Stránky

čtvrtek 25. října 2012

Tak trochu jiná dílna


„Ale tak já si to vezmu, když to dělají ty postižení…“  Něco takového jste si možná někdy říkali, když jste si na různých trzích a jarmarcích, mnohdy spíše z pocitu lítosti, kupovali keramické sošky andílků, nebo barevné pletené dečky.

Řekli byste si ale to stejné u tohoto?

zdroj: http://www.fler.cz/shop/v-ruzovem-sadu


Nebo u tohoto?

zdroj: http://www.fler.cz/shop/v-ruzovem-sadu



zdroj: http://www.fler.cz/shop/v-ruzovem-sadu
Já tedy ne. Přesto jsou všechny tyto věci vyrobeny lidmi se středně těžkou mentální retardací. Jedno auto jim sice trvá vyrobit i několik dnů, jiné takové ale nedostanete. Když jsem si zkoušela práci s řezbářským dlátem, nebo rašplování oblouků do hladka, připadala jsem si spíše já, jako ta, která by potřebovala od někoho pomoct a politovat, že každému holt nemůže jít všechno. A učili mě to lidi s těžkými formami autismu, nebo s Downovým syndormem.

Hodiny, autodráhy, svícny a vše ostatní vzniká v dílně V růžovém sadu kousek od Brna. Pan Procházka v Růžovém sadu (ano, slyšíte správně :) přijímá pouze lidi s úplným invalidním důchodem,kteří ale přesto dokážou vyrábět věci vynikající kvality zpracování a funkčnosti, které bez problému obstojí v konkurenci ostatních firem. V několika brněnských školkách si už tak dnes děti hrají s autodráhami, kde sice každé autíčko vypadá trochu jinak a ke standardizovanému tvaru má celkem daleko, ale zato je skoro nerozbitné a naprosto originální.


zdroj: http://www.fler.cz/shop/v-ruzovem-sadu

I když vám třeba sociální témata nejsou blízká, v Růžovém sadu je jasné vidět, že zrovna tohle má smysl.  Ti, které tak často litujeme, se totiž každé ráno těší do práce a umí si užívat života více, než spousta z nás.

Pokud máte rádi hračky ze dřeva a přemýšlíte nad vánočním dárkem pro ty, co ještě věří na Ježíška, tak běžte do toho. Je to úplně jinej level, než plastový hračky z Tesca. Najdete je tady a tady, anebo se přijďte podívat přímo do dílny. Dostane se vám uvítání jako málokde a zjistíte, že i s člověkem s IQ pod 50 se dá bez problému domluvit. Mnohdy i líp, než s kdejakým chytrákem.

4 komentáře:

  1. drevené hračky mám rada, vyvolávajú takú nostalgiu a vydržia večne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, i když já už si teda teďka s něma tolik nehraju :) Ale i hodiny a mísy mají krásné :)

      Vymazat
  2. Fíha, to je vážně krásná práce, to je obdivuhodný. Já se občas snažím přispívat na kočičí útulek, kde sice nic takovéhodle nevyrábějí, ale je to srdcová záležitost, protože od nich mám kocourka :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.