jich nemam jeste vic a poslu ti je na mail. Je mi jasny, ze ty ses musela ohanet, takze na nejaky foceni nebyl cas :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...