Kitchen Aid. Tajný sen mnoha blogerek a nadšených cukrářek,
krásný nablýskaný robot v nesmírně široké paletě barev, sexy zaoblené tvary, bytelnost
a americká kvalita. Taková je asi představa spousty z nás o nedostižném Kitchen
Aidu. Pro ty, kteří nejsou úplní blázni, řeknu jen to, že Kitchen Aid je
považován za takové Ferrari mezi roboty. Nebo možná Porsche, autům moc
nerozumím. Když jsme se se Sirem přestěhovali do jedné kuchyně
(nebojte, máme i jiné pokoje), dost brzo jsme začali o koupi Kitchen Aidu
uvažovat, ačkoliv jsme si říkali, že třeba až za nějakou dobu. Doma u našich
jsem používala starý plastový Bosch MUM, který jsem zlehka popisovala v tomto
článku.
Byla jsem s ním spokojená, plast se samozřejmě na kvalitě projevil, ale na běžné (i trochu víc než běžné) pečení stačil. Jen občas skákal po lince. Ten ale zůstal mámě, tak jsem si od babičky půjčila její o něco vyšší
MUM řadu. Ač vyšší řada, nápor naší domácnosti nevydržel, začalo se z něj
kouřit a bylo po srandě. Tak tedy bylo rozhodnuto, kupujeme robota! Hodně jsme
řešili, jestli opravdu dáme 18 tisíc za Kitchen Aid, nebo koupíme levnější Kenwood, nebo
třeba ještě levnější Etu. Četli jsme všelijaké recenze, hodně jsme vycházeli z
článku Kuchařinky a komentářů pod článkem, ale stejně jsme tak nějak od začátku
byli rozhodnutí pro Kitchen Aid. Vybrali jsme model Artisan, barvu žluté
papriky, aby se nám robot hodil do kuchyně a překřtili ho na Pana Papriku. (Objednávali jsme na ProfiKuchyne.cz.)
Pan Paprika za pár dní s velkou pompou dorazil, tak jsem
ihned roztrhala krabici a vyfotila si asi padesát selfíček s hnětací hlavou.
Bohužel se mi žádné moc nepovedlo, ač jsem se pokoušela i o hodně umělecké
varianty s mým odrazem v hnětací míse, ale nejlepší nakonec bylo toto. (Vidíte
tedy, že fotící seance nic moc.)
Teď už je to skoro 4 měsíce, co je Pan Paprika součástí
naší domácnosti, tak jsem si řekla, že se s vámi podělím o zkušenosti, protože
koupě robota není žádná sranda. Jak asi tušíte, peču opravdu dost. Peču pro
nás, pro rodinu, na oslavy, do kaváren, děláme domácí těsta na všechno možné,
pečeme chleba, meleme maso, prostě se Pan Paprika fakt nenudí. Jede přibližně
třikrát týdně, nejčastěji s nástavcem na třená těsta, na druhém místě je
hnětací hák a na posledním šlehač. To je ostatně jediné základní příslušenství,
které při koupi Kitchen Aidu dostanete. My jsme si v předvánoční akci koupili ještě
mlýnek na maso, který místo 2,5 tisíc stál 500 korun.
Celkově je robot opravdu velmi bytelný a díky bohu mě kurýr
zastihl, když jsem byla doma a já tak nemusela táhnout 13 kilového Pana Papriku
z pošty domů. Ať tedy hnětete jakkoliv tuhá těsta, z místa se skutečně nehne.
Proto je vhodné ho mít stabilně na jednom místě, kde rovnou i pracuje, protože
vytahovat ho ze skříně pokaždé, když je třeba ho použít, by vám mohlo přivodit
kýlu.
Na pohled je vážně krásný, vím, že to je sice u kuchyňského
robota až podružná vlastnost, ale přiznejme si, důležité to je také. Barvu
se mi nedaří úplně dokonale zachytit, nicméně je to taková krásná podzimní sytá
žlutá, nejvíce odpovídá asi tady. Robot je všude zaoblený, vévodí mu hrdý nápis značky a je zkrátka k
sežrání, pokud se toto vůbec o robotu dá říct.
Pojďme ale k funkčnosti, nejčastěji dělám klasická třená
těsta. Zde si musíte pohrát s nastavením
šroubu, abyste měli hnětací hlavu tak nízko, že dosáhne až na dno. Mně se to
zatím úplně dokonale nepovedlo, buď cinká trošku o dno, nebo dole zůstává
trocha másla. Robot má deset stupňů rychlosti, což je super, ale využijete to spíše u šlehání. U třených
těst používám asi čtyři stupně. Co je podle mě pěkně na nic, je plastová krytka
mísy. Je dost nestabilní, takže když o ni jen lehce zavadíte, hned se kousek posune a několikrát mi i spadla tak, že ji zapnutý robot málem semlel. Navíc hodně špatně těsní, takže když přisypáváte kakao, nebo cukr, tak i při nízkých otáčkách se někdy docela práší. Nedejbože při vysokých. Musím říct, že dokonce i krytka na starém Boschi za dva tisíce byla lepší.
Taky musím docela často
stěrkou stírat máslo, které ulpí na stěnách mísy, což je běžná věc, ale pěkně mě to štve. Je možné si pořídit nástavec s gumovou stěrkou (za 990Kč) a upřímně řečeno moc nechápu, proč to nemůže být v
základním příslušenství místo toho obyčejného, protože neexistuje chvíle, kdy
bych - mít na výběr - použila radši ten obyčejný, než s gumovou stěrkou. Na míse
je dobré, že má velký úchyt, já to ocením zejména tehdy, kdy si položím mísu na
bok a dostanu se tak dobře i k posledním kouskům těsta a pohodlně ho dostanu
stěrkou ven. Mísa se umisťuje na takový
kulatý nerezový podstavec, kam se otočením zahákne a opravdu drží.
