Nevím jak vy, ale já perníčky miluju a jedla bych je klidně celoročně. O Vánocích jsou ale samozřejmě ještě lepší, než jindy, podobně jako kapr, což je asi nějaká forma chuťové magie. Protože se mi nelíbil žádný z dostupných gingerbreadovských cupcake receptů, tak jsem to tak nějak házela do Pana Papriky (jméno našeho žlutého Kitchen Aida) a doufala, že to bude supr trupr. A taky že bylo! Pokud jste milovníci perníčků podobně jako já, tak nemůžete být zklamaní. Jsou voňavé, vláčné a roztomilé, což je kombinace, která se neodmítá. To, jak voňavé a jak perníčkové budou, záleží zejména na vašem perníkovém koření. V tom našem je skořice, hřebíček, badyán, zázvor a kardamom, které můj Sir hrdinně tloukl v hmoždíři, když já jsem přišla domů s několika promile v krvi, takže poměry vám neřeknu. (Posílám mu za to pusu.)
Jako nejlepší krém, který nebude rušit výraznou chuť těsta se mi jevilo mascarpone, lehce ovoněné skořicí, ale kreativitě se meze nekladou. Tak pojďme tedy na to.
PERNÍKOVÉ CUPCAKES
těsto je na 12 cupcakes113 g změklého másla
100 g třtinového cukru
1 lžíce medu
3 střední vejce
60 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
3 rovné lžičky perníkového koření
1 lžička skořice (pokud ji máte hodně rádi a nemáte příliš skořicové i samotné perníkové koření)
špetka soli
elfí rodina
Krém:
250 g mascarpone
70 ml smetany (zhruba třetina kelímku)
cukr moučka dle chuti (cca 3 vrchovaté lžíce)
lžička skořice
Na ozdobu:
skořicový cukr
perníček
Postup:
Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Bude to chtít často stírat stěny, protože třtinový cukr je hrubší, než bílý a pomaleji se rozpouští. Po jednom přidáme všechny tři vejce a vyšleháme do kompaktní hmoty. Přidáme lžíci medu. V míse smícháme všechny sypké suroviny, tedy obě mouky, kypřící prášek, sodu, koření a sůl. Odměříme si 60ml mléka. Robota či šlehač či ruku snížíme na mírné otáčky, přisypeme polovinu sypkých surovin, poté mléko a pak zase zbytek sypkých. Nakonec na rychlých otáčkách vyšleháme dohladka a naplníme do formy. (Nejlépe lžící na zmrzlinu). Pečeme asi 17 - 20 minut, zkontrolujeme špejlí.
Mascarpone napřed vyšleháme s cukrem a skořicí. Poté pomaličku přilíváme smetanu a šleháme na mírné otáčky. Po asi dvou minutách přehodíme na nejrychlejší otáčky a šleháme do pevného krému. Poznáte to,struktura se začne měnit tak, že se ta šlehaná část jakoby odděluje od zbytku v míse. Ochutnáme a když tak přisladíme. Pokud jsme to naopak přesladili, to je to dost smůla.
(Kecám, dá se ještě přidat trocha té smetany.)
Vychladlé cupcakes nazdobíme oblíbenou koncovkou, pokud chceme tak na ozdobu zapíchneme malý perníček podle oblíbeného receptu a posypeme skořicovým cukrem. (Pokud chcete, aby se poprašek rozpustil, tak hned, pokud chcete, aby držely krystalky nahoře a trochu křupaly, tak sypeme těsně před podáváním na vychlazený cupcake.)
Potom si koupíme v Tigeru elfí rodinu, postavíme ji ke cupcaku a machrujeme s vánočním zátiším a domácíma super cupcakama!
A tohle je ta krásná krabička. Taky bych někdy chtěla dostat takovej dárek! (A vlastně bych trochu chtěla, aby mi ji Alžběta vrátila. Ale to by pak už asi nebyl dárek.) Každopádně, pokud víte o tom, že by se někde takové krabičky daly sehnat, dejte mi prosím vědět, protože krabičky já miluju skoro jako perníky.
Edit: Krásné krabičky jsou teď k dispozici v e-shopu U Balónku. Na míru vám je udělá (a v Brně předá nebo pošle jinam) paní Jitka Pazderová: pazderovajitka@gmail.com
Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní? Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem.
