Poslední příspěvek téměř před měsícem, asi se propadnu
studem! No, poměrně dramatický úvod, ale co naplat, takhle dlouho vás příště
čekat nenechám a jsem fakt ráda, že návštěvnost byla i přesto poměrně vysoká. Nicméně státnice holt tentokrát dostaly přednost, takže se u
nás peklo jen velmi sporadicky. (rozuměj, jen jednou za týden) a navíc obvykle
samé klasiky, protože na studování nových receptů už jsem neměla mozkovou
kapacitu, kterou jsem věnovala Freudovi a Piagetovi.
Vy už se jistě těšíte na lednovou výzvu. Daring Bakers,
kterou jsem tentokrát neodflákla tak, jak tu minulou, ale na tu si musíte počkat až do 27. ledna.pondělí 21. ledna 2013
čtvrtek 27. prosince 2012
The Daring Bakers' Challenge - Pannettone (not exactly the real version)
![]() |
Cupcake pannettone |
Tak jsem se přidala k Daring bakers, neboli Odvážným
pekařům. Pokud vám tenhle drsňácký název
nic neříká, tak vězte, že jde o komunitu podobně šílených lidí, jako jsem já (a
Catalina a Chez Lucie, atd.). Jde o to že, první den v každém měsíci je
vyhlášena Daring Bakers Challenge, neboli výzva, kterou vymýšlí vždy jiný člen,
nebo spíš členka, téhle skupiny. Téma výzvy je střeženo jako vládní tajemství
USA a dostanou s k ní jen vyvolení, tedy registrovaní členové.
Většinou se jedná o poměrně složité věci, jak už výraz challenge napovídá, v minulosti
to třeba byly labutě z odpalovaného těsta, croissianty, řezy mille-feuille, a
podobné šílenosti. Vždy 27. Odvážní pekaři, kteří jsou v drtivé většině
foodbloggery, zveřejní na svých blozích článek o aktuální výzvě. Proces
registrace je poměrně zdlouhavý -trvá asi měsíc a mou první výzvou tak byla až ta prosincová - italská vánoční dobrota Pannettone. OK, challenge accepted.
úterý 25. prosince 2012
Superperník
![]() |
Perník |
Ač si právě tohle teď možná mnozí z vás říkají, nevěště hlavu a nemažte si tuto stránku z oblíbených! (- vůbec na vás netlačím, abyste si ji tam dali, chi chi). Tohle totiž není jen tak nějakej perník!
Jak už jsem párkrát říkala, ať upeču sebesložitější věc, doma největší úspěch sklízejí ty nejjednodušší buchty. Perník - hotový se vším všudy za 40 minut chutná snad úplně všem. Dělám ho už tak dlouho a tak často, že ani nevím, kde jsem na něj vzala recept a dost možná to byla úplně první věc, kterou jsem kdy pekla. Je krásně vysoký, hutný, ale zároveň nadýchaný a ještě jsem nepotkala nikoho, komu by nechutnal. Peču ho vždy pokud nestíhám, ale nutně něco potřebuji přichystat, na party, kde bude hodně alkoholu, ale málo jídla, na dlouhé cesty autem jako velice zdravou svačinku a nejčastěji na přání mé rodinky, když už mají dost cizojazyčných specialit.
neděle 16. prosince 2012
Babiččina vánočka
![]() |
Babiččina vánočka |
U nás doma máme rádi
klasiku, ač to tak možná podle mých receptů mnohdy nevypadá. Vedou hlavně
buchty z kynutého těsta, které mi ségra vždycky ujídá ještě syrové. (A
neříkej, že to není pravda, Teri!). Na
Velikonoce nikdy nechybí mazanec, na Vánoce zase vánočka. A kdo dělá ty
nejlepší vánočky? Samozřejmě, že babička. Ona totiž umí upéct i uvařit úplně
všechno a vedle Stephanie Jaworski z Joy of baking je mým kulinářským
vzorem. Horší ale je, že už má všechno v oku tolik, že recepty obsahují až
příliš slov jako je podle potřeby, přibližně, přiměřeně a podobné výrazy,
které nad konečným výsledkem vytváří značný otazník. (A pěkně vás naštvou.)
úterý 11. prosince 2012
Kokosová panna cotta s mangovým želé
![]() |
Kokosová panna cotta s mangovým želé |
Italský dezert panna cotta je velice efektní záležitost,
vypadá totiž poměrně složitě a luxusně, ale připravit si ji doma je skutečně otázka pár
minut. Jde vlastně o ztuženou svařenou
smetanu, která se potom různě dochucuje, a zdobí a existuje tak v množství
variací. Nejčastější je asi vanilková panna cotta, do které se přidává můj
oblíbený vanilkový extrakt a podává se obvykle s teplou ovocnou omáčkou.
středa 5. prosince 2012
Red velvet cupcakes
Protože se čokoládové cupcaky staly blesku rychle nejčtenějším
článkem na blogu, a to s velkým náskokem
, nebudu vás dlouho napínat a ukážu
vám další typ těchto super party dortíků. Originální název jsem se tentokrát ani nesnažila překládat,
protože "Cupcaky Červený samet" mi spíš evokují nějakou erotickou pomůcku, než malý dortík. Základním rysem red velvet cupcaků je, že mají sytě červenou barvu. Kdo by to byl tušil. Říká se, že ta vznikne pouhou reakcí kakaového
prášku a jedlé sody, ale nikdo tomu moc nevěří.
Té pravé červené můžete docílit buď přírodní cestou, tedy
třeba červenou řepou, a nebo éčkovou cestou – díky potravinářským barvivům. Ač by se mohlo zdát, že barevný rozdíl je to
jediné, co red velvet od čokoládových cupcaků odlišuje, opak je pravdou. Tento
typ má úplně jiný postup a vyžaduje především rychlost v závěrečné fázi,
kdy se aktivuje soda, která nám cupcaky pěkně zvětší.
neděle 2. prosince 2012
Fake cheesecake (Dvoubarevný tvarohový „cheesecake“ z bílé a hořké čokolády)
Jak jste se mohli dočíst v minulém článku, pravý
cheesecake se dělá ze smetanového sýru. Pokud je vám ale
gastronomické
názvosloví ukradené, tak si ho můžete udělat klidně i z tvarohu. Nápad na
tento efektní dort přišel, když jsem vymýšlela dezert pro svoje kamarády, které
jsem zvala na večeři. Nikdo z nich nemá příliš v oblibě sladké,
všichni mají rádi hořkou čokoládu, všichni jsou remcalové (to s tím
nesouvisí) a všichni zkrátka mají rádi cheesecaky. Ale! Protože ode mě neustále
ochutnávají kdeco, chtěla jsem, aby to bylo něco nového. Několikrát jsem dělala
čistě čokoládový cheesecake, (inspirace kdysi v Ona Dnes), který je sice výborný, ale příliš hutný a těžký.
![]() |
Fake cheesecake / Dvoubarevný tvarohový „cheesecake“ z bílé a hořké čokolády |
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)