Co se týče šlehání, je to asi nejsilnější vlastnost robotu.
Právě kvůli několika stupňům rychlosti je možné vyšlehat i malé množství bílku,
nebo smetany bez jakýchkoliv problémů. Drátky ve šlehacím nástavci jsou hodně
pevné a na sníh, šlehačku a všelijaké krémy je robot opravdový mistr.
Horší je to však s hnětením. Jak jsem říkala, poměrně často
děláme i těsto na chleba, nebo jiná, tuhá a těžká kynutá těsta a zde nastává
problém. Ačkoliv robot stojí na místě a ani se nehne, problém je s jeho hlavou.
Pokud se jedná o pevnější těsto, vyjíždí hlava nahoru i přes zámek a někdy
opravdu vysoko.
Pana Papriku jsme tedy krátce po dostání hned zavezli na
reklamaci. Profi Kuchyně mají svoje sídlo na okraji Brna a opravdu milý
zákaznický servis. Robota jsem tam nechala a hned ten den večer mi ho zavezl
servisní technik autem až domů na cestě z práce. Prý byl problém právě v
zámku, kde nebyl dostatečný prolis a teď by mělo být vše v pořádku. Jenže
problém stále trvá. Na funkci to nemá zásadní vliv, těsto uhněte spolehlivě,
ale hlava zkrátka vyjíždí nahoru a na internetu jsme zjistili, že to je docela častý problém. Ještě jsme se znovu na reklamaci nedostali,
protože MHD se do Profi Kuchyně jede asi hodinu a půl a jak jsem už říkala,
robot má 13 kilo.
Jak jsem psala na začátku, pořídili jsme si taky mlýnek na
maso, protože byl zrovna v akci a koupit si ho za 500 korun místo 2490 je
zkrátka rozdíl.
Nicméně, součástí balení už nebyl nástavec na plnění klobás,
ten stojí dalších 550 korun. Jedná se o tyto dvě plastové věci výrobní ceny asi
dvě koruny.
Mlýnek jako takový je v pohodě, dělá zkrátka to, co byste od mlýnku na maso
očekávali. Co je ale opravdu hrozné je toto pěchovadlo.
Nerozumím důvodu, proč ta tyčka není plná, ale jsou v ní
drážky. Když totiž zatlačíte na masovou směs, ta se začne bránit a vylézat
znovu nahoru právě těmi drážkami a navíc se pak do masa dostává spousta
vzduchu. Když tedy plníte klobásy, střevo se nafukuje jako kondom na zvrácené
párty. Tomu moc nepřidává ani nástavec na plnění. Ten by naopak nějakou drážku na
odvod vzduchu mít mohl, protože vzduch, co se dostane do masa pěchovátkem, pak
prostě nemá kudy odejít. Když děláte klobásy z šesti kila masa, začnou vás tyto
hlouposti opravdu obtěžovat. Nakonec jsem si musela vzít tyč od hmoždíře a
pěchovat to tím, rázem bylo vše jednodušší. Pokud si ale koupím příslušenství,
jež je snad u všech vyšších řad robotů součástí balení a já za něj zaplatím
3000 korun, neočekávám, že budu muset použít
ještě součást hmoždíře z Tescomy.
Důležité je také umývání. Co se týče samotného těla, to je
bez problému, je všude pěkně oblý, žádné záhyby, horší je to ale s tou částí,
na kterou dáváte nástavce. Dostat se úplně dospod není žádná sranda, když to
ale vyčistíte špatně, při příštím pečení se vám nemusí povést nástavec nasadit,
protože povrch nebude dokonale hladký -
to se mi stalo již několikrát. Nebo naopak nepůjde sundat a přilepí se.
Ano, i to se mi párkrát stalo.
+ krásný design
+ obrovský výběr barev
+ šlehání (bílku, smetany, krému,..)
+ bytelnost
+ SNAD dlouhá výdrž (to zatím nemůžu soudit)
- pohyblivá hlava u hnětení (i přes opravu)
- vysoká pořizovací cena
- vysoká cena příslušenství
- pouze tři nástavce v základní výbavě
- nepovedený mlýnek na maso
- netěsnící krytka
Asi už tušíte, že můj verdikt je takový, že znovu bych si KA
asi nekoupila. Byla jsem velký nadšenec s velkými očekáváními a ta prostě
naplněna nebyla. Doufám sice, že nám KA alespoň vydrží dlouhou dobu a nebudeme
to muset řešit, ale kdybych se měla rozhodovat znovu, koupím spíše Kenwood. Za
výrazně nižší cenu máte v ceně snad veškeré příslušenství a ačkoliv není sice natolik
bytelný a natolik sexy, zvládne úplně to stejné a možná i líp. Zajímala by mě
taky vyšší řada robotů od Ety, možná ani ty by nemusely být špatné. Neříkám, že
jsem s Panem Paprikou vyloženě nespokojená, je to fajn robot se spoustou super vlastností, ale za 18 tisíc jsem zkrátka čekala
víc. Čekala jsem opravdovou bombu, co nebude mít jedinou chybičku, ale opak je
pravdou. Když navíc přičtu dost vysoké částky za veškeré příslušenství, tak si
myslím, že za to Artisan opravdu nestojí. Samozřejmě budu ráda i za vaše
názory, ať už přímo na KA Artisan, tak na jeho jiné modely, ale i na další
značky robotů. Třeba se to pak bude hodit někomu, kdo bude v podobné situaci,
jako jsem byla předtím já, protože takové hledání robota - to je pořádný životní milník!
