pátek 5. října 2012

Chicken curry


Zdravím všechny po poměrně krátké době a mám pro vás překvapení, které zásadním způsobem změní váš život.

Veronika taky umí vařit!

Pečení sice stále vítězí, ale když už se do něčeho pustím, nejhorší to není.
V poslední době jsem si oblíbila hlavně asijskou kuchyni, miluju vůně typických koření a nevadí mi ani ostřejší jídla. Jedním z těch nejklasičtějších jídel indické kuchyně je kuřecí curry. Dlouho jsem hledala opravdu povedený a autentický recept na tuhle dobrotu a nakonec jsem našla. Doporučuji držet se přesně postupu, i když se vám bude chtít spěchat. Další důležitou informací je – nepoužívejte kari koření. Vím, že se to nabízí, mají ho v každém obchodě a nechutná špatně, ale v tomhle případě se opravdu vyplatí namíchat si koření sami. Já je nakupuji v Brně u Sindibáda, ale mívají je i ve stáncích s kořením na Zelňáku. Další možností jsou velké supermarkety, kde jsou občas v uličkách k vidění samostatné stánky, kde občas narazíte právě i na koření.

Chicken curry

Chicken curry
(pro 4)
1 balíček kuřecích prs
1,5-3 kelímky bílého jogurtu
3 stroužky prolisovaného česneku
1 velká cibule
2 střední rajčata
4 lžíce mletého zázvoru
1 lžička kurkumy
2 lžičky garam masala
2 lžičky koriandru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička chilli (nemusí být)
1 lžička soli
4 lžíce olej
(Pokud nemáte rádi příliš ostré jídlo, tak nepřidávejte chilli a ostatního koření dejte o třetinu méně.)

Energetická hodnota na 1 porci: 890 kJ

Bílkoviny (g): 33.3
Tuky (g): 3.5, Sacharidy (g): 11

Takže jdeme na to:
Začneme tím, že si prolisujeme česnek, který smícháme se zázvorem a trochou vody do konzistence pasty.  Nakrájíme si maso, které dáme do mísy s jogurtem /1/ (čím víc ho dáte, tím více omáčky budete mít) a trochu osolíme (cca 1 lžička). Přimícháme také polovinu vzniklé zázvorové pasty. Nakrájíme na jemno cibuli a rajčata. Na pánvi si rozpálíme olej a smažíme cibuli, až zesklovatí (většinou u toho začne i intenzivně vonět).  Cibuli mám radši červenou, ale i bílá je dobrá. Přidáme zbylou zázvorovou pastu a smažíme dvě minuty. Mezitím si připravíme mix koření, který smícháme s trochou vody, tak, aby se směs byla tekutá. Směs nalijeme na pánvi a smažíme cca 5 minut, než se kořenní začne viditelně oddělovat od oleje.  Přidáme rajčata a dusíme do změknutí /2/. Nakonec přidáme maso i s jogurtem /3/ , dobře promícháme /4/ a dusíme pod pokličkou 35-40 minut, než je maso měkké. Občas promícháme. Podáváme nejlépe s rýží basmati, kterou jsem ale zatím na uspokojivé úrovni nikde nesehnala a ideální je taky indický chléb naan. Ten mají v ČR v Marks and Spencer, ale možná se jednou na blogu objeví recept i na něj :)


Protože jsem nevymyslela, jak zabránit páře, aby mi mlžila foťák, tak je vyfocené jen něco, spíš proto, abyste poznali, že vám z toho nevzniká něco úplně jiného :)

Tohle kuřecí curry je opravdu výborné, i když potřebujete nakoupit koření, které doma asi obvykle nemáte, vyplatí se to. Pak už je aspoň máte po ruce a indian party můžete udělat kdykoliv se vám zachce!
A pokud jste fakt líní, ale curry milujete, zajděte si v Brně do restaurací TAJ na Běhounské, nebo Anapurna na Jozefské. Tak dobrý to ale nebude ;)

13 komentářů:

  1. Vypadá to dobře, zatím jsem jen vařila s kari kořením, tak to zkusím.. Já ještě přidávám ananas, i když nemusím jídla nasladko, ke kari mi to nějak nevadí (i když nevím, jak u tohoto receptu).. Jo a ten ananas ideálně předem lehce osmažit s kapkou (i víc) slivovice ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám naopak masa na sladko celkem ráda, ale myslím, že sem by se to úplně nehodilo. Každopádně nápad se smažením ve slivovici zní skvěle! :)
      Tak pokud vyzkoušíš, dej vědět jak ti chutnalo :

      Vymazat
    2. Jak říkáš, nevím, jak hodně se to liší od "normálního" curry. Ale ananas na slivovici doporučuji i tak - nepálí po tom tak jazyk :D

      Vymazat
  2. Taky si rád dělám tato domácí rychlo kari. Jednou jsem sice dělal i klasicky, orestovaní koření na pánvi, pak teprve z nich pastu atd, ale výsledek je prakticky totožný jako když si koupím koření na Šilingráku, jak píšeš. Jinak je taky dobrý smíchat jogurt s kokosovým mlíkem, v poměru 2:1, dneska už to není ani moc drahý a maj ho všude.
    Za recept každopádně thumbs up!
    PS: jen tak pro formu, basmati rýže v Indii moc nejede, ta je spíš z Indonésie (jasněže je to úplně jedno). A taky se mi osvědčilo podávání stylem, že každý ma naab a samotné kari je v servisu na fondue. Naab se pak používá jako jednorázové mističky (a těma "vidličkama" se perfektně šermuje o kousky masa :-P ), sklenku dobrého vínka, tlumené osvětlení a pohodová hudba (k Indii naprosto nepatřičné blues je perfektně patřičné), ideálně užívat ve dvou. A po jídle vodnička... to je život :-)
    Štefan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, o kokosovým mlíku jsem taky slyšela, určitě to vyzkouším, s tím se vůbec dají dělat super věci. Kdybys tenhle recept někdy zkoušel, tak určitě dej vědět, jak ti chutnal.
      Basmati je fakt z Indonésie? Já měla pocit, že to, co třeba dávají v Anapurně, je právě basmati, ale je možný, že ne...
      S tím fondue to je dobrej nápad, tak nějak se to podává v TAJi.

      Vymazat
    2. Však v TAJi jsem to taky okoukal :-P
      Ad Basmati - v českým MasterChef (btw to není taková hrůza a dá se to srovnat i s australským, rozhodne lepší jak americkej) tuším proběhla nějaká věta (dělali kari), žw basmati rýže není typická pro Indii, ale spíš pro jihovýchodní Asii. Ale co já vím. Každopádně kari stejného typu, jako je v tomto tvém receptu, dělám na Čecha poměrně často. Oproti tobě nedávám rajčata a pepřím vícebarevným pepřem (nebo jakýmkoli, ja mám doma takovej). Jo a co se týče koření, přivádám ještě trochu badyánu a skořice.
      Štefan

      Vymazat
    3. Jo btw, příspěvek jsem psal v 13:48, ne v 4:48, tvůj blok je 9 hodin pozadu :-P
      Štefan

      Vymazat
    4. Dobré vědět, každopádně mě jedna kamarádka psala, že všechny možný druhy rýže prodávají na tržnici na Olomoucké, tak se tam zajdu podívat. Recepty s badyánem a skořicí jsem taky viděla, ale nějak si to v tom nedovedu moc představit...
      Ad ča - haha, já měla nastavenej pacifickej čas! :D

      Vymazat
  3. Vypadá to dobře. :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...