No a víte, jak to mají někteří vyvolení lidé v hudbě? Že jednou něco uslyší a pak to jen tak mimochodem zrekonstruují, tam něco přidají, něco uberou a pak je to nějaké jiné aranžmá oné skladby? Tak Sir něco takového dělá s jídlem, což já teda nechápu, protože jak nemám recept, jsem úplně marná. Takže se minulý týden rozhodl, že udělá něco podobného jako jsme měli ve Story a nakonec z toho vznikl mufloní steak s jablky v karamelu, bramborovými noky a nejvíc boží omáčkou. Takže kdybyste chtěli někoho ohromit, tak jsem z něj vymámila recept. Je v něm demi-glace, které se musí udělat někdy předem, protože je časově náročné (podobně, jak když táhnete vývar), ale zase ho pak máte schovaný dopředu a v případě potřeby jen vyndáte. A pokud se vám s tím vůbec nechce dělat, tak je super, že dnes už se dobré demi-glace dá i koupit, hledejte v různých farmářských obchodech. Zvěřinu nakupujeme vždycky u Windsoru.
Tak jdeme na to!
Zvěřinové demi-glace
(Kdykoliv nebo minimálně den předem. Nebo koupit hotové. Nemusí být nutné zvěřinové, použít můžete i hovězí kosti.)6,5 kila zvěřinových kostí
4 mrkve
4 petržele
1/2 velkého celeru
5 malých cibulí
5 stroužků česneku
1/2 l červeného vína
5 lžic rajčatového protlaku
30 kuliček černého pepře
5 kuličky nového koření
3 bobkové listy
hrst stonků z petržele (bez listí)
5 snítek tymiánů
Kosti rozprostřeme na plech a pečeme při 220 stupních cca 1 hodinu, v polovině otočíme. Nachystáme si obří hrnec. Zeleninu nakrájíme na větší kostky, a opečeme v tom obřím hrnci na rostlinném oleji dozlatova, česnek přidáme až na konec, mohl by se jinak spálit. Přidáme protlak, zalijeme červeným vínem a necháme ho vyvařit (tzn. vaříme tak dlouho, než přestaneme cítit alkohol). Přidáme opečené kosti (bez toho tuku, co zůstane na plechu, ten vylijeme) a zalijeme asi 12 litry studené vody. Zahříváme a přivedeme těsně pod bod varu - hladina se bude jen lehce hýbat. Na začátku se tvoří pěna, kterou sbíráme a vyhazujeme. Až se pěna přestane tvořit, přidáme bylinky a koření. Vaříme 12 hodin (můžeme klidně přes noc, pokud z toho nemáte hrůzu, Sir to tak dělá furt), scedíme a tekutinu svaříme na asi 1 litr finálního produktu - demi-glace. Tentokrát můžeme svařovat na plno - takže to bublá ostošest a zabere to cca 4 hodiny. Kýžený výsledek zamrazíme (sáčky, tvořítka na led, zavařovačky) a pak vždy použijeme dle libosti na omáčku.
Karamelizovaná jablka
(Kdykoliv během příprav, dají se ohřát)2 zelená jablka (typu Granny Smith, Golden Delicious, musí být pevná a kyselejší)
4 lžíce cukru
50 g másla
Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny, vyděláme jadřince. Každou čtvrtku rozřízneme na třetiny a vzniknou nám takové větší skoro kostky. (Nekrájíme podélně, ale tím druhým směrem :D )
Uděláme karamel ze 4 lžic cukru - cukr na pánvi pomaličku zahříváme, až se rozpustí přidáme 50 g másla, necháme rozpustit, přihodíme jabka a necháme obalit. Jablka v karamelu následně děláme asi 7 minut na mírném - středním plameni,
Noky
(možno den předem, nebo úplně na začátku příprav, nebo hodně předem zmražené)0,5 kg brambor
hladká mouka
1 vejce
sůl
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme na jemno na struhadle, přidáme 1 vejce, osolíme dvěma špetkami soli a hladkou mouku přisypáváme dle potřeby až máme kompaktní těsto. Vytvoříme váleček a odkrajujeme postupně kousky těsta, tvoříme noky libovolného tvaru, my dělali takové velké mašličky/kostičky, ale můžete dělat i klasické malé noky s obtisklou vidličkou. Je potřeba pracovat rychle, protože těsto postupně řídne a nechceme furt přidávat další mouku. Vaříme v osolené vroucí vodě, než noky vyplavou nahoru, trvá to kolem 1-2 minut.
Muflon a omáčka
(až když máme hotová jablka a noky - takže až někdy před podáváním)750 g hřbetu z muflona (nebo jelena či srnky)
sůl, pepř
smetana 33 procent
40 g másla
demi-glace
brandy
teploměr na maso
Maso odblaníme (ořez se může dát do vývaru na demi-glace, pokud ho děláme), lehce osolíme a opepříme a celý váleček zprudka opečeme na rostlinném oleji. Otáčíme každou půl minutu, aby se maso rovnoměrně opeklo ze všech stran. Použíjeme teploměr, teplota uvnitř masa by měla být tak jako u hovězího masa - 54 stupňů. Maso sundáme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat na talíři. Do pánve nalijeme panáka brandy (koňak, armagnac, obyčejná brandy-vínovice). Vše připečené seškrábneme, přidáme čtyři lžíce připraveného nebo koupeného demi -glace, zalijeme 1,5 dcl smetany a svaříme do hustoty omáčky. Pánev sundáme ze sporáku a rozpustíme trošku (cca 40 gramů) máslo, už nevaříme.
Sestavení neboli assembling:
šupinková sůl
pepř
syrová jablka
rukola
Tady jsme se inspirovali Story v podstatě úplně, protože to servírování nám přišlo jako pecka, pohleďte:
Dáme si nahřát talíře (normál strčíme do trouby), protože sestavení trvá delší dobu, tak ať nám to nevystydne. Hotové noky opečeme zprudka na másle, aby chytly zlatavou barvu a rozprostřeme na celý talíř. Na druhé pánvi si mezitím ohříváme jablka v karamelu, pokud už nám stačila vystydnout, a přidáme na talíř k nokům. Maso nařežeme na tenké plátky. opět rozprostřeme na talíř a posypeme šupinkovou solí a pepřem. Nalijeme opatrně omáčku. Nakrájíme na co nejtenčí plátky syrové jablko a vložíme rovnoměrně mezi ostatní komponenty. Ozdobíme pár kousky čerstvé rukoly a přidáme čerstvě mletý pepř.
A je to! Zní to jako šílenost, ale když máte demi-glace hotové, nebo koupené, tak je to vlastně celkem rychlovka. A hlavně je to fakt, ale fakt, že boží! Tak dobrou chuť! A jestli se vám to líbí, tak můžete sledovat Sira a jeho výtvory na Insta, on bude mít radost a machrovat s followerama.
já mám na insta vás oba a vždycky se tlemim, jak máte stejnou fotku akorát z jinýho úhlu :-D
OdpovědětVymazatHaha, vzdycky zas ne, posledni dobou mi prijde, ze prave ani ne, ted to byl za dlouho jen ten muflon :D
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatNarazila jsem na recept na fancy muflona s bramborovými noky a vypadá to skvěle. Muflon je u nás trochu netradiční, ale vzpomínám si, jak jsme ho kdysi připravovali na rodinných oslavách. Bramborové noky k tomu jsou skvělou volbou! Jaké máte tipy na to, jak jídlo dochutit? Určitě bych k tomu přidala nějaké bylinky nebo pálivé papričky pro extra šmrnc.
OdpovědětVymazat