Já jsem se po dlouhém rozhodování odhodlala ke koupi Electrolux EKM 4000 (tzn. má červenou barvu). Tělo je celokovové včetně motorku. Na kasa.cz stál 8300 včetně mlýnku na maso zdarma, za další 2000 jsem si rovnou koupila struhadla. Má dvě nerezové mísy, což je absolutně boží, krytku jsem se zatím ani nepokoušela použít. Šlehání v něm je hračka (a zatraceně rychlá), třená těsta zvládá na jedničku - tedy pokud je máslo dokonale měkké. Po přidání cukru sám stáhne i máslo na bocích. Tedy u všech tří trřených těst, která jsem v něm dělala, to tak bylo). Při vmíchávání mouky s kakaem do naslehane hmoty je na dně světlého těsta jen absolutní minimum. Největší strach jsem měla z kynutého, zatím zvládl i tuhé těsto na koláče z 850 g hladké mouky a v podstatě se nehnul. Mlýnek na maso má opravdu ostré nože, pěchovadlo je ok a oboje se dobře myje, stejně jako robot samotný. Nástavec na klobásy nevím, jestli k němu je. A struhadla jsem ještě nepotřebovala. Za mě jednoznačně doporučuji!!! Apropo, KA máme v práci a při větším zápřahu jako kynuté těsto, byť je ho třeba jen z 500 g mouky, máme stejný problém. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se nakonec rozhodla pro Electrolux, Kenwood se mi nelíbí.
OdpovědětVymazatTak to zni moc dobre, me nikdy ani nenapadlo uvazovat nad Electroluxem, takze diky za info. A je teda dobre vedet, ze KA nedela to ve videu jenom nam, ackoliv me to porad moc netesi :D
VymazatHele, mě by to taky nenapadlo. Ale usmyslela jsem si, že nutně musí být červený :-) A ve chvíli, kdy ho mám neustále na očích, protože přesně jak píšeš - dávat ho do linky je blbost - se mi musí líbit, což zase nesplňuje Kenwood. Catler už byl taky mimo moje finanční možnosti, potřebovala jsem najít něco kolem 8 tisíc. Chceš-li, můžu taky nahrát nějaké video, jak hněte a tak. Mám ho od ledna a jsem z něj tak nadšená, že mnohdy peču i v týdnu, i když jinak bych to nikdy nedělala :-) O víkendu mám v plánu domácí majonézu, tak jsem zvědavá, jak se pochlapí!
VymazatUrcite muzes video poslat na mail, nebo nahrat na ZGB Facebook, pokud to jde, rada se kouknu. :)
VymazatTak až se zase budu mořit s něčím kynutým, pošlu :)
Vymazat..takže se asi budu vyjadřovat nejen jako gazdinka, ale i jako prodejce. ;-) Na jednu stranu jsem ráda, že vidím i ne zrovna jásavou oslavu KA. V hodně článcích totiž vidím, že jen on a žádný jiný...zbytek jsou plečky. Sama mám Kenwood Kmix KMX61 ( s větším příslušenstvím) a je to prostě nábytek. Velká železná kráva v červeném provedení ( ale retro kousky s proužky...stále ještě jsou na trhu), ale ustojí i nudlové těsto, 5kg brambor na bramboráky...atd..A jako prodejce se lidí vždy ptám co s robotem budou dělat a co vlastně využijí. Veronika je zvláštní případ a u ní bych doporučila vyšší modely Kenwood ( klidně i s indukční deskou). Co se Ety týká....jen nejvyšší model. Jedná se o to nač se používá a jakou zátěž snese. Jo a u Ety si hlavně přečíst manuál. Motor má tu vlastnost, že se přizpůsobuje tuhosti těsta a někdy to může nezasvěceného vyděsit. Na reklamacích jsem to už musela několika klientům vysvětlovat ;-) . Btw...ten nový Electrolux je krásný překabátěný Kenwood a funguje moc dobře.
VymazatDíky za fajn komentář!
VymazatTolik peněz nemám, takže o podobném pomocníkovi bohužel neuvažuji, ale skvělá recenze...
OdpovědětVymazatNo, pro me jako studentku platit byt jen tu pulku byla taky slusna palka, ale tak chtela jsem ho, no :)
Vymazatwooow, samozřejmě taky patřím mezi fanoušky kitchenaidu, takže mne tahle zpráva nepříjemně zasáhla - zvlášť právě, když Kuchařinka tak vychvalovala. Ačkoliv něco nedávno naznačovala i Maškrtnica, že KA není zase takový trhák a že se fakt blbě čistí a práší přes krytku, přesně jak popisuješ. Achjo, to si asi zas budu muset začít procházet všechny řady kenwoodu a vybírat. Protože u nás jede taky skoro všechno a nejvíc tuhé těsto na chleba. Jinak mne nedávno celkem rozesmál nový robot Electroluxu, který téměř zcela designem kopíruje KA :-)
OdpovědětVymazatJa si myslim, ze se muze lisit i kus od kusu a kazdymu se proste pracuje jinak. Treba kdyz clovek dela hodne kremy a trena testa a ty kynuta moc ne, tak nejakej vyraznej problem nepociti. No jo, Julka to rikala, ale ja si rekla, ze to tak hrozny nebude :D Tak, pokud ten Electrolux bude dobrej, tak proc ne, aspon bude i hezkej :D Tak drzim palce pri vyberu!
