úterý 27. listopadu 2012

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou
Už dlouho nebyl žádný nesladký recept, takže je nejvyšší čas. Půjde ale jen o takový minipost, protože je to opravdu strašně jednoduché. Aktuálním gastronomickým trendem je využívat dýni na všechny možné způsoby. A protože já sem strašlivě trendy, tak nesmím být pozadu. Dýňovou polívku už mnozí z vás jistě dělali, možná dokonce koláč, ale gnocchi? Nevím, proč zrovna kolem gnocchi panuje pověst nedostižného a složitého kousku, co radši doma nemá nikdo zkoušet a dokonce i samotní foodbloggěři je často radši kupují. už hotové. Blbost!
Možná to bylo jen štěstí začátečníka, ale gnocchi se mi povedly hned napoprvé a bez jakýchkoliv problémů.
 (To, že nevypadají jeden jako druhý je druhá věc, ale to mi je upřímně řečeno jedno :D )
Na tuhle originální dobrotu jsem se inspirovala u Sáši na blogu, ale postupovala jsem trošku jinak a taky vám ukážu další verzi omáčky.

neděle 25. listopadu 2012

Cheesecake s malinovým vírem (Raspberry swirl cheesecake)

Call me cheesecake master.
Takto neskromně bych začala článek, na který podle ankety mnozí netrpělivě čekali. Povedlo se mi totiž nějakým zázrakem odhadnout ideální poměr ingrediencí, aby vyšla ta nejlepší struktura oblíbeného, vláčného a vynikajícího dezertu.
Chesecaky teď zažívají v Česku docela boom a setkat se s ním můžete v každé druhé restauraci nebo kavárně. Pravý cheesecake se dělá ze smetanového sýru, který se u nás často nahrazuje tvarohem. Ač obvykle nemám ráda tvorbu ala Babica, tedy nahrazování ingrediencí pro jasně dané recepty, u cheesecaku mi to tolik nevadí, a proto se tu zanedlouho objeví i recept s tvarohem. Struktura, konzistence i chuť je pak trochu jiná, ale některým lidem zkrátka chutná víc, takže proč ne. Jen by se pak měl nazývat tvarohový koláč, aby nás cheesecakový Bůh neproklel a nesežral všechny Philadelphie světa.

úterý 20. listopadu 2012

Není foodblog jako foodblog


Hledáte recepty v kuchařce nebo jen tak na internetu? Pokud jo, tak je třeba začít být víc cool.  Nemusíte hned klepat na dveře Pohlreichovi nebo Italovi (což by ovšem bylo hodně cool), stačí jen na internetu hledat trochu někde jinde. Aktuálním hitem jsou totiž foodblogy. Asi vám zrovna dvakrát nemusím vysvětlovat, o co jde, protože se na jednom (sice v embryonální fázi) právě nacházíte. Foodblogeři se většinou snaží zveřejňovat osvědčené recepty, kde dopodrobna popíšou každé mávnutí vařečkou, aby se dílo povedlo i naprostým amatérům. Nedostatečné vysvětlení postupu totiž bývá hlavním problémem velkého množství internetových receptů. (To je věta jak do odborné práce :D )  

čtvrtek 15. listopadu 2012

Americký jablečný koláč (Apple pie)


Apple pie
Taky tak milujete velká zelená a trochu kyselá jablka? Tak přesně z takových se dělá slavný americký apple pie. Pokud tedy zrovna máte doma Granny Smith, Jonagold, nebo něco podobně zeleného a tvrdého, můžete se směle vrhnout na tenhle oblíbený koláč. Opět to ale není nic pro ty, kteří u přípravy nechtějí strávit víc, než hodinu. Trpělivost však růže a apple pie přináší, tak se hecněte! Korpus na koláč je z jednoho z mých nejoblíbenějších těst (jo, fakt mám svoje oblíbený těsta), tedy ze short crust pastry. Volně by se to dalo přeložit jako křehké těsto. Je hodně máslové a není skoro vůbec sladké, proto se pekaři a pekařky vždycky můžou vyřádit na náplni, která je obvykle ovocná a naopak hodně sladká. Těsto se dá ale klidně použít i na slané koláče. Občas se můžete setkat s názvem pie crust nebo pate brisee. V různých koutech světa jsou holt pro těsta jiné názvy, někde znamenají těsto úplně jiné, nebo jeho poddruh, ale to nám může být celkem jedno. 

úterý 6. listopadu 2012

Čokoládové cupcaky (Chocolate cupcakes)

Čokoládové cupcaky / Chocolate cupcakes
Jestli pořádáte trošku snobskou party a chcete celý večer poslouchat pochvalné komentáře typu: "A tos fakt dělal(a) sama? To je nádhera!" a zároveň nechcete v kuchyni strávit celý den, jděte do cupcaků [kapkejků]. Tyhle mini party dortíčky se totiž na stole vyjímají opravdu skvěle.
Cupcaky vypadají podobně jako muffiny, akorát mají  nahoře polevu a nějaké to zdobení. To si řekne asi většina těch, co tyhle dobrůtky sice konzumuje, ale jejich příprava už je jim docela ukradená. Takže, aby bylo jasno a mohli jste vaši společnost obeznámit s americkou kulinářskou tradicí...

čtvrtek 1. listopadu 2012

Skořicové suky (Cinnamon rolls)


1) Máte rádi skořici?
2) Máte pár hodin navíc a nevíte co s nimi?

Pokud jste si na obě dvě otázky odpověděli ano, čtěte dál. Pokud ne, tak taky. Protože až si pořádně prohlídnete fotky nadýchaných skořicových suků s lesklou cukrovou polevou, čas si určitě najdete.
Cinnamon rolls, které se u nás v pekárnách dají  koupit pod názvem skořicové suky, nebo občas skořicová vosí hnízda (to hlavně na Slovensku), vypadají na první pohled složitě a málokdo si něco takového doma upeče. Máte ale štěstí, protože já jsem právě ten málokdo, kdo vám tenhle super truper recept zprostředkuje!
Cinnamon rolls byly na mém bakelistu už docela dlouho, takže když jsem měla volnou neděli, musela jsem se do nich chtě nechtě pustit.  Dělala jsem je podle receptu z Joyofbaking, což je jedna z mých nejoblíbenějších  stránek o jídle vůbec.  Stephanie Jaworski (čti Džavorski – typická občanka Jů Es Ej), která všechny recepty testuje, má skvělá oldschoolová videa. Minimum střihů a  to, jak se autoři snaží zachovat amatérský ráz videí, dodává tu správnou baking atmosphere. Všichni pak mají pocit, že to zvládnou taky. A je to pravda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...