čtvrtek 25. července 2013

Rozhovor: Sushiqueen Bára Rektorová

Třetí červencový čtvrtek znamená třetí rozhovor v Instinktu made by Veronika. Bohužel taky poslední,
alespoň prozatím. Jednou ze mě totiž jistě bude slavná food novinářka a pak budou moje články na každým rohu. Nebo taky slavná cukrářka a pak budou moje fotky na každým rohu. A nebo taky něco úplně jiného a nebudu na vůbec žádným rohu. Uvidíme.
(Edit: V Instinktu mi nabídli stálou spolupráci, takže si články ode mě můžete číst pravidelně v rubrice Menu :)
Rozhovor s Bárou, sushi odbornicí na slovo vzatou, bylo poměrně těžké sepsat. Ne, že by snad nebylo o čem mluvit, ba právě naopak. Povídaly jsme si asi tři hodiny, kdy jsme rozebraly všechno možné, a já se pak probírala dlouhými minutami záznamu a snažila se, aby místo rozhovoru nevyšla celá kniha. Nakonec se ale, myslím, celkem povedl, takže vzhůru za sushi k Sushiquen!

sobota 20. července 2013

My tasty England

Skupinka z Haileybury 2013 na výletě v Londýně
(-Double entender on purpose-)

Na Facebooku si někteří z vás asi všimli, že v letních měsících podezřele často přidávám příspěvky s britskou tématikou. Z každých prázdnin strávím obvykle měsíc v Anglii, v mé nejoblíbenější zemi, kde pracuji jako delegátka jazykových pobytů.
Zjednodušeně to znamená, že letím se skupinkou zhruba dvaceti českých dětí ve věku od 9 do 17 let na nějakou z britských summer schools. Děti chodí půl dne do školy a půl dne tráví na aktivitách všeho druhu a já řeším všechny vzniklé problémy, jako jsou italské studentky, které kradou boty, výslechy britské policie na letišti, když si děti zapomenou z batohu vyndat nějaký ten nůž, nebo návštěvy nemocnic. (Ač Anglii miluji, buďte všichni vděční za české zdravotnictví!)

čtvrtek 18. července 2013

Rozhovor: Viet food Friends

Čas letí jako bláznivý a na stáncích už je v prodeji další Instinkt s mým skromným příspěvkem. Okolnosti toho, jak se můj článek dostal k publikování v Instinktu už jsou vysvětleny tady , tak vás nebudu po druhé nudit tím, jak super byla má bakalářka.
Tentokrát se jedná o rozhovor s Mai a Thuy, neboli s Viet food friends, o kterých jste ode mě slyšeli asi tak dvě stě krát. Nebo minimálně jednou. Jsem příjemně překvapená, že reportáž z kurzu se probojovala do TOP 10 nejčtenějších článků. Já osobně tento rozhovor považuji za nejpovedenější ze všech. Je to jednak proto, že vietnamská kuchyně frčí a že toto téma skýtá mnoho zajímavých informací, ale hlavně proto, že holky jsou úplně skvělé. Chytré, úspěšné a skromné. A jak se můžete přesvědčit na fotkách, tak jsou to i dost kočky! (Zkrátka smrtelná kombinace, ale pánové si musí nechat zajít chuť, neb obě slečny jsou šťastně zadané).
Rozhovor v Instinktu je opět zkrácený a editoři mi zase změnili titulek. Já osobně bych do něj pho necpala, protože jsme o něm zas tolik nemluvily, ale znáte to, pho rules the world, takže co naděláme.

čtvrtek 11. července 2013

Rozhovor: Maškrtnica Juliana Fischerová

Jak již někteří z vás z Facebooku ví, slíbila jsem článek trochu netradiční a jiný, než obvykle. Letos jsem dokončila bakalářské studium žurnalistiky a psychologie a psala jsem dosti neobvyklou práci - na téma foodblogging. Kromě odborných (fakt!) řečiček o blogování byly součástí práce i rozhovory s různými českými foodbloggery. Bakalářka se líbila nejen pánům z komise, ale i pánům a dámám v Instinktu, kde si teď tři moje rozhovory budete moct přečíst. Snažila jsem se foodbloggery vybírat tak, aby rozhovory byly pestré a pokaždé o něčem jíném.  V aktuálním čísle Instinktu vás tedy čeká povídání o chlebu s expertkou na slovo vzatou, s Julkou, kterou asi většina zná pod přezdívkou Maškrtnica. Pro ty,  kteří Instinkt koupit nestihnou, nebo to mají daleko do trafiky, nebo jsou prostě líní, tak přikládám i rozhovor v původní nezkrácené verzi.

čtvrtek 27. června 2013

The Daring Bakers' Challenge 2013 - Life of pie: Chocolate caramel tart (Čokoládovo karamelový koláč)

Chocolate caramel tart
Hurá! Konečně se mi po dlouhé době výzva nejen líbila, ale dokonce ji stíhám napsat ve správném termínu.
Červnová challenge totiž představovala koláče, což bylo příjemnou změnou po šlehačkových dortech a italských pseudobábovkách. Rachel nám dala na výběr hned z několika variant - čokoládový s karamelem, ovocná crostata (italský mřížkový koláč), jablečný koláč, nebo pro mě nový crack pie z ovesných vloček. Napřed jsem vzhledem ke svému nadšení ze super výzvy chtěla udělat koláče všechny, což se ovšem neslučovalo se studijními povinnostmi, tak jsem vybrala ten, který mi připadal nejlepší. A co může být lepšího, než čokoláda a karamel?

sobota 22. června 2013

Apetit piknik 2013

Touha po jídle byla zase jednou silnější než já. Přestože bych měla doma v Brně ležet v knihách, radši jsem si šla lehnout do Prahy na trávu na Karlínské náměstí. Konal se totiž třetí ročník Apetit pikniku, což je akce, kterou pořádá časopis Apetit. Nečekaně. Na jaře se redakci mohl emailem přihlásit kdokoliv, kdo si myslí, že vaří nebo peče natolik dobře, že je schopen svoje dobroty prodávat ve velkém. Dámy z Apetitu nakonec vybrali 22 amatérských kulinářů, kteří však s klidem předčí většinu českých profesionálů. Vstup na piknik byl zdarma, pokud jste na něm ale byli prakticky celý den jako já, tak jste stejně utratili přibližně trilión korun.

pondělí 3. června 2013

Krémy na cupcakes


Mnozí jistě ví, jaký je můj vztah ke cupcakům. Dělala bych je pořád, protože jsou na přípravu velmi jednoduché, zároveň ale chuťově výborné, vypadají efektně a můžou být pokaždé úplně jiné. Odpadají starosti s upatlanými talířky od krájení dortu a do přípravy se může zapojit celá rodina! (Konec reklamního spotu.) O mé lásce k těmto minidortíčkům už se doslechli i ostatní a často tak dostávám různé dekorativní předměty jako krabičky s obrázky cupcakes, stojánky na fotky a jiné roztomilosti.
Těsto je skvělé vždycky, co ale pokaždé znovu řeším je, jaký zvolit krém. Hutné máslové krémy plné cukru, které se běžně využívají ke zdobení v Americe, mi moc nechutnají, tak se vždy snažím vytvořit nějakou alternativu. No a protože pak ve všech článcích všemožně odkazuji na jiné recepty, tak bude jednodušší, když všechny krémy budou pěkně pohromadě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...