VymazatDíky díky, pořád přemítám, je to přejicen pálka jako hrom a akutněji teď spíš potřebuju myčku, ale nedávno jsem zavítala na Foodblok kde nabízeli bloggerům nějakou slevu na KA, tak si zas začínám říkat, že nad ním ještě nezalomím rukama. Hlavně hrozně moc toužím po tom nástavci na ravioly, párkrát jsem je dělala ručně a vždycky byly hrozně obrovské, spíš jak UFO než jak ravioly :-D Co mi u KA chybělo a naopak vyhovovalo u nejvyšší řady kenwoodu byla mísa s indukcí, sice nejsem profík, ale jednu salmonelu už mám za sebou a tak už pasteruju i žloutky na domácí majonézu :-D Ale nedávno jsem koukala, že KA přišel s nějakou alternativou zahřívací mísy ale cena jen někde na 10 000 skoro, takže taky celkem pálka, tak pořád tápu co pořídit :-)
VymazatMě trochu překvapuje, že si skutečně myslíte, že by projektanti z Kitchenad byli na tak špatné úrovni, že by navrhli robot, kterému se při hnětení těsta samovolně odklopuje hlava :-) :-) Jak by se Kitchenaid mohl prodávat už TÉMĚŘ STO LET PO CELÉM SVĚTĚ, kdyby každý nad ním sprásknul ruce jen proto, že mu skáče hlava (evidentně z důvodu nějaké malé vady). Oprava je jistě banální, zkuste si vyhledat jiný servis, pokud nejste s opravou spokojená, nebo kontaktujte dovozce pro Českou republiku, a uvidíte že vše dobře dopadne..
OdpovědětVymazatTo si sice nemyslím, ale slyšela jsem od hodně lidí, co ho mají, ten samý problém, je toho i plný youtube. A to, že se něco prodává sto let si nemyslím, že je nutně nějaká záruka :) A myslím, že jsem poměrně obsáhle popsala i všechny ostatní funkce a není to jenom o tom hnětení... prostě jen říkám, že pro mě to za ty peníze není žádná sláva, toť vše, ať si každý koupí, co chce :) Jasně, na opravu ho zase dám, ale i to je nepříjemnost ho za tak krátkou dobu dávat dvakrát do reklamace, ne ?
VymazatMě se tady nedaří přihlásit, tak opět pod anonymním...já se s tím ve svém okolí opravdu nesetkávám, proto mě to překvapilo. Mě hlava rozhodně neskáče, ani zbytku rodiny a přátel, kdo vlastní robota KA. Vždy když s robotem něco bylo (a že se to stává opravdu jednou za uherský rok), tak to byla banalita a opraveno to bylo raz dva. Jasně, masomlýnek asi nepatří k nejsilnějším příslušenstvím, ale i s tím jsem spokojená (ovšem občas najdu nějaké výtky na netu tak proto usuzuji, že asi masomlýnek není top. Mě to na to domácí použití stačí takže mi nenáleží posuzovat výkonnost např. při zpracování velkého objemu masa). Ale vyzkoušela jste i ostatní příslušenství? Myslím kromě plniče střívek... já mám krouhače, odšťavňovač, lis na těstoviny (ten je naprosto báječný)....a co se týče hnětení, viděla jsem dělat malý robot Artisan i marcipán, a to už nepovažuju za úplnou banalitu, když toto zvládl. Vydržte ještě jednu opravu a pokud bude robot opraven správně, už vás určitě zlobit nebude a bude to v pohodě. Já strašně ráda koukám na Nigellu Lawson, a nebudu zapírat, že jsem si pořídila robot i kvůli tomu, že jsem jej viděla u ní :-) A jsem opravdu spokojená. Andrea
VymazatNe, ostatní příslušenství zatím nemám, časem možná něco přibude, ale strojek na těstoviny máme ruční a nějaké sekáčky a smoothie makery taky, tak zas je třeba trochu našetřit, než tím doplníme KA :D Ono to kývání hlavy není žádná hrůza, normálně to funguje, ale kamarád má Kenwood a když jsem viděla pracovat ten, tak mi to prostě přišlo i možná lepší, což mě vzhledem k tomu velkýmu cenovýmu rozdílu fakt štve. Zase si ale říkám, že nám třeba fakt vydrží dvacet let. :)
Vymazattaké jsem se dlouho rozhodovala a KA prostě chtěla!!! Ale nakonec byl táta rychlejší (může za to asi hlavně rozdílný stav BÚ :-) a tak jsem si ho vyzkoušela u něj, naprosto souhlasím se sekcí mletí a plnění...to byl otřes!!! :-( patlali jsme se s tím hodiny, kroutili hlavami nad stejnou věcí jako ty: k sakru proč ta plnička je taková? střívka se nafukovala jen vzduchem a masu se vůbec nechtělo a s pokřikem hurá, máme tooooo!!! jsme ještě nevěděli že nás čeká ono mytí... stejný problém s hlavou a stejné rozladění nad krytkou... prostě nakonec jsem si oddychla že jsem ho nekoupila - za ty prachy! a zvolila kenwood...a musím říct, že kromě většího hluku je to frayer ;-))
VymazatTak jsem ráda, že má někdo podobnou zkušenost jako já a není to tudíž jen obrovská smůla na daný kus :D Tak ještě, že byl taťka rychlejší :)
Vymazat..nikdo si nemyslí, že by projektanti z USA ( ups..málem jsem napsala NDR) něco navrhli špatně. Jen to prostě není stavěné na české poměry. U nás se peče a zpracovává poněkud víc. ;-) Když jsem se poptala přátel co žijí zrovna za Louží a jsou od nás...reakce byla taková, že KA nebylo zrovna to pravé ořechové. Tohle je nádherná designovka na lehké použití. Jinak Veronika ho má chvilku a sama říká, že do servisu je to daleko. Robot sám o sobě patří mezi " železné krávy" a manipulace s ním..... No a v záruce nemůže jet jen tak do nějakého servisu..jen a pouze záruční. Takže možná se jen obrátit na dovozce zda bude ochoten udělat nějaký nadstandart jako třeba výrobek svézt na servis atd... ;-)
VymazatNo, tak konečně jsem se vymanila ze spárů KitchenAid. Potřebovala jsem nějaký důvod, proč o něm nesnít. Snila jsem o něm dlouho asi jako každá blogerka. Hodně dlouho mou vysněnou barvou byla ledově modrá. Ani mě tak neodradila závada s hlavou jako ta neskutečná cena dalšího příslušenství. Kdyby se alespoň jednalo o jiný materiál, ale 2 plastové trubičky za 550 Kč??? Jako vážně? KitchenAid se mnou zůstane navždy, ale už jen jako vystřižený obrázek z časopisu.