Vypadá to úžasně! Vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatDíky! A přitom je to fakt lehký! :)
VymazatVypadají úžasně, škoda, že nejsem tvoje kamarádka Alžběta, krabičku bych ti klidně vrátila, stačil by mi ten obsah :D
OdpovědětVymazatHaha, tak ještě, že už je tu recept a můžeš si je taky doma upéct! :D
VymazatV Dortisimu mají krabiček na mufiny několik druhů, stačí si vybrat, objednat nebo si tam dojet.
VymazatDíky za recept, určitě je vyzkouším.
Tak ty vypadají super, musím vyzkoušet. Krabičky můžu nabídnout bílé http://www.obchudekubalonku.cz/detail/5211986/krabice-na-cupcakes-muffiny-bila-na-12-ks , měli jsme i puntíkaté http://www.obchudekubalonku.cz/detail/5211967/krabicka-na-cupcakes-muffiny-bily-puntik-na-cervene , ale ty jsou teď vyprodané, budeme objednávat zase v lednu :-). Pěkný večer. Eva
OdpovědětVymazatDiky za tip, ja bych prave ocenila nejake na mensi, na 4-6 kousku treba :) Ale ty mensi puntikate jsou supr :)
VymazatMůžu objednat i menší, nejmenší mají na 1 cupcake, pak na 2 ks, 4, 6, 12 a 24 ks, nejvíc se dělají jen v bílé, ale zkusím se kouknout i po nějakých vzorech.
VymazatNa 4kusy by to podle mě byl dárkovej ideál :)
Vymazatozvu se v lednu,do vánoc už objednávat nebudu, vezmu nějaké druhy na výběr :-)
VymazatDobrý den, právě jsem naskladnila krabičky na cupcakes, můžete se podívat viz novinky http://www.obchudekubalonku.cz/katalog.php?akce=1 . Pěkný den. Eva
Vymazatmnaaaam!
OdpovědětVymazat(na duchaplnejsi komentar se nezmuzu)
I takovej je dobrej! :D
VymazatVypadají perfektně! :) Perníčky také miluji, bílkovou polevu na nich oželím, takže tyto cupcakes se jeví jako mnohem lepší alternativa! Děkuji za super nápad! :))
OdpovědětVymazatDiky! Mam to podobne, bilkovou polevu taky moc nemusim :)
VymazatVypadají krásně, ale stále čekám na recepty z Asie :D
OdpovědětVymazatAjajajaj! Ja nejak nevim, kam jsem je zalozila! :D
VymazatAhojky tvoje cupcakes jsou vždycky super! :) Jen mám problém u krémů, vždycky se mi tam udělají takové "hrudečky", prostě ten krém není takový celistvý ... co dělám špatně? :( Přesně dnešní případ u tohoto krému :/
OdpovědětVymazatTy, jo, to teda nevim, zvlast u mascarpone, to byva uplne hladky. Mozna to je slehacem?
VymazatNo vida, perníčky peču každý rok, ale perníkové cupcakes jsem ještě nezkoušela. Už vím, co se zbytkem perníkového koření z letošního vánočního pečení. Děkuji a pěkné Vánoce!
OdpovědětVymazatTak at se povedou! :)
VymazatMoc dobré! ;) A opravdu lehké...hlavně je dobře, že krém je z mascarpone a né z tuku.
OdpovědětVymazatSmetanou se myslí normál nebo na šlehání? Děkuji:-)
OdpovědětVymazatDnes upečeno na dětskou oslavu a měli úspěch, snadná příprava a krém opravdu výborný. Děkuji za super stránky a recepty. Jana
OdpovědětVymazatDěkuji za perfektní recept, pečeme docela často, jen to máslo s cukrem slehame v garáži, trvá to děsně dlouho, ale už jsem jednou nepovedenou varkou vyzkoušela, ze se nevyplatí to ošidit ;-)
OdpovědětVymazatTohle vypadá teda fakt moc pěkně. Zkusím udělat o víkendu. Je podzim, takže je takové to perníkové a dýňové počasí. Třeba to ještě trochu upravím. Navíc mi přišly litinové pekáče, tak to zkusím udělat v nich. Udrží větší teplo, takže se dá péct pomaleji a díky tomu je to všechno nadýchanější. :)
OdpovědětVymazat