čtvrtek 18. října 2012

Indická kuřecí stehna s kus-kusem


Po dvou sladkostech přichází zase něco pro masožrouty a milovníky indických vůní. Jednoduché a relativně (opravdu relativně :) rychlé a zdravé jídlo, které se dělá na jedné pánvi, takže toho moc nezašpiníte a to se vyplatí. Recept jsem našla na BBC Good Food, jedna z mých oblíbených, skvěle propracovaných a inspirativních stránek. Byla to jedna z mála nepečených položek na mém kuchařském to do listu, tak jsem se do toho pustila. S receptem je možné různě pracovat a obměňovat ho, takže výsledek může být pokaždé trochu jiný, zkátka multivariabilní internacionální gastronomie! (hell yeah)


INDICKÁ KUŘECÍ STEHNA S KUS-KUSEM

(4 porce)

4 kuřecí stehna s kůží
3 lžičky kurkumy
1,5 lžíce garam masala
2 lžičky soli
2 větší cibule
3 stroužky česneku
500 ml kuřecího vývaru
250 g kus-kusu
2 lžíce oleje



Na začátek vám jen řeknu, ať ani nemyslíte na to, že použijete kari místo kurkumy a garam masala, nejsme u Babicy. (Když už to ale uděláte, dejte míň soli.) Cibule mám radši červené, ale tady jsem zrovna použila bílé, každopádně je to celkem jedno.
Na začátek si umytá kuřecí stehna obalíme v polovině koření ze všech stran /1/ , pěkně ho do kuřete namačkáme a rozpálíme na velké pánvi 1 lžíci oleje, smažíme zhruba 10 minut kůží směrem dolů. Zatím si nakrájíme na drobno cibuli a česnek (2/. (Nelisujeme!).
 Stehna obrátíme na druhou stranu a smažíme další dvě minuty. Jakmile jsou stehna dozlatova opečená /3/, vyndáme je z pánve (ok, tak asi zašpiníte ještě jeden talíř :), na kterou dáme druhou lžíci oleje a česnek s cibulí. Restujeme zhruba 8 minut, přidáme zbytek koření (trochu rozmíchaných ve vodě) /4/ a smažíme ještě minutu /5/.
Zalijeme připraveným vývarem, přivedeme k varu a vrátíme stehna na pánev /6/. Přikryjeme pokličkou a dusíme zhruba 40 minut, podle velikosti stehen (toho kuřete).
Když máme s masem hotovo, opět ho vyndáme  a… teď přijde ta inovativní část – nasypeme kus-kus ke směsi cibule a vývaru /7/. Pokud je ještě tekutiny tolik, aby byl všechen kus-kus ponořen, nemusíme přilívat další vodu, jinak ano, ale o nic víc, než je nutné. Počkáme, než se všechna voda vsákne a zuřivě mícháme, nejlépe vidličkou. (Teflonové pánve, buďte pozdraveny!)
 Potom ještě necháme 5 minut dojít pod pokličkou, až se jednotlivá zrníčka od sebe oddělují /8/. Ozdobit můžeme nasekanou petrželí, citronovou kúrou a olivami. Vrátíme stehna zpátky a jdeme to sníst :)




A nezapomeňte si umýt ruce od kurkumy, protože já jsem si je nevydrhla dostatečně a pak jsem si to šla jako dámička v šatech, podpatcích a rukách se začínající žloutenkou do města! :D


Tipy:

  • Můžete použít i kuřecí prsa, bude to sice rychlejší, ale méně šťavnaté.
  • Kdo má rád ostřejší jídla, přidá ještě lžičku až dvě chilli.
  • Kdo má naopak rád citronové aroma, přidá před kus-kusem k cibuli šťávu z jednoho citrónu.
  • V průběhu se dá přidat zelenina všeho druhu, ať už čerstvá (na začátku s cibulí a česnekem), nebo mražená ( ke konci dušení)
  • Garam masala i kurkumu seženete ve specializovaných prodejnách s kořením
  • Vývar v tomto případě nevadí z kostky, i když lepší by byl samozřejmě domácí.
Energetické hodnoty na 1 porci přibližně:
2236 kJ
Bílkoviny: 37 g
Tuky: 19 g
Sacharidy: 51 g

Takže pokud už vás nudí pečené kuřecí stehno s rýží (čau menzo!), tak vyzkoušejte něco inovativního a případné dotazy piště do komentářů :)

6 komentářů:

  1. Užvím, jaks to myslela, supéééér a blog taky supééér

    OdpovědětVymazat
  2. Recept vypadá dobře. Jen doporučuju návod členit do odstavců, lépe by se četl. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak dneska jsem ten recept uvařila a byl moc dobrý. :) Oproti tomu dalšímu indickému receptu, co tady máš, se mi tehle líbí víc, protože je tam potřeba méně surovin, co nemám. Koření jsem sehnala ve velké Brněnce. Moc mi chutnal ten kuskus, dal by se jíst i samotný bez kuřete. Akorát jsem skoro na konci vaření zjistila, že jsem nepřidala sůl. Ona se má asi smíchat s kořením na začátku, ale jak to tam není výslovně napsáno, tak mě to nenapadlo. To garam masala je úplně supr, krásně voní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tak to mam radost! :) No jo, curry je na suroviny narocnejsi, ale pro me osobne teda vitezi :)
      Jojo, ten kus-kus mi prijde taky skvelej. A s tou soli to dopisu, mne to nejak nenapadlo, tak dik za postreh! A garam masala taky miluju, ale jeste vic mi voni kurkuma :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...