OdpovědětVymazatNo, ty ceny příslušenství jsou opravdu masakr, zvlášť když vezmu v úvahu, že u toho mlýnku zrovna je to celé jen plast..
VymazatPokud je to standardizovaná velikost mlýnku (obvyklé jsou velikosti 5 a 8), dá se tohle příslušenství dokoupit za pár korun, zejména ty narážečky, tvořítko na cukroví a možná i řezné desky.
Vymazattiez mam ka, vo farbe cranberry ;o) uplne suhlasim s tou vyskakovacou hlavou pri mieseni cesta, pokial je cesto velmi huste, stava sa to aj mne ;o( dalsia vec, ktora sa mi stala, bola ta, ze moj prvy ka pri zapnuti hadzal iskry a vo vnutri ako keby horelo, takze riadny sok, musela som ho ist vymenit, podotykam, niesla som ho v cestovnom kufri, inak sa nedalo kvoli jeho vahe. Druhy bol uz ok. Co sa tyka prislusenstva, mam sadu na cestoviny, s ktorou som velmi spokojna. no a ci by som si ho kupila zase? pravdepodobne ano, ka je proste ka… Maja
OdpovědětVymazatTy jo, tak kdyby mi jeste hazel jiskry , tak se asi zblaznim :D No jo, musim ho taky zanest na tu reklamaci, ten kufr je dobrej napad! :D Sada na testovinz musi byt super, to sem slysela uz od vic lidi, my zatim valime poctive na rucnim :)
VymazatSkvela recenze :-) ja se pomalu koukam na nejake roboty, ale o tomhle neuvazuji
OdpovědětVymazatDekuju, tak drzim palce, at vyberes dobre :)
VymazatTak já zase Kenwood za sexy považuji :-) Mám tenhle http://kuchynske-roboty.heureka.cz/kenwood-kmx-80/, vysnila jsem si ho už když jsem ho poprvé uviděla, od té doby naštěstí spadla cena dolů a teď koukám, že za tento rok je opět nižší... V základu je nicméně jen to samé, co máš ty a příslušenství tedy fakt není zadarmo, ale v kuchyni vypadá krásně :-) Má také své mouchy, ale nestěžuji si. Ségře jsme koupili levný robot od Sencoru, mají je v krásných barvách. Obávám se, že nevydrží tak dlouho, ale to za ty peníze ani nečekám a musím říct, že jsem na něm dělala už několikrát a je pro mě opravdu velkým příjemným překvapením, takže dobrá varinata, pro ty co nemají peněz na zbyt... Kitchen Aid se mi také líbil, ale cena mě odradila a po přečtení tvého článku, jsem ráda, že jsem do něj nešla.
OdpovědětVymazatNo, kamarad ma prave taky Kmix a mel k nemu snad vsechno, tak asi se prodava ve vice typech vybav. Ten Sencor jsem videla nekde v obchode, barvy maji krasny a myslim ,ze na to bezny pouzivani je to uplne OK.
VymazatOno totiž těch KMX je hodně různých modelů. Ten co mám já, se snad opravdu neprodával s jiným vybavením nebo jsem ho opravdu nikdy neviděla, ale za to je barevný a v kuchyni se krásně vyjímá. Takže příplatek spíš za design nez za výbavu :-) Chystáme se stavět a já měla př navrhováním kuchyně největší problém s ideálním umístěním robotu, máma si ze mě dělala srandu, že jsem asi jediný člověk na světě, který si bude stavět barák okolo robotu :-D Lenka
VymazatJá mám KA už nějaký rok a taky mě trápilo skákání hlavy při hnětení. Našla jsem si na netu, že stačí seřídit šroub, který je viditelný i přístupný po odklopení hlavy. Manžel vzal příslušný šroubovák a po čtvrt otáčkách nastavil a už je vše ok. Ale opravdu se musí šroubovat - utahovat nebo povolovat - jen po velmi malých krůčcích - chvilku to trvá. Hlava by se pak v pracovní dolní poloze neměla skoro vůbec hýbat :) Příslušný šroub je vidět na posledním obrázku - je v té prohlubni.
OdpovědětVymazatMusime to teda asi znova zkusit, to nam nejak nepomohlo a predpokladala sem, ze by to spravne nastavili v servisu. Tak to jeste prozkousime :)
VymazatV servisu Vám to správně nenastaví, resp. nespoléhejte se na to, že to bude dokonalé (nastaví Vám to univerzálně...aby to nastavili přesně podle Vašich požadavků, museli by v robotu udělat těsto). Nejlépe si totiž šroubek nastavíte Vy sama, a při zátěži. Takže až budete zpracovávat těsto a bude metla drhnout o mísu nebo naopak k ní nebude doléhat, vezměte šroubovat a zlehoučka postupně nastavujte - jak trefně uvedla Věra, opravdu po milimetrech. A několikrát po sobě, vždy nastavit o milimetr- vyzkoušet a případně nastavovat dál....Každý stroj se musí zajet, ani nové auto nedostanete zajeté a musíte ujet hezkých pár km, aby Vás dokonale poslouchalo. Tak je to i s robotem. Podle mě je absolutně skvělé, že výrobce umožňuje si robot nastavit podle sebe. Každý používá robot na něco jiného, a jinak se nastavuje na krémy a jinak na tuhá těsta. Existuje i univerzální nastavení, ale to je pak vždy v něčem nedostačující (univerzální nastavení Vám udělají právě v tom servisu). Ne každý výrobce umožní, aby si člověk mohl robot nastavit podle svých potřeb. I auto musíte přezouvat do letních a zimních pneumatik, u každého pořádného stroje je nutná nějaká ta údržba. Věřím, že si na sebe s robotem zvyknete, a pak už budete naprosto spokojená. :-) Řešily se tu i nástavce na těstoviny - ty za sebe rozhodně doporučuji. Jak válečky na ploché těstoviny, tak tvarovače na spaghetti či penne. Masomlýnek používám zřídka, a když už tak spíše na ovoce, zeleninu a oříšky. Je totiž univerzální (odtud i název "food grinder attachment" ve zkratce FGA). Při zpracovávání velkého množství masa může trochu pozlobit, obzvlášť pokud si správně nenastavíte otáčky na samotném robotu. Málokdy se něco povede hned na první pokus, a mnohdy ani na ten druhý.
VymazatChce to čas, podle Vašeho popisu soudím, že si robot ještě "nesedl". Chce to trochu ho zajet a pak bude poslouchat jako hodinky :-)
Ja to chapu, ze si to kazdy nastavuje podle sebe, jenze mne se ta hlava hybe i kdyz nic nedela. Kdyz je zamek v poloze zamknuto, tak stejne jde hlava zvednout uplne nahoru, protoze proste vubec nedrzi. A pritom ten zamek, nebo nejaka jeho komponenta se menila za novou. A stejne, i hned po tom, to delalo uplne to stejne.Ten sroub uz jsem mela snad ve vsech polohach. Co se tyce te metly, aby nezustavalo testo dole, to je neco jineho, to vim, ze musim vychytat sama a snazim se.
VymazatJinak diky za prispevek, chapu, ze to milovniky KA muze nastvat, nicmene kazdej to holt vidi trochu jinak. A pokud jste student a koupite si takoveho robota, je to investice na urovni auta pro pracujiciho cloveka. Takze kdyz si koupite Rolls Royce, ocekavate proste dokonalost.
Ale doufam, ze se to nakonec nejak vyresi :)
Dobrý den, a prosím prosím, použila jste někdy mlýnek na maso také jako mlýnek na mák?
VymazatDobry den, nepouzila, ale vim, ze se to bezne dela, tak by to snad nemel byt problem.
VymazatObávám se, že budu brán za exota nebo rýpala, ale mám robot z Lidlu za tisícněco korun a všechno zvládá perfektně. Tedy takové to šlehání, hnětení, tření, sekání, mletí. Pravda, nevypadá tak hezky, no ale pardon? V čem tkví ten rozdíl, kromě designu?
OdpovědětVymazatRozdil tkvi treba v tom, z je celkovovy, ma 5 let zaruku, rychlej servis - treba to, ze ti ho donesou jeste ten den az domu a hlavne by ti idealne mel vydrzet celej zivot, coz se asi od robota z Lidlu neocekava. Ale samozrejme ze na nejaky bezny veci muze stacit, ale ja kdyz pecu na objednavky, jsme oba s pritelem nadsenci do jidla a vseho kolem, robot jede denne...tak proste chci neco lepsiho. Profesionalni tenista by si asi taky nevystacil s raketou z Lidlu, i kdyz mne by mohla stacit :)
VymazatA já zrovna robota z Lidlu taky mám, protože jsem kdysi slepě podlehla nějakým recenzím z Dtestu, kdy většinou spotřebiče z Lidlu končili celkem slušně umístěné. Kupovala jsem teda toho co opravdu "vypadá" jako kuchyňský robot, stál tehdy cca 2,5 tisíce, prodával se v červené a smetanové barvě (okolo 1000 prodávají obdobu boshe mum, pokud vím). Chtěla jsem ho jako něco do začátku, protože jsem se akorát odstěhovala "do vlastního" a s tolika výdaji jsem fakt neměla (a stále ještě nemám) na kvalitního robota. Nicméně, těch 2,5 tis.je na Lidl poměrně vysoká částka a kvalita tomu bohužel neodpovídá. Hák na třená těsta napřiléhá k bokům ani ke dnu mísy - naspod zůstanou 2 cm másla naprosto nedotčeny; šlehací balonová metla to samé - ne že neušlehá sníh z jednoho bílku, ona neušlehá nic ani ze 3 bílků, ve spod vždy zůstává nedotčená vrstva. Co pracuje relativně ok je hnětací nástavec, který zatěžuju chlebovým těstem, které sice uhněte, ale nadře se u toho jak kůň a hlava se samosebou nadzvedává asi tak jako na Verčině videu KA. S tím rozdílem, že tenhle robot je plastový, takže "lehký" a pochoduje po celé lince. Navíc dle návodu by měl hnětat max 10 min, což mě teda při přípravě chleba nestačí, no i během těch 10 minut se zahřeje hodně. Jo a taky řve jak hrom :-)
Vymazat...ups..tento koment jsem přehlédla ;-) a tak dodatečně něco přidám. Různé recenze Dtestu atd beru s velkou rezervou. Pohybuji se v této branži už spoustu let a vím jak to chodí. Jednou jsem četla velmi " seriozní" test a byl publikován i v televizi. Vyhrál to tehdy Moulinex a argumentem bylo, že má hodně příslušenství a je lehký. Fajn....porazil tehdy Kenwood KMix i Bosh. Shodli jsme se s kolegy, že to co dělá dobrý robot skvělým pomocníkem zde bylo silně potlačeno.
VymazatJinak roboty zrovna této kategorie doporučím lidem co se v kuchyni teprve rozkoukávají a počítají s tím, že do budoucna si koupí něco lepšího. S nadsázkou bych to řekla " poučí se ze svých chyb". ;-)
Super článek :-)) díky za něj.
OdpovědětVymazatDekuju :)
VymazatAhoj všem :) mě stojí doma v červeno béžové kuchyni nedesignový Kenwood chef premier. Ale spolu s ostatními nerez spotřebiči celkem splyne a musím říct, že po této recenzi už mi není tolik líto, že tu nemám barevný KA. Byl to dárek, takže bez možnosti výběru, ale jsem s ním moc spokojená. Je k němu velká spousta příslušenství, má velmi praktický a funkční kryt na mísu, údržba je celkem snadná. Máslo zůstává trochu na stranách, ale nevím o jiném pomocníkovi, kde by se toto nedělo. A šroubkem se výška snadno nastaví. Při vyšších otáčkách a delší době běhu je trošku cítit zahřátý motor, ale zatím jsem s ním neměla jediný problém a všechny úkoly zatím zvládn, i těch pár hutných těst, které jsem v něm zkoušela.
OdpovědětVymazatAhoj holky! Ráda bych se Vás zeptala zda-li jste již někdy mlely mák na mlýnku na maso! Jsou prosím v mlýnku na maso nějaké třecí kovově kameny? Na UK blogu to jedna paní dělá, ale zase tady v CZ prodávají mlýnek na OBILÍ s tím, že mele i mák a jedna paní v CZ to dělala a že jako OK, Ráda bych však ještě i jiné zkušenosti s tím, jak mák z toho vypadá. Já mám doma kitchenaid a jsem moc spokojená, je prostě nádherný. Také má své mouchy jak zde popisujete, ale mám jej NAVIC jako dekoraci v kuchyni, takže KRÁSA. Mám černý. Chci právě koupit buď mlýnek na maso nebo na obílí s tím, že budu mlít mák a ráda bych co největší bahýnko no a rozdíl cen je velký. Jo a doporučuju
OdpovědětVymazatválečky na těstoviny pro ty, které rádi domací nudle či těstoviny nebo pečou a musí válet růčo těsto - v tom válečku je to balzám!!
Mějte se krásně a moc děkuju za připomínky k máku - vjofa@seznam.cz
...ahojky..tak na mlýnku na maso jsem to ještě nezkoušela a nejsem si tím zrovna moc jistá. Většinou se používá mlýnek na obilí ( pokud to tedy má být nástavec na robot). Největším problémem totiž je, že je to tzv mastné semeno a musíš být při mletí opatrná. Držím pěsti. Btw....přímo v obchodě nedokázali poradit?
VymazatAhoj,děkuji za zprávičku.Píšeš,že musím být opatrná při mlýnku na obilí s mákem, ale jakpak, v čem opatrná?Musím dávat po malých dávkách?Prý je z toho mlýnku na obilí mák úúúúplně jako bahýnko (to já milujuuu).
VymazatVenda
...hihi...bahýnko bude sice úplně skvělé, ale ty mlecí kameny by se neměly poškodit. Přiznám se, že nyní nevím zda tam jsou mlecí kameny nebo šnek, ale to nevadí. Pokud by jsi to špatně vyčistila tak se to může všechno zanést a bohužel zrovna mák je mastná potvora. Takže...vyzkoušet ano, ale dát pozor na následnou péči ;-) Držím pěsti Marta
VymazatV obchodě jsem se ani neptala,a jelikož Kitchenaid to prodává (mlýnek na obilí) s tím, že není určeno na mletí máku, takže prodavačky poradí toto.. :-) Sice origoš prodejce Kitchenaidu v CZ udává, že se mele, tak už půl roku sháním info zda-li tedy jo či ne či raději v mlýnku na maso (to jedna bloggerka v UK dělá :-) ) Ono ten rozdíl 4tisíc je dost :-) Prý existuje nástavec i na hranolky :-) Holky prosim prosim,nemohli byste vyzkoušet kousek namlét mák v tom mlýnku na maso? Jo a jaký prosim Vás máte? Ten kovový či plastový? Který je lepší?
OdpovědětVymazatPa a krásné vaření
Dobrý den,
OdpovědětVymazatsám se už týden hrabu na internetu a hledám vše možné i nemožné jak ke Kitchen aid tak ke Kenwood cooking chef KM096 s indukcí.
Rozhodování to není lehké, jednou jsem už rozhodnutý a za chvíli zase opak - je to běs.
Každopádně je třeba si uvědomit že Kenwood je plný elektroniky a v kombinaci s párou z hrnce si dovedete představit tu kondenzaci dále tu nikdo neřeší příkon - 1,5kW při hnětení a 1,0kW při indukci taky není zrovna košér. Na druhou stranu KA - ten pevný - cena!!! ale když jej chytnete v akci jako teď tak se dá o tom uvažovat - dále vyrábí hrnec který, se vlastně dá použít i pro vaření jako v pomalém hrnci 0,45kW - což je další úspora. Dále musím podoknout jako strojař, že tíhnu spíše k poctivé jednoduché mechanice jako KA než samé el. tištěné spoje a displeye KW.
Názor je to pouze můj, zatím nejsem plně rozhodnut ale jistá náklonost je tam cítit.
co se týče záruka KW 2 a KA 5 let - taky důležitá položka.
Samotný nákup? KA má ofiko dovozce, který má stále vše skladem, KW jen v základním balení u prodejců a pokud chcete cokoliv dokoupit nemůžete si to ani před koupí osahat - leda objednat a čekat jak to dopadne:-(((.
Třeba se pletu ale toto je má poslední zkušenost.
Ještě se chci vyjádřit k menšímu KA stále jsem se setkával se články o kývání hlavy, Ano lze to odstranit vymezením vůle pomocí šroubu, ale uvědomte si že KW je též výklopný a a zkuste si jej doma vyladit??? Asi servis - nevím. Někdo se zmiňuje o bytelných hácíchu KW, ano, to jsou - představte si že taková monstra zavěsíte na převodovku - nevím, mám z toho divný pocit, KA při tom samém těstě má tenčí háky a hněte také dobře a nijak se nedeformují, není to v případě KW zbytečné zatížení převodovky? ano motoricky na to má ale vemte v úvahu tu převodovku. Dále je tu samotná doba prodeje KA jede stále ve stejném skoro 100 let i když přiznali inovaci v převodovceale u KW se z toho množství variant docela točí hlava.
Už jsem toho napsal dost a tak Vás nebudu trápit dalším názorem - mohu Vás uklidnit že přes to všechno nejspíš ježíšek přinese do rodiny KA pevný - větší ale budou na něm muset připravovat pořádné české buchty asi obden - jinak to nerozdýchám.
snad jsem Vám pomohl :-)
Tak já to s tím hnětením mám stejně.. chystám se do Vyškova na seřízení.. ještě se mi olupuje K metla a to jsem ji ani jednou nedala do myčky, což jsem četla, že fakt žádnou metlu a lépe i mísy, nidky do myčky nedávat, naše saponáty americké spotřebiče nezvládají:)! Jinak doporučuju ohledně seřízení se zeptat Bloggerky Terky z téhle skupiny: https://www.facebook.com/groups/VarimesKitchenAid/?fref=ts
OdpovědětVymazatVideo k nastaveniu výšky metly pre spravne slahanie. https://m.youtube.com/watch?v=xj6vFYN0t_I
OdpovědětVymazatMy jsme vybírali hnětače k nám do práce docela dlouho. Problém byl v jejich rozmanitosti a v cenové hladině. Naštěstí jsem narazila ve svém volném čase na tento web atfornax , který nám ušetřil spoustu peněz a vedoucí mi za to dal i bonus :-)
OdpovědětVymazatZdrvm všechny vespolek. Doma jsme také řešili stejný problém...jaký robot zvolit za stávající odcházející. K Aristonu jsme se dokopávali dlouho, zejméma po koupi několika menších šlehačů a levnějších robotů. Postupně to však vše začalo odcházet a Ktcehn Aid byla poměrně jasné volba. Cílem bylo koupit robot, který budeme mít do konce života...což by Ariston měl splnit díky stále stejné konstrukci a dostupnosti náhradních dílů. Moje babička také měla robot z 50, 60. let...Zbrojovka Brno, legendární Porkert. Ten opravdu vydržel celý její život...byl betelné konstrukce, snad těžší než ariston...čímž byla volba jasná. Pokoukávali jsme po ETě...avšak s Etou jakou značkou nemáme dobré zkušenosti. Ruční šlhač byť pořádně vyroben, neměl dobře udělaný kútrovač...kdy ten jen nakonec poslal do věčných lovišť. ETA prostě nebyla dotažená značka...a riskovat pro pár tisíc jsme nechtěli. Co se robotu týče máme jen nyní už asi dva roky a šlape na jedničku s hvězdičkou. Využíváme jen asi 2 X týdně, kdy často hněte kynutá těsta, sníh a šlahčku apod. to je samozřejmostí. Co se funkce, stability týče...funguje super. Výtky souhalasím s tím lepením se těsta, sypké hmoty na stěny nádoby...to ale vyřeší "externí stěrka"....pravda měla být součastí. babiččin robot jí měl už tenkrát. S příslušenstvím máme vše, krouháme zeleninu i jablka, brambory na bramboráky apod....ale je pravdou, že se o levný špás nejedná a rozhodně jsem to dokupovali až po delší době. Stran tohoto příslušenství není výtky...avšak s tím masovým mlýnkem...nooo...děs běs. Ten masový mlýnek co poisuje paní, slečna, opravdu dobře nefunguje, a je velmi nepovedený. I robot za 2 tis. mlel lépe...kdy není problém s výkonem, ale tím, že se maso obtočí kolem spirály a nejde to dál. Pomůže dotáhnutí předního dílů, to pomůže hodně, ale i tak mohl fungovat lépe. Babiččin Paukert fungoval v tomto o poznání lépe...co si pamatuji, ale zase masi až tak úplně často nemeleme. Co se však týče ostatního využítií, používání nemáme výtky. Rozhodně to za ty peníze stálo...kdy pokud vydrží je to super investice. Jen malá výtka k rychlostem. Ta první rychlost mohla být pomalejší. Při sypkém těstu mi to na jedničku rozvíří a pak to musím uklízet...ale to je fakt drobnost. Robot je to k neutahání...a rozhodně doporučuji. Co se hlavy týče, jak popisuje paní, slečna, asi má nějaký špatný kus. Nám toto nedělá...ale máme také trocu novější kousek...kdy koukám příspěvek je již poněku letitý.
OdpovědětVymazatBabička měla Porkert/UKS E20, pozdější ETA (čas pod Zbrojvkou). Železné hovado, které nešlo zastavit. Hnětená těsta zásadně tam. Bohužel na šlehání byla skleněná nádoba a ty se málokde zachovaly. Druhá varianta byla originál Zbrojovka, která svým stylem je podobná těm současným robotům. Při rozhodování co pořídit padla volba na ty staré. První má bezúdržbový motor, vyjma mazání. A na mletí masa mlýnek, do kterého se díly seženou i dnes- vychází z Porkerta. Takže ideální. Druhý zase dokáže současně dělat těsto a na druhém vývodu lze šlehat třeba sníh. Nebo dokázal i pasírovat na 3 velikostech sít. Prostě dokonale postaveny pro české potřeby :-)
OdpovědětVymazat